• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Tento odstavec z Jungova Aionu mi (nejen) pro jeho dílo přijde vpravdě příznačný..

    Jednota a celost stojí na nejvyšším stupni objektivní stupnice hodnot, neboť jejich symboly se již nedají rozlišit od obrazu Boha (imago Dei). Všechny výpovědi o obrazu Boha tedy zkrátka platí i pro empirické symboly celosti. Zkušenost ukazuje, že individuální mandaly jsou symboly řádu, a proto se u pacientů objevují hlavně v obdobích psychické desorientace, případně přeorientování. Jako magické kruhy poutají a zažehnávají rušivé síly světa temnoty a zobrazují řád, nebo jej vytvářejí tak, aby se chaos proměnil v kosmos. Mandala se vědomí jeví zprvu jako nepatrnost podobná bodu, a proto je třeba dlouhé a důkladné práce a integrace mnoha projekcí, než dojde k přibližně úplnému pochopení rozsahu symbolu. Tohoto náhledu, jestliže by byl jen intelektuální, by se dalo asi dosáhnout snadno, neboť v celém světě se vyskytující výpovědi o Bohu v nás a nad námi, o Kristu a mystickém těle (corpus mysticum), o osobním a nadosobním átmanu atd. jsou formulacemi, jichž se filosofický intelekt s lehkostí zmocňuje. Z toho pak obvykle vzniká iluze, že se tím člověk stává vlastníkem věci. Nezískal však nic než její jméno, na kterém však už od odedávna lpí předsudek, že magicky reprezentuje věc samu, a proto stačí jméno vyslovit, a tím se věc vyjeví. V průběhu tisíciletí měl rozum nepochybně bezpočet příležitostí uznat pošetilost tohoto předsudku, což ale nijak nebrání tomu, aby ještě dnes platilo intelektuální zmocnění se věci za plnohodnotné. Je to právě psychologická zkušenost, která s veškerou žádoucí zřetelností ukazuje, že intelektuální "pochopení" (Begreifen) psychologické skutečnosti neplodí nic víc než jen její "pojem" (Begriff), a tento pojem neznamená o mnoho víc než jméno, "flatus vocis". Takové hrací známky lze pak ovšem bez obtíží používat. Jdou snadno z ruky do ruky, neboť se k nim neváže žádná substance. Zní sice plně, neobsahují však nic, a přestože pojmenovávají nejtěžší úkoly a závazky, nezavazují k ničemu. Intelekt je sice ve své vlastní oblasti nezpochybnitelně užitečný, ale nadto je rovněž velkým podvodníkem a mistrem iluze, totiž tam, kde se pokouší zacházet s hodnotami.
    RANGDROL
    RANGDROL --- ---
    Nemate prosim nekdo angl. verzi knihy Ja a archetyp (Ego and Archetype) od Edingera v el. podobe? Diky
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    FRUTAA1: tak on ten analytický způsob myšlení a interpretování jsou vůbec zajímavé přístupy k tomu, jak vyhodnocovat svoje prožívání, sny atd...
    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    jo, přibylo mi pár knih (ne všechny jsou s jungiánskou tematikou):

    vybrala jem si něco zde z akčního ceníku nakl. Emitos: https://drive.google.com/file/d/0B9ZPYP0axKwLRmhzUVpmVnNuOWc/view
    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    DARJEEL: já zatím Příběhy duše 1, čtu k tomu spoustu jiných dalších knih, ale některé ty výklady mě fakt zaujaly
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    tak co, už jste někdo přečtl některou z těch levných knih?
    Já zatím dal jedny příběhy duše, k tomu bych asi koment nedělal, přijde mi to jako absoloventský práce, který jedou v klasické analytickopsychologické linii. Ale moc se mi líbily mytologémy, sice některé myšlenky Hollis opakuje až mockrát a recykluje je, ale celkově moc pěkně napsaný a mám pocit, že i pro laika co nezná psychodynamické myšlení by to mohlo být docela podnětné a zajímavé seznámení.
    Jen to jak se staví do minoritní pozice, jak ty jungiány nikdo neposlouchá... nevím, u nás je asi docela in bejt systemik nebo dělat postmoderní terapii, ale psychodynamické myšlení, respektive jeho symbolická komponenta mi přijde třeba u nás slušně zastoupená a legitimní. Jak to kdo vidíte?
    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    možná někdo znáte středisko Psychopompos - nevíte, jak probíhá to Čtení z Červené knihy? (https://www.google.com/...yMTdUMTYxNTAwWiBxb2l0MnNhMjg2NGNoaHIyMTlnNWcyOHVyb0Bn&sf=true&output=xml#g) - přemýšlím, že se tam zajdu podívat...
    RAGGALADY
    RAGGALADY --- ---
    TIBBARETIHW: Jasně, tam jsem byla, a taky na Letenském náměstí.
    TIBBARETIHW
    TIBBARETIHW --- ---
    RAGGALADY: zalezi ve kterych Levnych knihach, na Andelu toho mivaji nejvic
    RAGGALADY
    RAGGALADY --- ---
    DARJEEL: Jo no, v Praze jsem sehnala jen Cestu ke svatbě a to Prožívání snů :(
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    DARJEEL: pravda je, že jsem některé tituly vzal dvakrát a už jsem jich pár rozdal slečnám :-)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SCHWEPZ: si některý vykoupil to vypadá!!! Teď to musím shánět všude možně přes svý kamarádky!!! :o)

    vidíš, tu jsem zrovna neotevřel a radši si to nechal v práci, aby to vypadalo, že jse,m strašně vzdělanej. Vzal jsem si domů jen ten mytologém
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    DARJEEL: ten Job s Will Bleakovými kresbami, to je lahůdka, inspirativní text. Nigredo jako stupeň psychického vývoje "odrážení se od dna", zčernání, ponoření do tmy, rozpad. alchymicky vzato ,)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    FRUTAA1: ha, tak ja uz v Brne nektery nesehnal, kdybys je tam u vas potkala, vem mi je prosim ;)
    Ale mam dalsi jiny a k tomu za dvacku Evu Syristovou :-)

    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    RAGGALADY: na Kladně...
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    RAGGALADY: já si nakoupil v Brně u nádraží, luxusní kauf.
    RAGGALADY
    RAGGALADY --- ---
    FRUTAA1: Ve které pobočce si na ně narazila? Evidentně je nemají všude..
    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    "Porušení zákazu je de facto prvním účinným hrdinským činem, umožňujícím kontakt s neznámem, s nevědomím: tak může být nastartován vývojový proces." - Příběhy duše mě baví!
    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    Taky jsem zabrousila do Levných knih a čekalo tam na mě překvapení. Kdo má zájem o pokusné výklady jungiánů, neváhejte, vše 9 - 19 Kč:
    CAVE
    CAVE --- ---
    Samoorganizace a psychologie? Jdou tyhle dvě věci dohromady? Přijďte se zdarma podívat na ukázkovou hodinu!

    [ Jak se samovzdělávat v psychologii / workshopworkshop / 25.1.2015 / CR - Praha - Vila Flora, Vlašimská 13, Praha 10 ]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam