• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LOUZICKAWing/Ving/yong - chun/tsun/tjun - - cvicim/cvicil/budu cvicit
    PIPO
    PIPO --- ---
    Neee.... ten marketing ma fakt libovej! ;-)

    http://www.youtube.com/watch?v=ZQsqV5y38Ms&eurl=http://masterwong.tv/&feature=player_embedded

    Treba v tom druhym videu vysvetluje 4 minuty, ze to musis nejdriv pochopit a jak dulezite je si ho poslechnout abys to pochopil, spolu s pohyby, ktere by mu kdejaky rapper hodne zavidel. A pak pusti jako demo, ktere je videtelne o nekolik procent zrychlene, aby to vypadalo jeste vic coool. Ale to jak se jim vlni teplaky fakt neni normalni ;-)
    PIPO
    PIPO --- ---
    MIKA_L: me pripada hodne dobre zvladnutej zvlast po marketingove strance :D
    SLAGON
    SLAGON --- ---
    Nedávno jsem narazil na masterwong.tv a jeho wing chun lesson na youtube. Co si o něm a jeho videolekcích myslíte?
    FSTAB
    FSTAB --- ---
    SOPTIK
    SOPTIK --- ---
    SLAGON: Pokud zacina, tak rozhodne rovnovaha, reflexy, vybusnost (sprinty) a vytrvalost ... S fyzickou se da pak pracovat a zacit se zakladni technikou temer jakehokoli BU.
    SLAGON
    SLAGON --- ---
    S tím vším souhlasímm, ale ta debata začala jinak, proto by mě zajímala odpověď na otázku, kterým částem cvičení by se měl nejvíc věnovat člověk, co začíná a asi v jakých poměrech, případně jak se to liší od pohlaví, věku a váhy?
    YGGDRASSIL
    YGGDRASSIL --- ---
    SOPTIK: SLAGON: Nemluve o tom, ze na soupere bez combat skills staci v podstate jakekoli BU. Pokud jde extra o tu rychlost, lehky vahy v boxu zvladnou klidne sest, osum uderu za vterinu, a sily na vypnuti soupere ma kazdej normalni chlap nad sedesat kilo taky dostatek. Takze stejne nakonec rozhoduje, jak fighter vyuzije svoje aktualni konkurencni vyhody, tedy kdo je vic rychlej, vic silnej, ci efektivneji pouziva efektivnejsi techniky atd. Ve vysledku pak jsou pouzitelnejsi univerzalnejsi styly, protoze mas sirsi rejstrik variant, ktere lze pouzit. Na lehkeho soupere silovy tahani, na prerostleho motyku rychlost a presne udery na citliva mista atd.
    SOPTIK
    SOPTIK --- ---
    SLAGON: Tak jiste, ono je to vzdycky o tom, na koho narazis ... jenze tim, ze automaticky predpokladas, ze ve vetsine pripadu narazis na, jak rikas, nevyrovnaneho soupere, tak tim uz de facto soupere podcenujes a to jeste o nem ani nevis. Netvrdim, ze schopnost umet agresora zlikvidovat jednim rychlym a presnym zasahem je spatna, to rozhodne ne, jen neni uplna a neni dobre se na ni spolehat :)
    SLAGON
    SLAGON --- ---
    Za předpokladu, že jde o sparring souhlasím, ale pokud jde o sebeobranu (hlavně proti více protivníkům), tak celý boj by měl trvat maximálně pět sekund a v takové chvíli volím rychlost a přesnost. Nefunguje to samozřejmě vždy, ale většinou jo, protže u lidí, co se perou na diskotékách a hospodách nebo přepadávají na ulici, nějaké znalecké techniky neočekávám. Speciální jednotky se to neučí podle mě proto, že očekávají, že půjdou proti více méně vyrovnanému nepříteli, kde samozřejmě je tebou popisovaný přístup nejlepší. Ale pokud nejsou soupeři vyrovnaní (což je v rámci sebeobrany prakticky vždy), pak si myslím, že je to o něčem úplně jiném - hlavně síla a kondička, které 50ti kilová holka proti 120ti kilovému dělníkovi od lopaty nevyužije.
    SOPTIK
    SOPTIK --- ---
    SLAGON: Mas pravdu, ale je tam to jedno velke KDYZ ... Zkus si nejaky sparring a zjistis, ze to vubec neni jednoduche se trefit, pac kazdy souper je jiny a NEEXISTUJE jednotny postup typy "technika a rychlost", ktera ti zajisti uspech timto vyhranenym zpusobem. Pac, kdyby to byla pravda, tak se vsechny specialni jednotky uci bojovat timto stylem, jelikoz by byl nejucinnejsi. Jenze, oni se ui neco jineho, univerzalnejsiho a tam je kladen duraz na vseobecnou fyzickou vyspelost, tj. obratnost, sila a kondicka umerna tvoji vaze :)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    SLAGON: v pohode ;), ale je to presne tak rychlost, predvidavost. Prave, ze sila je v zacatcich prekazkou, protoze clovek se na ni spoleha a neprovadi techniky spravne. Takze musim souhlasit.

    Kdyz ale clovek uz ma dobre techniky a prida navic i kondici, tak jenom dobre.
    SLAGON
    SLAGON --- ---
    Omlouvám se, že zasahuju do rozhovoru, ale mě vždycky připadalo, že wing chun (nebo alespoň jak ho cvičím), je spíš postavený na rychlosti a pokud je člověk dost rychlý a má kvalitní techniku a někoho zasáhne několikrát do krku (genitálií, očí...), pak jsou síla, váha, výdrž a vlastně jakékoliv další netechnické parametry soupeře více méně nepodstatné.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    SOPTIK: no tak to je jasne, ze ma vyhodu. Jenze nikdo nerika ze nemuze potkat 140kg s dobrou kondickou a pak kdyz spolehal na svoji prevahu ma smulu.
    FSTAB
    FSTAB --- ---
    ja bych sel nejraci trenovat uz dneska, ale musim asi cekat na podzim a taky naky prachy vydelat bokem na to :l
    SOPTIK
    SOPTIK --- ---
    Sila a vaha je neco uplne jinyho. Kdyz mas vahu, neznamena, ze mas automaticky silu. Navic, cim vyssi vaha, tim je treba vetsi sila a hlavne kondicka, abys vydrzel s tim vsim hybat. Na druhou stranu, kdyz ma nekdo 120, ma silu a dobrou kondicku, tak ma AUTOMATICKY nesmirnou vyhodu temer v kazdym BU. :)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    GANJAMAN: Tady bych si dovolil nesouhlasit s tim, ze "do je velkej tak to tam proste narve a funguje mu to". Tezsi lide to maji casto o dost "tezsi", protoze ano proti slabsimu to narve a funguje, ale pokud narazi na nekoho kdo je silnejsi/vyssi, tak mu to prestane fungovat. Hlavni je i kdyz clovek ma silu, tak se od ni odprostit a delat to spravne.

    FSTAB: Myslim, ze to dobry napad je. Kazdy pohyb a trenink zpevni telo a mysl. Trenovany clovek vice vydrzi.
    GANJAMAN
    GANJAMAN --- ---
    Nevim co porad mate s tou vahou, u nas cvici lidi tak od 55 do 120 kg a neni v tom zadnej problem. Akorat ty hubenejsi to musej umet o neco lip aby jim to fungovalo. Kdo je velkej tak to tam proste narve a funguje mu to, kdo je hubenej tak proste ty pozice rukou a nohou musi mit spravne, protoze jinak mu to vubec nefunguje. Jinak je to cviceni vhodny i pro ty nejvetsi lamy, mame i priklady pohybove uplne neschopnejch lidi ktery by z kazdyho normalniho sportu vyhodili, nicmene u nas tak po 3 letech uz jsou schopny se celkem hejbat.
    FSTAB
    FSTAB --- ---
    ja mam zase opacnej problem, vazim asi 88 kg, optimalni vahu sem mel dycky tak 75 nez sem zacal pracovat v korporaci ( nulovy pohyb). rad bych s tim neco delal a tohle umeni mi sedi nejvic, protoze nepotrebuju zadny vzdusny akrobacie, ale fakt se trochu naucit pracovat s telem, s rukama etc... je to dobrej napad?
    _FREZA_
    _FREZA_ --- ---
    VRBIK: mala hmotnost & sila nevadi, vsak se podivej na toho pana v zahlavi :-)).
    VRBIK
    VRBIK --- ---
    GANJAMAN: hmmm, no, mam strach se do toho takhle pustit, vzhledem k tomu, ze me zkusenosti se rovnaji nule a moje telesna hmotnost a sila je mala... ale nejak se asi zacit musi ze :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam