• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    Všechny druhy jógy... Názory, rady, zkušenosti. Na HOME jsou zajímavé linky.
    Osm (aštanga / radža) částí jógy: - rozvíjejme diskuzi a rozšiřujme si navzájem obzory :)
    KořenyPlody“ / Samyama
    1. jama - 5 etických principů v jednání vůči vnějšímu světu (ahimsá - neubližování, nenásilí * satja - pravdivost, pravdomluvnost * astéja - nekradení, neprahnutí * brahmačarja - smyslová zdrženlivost, nevášnivost, schopnost neplýtvat energií * aparigraha - nehromadění, neulpívání)
    2. nijama - 5 etických principů v jednání vůči sobě (sauča - čistota těla i mysli * tapas - vytrvalost, sebekázeň a disciplína ve vlastní jógové praxi * santóša - spokojenost * svádhjája - sebepoznání, studium svatých písem * íšvara pranidhána - nalezení vyššího životního smyslu, dobrovolné podřizování se vyšším zákonům, poznávání osobního/univerzálního Boha)
    3. ásány - cvičení jogových pozic
    4. pránajáma - práce s vnitřní energií pomocí dechových technik
    5. pratjáhára - stažení smyslů od vnějších objektů, umožňuje utišení a ovládnutí mysli
    6. dhárana - koncentrace mysli
    7. dhjána - meditace
    8. samádhi - splynutí s universem, trvalé poznání Já >> stav Sat-Čit-Ánanda (čisté a absolutní jsoucí (sat) vědomí (čit) blaženosti (ánanda)) / džívamukta (osvobozený za živa) / kaivalya / nirvána / dobrýjeto ;)


    Manuál: Yoga Sutras of Patanjali (EN) vč. překladu jednotlivých slov ze sanskrtu a výkladu a odkazů na související texty o jógové psychologii a filozofii :: (EN) PDF verze bez komentáře :: Pataňdžaliho Jógasůtry (CZ, bez komentářů a prolinkování :-( ) Další základní texty

    Podložky a pomůcky na cvičení, aneb smrt ásánám na karimatkách, kobercích a podobných zrůdnostech ;)
    Malý přehled možností, kde se věnovat józe - ásány i meditace. Sledujte také YogaPoint a Jóga žurnál.
    Pokud chcete doporučit někoho dalšího, uveďte odkaz do klubu se slůvkem "záhlaví", rádi přidáme.
    Nejbližší akce, workshopy, kurzy...

    aktualizace: 8.2.2012
    (přidání na vyžádání)

    30.3.-1.4. Ostravský jarní víkendový jógový a taneční festival.
    Praha
    Belayoga-Praha, Řevnice NOVÉ
    Akasha NOVÉ
    ashtanga.cz - Dalibor Štedronský, ashtanga vinyasa
    ashtangajoga.cz - ashtanga vinyasa
    budhistické Centrum Lotus - ashtanga vinyasa, hatha, kundalini
    Cocoon NOVÉ
    Energy Studio - Václav Krejčík
    Jóga Centrum Rubeška - hatha, iyengar, vinyasa flow, gravid, ...
    Klub kondiční gymnastiky jógy - hatha
    Lenka Kýrová - dynamická, ashtanga vinyasa
    Lenka Nezvalová - vinyasa flow
    Lucie Königová - vinyasa flow, jógová terapie
    MUDr. Marcela Mikešová - iyengar, jógová terapie
    Milena Raková - iyengar
    Pavel Hub - ashtanga vinyasa
    Prague Yoga - vinyasa flow, iyengar, viniyoga, yin yoga, 1 on 1
    Studio Kairos - tradiční joga, krija joga a tantra
    Garuda Centrum - Celoroční kurzy klasické jógy, čchen taiči a sebeobrany - Praha 2
    vinyasayoga.cz - ashtanga vinyasa a vinyasa flow
    YogaJoga - Helena Kubrychtová Bártová - iyengar
    YogaMe NOVÉ
    Yoga Space - ashtanga vinyasa, hatha, vinyasa flow
    Brno
    Gitanandajoga.cz
    MUDr. Jan Černý - iyengar (tel. Botanicka - tu se cvici: 541 223 764, tel. ordinace: 547 221 304)
    Ostrava
    Centrum Lotos - iyengar, pro ženy, gravid, po porodu
    Pranava Jóga Centrum NOVÉ
    Bikram Yoga Ostrava - ehm ;) NOVÉ
    Pardubice
    Láďa Lebeda
    Plzeň
    Škola jógy pro každý den - iyengar, hatha
    Prostějov
    Jógaklub Prostějov - iyengar, hatha
    Severní Čechy
    Jóga Hlavice (u LBC) - iyengar, retreaty, pronájem pro vlastní akce
    Jóga Namaste Chomutov - ashtanga vinyasa, vinyasa flow
    Petr Něměček - iyengar
    Jižní Čechy
    MUDr. Michaela Klos - vivékananda
    Frýdek - Místek
    Karakal - hatha
    Celorepublikově
    Jóga v denním životě - hatha, bhakti, džnána
    Jiří Vacek a přátelé - džnána, meditace, retreaty
    Sahadža jóga (Nirmalá Déví) - kundalini
    Světoběžníci NOVÉ
    Matej Jurenka




    Související kluby: [ AYP ‒ pokročilé jógové techniky ‒ aplikovaná duchovní věda ] :: [ MEDITACE ] :: [ poweryoga ] :: [ Zenové příběhy ] :: Koány a zenové příběhy
    rozbalit záhlaví
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    BHA: AMBIENTIUM: SCHIZOGENES:
    diky vsem za tipy. Ucitel rika, ze to je asi pretizeny zdvihac lopatky a ze to je celkem caste. Po dvou trech dnech by to pry melo byt zpatky v normalu. Coz teda u me neni. Zkusim fyzioterapii u nekoho, kdo dela i jogu. Neni to poprve, co se mi neco takoveho stalo a rad bych tomu rozumel vic (navic nemam uplne standardni zdravou pater takze o takove konzultaci uz premyslim dlouho)
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    FRAKTALEK: já si udělal něco podobného a bylo to malé posunutí obratlů a vyžadovalo to usadit zpět - lidově - prokřupnout páteř. Nemá se to dělat často. Lehnout na břicho na zem, hlava na bradě, hluboký výdech a při maximu výdechu druhá osoba krátce promáčkne pěstmi páteř od od hrudního ohybu směrem nahoru, 3 silnější záběry, postupně každý o kousek výš směrem ke krku. Tlaky ale musí být v tom zaoblení páteře tzn ani moc dole ani moc u krku. Obvykle při tomto problému zatuhnou i svaly okolo páteře a tohle pomůže. Ale use at your own risk!!! Neberu na sebe žádnou zodpovědnost. Aštanga ukazuje postupně problémy a jejich řešení u mě zatím vždy zahrnovalo pokračování cvičení nějak přiměřeně stavu... disclaimer - jsem aštangová lama, cvičím teprve necelých 8 měsíců (ale pravidelně, stíhám už docela dlouho pravidelně 5 dní v týdnu 1. sadu a už ji konečně umím nazpaměť bez taháku :-)).
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    mate nejake tipy, jak pristupovat k natazenemu svalu? cca pred tydnem jsem si rano pri astanze asi natahl neco mezi lopatkou a krkem, vubec nevim, jak se to stalo, zacal jsem to citit az vecer. Par noci se mi kvuli tomu spatne spalo, ted uz je to lepsi, ale furt to boli, kdyz otocim hlavu vlevo. Zkouset cvicit jsem se zatim neodhodlal, masaz asi tri dny pote moc nepomohla
    SHIVASANTI
    SHIVASANTI --- ---
    Ahoj, prosím máte někdo zkušenosti s akreditovaným učitelským kurzem (200h.) od Yoga 4 everybody? Předem díky za reakce:)
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    Začal jsem piriformis cíleně protahovat a přechodně se mi ta situace dost zhoršila (bolest, pálení, v tu chvíli jsem sem psal). Teď po pár dnech bolesti ustoupily a cvičí se mi mnohem lépe. Stav ještě pořád není ze sta procent ok, ale je to daleko lepší. Denně to protahuju a sval se tím dostává z křeče, asi se zmenšuje i nějaký otok a netlačí to na nerv. Hooray!! :-)
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    AMBIENTIUM: To je ten sval co způsobuje mnoha ženám technickou neplodnost, i když jsou jinak zdravé,
    protože zatuhává a tím k sobě stahuje a řetězí některé klíčové partie - paní Mojžíšová (a její následovnice) na něm postavila svou geniální kariéru. Na jeho uvolňování.
    Je to jeden z těch klíčových "psychických" svalů, na kterém se usazují emoce.

    Dělá zevní rotaci stehna, takže se protahuje do vnitřní rotace.
    Když si lehneš na břicho, může ti ho někdo druhý a šikovný uvolňovat tím, že velmi šetrně zabodne loket nebo pěst zvenku šikmo hluboko skrz hýžďové svaly
    (bez VELKÉ trpělivosti a VELKÉ šetrnosti je to VELMI nepříjemné).
    Mohl by se dát uvolňovat i polovičním motýlkem, když budeš pozorně a laskavě vnímat co se při hmitání v "zadkových" svalech děje a necháš to odcházet pryč.


    Nebo obecně nejspíš těmito cviky.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    Dvacet let v sedavém zaměstnání, 5 měsíců Aštangy a ukázalo mi to sval zvaný Piriformis (Hruškový sval). Dostihlo vás to někoho? Co jste s tím dělali? Já to mám jen na levé straně, a způsobuje mi to limitaci v protahování hamstringů a zastudena mě to limituje i v předklonech (intenzivní pichlavý pocit šponování). Intuitivně jsem si vymyslel jeden cvik, který to protahuje (v leže levá noha pokrčená, levé chodidlo za pravé stehno/koleno, pravou rukou držím levé koleno a nechávám je "volně padat" doprava). Mám obavu, že to bude nadlouho :) Není to nějaké zranění, spíš to s Aštangou prostě vyplavalo... Ten sval není v dobré kondici, jakoby byl v křeči. Díky.
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    CANEBRA: zajimavy, nejnovejsi post co tam vidim je z dubna:) diky
    CANEBRA
    CANEBRA --- ---
    FRAKTALEK: Ahoj, jj, funguje. Mne presne na tehle fb strance aktualni info nabiha, tak moc nerozumim jak tyhle veci fungujou :). Ale jede to a kdyz Ladu zkontaktujes treba i pres messenger, urcite ti da vedet co a jak (ja to tak pred prvni navstevou udelala, bala jsem se prvniho mysore totiz). Kazdopadne kazdy vsedni den se zacina v 6:30 a nekdy o sobotach od 8:30. Treba zitra :)


    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    setkal jste se nekdo s Heartfulness neboli Sahaj Marg? Je to pry druh Raja yogy. Krom denni praxe majici tri casti (ranni meditace, odpoledni/vecerni cisteni/cistici meditace, kratka meditace pred spanim) se taky vyznacuje pouzivanim jogicke transmise
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    CANEBRA: funguje to tam ted? na FB ani strankach neni zadne aktualni info: https://www.facebook.com/pg/%C3%81nanda-Ashtanga-Yoga-Shala-1751728991572916/ a https://www.anandashala.cz/ bydlim ted kousek od Vysehradu, tak bych to rad zkusil.

    Kdysi jsem vyzkousel https://www.facebook.com/ashtangayogashalapraha/ a tam mi to ciste intuitivne moc nesedlo. A pak jeste nekde na Narodni, tam mi to prislo lepsi
    CARIBOO
    CARIBOO --- ---
    SLAUGHTER: Díky za reakci. Já už v téhle debatě pokračovat nebudu. Přiznám se, že ve studiu nejsem tak daleko, abych plnohodnotně argumentovala, takže si svůj výklad ověřuji s učitelem, kterému to ale zase zabírá dost času :-). Já se budu zatím držet svého tempa ve studiu a učebnice, kterou napsal k Jóga Sútrám Bryant: https://www.amazon.com/Yoga-Sutras-Pata%C3%B1jali-Translation-Commentary/dp/0865477361
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    Jeste dodatek. Na mobilu se to hur upravuje.. Chlad a horko narazeji na vztahovani se k pizorovanemu - k prozivani spjatemu s identifikaci se s individuálnej existenci.. Prekroceni protikladu pak znaci nasmerovani pozornosti od vztahovani se k prozivanemu smerem k vzdypritomnemu pozorovateli. Cilem jogy pak neni zastaveni mysli. To je prostredek. PJ I.2 by se pak dal prelozit jako "zastavenim pohybu mysli dochazi ke spojeni"..
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    CARIBOO: Kolik lidi, tolik chuti.. Ano, Lysebeth popisuje formu hathajogickych dechovych praktik. To je tak vse.. Na svou dobu urcite impozantni pocin.. Mam ale vice vyhrad. Jeho zpusob nacviku plneho jogoveho dechu povazuji prinejmensim za nestastny..
    Mam k dispozici celou radu textu, prekladu a komentaru - Vjasa, Vivekananda, Iyengar atd.. Kdybych mel vyjmenovat celou svoju knihovnu, ze ktere cerpam, bylo by to na dlouho... Ale hodne cerpam i z jinych texu.
    Komentare nejsou univerzalni. Slouzi ci nejsirsi cilove skupine.. Navic je to hodne o introspekci - kdyz 2 ctou totez, neprectou totez.. A to je v poradku..
    PJ se etymologii nezaobira. To je v tradicnich textech povazovano za obecnou znalost (viz PJ I.1)
    U meditace narazim na obvvykle nepresne a zavadejici uzivani tohoto pojmu. Presnejsi by bylo hovorit o dharane, ci sanjame. Proste mi to prijde pokrytecke hovorit ze medituji, kdyz stezi udrzim koncentraci (ale mozna to mate jinak..). No a ten navod pak navic vede samadhi, tak proc nehovorit primo o prakrikovani samadhi? Tak to myslim.. ale at si to kazdy nazyva jak chce. Exkrement take nezacne vonet jenom proto, ze jej budu zvat ruzi ;-). Asana taktez neznamena u Patanjaliho pozici.. Natozpak pozici telesnou.. Viz PJ II.46,47..
    CARIBOO: Ano PJ II.48..
    Dualita a dvojice protikladu je jedno a to jiste. Ci? Pak porovnej Bhagavadgita II.14 - tam se take hovori o chladu a horku a zcela jiste se nema na mysli pouze teplota.. Nejde preci o text pro kotelnika ;-)..
    Smysl prekroceni protiv spociva v odprosteni se od identifikace s ulpivani na prijemnem a odporu k neprijemnemu - viz klesas PJ II.7,8 - porovnej s BG II.14 a dalsi definici jogy BG II.48..
    A samadhi ok ;-), presne tedy = sam+a+dha spojovat do jednoho celku (Sw. Kuvalayananda). Mylim-li se oprav me prosim..
    A joga jako rozdeleni? Asi mas na mysli Patanjaliho definici a abhjasu. Ti je skutecne oddeleni a negativni postoj,. Ale taky je tam taky nejaka zminka o svedkovi - drashta, coz je pozitivni postoj a spojeni.. Bo co jsi tim chtela rict?
    CARIBOO
    CARIBOO --- ---
    SLAUGHTER: Ještě si dovolím komentář. To je někde okolo 40 sútry (47?) v druhý kapitole, kde je, že ovládnutím ásany jógin překoná dvojici protikladů. Ale je tam dvandva, což neznamená dualitu, ale je to běžné slovo pro "dvojici protikladů", tj. horko, zima, neposednost, únava atd. Vjása myslím uvádí hned několik příkladů. A slovo samádhi neznamená nic s jednotou. A jóga u Pataňdžaliho vede k rozdělení ne spojení .
    CARIBOO
    CARIBOO --- ---
    SLAUGHTER: Lysbeth podle mě dobře přibližuje pranajámu západním lidem. A techniky má dobře popsané.
    "Tak treba ovladnuti asany vede dle Patanjaliho k prekroceni duality - tj. k dosazeni jednoty a slovo samadhi v prekladu znaci jednotu stejne jako joga spojeni.." A tohle je v JógaSútrách kde? Případně který výklad nebo komentář používáš?
    "meditace/dhjana je prodlouzena a prohloubena koncentrace/dharana. A kolik znas lidi, kteri jsou schopni soustredit uvolnene svoji pozornost dele nez par vterin, pripadne minut? " Asi nechápu na co narážíš. Já jsem mluvila o meditaci obecně a odkazovala na Jóga Sútry jako návod na ni, ne na žádný konkrétní stupeň soustředění nebo techniku.
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    AMBIENTIUM: to co popisujes je "zpruchodnovani trubek". Efekt kundalini neprehlednes..
    CARIBOO: Lysebeth je fajn, ale jeho pnyma je dost od veci. Kdyby nic jineho tak to jak spojuje pranu se zapornymi ionty je dost vypovidajici.. Prana je sila tvorici a udrzujici nasi individualni existenci.. Prana, ktera se ma v pnyme na mysli neni vne, ale uvnitr nas.. Nedavno vysla nejaka kniha o pnyme a vypada obstojne. Ale necetl jsem.. Osobne na toto tema doporucuji jogacarju Dr. M. Bholeho...
    CARIBOO: meditace/dhjana je prodlouzena a prohloubena koncentrace/dharana. A kolik znas lidi, kteri jsou schopni soustredit uvolnene svoji pozornost dele nez par vterin, pripadne minut? Zastitujeme-li se o autority jako Patanjali, je imho z respektu vuci nim dulezite nazyvat veci pravymi jmeny.. Ony jsou veskere stupne PJ vlastne jen jinym uhlem pohledu/urovni pochopeni jedine praxe.. Tak treba ovladnuti asany vede dle Patanjaliho k prekroceni duality - tj. k dosazeni jednoty a slovo samadhi v prekladu znaci jednotu stejne jako joga spojeni..
    CANEBRA
    CANEBRA --- ---
    EZKATER: Já bohužel neznám Davida, ale tedy předpokládám, že seš pražskej. Doporučila bych určitě Láďu Pokornýho. Má svoji shalu na Vyšehradě. Markéta Makovská k němu taky chodila a myslím, že u něj mívala i nějakou svoji lekci.
    CARIBOO
    CARIBOO --- ---
    EZKATER: Pořád k Davidovi. Já ho ukecávám na soukromky. Jinak chodím k Markétě Makovské do Yoga Roomu. Má trochu jiný přístup, ale je laskavá, hodně se studentům věnuje, dá se s ní na dost věcech domluvit, má super dopomoci. Učím se u ní zase trochu jiný pohled. Před koronáčem jsem chodila i Petrovi Cieluchovi, ale nevím, jestli a kde bude ještě učit.
    EZKATER
    EZKATER --- ---
    CARIBOO: muzu se zeptat, ke komu osobne chodis ty? Ja chodil k Davidovi D., ale ten skoncil, tak hledam...
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CARIBOO: A ještě jak jsem dnes docvičil druhej den po sobě, tak to fakt dodalo velkej boost. Cvičilo se v pohodě, líp než včera a energeticky to šlo hodně nahoru po cvičení, moc příjemný, už se těším na zítra ráno na další. Je to fakt pecka, snad to fyzicky utáhnu, ale nedělalo mi to dnes(!) žádnej problém.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam