• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHIFFICirkulární ekonomika aneb odpad jako zdroj
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Řešíte příčiny či dopady klimatické změny? Věnujete se environmentálnímu tématu či oblasti cirkulární ekonomiky? Pomůžeme vám znásobit dopad vašeho projektu. Vyzkoušejte první akcelerační program pro ekologické projekty v Česku a na Slovensku. Hlásit se můžete až do 6. 3. 2020.
    Climate Challenge – Zvýšíme váš environmentální dopad
    https://climatechallenge.impacthub.cz/
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Choďte do těch freeshopů proboha!!!!!!!!!!!!!!!


    Podle loni publikované studie nadace Ellen MacArthur, někdejší jachtařské rekordmanky a ekologické aktivistky, se množství kupovaného oblečení za období let 2002-2017 zdvojnásobilo, ovšem počet použití jednotlivých kusů o pětinu klesl.
    Jak upozornil The Guardian, jen Britové si v roce 2016 koupili více než milion tun nového oblečení a bezmála čtvrt miliardy vyřazených kusů oděvů zamířilo na skládky. Nový kus oblečení si totiž tamní obyvatelé v šatníku ponechají jen něco málo před tři roky. Důvodem je - stejně jako v mnoha jiných zemích - diktát módního průmyslu a fakt, že levné oblečení z velkých obchodních řetězců prostě o mnoho déle nevydrží.
    https://zena.aktualne.cz/...povrhovaneho-stylu-trend-budoucnosti/r~ce7845f2b8e211e895620cc47ab5f122/
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Na základě analýzy materiálových toků studie identifikovala 20 cirkulárních strategií, z nichž byly vybrány tři, které se dočkají realizace ve formě pilotních projektů.

    První klíčový projekt se zaměřuje na organický odpad Pražanů. Ten z větší části končí ve spalovně, na skládce či dokonce v městských kanalizacích. Rada hlavního města Prahy proto schválila záměr prozkoumat možnost vybudování vlastní bioplynové stanice, která by z odpadu produkovala ekologické palivo BioCNG, na které by mohlo jezdit všech 720 vozů Pražských služeb. V bioplynové stanici by ročně mohlo končit až 100 000 tun organických odpadů.

    Kromě záměru bioplynové stanice, počítá město Praha také s realizací tzv. REUSE center, která by měla sloužit občanům jako místa pro opravu či výměnu použitého, ale funkčního příslušenství pro domácnost, jako je nábytek nebo použité spotřebiče.

    Analýza materiálových toků také ukázala, že za zdaleka největší spotřebou materiálů a produkcí odpadu v porovnání s ostatními oblastmi stojí stavebnictví. Ročně se spotřebuje až 13 milionů tun materiálu na rozvoj výstavby, přičemž následný stavební odpad tvoří 65 % veškerého městského odpadu. Pouze 5-10 % recyklovaných materiálů je využíváno na nové stavby. Jako prostor pro řešení je zavedení principů cirkulární ekonomiky a ekologických aspektů již při zadávání veřejných zakázek města.

    Český překlad studie Cirkulární sken Praha je nyní veřejně dostupný | Zajímej.se
    https://zajimej.se/sken-cz/
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Cirkulární sken Prahy přináší vizi města pro udržitelné nakládání s vodou a odpady – Institut cirkulární ekonomiky
    https://incien.org/...larni-sken-prahy-prinasi-vizi-mesta-pro-udrzitelne-nakladani-s-vodou-a-odpady/
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    na nástěnce pár odkazů na zajímavé projekty
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    na nástěnce budou v blízké době uvedeny projekty, které využívají principy cirkulární ekonomiky

    zatím zvu na přednášku v rámci Noci vědců https://nocvedcu.cz/program/cirkularni-ekonomika/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam