úvod
témata
události
tržiště
události
přihlásit
přezdívka
heslo
přihlásit
pamatuj si mě
registrace
ztracené heslo?
účastníci
JENDAZCB
SLUNCULAK
TARABAS
Rozvojové středy na ČVUT
Fair trade – Koho chrání? Čemu pomáhá? Máto smysl? Je udržitelný? Je opravdu FAIR?
Přijďte si poslechnout 3 přednášející, 3 osobnosti a odborníky:
Barbora Trojak (Skaut): Fair trade - Co znamená pro pěstitele a co pro spotřebitele?
Daniel Kolský (Mamacoffee): Jak vzniká káva Mamacoffee
Lucas Ezias de Abreu (z Brazilského LABambu – Laboratorio de Criação Coletiva e bambuzeria de Bauru): Bamboo – The green gold (od 18:30)
Barbora Trojak (Skaut): Fair trade - Co znamená pro pěstitele a co pro spotřebitele? Modrozelené fairtradové logo už asi spousta z nás viděla. Jak ale přesně Fairtrade funguje, proč vznikl a jaká má pravidla? Fairtradový svět je navíc mnohem širší a zahrnuje i přístupy bez certifikace produktů - právě proto se dostaneme k rozdílu mezi fair trade a Fairtrade, myšlenkou a certifikací. Důvody, proč existuje, si vysvětlíme na příbězích z míst, kde si o něm můžou nechat jen zdát. A principy a dopady zase na konkrétních (a osobních) zkušenostech z Latinské Ameriky nebo Indie. Dojde samozřejmě i na časté stereotypy a omyly. V současnosti se stará o dobré jméno skautingu, její předchozí vášní a prací ale byly více než 10 let důstojné pracovní podmínky v zemích globálního Jihu a způsoby, jak jich dosáhnout. Intenzivně se věnovala fair trade a kampaním na podporu odpovědné spotřeby. Jednala s evropskými poslanci, přesvědčovala veřejnost, vytvářela osvětové materiály a jezdila se dívat na místa, kde fair trade funguje. Byla ale i tam, kde si o něm můžou nechat jen zdát, třeba na místech, kde se i dnes vraždí odboráři a lidé žijí v prostředí zamořeném chemií. Daniel Kolský (Mamacoffee): Jak vzniká káva Mamacoffee Zakladatel a spolumajitel rodinné pražírny kávy a kaváren Mamacoffee se od roku 2006 věnuje konkrétním kávovým projektům. V roce 2007 spolu se svou ženou Martou založili po cestě za kávovými farmáři v Etiopii Mamacoffee. Od roku 2008 provozují řadu kaváren, pražírnu kávy a řemeslnou pekárnu v Praze. Realizuje řadu projektů v rámci kávových zemí (Kolumbie, Uganda,Brazílie, Nikaragua, Myanmar / Barma, Indonésie, Srí Lanka, Etiopie). V roce 2010 spolu s ženou založili Fair balírnu s.r.o. - sociální firmu, která se věnuje spojení férových produktů a zaměstnání znevýhodněných zaměstnanců. V roce 2012 založil Prague Coffee Festival, největší setkání milovníků kávy a kávových profesionálů. Kromě kávy a kaváren se věnuje architektuře a designu. Lucas Ezias de Abreu (z Brazilského LABambu – Laboratorio de Criação Coletiva e bambuzeria de Bauru): Bamboo – The green gold (od 18:30) He started to work and study bamboo in 2011 in Unesp University, for ten years he has worked both with education, teaching people about bamboo and developing new technologies as bamboo bicycles, skateboards, charcoal and cosmetics, construction technologies, geodesic domes, houses, etc. He has been twice to China in order to learn more about bamboo and bamboo industry. Projekt byl podpořen z prostředků České rozvojové agentury v rámci Zahraniční rozvojové spolupráce ČR. Koronavirová opatření se řídí podle platných vládních opatření. na FB:
https://www.facebook.com/events/2725684811057704/?ref=newsfeedbudeme
rádi za sdílení i dalšími cestami.
TORI
---
---
9:42:13 2.11.2021
Vítejte a ať se vám tu líbí.
Můžete pozvat své přátele.
<<
<
>
>>
Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam