• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: o Pirátech bez Pirátů. (a navíc - kdo říká, že luddité neměli pravdu? jejich kritici si tehdy ani neuměli představit něco jako 1. a 2.světovou válku.. a následně studenou...)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: dobra hovadina :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Piráti jako moderní luddité: Stroje nám berou práci! Nebo ne? | Ekonomický deník
    http://ekonomicky-denik.cz/pirati-jako-moderni-luddite-stroje-nam-berou-praci-nebo-ne/
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: zel bohu posledni veta implikuje fanousky nzp... vetsinou jde o to, ze je sere, ze si nekdo umi vydelat.
    muj reznik behem jedne me hadky se zakaznici, ktera mi tvrdila, ze drive bylo lepe, debatu utnul se slovy: "neni muj problem, ze si nekdo neumi vydelat penize, to na rezimu nezavisi."
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: povinne rezervy u s.r.o. ...ehm... vicemene padly :-D A i kdyz byly, nic to neresilo - nebyla tam zadna umera k zavazkum.
    Tri mega nejsou nic... mikroekonome :-D HDP mas ve stovkach miliard a ty resis jednotky milionu. Seknul ses o rad... samozrejme lokalni "mikro-monopol" vzniknout muze - ale ten je organicky, prirozeny - kde konkurence neni proste proto, ze nikdo konkurovat v tom malem meritku proste nechce a radeji pusobi jinde.

    Sorry, ale kecama o jednotkach milionu coby hyper-penezich ses projevil jako zavistivy vesnicky krupan ;-)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Zisk 3 mega rocne indikuje byznys zhruba na urovni venkovskeho okresu, nebo stredne velkeho mesta...
    ...a je to dost na to, aby takovy OSVC bezproblemove uslapaval konkurenci, predevsim tu se ziskem pod ctvrt mega rocne...
    Dalsi vec je to, ze nemuze nastat (ani lokalne) situace "too big to fall"...

    Nicmene nikde jsem netvrdil, ze "prijem 3 mega = monopol"

    Rizikovost s.r.o. uz je o nastaveni tech s.r.o. a pripadnych povinnosti mit rezervy v nejakem rozsahu...

    Co se tyce ruceni celym svym majetkem, funguje to jen teoreticky, na papire, protoze realne zkrachovaly podnikatel vetsinou zadny majetek nema, neb ho prepise na (cerstve byvalou) manzelku, deti, rodice, atp.
    V horsim pripade fakt nic nema a to je pak na masli, protoze dluh cca nad milion s nabihajicim penale/exekucemi je pro jednotlivce nesplatitelny..
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: ted vazne nevim, co to meles :-) Prijem v jednotkach milionu u OSVC vazne nebude implikovat monopol. Jasne, pro urednika z pracaku jsou tri mega rocne velky prachy - ale rozhodne to neni znamka nejakeho monopolu - jako spis spise lokalniho uspechu v danem segmentu. Ale chapu, co nam chces sdelit - i drobny uspech je treba trestat :D
    Sorry, jses mimo - monopoly nejsou o prijmech o jednotkach milionu. A ceho docilis "omezenim" OSVC - niceho, maximalne to otoci do s.r.o. - a kdyz nebude hloupy, ponese se s.r.o naopak mensi rizika, nez u te zivnosti. OSVC ruci celym svym majetkem, zejo...
    No, ale uz chapu kam te zaradit - politika CSSD/KSC(M) je podobna... v duchu, ze ti OSVC jsou ti nejvetsi bastardi :D
    Zadna regulace monopoly neeliminuje.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Tj. dle te tabulky pri nejvyssi sazbe zacina dan na 69% v pripade, ze si OSVC vydelal v prepoctu na dnesni měnu (1989-2014) cca 3,2 milionu a teprve pak rychle stoupa...

    Z meho pohledu je to naopak zajimavy zpusob, jak zastropovat velikost OSVC a znemoznit jim ziskat monopol, nebo se mu priblizit - tj. jak podporit drobne kapitalisty, kteri nemohou dost dobre obstat v prostredi, kde je konkurence omezovana kapitalovou stabilitou velkych hracu...

    Akorat by neco podobneho melo platit i pro firmy...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ale jo, ZP je populismus - na urcitou cilovou skupinu - ano, presne na tu, co svet vnima skrze svou vlastni penezenku a nedokaze zhodnotit dopady v globalnim meritku.
    XCHAOS: tak jiste... jeste se pri te exkurzi do historie podivej, koho oskubali min a koho vic... :D

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: nezdá se ti, že NZP je tedy poněkud nepopulární, v podstatě anti-populistické opatření?

    nemůžeš stoupence ZP současně obviňovat z populismu a současně říkat, že to nikoho nenadchne :-) my víme, že je to nepopulární: Piráti jsou političtí sebevrazi. Antifašistům říkáme, že není řešením cenzurovat nácky. Náckům říkáme, že není řešením potápět lodě s uprchlíky. Sockám říkáme, že jim dáme ZP, ze kterého ale v Praze fakt nájem nezaplatěj (aspoň ne pokud se nesestěhujou do bytu po deseti). Podnikatelům říkáme, že mají platit daně, aby bylo z čeho platit bezplatnou MHD, atd., lobbyistům říkáme, že je naprášíme, že nás lobují, atd.

    Prostě: jsme všechno možný, ale nemůžeš nás obvinit, že jsme populisti. Jsme spíš "politiští masochisté" (ale ona o tom původně demokracie tak trochu byla... samozřejmě víc cool je vykřikovat, jak je nutné zbrojit a odvádět tím pozornost od vlastních tunelů, resp. vytvářet příležitost pro tunely úplně nové a tajnější...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: zkus si nastudovat něco o mezní (nejvyšší) sazbě daně z příjmu v 50.letech v USA :-)

    jaderné zbrojení v 50tých letech prostě bylo drahé. na obou stranách. s komunismem na jedné a svobodou na druhé straně to mělo společného málo - byla to prostě studená válka...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    XCHAOS: Potůček je hold prostě zaseklý v tom pojetí ČSSD.. ale alespoň přišel na occupy i když to zrovna moc nedopadlo né jeho vinnou :))
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    XCHAOS: Díky za odkaz. zajímavý přehled názorů na NZP. Téměř s polovicnou lidí kteří tam odpovídají jsem se seznámil osobně ještě než jsem o NZP věděl. Do poloviny jsem nepočítal Brabce a Hrubce o kterých seznámení také platí :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RAINBOF: komunismus v extremu penize neresil - kazdy si bral, co potreboval :) V praxi tenhle "ideal" samozrejme nikde implementovan nebyl. Pokusy o eliminaci tridnich rozdilu se v praxi projevuji snahou o progresivni zdaneni (buji dodnes), extrem byla treba menova reforma v roce 1953 - kde se "kurz" odvijel od objemu disponibilnich penez - a samozrejme, cim vice kdo mel ve stare mene, tim pomerne mene mel v mene nove.
    Ti bohatsi obvykle maji dostatek intelektu - takze zpravidla rychle nachazi jine zpusoby, jak netratit tolik. Coz ale hejkalum s omezenym intelektem majicim hluboko do kapsy nebrani placat jejich nesmyslne teorie. Nakonec ale obvykle dojedou na nedostatek prostredku - ostatne na to dojel i komunismus v C(SS)R :-) Problem spousty lidi je - jak rika moje draha - mozek akvarijni rybicky. Velmi rychle zapominaji, co je na druhem konci akvarka... v tomto pripade, jak "skvele" tu bylo pred '89 - jenze to v poslednich letech pred padem rezimu (nastesti) dochazelo i vladnouci garniture, ze to dlouhodobe nema sanci prezit... ale zajem o novodobe dejiny moc cool&in neni :D
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DANYSEK: no v tomhle si myslim ze je rozdil v idei ktera je jina.
    nzp nekteri zastanci chapaji jakoze "prace strojum" ve smyslu zastaveni "rustu" ekonomiky rustu tim ze cast vykonu proste rozdas lidem, kteri sami castecne nahrazeni stroji maji vlastne moznost nestravit zivot v praci neb vlastne zakladni potreby maj jisty.
    opticky jde o snizeni prahu chudoby ci zvyseni urovne chudych :) bohata vrstva bude porad a rozdily se samozrejme prohloubi...
    (coz nic nemeni na mem nazoru ze je to ptakovina byt libiva.)
    nemel tohle mit ciste nahodou komunismus taky ?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: vidim to v zivych barvach... "won't fix", "works as expected"... :D Predstava, ze si to fixuje BFU na koleni je pri komplexite takoveho kodu nemene usmevna. Staci se podivat na kernel :) A jsou dve reseni - to "zeleznicni", kdy pri pochybach system prejde do bezpecneho stavu (zastavi apod), coz ale bude srat lidi :-) Takze hadam zvitezi "riskovani" - vono to naak dopadne. Samozrejme lidi budou hloupnout - budou ztracet elementarni navyky nutne pro rizeni auta a tim i schopnost zvladat krizove situace. A jsem zvedav, kdo ponese zodpovednost :D

    COMODOR_FALKON: spolecnost tolerantni v zasade neni. Nevsimnul jsem si, ze by nekde nekdo jasal nad tim, ze pan X druhe okrada, pac ma 9 deti... ;-)
    COMODOR_FALKON: se obavam, ze NZP=4000 nikoho nenadchne. Ani Piraty :D
    COMODOR_FALKON: to neprojde... uz skoro sto let je zamestnavatel u proletariatu jen vykoristovatel, zamestnani je brano podobne jako stredoveka robota. Proc makat, kdyz jde parazitovat na vysledcich prace druhych. Je fuk, zda to nazves socialni davkou pro potrebne, nebo zda tomu budez rikat NZP.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    XCHAOS: Zni to zajimave, ale ja to jednak musim nejdriv alespon zhruba propocitat, druhak... mno... jaksi... nejsem moc dobry recnik...

    Ale urcite bych rad ovlivnil diskusi k odklonu od NZP 15.000,- apod.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Ono jde i o to nastaveni spolecnosti - dnes je casto az moc tolerantni, protoze "on tu televizi proste musel ukrast, aby mel na jidlo pro svych 9 deti"
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    VYHULENY_UFO: Ale vubec ne...
    Nicmene lze ocekavat, ze se zmeni pristup spolecnosti z "chudacci ubozi, musime jim prispet (nejlepe z cizi kapsy)" na "dostavaji to same co ja, tak co si stezuji?! Kdyz jim to nestaci, at jdou makat."

    // ZP, byt s mirnymi podminkami uz exisuje, nemakacenka ho maji vyssi a stejne dal lidi chodi do prace...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: ale tak zase si predstav opensource autopilota...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam