• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CIHLOMORKAANTIKA ≈○ pokladnice moudrosti v zrcadle věků ○≈
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    THE_BALROG: no ty antické texty je daleko lepší sehnat v českém překladu... Respektive až na hymnus na Demeteru jsou i na internetech.
    THE_BALROG
    THE_BALROG --- ---
    ZUZKAOU: píšou workload 8-10 hodin týdně. S tím, že budu všechno číst anglicky jsem vzal v úvahu spíš tu horní hranici :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Konec konců vždycky to jde pojmout podle svého, tenhle certifikát může být profesně užitečný leda tak učitelům dějepisu ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    THE_BALROG: 10 hodin týdně? Nestraš. Právě jsem absolvovala World music tamtéž a to chtělo tak hoďku přes týden na shlédnutí lekcí (ideální před spaním) a pak tak 2-3 hodiny o víkendu na esej.

    Tady to bude chtít víc čtení, ale 10 hodin to snad nesežere.
    THE_BALROG
    THE_BALROG --- ---
    ZUZKAOU: tyjo, vypadá to prima, ale nevím, jestli dokážu mít stabilně čas 10 hodin týdně :/ Bude to docela záhul.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Mimochodem - za 14 dní začíná zdarma on-line kurz Princetonské univerzity https://www.coursera.org/course/mythology

    Vypadá to celkem zajímavě - rozhodně je to záminka přečíst si klasické texty a mít k nim výklad. Je to zároveň výborné na trénování angličtiny a psaní esejů, byť jsou vyžadovány ve velmi stručné formě pár odstavců.
    MARAST
    MARAST --- ---
    Organizujeme v Řecku antickou školu zaměřenou na antickou filosofii a politické myšlení. Vašimi lektory budou renomovaní odborníci z celého širého světa, s umístěním v úžasné Řecké lokalitě ze které je možno organizovaných výletů. Je to skvělá příležitost procvičit si angličtinu a něco nového se dozvědět, či probrat různé otázky. Když budete mít zájem, koukněte na naše FB stránky, nebo website. Odkazy viz níže. http://www.academiaepidauros.com/
    http://www.facebook.com/pages/Academia-Epidauros/133703200022536
    M4RC
    M4RC --- ---
    JACOB: v tom případě už mě nic nenapadá...četla jsem to před lety, ale myslela jsem, že se tam kultu předků a ohništi věnuje docela podrobně..
    JACOB
    JACOB --- ---
    M4RC: AO sem cetl a imho to tam neni, alespon ne primo takle
    M4RC
    M4RC --- ---
    JACOB: to by se asi dalo zjistit v Antický obci...bohužel jsem jí někomu půjčila a už se nevrátila...
    JACOB
    JACOB --- ---
    hele, nevite nekdo kdy v antickem recku mizi kult predku, resp. spise kdy mizi posvatne ohniste u radovych obcanu (!) ? (tj. neptam se kdy zmizelo u aristokratu, i kdyz to me taky zajima, ale ne primarne)
    R_G
    R_G --- ---
    THE_BALROG: Nemohl jsem si nevybavit svou navstevu v Pompejich :-)

    http://i.idnes.cz/08/082/gal/TOM253024_pompeje_5159.jpg
    THE_BALROG
    THE_BALROG --- ---
    TMA: jasne, nezvtahuje se to na vsechny, a to s vystizenim krasneho lidskeho tela chapu take, ale mne by zajimalo, proc si krane lidske telo predstavovali v tehle partiich takto upravene, kdyz casto svaly naopak zduraznovali...
    TMA
    TMA --- ---
    THE_BALROG: Protože se snažili vystihnout poměry krásného lidského těla, ne jen tak nějakého těla. A to k tomu prostě patřilo.

    Nevztahuje se to samozřejmě na všechny sochy. Priapus, Pan či ithyfalické hermovky nemají malý.

    http://www.rheagallery.com/rheafiles/cl0167_ithyphallic_herm.html
    http://www.ithyphallic.com/images/1.html
    THE_BALROG
    THE_BALROG --- ---
    Už nějakou dobu mne hlodá otázka, proč antické sochy - ačkoliv se sochaři snažili postihnout co nejlepší anatomii a co nejvyváženější poměry lidského těla - mají obvykle tak malé pindíky?

    Ví se to?
    DIKY
    DIKY --- ---
    Apropos, nemel by nekdo nasledujici knihu v nejakem hezkem elektronickem formate? Docela bych si to precetl.

    Roger Ling, Roman painting -- na googlebooks

    Popr. posta.
    DIKY
    DIKY --- ---
    Jeje, zdejsi klub mi udelal vskutku nemalou radost. Snad i dalsi diskuse se tu bude plodne rozvijet.

    Prijde mi jako by to bylo ve vzduchu -- v posledni dobe me anticke veci cim dal vic berou a jsem o nich nejak vic nucen uvazovat. Popravde kdysi davno mi prisla antika s temi vybilenymi klasickymi sochami jako nejnudnejsi prispevek umeni zapadni civilizace. Prislusne oddeleni Louvru mi pripadalo spis jak skladnikova nocni mura (vybilene sochy v klasickych postojich, jedna vedle druhe brrr), nez nejaky kulturni pozitek a z dnesniho pohledu podobne otravne pojate egyptske oddeleni jsem si tehdy tedy dokazal uzit podstatne lepe... Ale vlastne teprve az nekdy posledni dobou zacinam anticke umeni nejak ocenovat a skutecne z nej padat na zadek a ne jen rikat chhmmm celkem pekne a dobre zvladnuto na ty primitivni lidicky... Hezkym prikladem jsou treba prave ty dve vyborne sochy, co tu byly predstaveny.

    Me v posledni dobe pritahuje zejmena anticke malirstvi. Ono toho z nej zustalo, co by se za nehet veslo, ale kdyz jsem si to sam pro sebe pokousim nastavet za sebe, najednou koukam, ze dochazim k tomu jak technicky a hlavne formalne ti maliri byli vyspeli a z tech nekolika kousku jako by bylo videt, jak si prosli vsim tim, cim si pred renesanci projdou jejich potomci predevsim ten vecny boj o podobu, cizelovani stylu prostrednictvim inovaci forem. Antika byla proste neco zcela jineho nez ten prezvykany klasicismus, kterym nas krmili. Mozna dost trapny objev a jo pripadam si ponekud naivne, ze me to nikdy predtim nenapadlo ale aspon ze ted... Proste takhle nas to ve skole neucili (tam ty obrazky reckeho umeni slouzili jen ve funkci tapety/ilustrace, aby text nepusobil tak nudne, jak byl napsan) a tenhle vyklad mi nejak unikal i ve starsich knihach o vsem moznem a nemoznem antickem umeni...
    Mozna i proto, ze leccos z toho bylo v te dobe pomerne nove objeveno a nestacilo to nejak zazit...

    A abych utnul proud sveho zvaneni, pokusim se to nejak ilustrovat/natuknout tremi obrazky.

    1) Verginskou fresku unosu Persefony uz tu nekdo daval do obecneho klubu o umeni... Ale stejne: Vergina, Vergina, Vergina! Ty ruce, rozvlnene vlasy, pokrceni nohou a zpracovani pohybu plaste a vubec cely ten pohyb... To se snad neda dokola nepremyslet o co jsme prisli, kdyz zmizela veskera malba nejlepsich generaci reckych maliru... Dokud o tom lide cetli jen nekde v Pausaniovi, tezko mohli uverit, po nalezu Vergine uz musi byt vsechno jinak...



    2) Vila P. Fannia Synistora v Boscoreale aneb zase ty Pompeje -- jenze ony ty Pompeje nejsou jen oblibena Tajuplna vila (koukam, ze se dostala i do zahlavi klubu ;-)) nebo tech nekolik znamych dekoraci ale kdyz se clovek podiva podrobneji vyleze z toho cela paleta stylu a ani prastare skatulkovani na 3 zakladni proudy s tim moc nepomuze. Vila v Boscoreale tak snad predstavuje velice kvalitni malbu o 100 let starsi nez erupce Vesuvu -- opravdu se takhle skvele malovalo v pozdnim republikanskem Rime?



    3) Fayumske portrety mumii -- jsou pomerne proflaklou zalezitosti, ale kdyz clovek vidi jednu, dve, ktere se porad pretiskuji v ucebnicich, neuvedomi si, kolik jich uz vlastne dneska je znamo a kolik ruznych poloh kvality i stylu nabizeji... Ti lide pusobi stejne zive jako ti z renesancnich obrazu o 1200 let pozdeji.

    QUITE
    QUITE --- ---
    co že tu nevidim odkaz do [ CONTEMPORARY ART ] ? ,))
    CIHLOMORKA
    CIHLOMORKA --- ---
    Tak a s uměním prozatím šmytec! přeji hezký víkend.

    A pro ty, co rádi semtam přečtou něco o antice, nahazuju ten základní český web...
    http://antika.avonet.cz/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam