• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    DOCKINEZ: Což mi připomíná - teď jsme tu ve městě měli grill akci a narazili jsme na stánek, který prodával chilli marmelády - fíková a mango = božské!
    A natrefila jsem u nich na tuhle vychytávku )jen už s náplní) https://www.chilimarket.cz/keygoes-chili-mini-titanium/keygoes-mini-diy--klicenka-3-prazdne-naplne/ ,-)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GRANTORINO: Já to nechávámm až na strávníkovi, ať si to promíchá na talíři. Jak je to v těch vrstvách, tak se dá pěkně naložit nejprve rýže a na to pak to maso a mrkev.

    Jinak mi mírně připálená rýže nevadí. Ale na to mám kdyžtak smaženou rýži s kimčchi. :)
    Kimchi Fried Rice Recipe
    https://cooking.nytimes.com/recipes/1018097-kimchi-fried-rice
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Ad koriandr – asi můj úplně nejoblíbenější recept vůbec… (a navíc je tam můj oblíbený zázvor)

    Mauritian chicken daube | Jamie Oliver
    https://www.jamieoliver.com/features/mauritian-chicken-daube/

    Většinou se teda nemažu s čerstvým tymiánem, prostě dám trochu víc sušeného. A místo čerstvé chili papričky normálně chili vločky.
    Kuřecí (horní) stehna nechávám i s kostí, ono to pak není problém vykostit dodatečně, protože to maso z toho odpadává. Kůže nechám kočkám.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    KURE: Já měl na mysli tohle

    What exactly is "Brennivín"? | Icelandmag
    https://icelandmag.is/article/what-exactly-brennivin

    Ale co tak koukám, tak si to blbě pamatuju a tenhle šnaps anýz přímo neobsahuje, byť v chuti tam nějaká podobnost je:

    The dominant flavour in Icelandic Brennivín is cumin and caraway, which gives it a taste some find reminiscent of anise or liquorice.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DOCKINEZ: OK. Já naštěstí miluju jak koriandr, tak římský kmín a lékořice je snesitelná (po výletu do Finska jsem neohroženě spořádal balení jejich slaných lékořicových bonbónů, i když teda první jsem málem vyplivnul; holt acquired taste :)).

    MAR_TINA: Já tam ten náznak jakože malinko taky rozpoznám, ale naštěstí mě to nějak neomezuje. :)

    Třeba tohle je vynikající.
    Mrkvová polévka s pomerančem | KITCHENETTE
    https://kitchenette.cz/clanek/92-mrkvova-polevka-s-pomerancem
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DOCKINEZ: Fenykl a anýz je za mě chuť lékořice. Což si teda nespojuju ani s římským kmínem, ani naším kmínem, což mě překvapilo tady (ani ten estragon/tarragon mi teda nesedí):
    https://www.thekitchn.com/tastes-like-licorice-how-many-122526
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Самый Вкусный Лагман! Уйгурский Лагман!Уйгурская Кухня😋 Король Лагманов🔥#уйгурлагман#лагман
    https://youtu.be/UPmLIsPi7ew?si=N5qs5UGOc5viVJhE
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KID_MCHUTT: bulgur, pak už asi zbývají jenom nějaké nudle. Ty v Uzbekistánu jedou taky ve velkým
    Ale musíš si je vlastnoručně vyrobit :)
    Lagman – Uzbek beef noodle soup with vegetables | Mazza
    https://youtu.be/0g5sgcw1xwY?si=JiDROXb-fK4b2jLB
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    GRANTORINO: a to ještě koukám https://www.foodora.cz/restaurant/a6gv/samarkand, že mají rozvoz po Praze
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SPIKE411: jinak nevím o rýži moc, ale tohle jsem vygooglila
    "1. Basmati rýže
    Druh rýže pěstovaný na svazích Himalájí v Indii a Pákistánu, pouze rýže vypěstovaná zde se smí nazývat Basmati."
    ...
    Ale zase tohle
    "Our consistent efforts have earned us the name among the producer of Basmati Rice in Uzbekistan. Our product range is herbal and has natural properties, which make them a healthier option." https://www.alfizaherbal.com/basmati-rice-in-uzbekistan.html
    ...
    Tak co teda? Mají vlastní uzbeckou basmati jo?
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    APRILMOUSE: hm, já nevím :D s tím papiňákem... Už jsem dva rozbila a několikrát zkusila ještě ten hlinikovej, kde se mi to nějak spálilo. Ať jsem se už na to naštvala a koupila si od Tefalu multifunkční hrnec. A zjistila jsem, že je boží. Ale je dost možný, že i v papiňáku to jde. Akorát ten můj multif.hrnec má takový tefalový povrch, že se to prostě speče, ale nepřipeče k tomu a to si myslím papiňák nemá. Takže ten výsledek je jinej než pouze dušený maso, ale i takový připečení, a mně se to strašně hodí na tenhle typ jídel, sorry za slohovku. https://www.tefal.cz/p/multifunkcni-hrnec-tefal-turbo-cuisine-cy754830/7211004515 je to tohle, jako je i papiňák...
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    V parních troubách se vůbec nevyznám - mám úplně obyč elektrickou troubu, ale jim hodně zeleniny a před pár lety jsem si zjišťoval něco o degradaci vitaminů vlivem teploty a ten rozdíl je markantní.
    Kdyby tomu chtěl jít někdo naproti a neřešit rovnou výměnu trouby - koupil jsem si úplně obyč napařovák
    Napařovací síto PRESTO Steam ø 24 cm | Tescoma.cz
    https://www.tescoma.cz/naparovaci-sito-presto-steam-o-24-cm?gad_source=1
    a jsem s tim děsně spokojenej
    KURE
    KURE --- ---
    SPIKE411: nauč se používat ty internetu ;)
    Švédský koláč - Recepty.cz - On-line kuchařka
    https://www.recepty.cz/recept/svedsky-kolac-2431
    JANOCKA
    JANOCKA --- ---
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Dovolím si lehké OT, i když s jídlem souvisí.
    Nevím, zda znáte autorku Kuchařky pro dceru, zjistili jí celiakii a jiné nepěknosti velmi pozdě, takže to stihlo napáchat velké škody:
    https://www.kucharkaprodceru.cz/posledni-clanek-a-rozlouceni/#more-15494
    To mě zase utvrzuje v tom, že ta omezení ve stravě, která mám, jsou, pro zdraví, asi nezbytná.
    Konec OT.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Baba ganoush :)
    Baba Ganoush | KITCHENETTE
    https://kitchenette.cz/clanek/baba-ganoush

    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KURE: opeces ji.

    takto:
    Pečená vinná klobása na špejli - Recept | Kaufland
    https://prodejny.kaufland.cz/recepty/vyhledat-recept/recept.pecena-vinna-klobasa-spejli.r_id=CZ_2712.html
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    GENEVIEVE: tohle je plus minus ono. Jen už na uskladnění do ledničky dávno nepoužívám zavařovačky, ale peru to do plastovejch hranatejch krabic na potraviny. Líp se to z nich vyndává.

    Chilli Sauces Blog: Recept – pikantní kysané zelí
    https://chillisauces.blogspot.com/2014/10/recept-pikantni-kysane-zeli.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam