• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KACHNIK: taky si rikam, ze od doby vynalezu spinacich hodin, nebo dokonce ProgramovatelnychLogickychControleru snad uz brzkemu vstavani odzvonilo :) kravu robot jeste poradne nepodoji, ale kralikum uz nasypat umi :)

    ANABEL_LEE: jeste k tomu prace 9 hodin denne, deti, manzel a jeste zit radostny zivot plny vesele zabavy a konicku, vypadat jak ze zurnalu a ti hloupejsi jeste musi zkonzumovat vse, co je jim predkladano medii, aby si potvrdili, ze jsou opravdu nazivu. kdyz je na to vsecko clovek sam, tak je to peknej opruz :)

    VYHULENY_UFO: mes spis prijde ze "by lidi meli zvednout hlavy od pocitacu a objevit davno zapomenute" ale to uz je asi spis otazka pohledu ;)
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    VYHULENY_UFO: Souhlas. Vyrostla jsem v paneláku a co pamatuju, rostlo nám něco na balkoně. Máma tam měla velkou a hlubokou bednu, a minimálně bylinky tam vždycky byly. Jinak neznám snad nikoho, kdo by neměl po ruce někoho se zahradou nebo sám nechalupařil.

    Co se týče slepic a jiné zvířeny atd. fakt nevím jestli to je vtip (nevšimla jsem si toho poprvé a možná to nechápu správně), proč by k tomu proboha někdo měl vstávat ve 4 ráno a každej den to krmit?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    JAZZZ: znam dost lidi, kteri jedou na balkonech trochu paprik, trochu rajcat, trochu pazitky a petrzelky... jsou lidi, kteri na balkonech pestuji kaktusy, citrusy a nebo i huleni.... akorat proste lidi by meli nekdy zvednout hlavy od pocitacu a neobjevovat objeveny :0)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    VYHULENY_UFO: vsak ono se to pomalu meni :) tohle balkonove hospodareni je prvni mozny krucek k udrzitelnejsimu ziti. ja osobne si misto placeneho fitka rad zadovanim s motykou :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    OGMIOS: ja nevim, podle me za to muze nejaka zkurvena priroda a uz by bylo na case, aby s tim Milos neco udelal. Minimalne podal nejakou mensi stiznost ke komisi eu.
    je to uplne hrozny, jdes ve deset do prace a ten podelanej reznik uz ma taky od sedmi otevrino a cerstvy pecivo, vietnamec maka od nevidim do nevidim....
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SELECTOR_IX: jj slepky chodej spat brzy, vo tom zadna. ale ta 4ta hodina ranni je asi dalsi argument proc si neporizovat kravu :D
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    JAZZZ: v tý době se mrkev používala k jiným účelům než k jídlu, oranžová byla jen uvnitř (zajímavost co jsem nedávno někde pochytil). ale k tématu - dnes je to snad jiný?

    OGMIOS: já bych zase nic neudělal chodit spát se slepicema. ty pipky sou zaparkovaný kolem půl pátý, to mi začíná největší frmol :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    VYHULENY_UFO: kurnik a kdo tem zviratum rikal aby vstavaly takhle brzy, copak nemuzou spat do nejaky rozumny hodiny?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    JAZZZ: patricij si nemusel nic pestovat, na to byla luza a plebs, neasi.... :0)
    ale jinak souhlas, tohle mestsky zahradniceni je takova aplikace predstavy mestskeho cloveka o zivote na venkove v souladu s prirodou. obavam se, ze vetsina tehlech kouzelnejch lidicek by rozhodne nevstavala ve 4rano, aby sly romanticky nakrmit kozicky, kravicky, kralicky a slepicky... nebo si predstav tyhle mestsky zahradniky, jak je vyzenes v lete na senosec :0)))))))

    mestsky clovek aka prazak je dobry hlavne k tomu, aby z nej venkovani meli prdel... a to rikam jako prazak...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    SELECTOR_IX: ja si to tak vysvetluju. neco jako, ze sobecka konzumentska luza vetsinou zahradniceni moc neholduje :) vsak i v Rime tesne pred upadkem si maloktery patricij umel vypestovat vlastni mrkev :)
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    no a koukám jim to nestačí a fušujou i do zahrádek :)
    nebo to souvisí s tím prostředím?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    SELECTOR_IX: mrtve lidi podle kosti, zijici lidi podle prostredi, ktere kolem sebe vytvareji ;)
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    lidi podle kostí?
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    SELECTOR_IX: odjakživa lidi
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    LUKOYE: antropologové už nezkoumají kosti? :)
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    LUKOYE
    LUKOYE --- ---
    O městském zahradničení teoreticky i prakticky

    LINKOS
    LINKOS --- ---
    nevim jestli tam má atrapy nebo ne, nějak sem to nezkoumal

    neobvykle vysoký podíl železa je dost nebezpečný i bez přetržení řetěru, jako už by asi toho moc nepřezal, ale přeci jen bych volil mírovější cestu
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    LINKOS: Myslím, že dlouhodobým řešením by mohl být neobvykle vysoký podíl železa v kůře stromů... Dnešní pily sice už často mívají bezpečnostní prvky, které zmírňují následky přetrženého řetězu, ale i tak... Sice asi stihne ten strom poškodit natolik, že zajde, ale kácení se mu rozpadne do mnoha drahých etap...

    LINKOS: I pokud by tam měl skutečný systém s nahráváním a nočním viděním, tak je to celkem k ničemu, pokud vedle v maringotce nesedí hlídač u monitoru..
    Teoreticky to může mít napojené na PCO nebo Policii, ale ve vesnickém prostředí by to bylo technicky náročné, nejspíše řešené přes přenos po mobilní síti = nízká spolehlivost, pomalé předání informace. Takže nějakých 15-60 minut času, podle dojezdu zásahového týmu/hlídky..
    A za 15-60 minut lze myslím v 2-4 lidech celkem spolehlivě celý systém odstranit (nejlépe pomocí většího praku a dlažební kostky vržené z veřeného prostranství z prostoru mimo záběr, nebo alespoň vážně poškodit a zase zmizet, bez zanechání stop..
    Mno a pokud by se v průběhu ukázalo, že jsou to jen atrapy, tak lze řádit zvesela - a v případě potíží se ze sousedního pozemku mizí docela snadno na ten vlastní...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    IFANDAI: tahle planeta si zaslouzi "humanocid". jo pockat my si vlastne vystacime sami :)
    IFANDAI
    IFANDAI --- ---
    LINKOS: Stáli-nestáli, hlavně je potřeba lidi informovat a toto se jeví jako poměrně účinná a levná cesta. Ale je potřeba jim i něco nabídnout, nějakou alternativu nebo aspoň bonbonek.

    Že jsou herbicidy svinstvo, můžu lidem u nás na dědině ukázat i názorně. Souded má na zahradě ořech a moc se o zahradu nestaral, což jeho druhý soused "vyřešil" tak, že mu "vypálil" metr široký pruh kolem svého plotu, aby plevel nepřerůstal k němu. No a ořech má od té doby (už několik let) jednu půlku uplně suchou.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LINKOS: v tom pripade bych mu tam jeste roztahl transparent s nejakou ftipnou hlaskou :) jestli je fakt debil tak bych to domluvil s celou vesnici a to drevo mu rozebral. celou vesnici nezabasnou ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam