skvele napsany clanek
Být Romem, tak zešílím | A2larm
http://a2larm.cz/2015/03/byt-romem-tak-zesilim/
"....Podtrženo a sečteno, pokud bych se narodil v ghettu, byl v dětství přeložen do speciální školy, vyrůstal v teritoriích narkomafií, pak šel bez perspektivy makat k lopatě, musel se zodpovídat majiteli bytu z mojí barvy pleti a do toho všeho bych musel poslouchat moudré řeči lokálních štamgastů fandících holohlavým mozkovnám, co měly včera demošku pod mými okny, asi by mi jednoho dne jednoduše ruplo v bedně a stal by se ze mě docela neslušný hoch. Poté, co by mi po chytré půjčce lokálního lichváře exekutor oznámil, že mám po další dekádu nárok jen na životní minimum, bych zřejmě usoudil, že už můžu vskutku ztratit jen své okovy.
Patrně bych vyšel do ulic, zapaloval auta, raboval obchody a šířil kolem sebe děs z destrukce soukromého vlastnictví, až by z toho maloměšťákům vstávaly hrůzou poslední vlasy na hlavě. Bylo by to naprosto autentické vyjádření mojí životní situace. Všechnu svoji životní frustraci, ponížení, vztek a bezvýchodnost bych manifestoval v těch několika pomíjivých okamžicích, aby alespoň jednou v životě někdo věděl, že jsem tady a že dýchám. Dal bych tak aspoň na vědomí, že lehkost mého romského bytí je už prostě nesnesitelná.
Autor studuje na FF MU."