• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    Hledání konsensu o možné nové podobě autorského zákona držícího krok s realitou 21. století
    rozbalit záhlaví
    FIN
    FIN --- ---
    VYHULENY_UFO: jenže to šetřil na vracení dph, ne na presumpce-viny-mohlo-bys-posloužit-ke-krádeži příplatku :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    BOUCHI: aha, takze se to udela jako pred 12-14ti lety, kdy sme se s kamosem prizivovali kopirovanim cd. On je kupoval na svoji firmu, aby usetril :)
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    BOUCHI: no zas... fixni naklady jsou na ebook male (s vyjimkou nakladu na placeni), ale celkove na pripravu neodrbes (a ty zas tak male nejsou, pokud to ma za neco stat, a to nepocitam honorar autora, nybrz veci jako korektury, sazbu atd).
    Na ten evropsky soud a vypalne - mas nejaky link? to jsem nepostrehl
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    Já bych vůbec proti "výpalnýmu" nijak zvlášť nebrojil - popravdě je podle mého koncept tzv "kultury za paušál" možná životaschopný.
    Sice je to defakto forma daně (a daně jsou špatné :) ), ale je to administrativně daleko čistší a je to přiznaná snaha o rychlé a uspokojivě dobré vítězství na všech stranách.

    Varianty se pak hýbají od toho, co je defakto teď u nás (ale zjevně nedostatečné a zamlžené) - de fakto daň, která by byla třeba "plať dvě stovky měsíčně, každý občane a stahuj filmy, hudbu a knihy dle libosti - a tento balík peněz spravedlivá agentura rozdělí mezi všechny autory". Kámen úrazu je ve výši té daně a ve funkčnosti té rozdělující organizace, ale mohlo by jít o řád víc než je teď, bylo by to čstší a zavládl by smír:)

    Další možnost, jejíž první kroky zkouší například Apple/amazon teď je - zaplať, uživateli paušál a užívej všechno co máme tak dlouho jak dlouho budeš platit. A my jako velký hráč nasmlouváme práva a dost jednoduše jim patřičný díl převedeme.

    obě varianty mi přijdou průchozí, druhá pochopitelně o něco víc, protože je volitelná, ale zase některé problémy tolik neřeší.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    SHIGORBIRDMAN: Jo, s tema normama je to na presdrzku. Jakykoliv uzakoneny a statem vymahany predpis by samloozrejme mel byt volne dostupny na netu.

    Stejne tak je na presdrzku a bez opodstatneni vyjimka v zakone zakazujici kopirovani not.

    ALRAUNE: Treba by se ten okruh ctenaru pri nizsi cene zvedl. Ostatne prodavani "pod cenou" u e-knihy nedava smysl, protoze fixni naklady na jednu e-knihu jsou hodne male (na rozdil od tistene knihy, kde proste cena tisku neklesne pod urcitou hodnotu.

    FIN: Tim chci rict, ze odborna literatura spada pod pojem "informace" (cili v tomto pripade pada argument ze "nejde o informaci ale o umelecke dilo") a ze pochybuju, ze by se dala nastavit funkcni a smysl davajici pravidla a omezeni jinak pro beletrii a jinak pro odbornou literaturu.

    VYHULENY_UFO: No, Evropsky soud (ci jak presne se jmenuje) uz rozhodl, ze vybirani vypalneho z medii nakupovanych firmami je neopravnene, a do pripravovane novely AZ by se to melo promitnout.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SHIGORBIRDMAN: jo to je. ja tedy s autorsky chranenymi dily problem nemam, protoze kazdej ma pravo za svoji drinu mit nejakej zisk, ale vadi mi dost to, ze kdyz na zakoupena CD vypalim nasi firemni praci nebo dam-li cd jako prilohu do OR, zaplatim nejakym autorskym svazum za neco, na co nemaji absolutne narok ci cokoliv spolecnyho.
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    VYHULENY_UFO: snaha o kriminalizaci a zruseni prava na vytvareni osobni kopie je prave v kombinaci s "vypalnym" velmi vtipna vec, ale pochopitelne kriminalizaci a zruseni vypalneho samozrejme autorske svazy podporovat nebudou :)
    FIN
    FIN --- ---
    FIN: btw k bych jen podotkl toto (z předchozí debaty s A)

    "právo veřejnosti na informace" je pojem - jak ostatně plyne z diskuse - značně nejednoznačný, a proto dobře ohebný, vágní a vše/zneužitelný. je rozdíl mezi právem na informace o činnostech státních institucí - které ostatně platíme ze svých daní - a tímtéž u díla soukromého (byv soukromník jedna osoba nebo kolektiv).
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: tedy, vypustim-liz literaturu starsi (tusim 80let), kterou muzu vydavat jak chci, cerstve tusim napriklad Capek.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ALRAUNE: a ja debil myslel, ze sdileni autorsky chraneneho dila je v cechach trestne, oproti tomu, ze stahovat muzeme jak chceme, zvlaste-li platime-liz tzv. vypalne za cd, hdd, tiskarny, atd...
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    Jinak, v ústavě je to v bodě 4) imho jasně dané. Tohle "šíření informací" upravuje zákon.
    FIN
    FIN --- ---
    BOUCHI: "PECA: A co odborna literatura? To uz neni umelecke dilo a daleko vic na ni sedi oznaceni "informace"."

    ano, to sedí. a jestli tím chceš říct, že beletrie by krást neměla, zatímco odborné věci ano, protože jsou to přece "už jen informace", tak ti za nás, techniky, říkám, že to je úplně stejná zlodějna a upřímně doufám, že nás, techniky, beletristi podpoří a včas jim dojde, že jsme na úplně stejné lodi.

    napsat dobrej návod, kterej něco vysvětlí a lidé z něj pochopí, i ti méně poučení, je zrovna taková fuška jako si vymyslet povídku. sice v jednom případě musíš dobře uzavřít fantazii, zatímco ve druhém "jen" umět a ještě to umět podat, ale to "jen" je tady ironie. kdepak, nekrást techniku stejně jako nekrást umění. sorry.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    KRAMERIUS: Že bych hledala čtenáře mezi mongolskými studenty?
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    BOUCHI: Prodávat něco pod cenou není řešení... existuje prostě jen omezený počet zákazníků a pokud jim to ještě prodám pod cenou, už jsem zas u bodu, kdy se mi to nevyplatí dělat.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    ALRAUNE: To, že někdo umí česky neznamená, že spadá pod českou jurisdikci.
    Kubánští, vietnamší, mongolští a afričtí studenti by mohli vyprávět, jak umí česky :-))
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    BOUCHI: nejlepsi je odborna literatura, ktera je uzakonena jako platna norma, ke ktere ale neni volny pristup :) jinymi slovy chces znat zakon, zaplat :D

    pred casem takhle schytala pokutu za porusovani autorskych prav brnenska VUT za to, ze si dovolila pretisknout cast normy studentum do skript, aby se to meli z ceho naucit, kdyz uz to musi znat... velmi humorne, zvlast nasledky :)
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    BOUCHI: Českou knížku můžu nasdílet kde chci... ale stejně si ji přečtou jen ti, co uměj česky, co je na tom k nepochopení?
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    ALRAUNE: Jeste k tomuhle. Vzhledem k tomu, ze internet je globalni, tak argument "ve svete to funguje, ale u nas nemuze" nic nevyresi. Pokud bude chtit nekdo ceskou knizku nasdilet, tak ji uploadne treba na web s domenou Velikonocniho ostrova, nachazejici se na serveru fyzicky umistenem v Indii a udela to anonymne pres brazilskou proxy (zeme strilim od boku), takze na nej s nasi legislativou ani s ACTA stejne nedosahnes. Proste jina sance nez konkurovat tim "rychle, snadno, kvalitne a za dostupnou cenu" me nenapada (teda krom spiclovani veskere komunikace a kriminalizace stahovani).

    FERRYH: K pravu autorskemu LZPS:
    Článek 34
    (1) Práva k výsledkům tvůrčí duševní činnosti jsou chráněna zákonem.
    (2) Právo přístupu ke kulturnímu bohatství je zaručeno za podmínek stanovených zákonem.

    Cili tady uz je i naznaceno, ze ma byt rovnovaha, protoze ochrana vysledku tvurci dusevni cinnosti a pristup ke kulturnimu bohatstvi jdou trochu proti sobe, tudiz to musi zakon nejak vyvazit.

    PECA: A co odborna literatura? To uz neni umelecke dilo a daleko vic na ni sedi oznaceni "informace".
    PECA
    PECA --- ---
    FERRYH: ALRAUNE správně podotýká, že beletrie je především umělecké dílo.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    FERRYH: LZPS:
    Článek 17
    (1) Svoboda projevu a právo na informace jsou zaručeny.
    (2) Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem, jakož i svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace bez ohledu na hranice státu.
    (3) Cenzura je nepřípustná.
    (4) Svobodu projevu a právo vyhledávat a šířit informace lze omezit zákonem, jde-li o opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu práv a svobod druhých, bezpečnost státu, veřejnou bezpečnost, ochranu veřejného zdraví a mravnosti.
    (5) Státní orgány a orgány územní samosprávy jsou povinny přiměřeným způsobem poskytovat informace o své činnosti. Podmínky a provedení stanoví zákon.

    Prostě první 3 body ti dovolují vše a ve čtvrtém bodě ti zase úplně vše můžou zakázat - stačí jakékoliv zdůvodnění obsahující některé ze slov "demokracie", "právo", "svoboda", "bezpečnost", "zdraví", "mravnost".
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    mimochodem... uz sme chtel neco napsat ve smyslu ze pravo na informaci je zakotveno v nasi ustave a pak srovnat obe veci na vahach teda pravo na ochranu autorskych prav na jedne strane a na druhe strane to ustavne dane pravo na info...
    ono totiz v pravu jako takovem plati ze pokud dve veci v ustavnim zdanlive mohou kolidovat tak zakonodarce je povinej obe polozky dalsimi predpisy a zakony ZROVNOVAZIT co mozna nejvice... jenze...
    ja ted nevim jestli je pravo autorske nejak i treba jen prenesene zakotveno v ustave...
    a jsme v rozpacich..
    je?? muze mi nekdo nakopnout spravnym smerem??
    mozna neco o pravu na uhradu za svou praci? ... ty jo... zda se ze Ustavu znam fakt bidne.. stydim se.. :o(((
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam