• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYEkonomie - střet ideí
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    JORIM: To neni ani tak o humoru, ale standarnim konzervatvativnim slovniku. "taxes that reward hard work" je proste eufemismus pro nizky a jeste nizsi dane.
    JORIM
    JORIM --- ---
    Žiju sice v Británii už nějaký ten pátek, ale některé jemnosti anglického humoru mi stále ucházejí:

    David Cameron obhajuje, proč dát welšské samosprávě finanční pravomoci, mj. právo vybírat daně: "So what does Wales need to prosper? It needs more businesses coming here and creating jobs. It needs taxes that reward hard work. It needs better infrastructure: roads, homes, rail and broadband. All of these things are the building blocks of a stronger economy and fairer society - it’s how together we build a recovery that everyone can share in."
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    APOSTRI: jak píše Benny, jsi paranoidní. Velký kmotr Chicago boys v dalším pokračování článku na finmag zase hovoří o bankrotu Argentiny kolem roku 2000 a klidně tvrdí, že to bylo díky socialismu a že tam stát všechno korigoval a rekuloval.
    Asi během posledních 13cti let vymyslil nějaký převibrátor do jiný dimenze, nebo se spojily vesmíry, ale ta Argentina v naší dimenzi zbankrotovala okamžitě po zavedení neoliberálních teorií, po zrušení těch tzv. socialistických vejmyslů a privatizaci a nepojištěnou vazbu na USA.
    Přesto ho nikdo ani na finmag neopravil a tak je to pravda pravdivá, za to všechno můžou socialisti.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    APOSTRI: s prvnim odstavcem souhlas, ale u druheho jsi imho zbytecne prilis paranoidni :-) nemluvit o necem neznamena se automaticky stavet na pro nebo proti stranu. treba na to jen neprisla rec, neco ztratil tazatel a neco jineho se ztratilo v prekladu. ja nemam problem s tim, ze "Chicago boys" nejsou pro kazdeho sexy, ale rad bych se drzel spise te ekonomie nez politiky. i takovy Sovetsky Svaz v ramci ekonomickych teorii vykazoval jiste zvlastnosti, Samuelson by mohl vypravet :-)
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    _BENNY: Nakonec se na celou tuhle naší diskuzi lze podívat i jinak. Ekonomie není exaktní věda a její schopnosti predikce čehokoliv se nikdy nedostaly nad úroveň "značně omezené". Na tvrzení "Kluci Chicagský nechali Chile ekonomicky rozkvést" se pak lze z tohoto uhlu pohledu podívat jako na něco co je v jádru neprokazatelné a musí se nutně zakládat na dojmech. Není žádný exaktní způsob jak napříč 30-40 lety ekonomického vývoje Chile změřit vliv reforem Chicago boys a oddělit ho od vlivu mnoha jiných reforem a zásahů inspirovaných úplně jinde, od vlivu USA jako politicko-strategického spojence a od vlivu globálního vývoje a globalizace obecně. Odpovědět na takové otázky je na úrovní našeho poznání v praxi nemožné.

    Existuje však ještě absurdnější otázka. Totiž ta zda-li by bez zrušení demokracie a svržení presidenta Allendeho v roce 1973, dneska na tom Chile bylo hůř, lip nebo stejně. To totiž předpokládá konstrukci jakési alternativní reality obsahující predikci nejen ekonomického ale i politického vývoje. Fakt že někteří lidi (jako např autor článku) mají neustále potřebu na tuto absurdní otázku odpovídat i když se nikdo neptá, vzbuzuje zásadní pochybností o jejich motivaci. Lze se totiž jen těžko ubránit pocitu že jejich motivaci je především obhajovat zločiny proti lidskosti Pinochetova režimu ve jménu jakéhosi vyššího dobra ekonomické prosperity. To že se článek účelově opomíjí zmínit o Chilské ekonomické krizi v roce 1982 tyto podezření jen dále prohlubuje.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    APOSTRI: takze vetsina z toho "neoliberalniho" spatneho byla zachovana. jinymi slovy, system funguje, akorat potreboval par zmen. a kdyz se pro exportne nebo importne orientovanou ekonomiku stane neco velkeho v zahranici (v dobrem i ve zlem), tak s tim nenadela nic zadna politika, ta muze situaci jen zhorsit.
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    _BENNY: Vymysleli tam něco lepšího. Třeba místo aby všechno zprivatizovaly tak si stát ponechal velkou část vlastnictví těžby mědi (kterou mimo jiné znárodnil Allende), která jím vydatně přispívá do státního rozpočtu a pomohla splatit statní dluh co Pinochet vyrobil. Nebo po krizi v roce 2008 místo toho aby nasadili neoliberalama tolik prosazované šetření v rozpočtu (či jinak austeritu), tak do ekonomiky pěkně po Keynesiansku narvaly asi 4 miliardy dolaru.

    Jinak Chilska ekonomika je dnes hodně závislá na exportu a tak její růst lze určitě připsat třeba i růstu jinde na světě, například v Asii.
    ENDER
    ENDER --- ---
    FESTER: tam je to bajecne, ted to pokracuje precenovanim v obchodech s elektronikou... rekl bych ze ta zeme pujde brzo do kytek..
    FESTER
    FESTER --- ---
    APOSTRI: nebyt pinochet tak v chile maji ted stejny problem jak ve venezuela... nedostatek hajzlpapiru a nasledne konfiskace fabrik na hajzlpapir statem

    Toilet paper shortage is because ‘Venezuelans are eating more’ argues the government — MercoPress
    http://en.mercopress.com/...er-shortage-is-because-venezuelans-are-eating-more-argues-the-government


    APOSTRI: jdi do haje ( normalne bych rekl do prdele ) se svym komunistickim dream...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    APOSTRI: asi to bude chtit se kouknout na to kde je Chile dnes a jestli si tam ten osklivy "neoliberalismus" nechali anebo tam vymysleli neco lepsiho...

    APOSTRI: viz vyse. je to podobne jako kritizovat "Klausuv" kapitalismus, ktery v roce 1997 skoncil bankovni krizi, z duvodu spatne fixace kurzu. proc s tim nikdo nepocital? proc to tehdy nikdo neopravil? a jaktoze dnes mame dal plus minus stejny system jako tehdy, s mirnymi upravami, a nestezujeme si?
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    _BENNY: Taky pokud by tu krizi způsobilo to co ti říkáš proč to Pinochetův režím a Chicago boys nepředvídaly a nedělaly s tím něco? A nejde jen o otázku co tu krizi způsobilo, ale taky proč ta ekonomika ji neustala a zhroutila se tak jak se zhroutila. Není snad jedinou hodnotou ukazující kvalitu ekonomiky jen její výkon, ale třeba taky to jak dokáže absorbovat a ustát šoky.
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    _BENNY: Ja nic dálšího nepotřebuju, kluci Chicagsky byly architekti Chilske ekonomiky v období 1973 - 1982, kdy Chilska ekonomika rostla celkem podprůměrně a nakonec zkolabovala. Pořad nechápu kde přesně je ten rozkvět?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    APOSTRI: krize vznikla z duvodu preceneni pesa a jeho fixace na dolar (bezna vec v Jizni Americe). co je na tom "neoliberalniho"? co tam mas dal?
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    _BENNY: Co je politického na faktu ekonomické krize 1982 v Chile? Nebo máš pocit že je otázkou politického názoru jestli se ta krize stala nebo nestala? Rozhodně autor toho článku na který odkazuješ tak asi přemýšlí. Čekal bych že třeba aspoň bude třeba tvrdit že tu krizi způsobily vnější faktory, ale on se radši rovnou rozhodl tvářit jakoby se nikdy nestala.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    APOSTRI: nemas tam neco lepsiho nez jen vykriky z politicke pozice? tohle je klub o ekonomii, nikoliv o politice.
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    _BENNY: Další ze série neoliberálních pohádek. Chile pod Pinochetem a Chicago boys rozkvetlo až do totálního ekonomického kolapsu v roce 1982, po které sám Pinochetův režim v mnoha ohledech otočil svou ekonomickou politiku o 180 stupňů.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY:

    Jak Pinochet a „kluci chicagský“ nechali rozkvést Chile | Finmag.cz
    http://finmag.penize.cz/ekonomika/275404-jak-pinochet-a-kluci-chicagsky-nechali-rozkvest-chile
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    Proti Německu jde už i měnový fond. Omezte export, vzkazuje do Berlína | byznys.ihned.cz - Zpravodajství
    http://byznys.ihned.cz/...avodajstvi-svet/c1-61138560-proti-nemecku-jde-i-mmf-omezte-export-vzkazuje

    Může mi někdo vysvětlit prosím? To další dva největší exportéři Čína a USA taky poškozují světovou ekonomiku?
    KOVOUN
    KOVOUN --- ---
    Ahoj Kámoš BIG23 promítá film Z poplenice do lednice v Tolcově dvoře a pokud by vás to zajímalo tak se stavte, shání lidi kteří by na dané téma rozjeli diskuzi [ Jeden svět Z poplenice do lednice / kinomovie / 14.11.2013 / CR - Praha - Toulcův dvůr ]
    Bude rád za každou intervenci.
    JORIM
    JORIM --- ---
    JORIM: (článek z dnešních Timesů)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam