dostal jsem tento dotaz:
"Když ti dodám vše potřebné - schéma, seznam modulů/součástek a celkový záměr, dostanu od tebe i nějakou "zpětnou vazbu" ? viz.: Tohle takto nepůjde/půjde/mám jiné, lepší řešení? Jde mi i o konzultaci nad návrhem. "
Protože to je dost důležitý dotaz, uvádím odpověď veřejně, pro všechny:
samozřejmě že ano. Protože ... mnoho lidí si někde "sežene" nějaké schema, pak nakreslí tvar desky a určí si kde chtějí mít ovládací prvky a to mi pošlou. Následně se ukáže, například
- požadované rozměry desky jsou malé a součástky se na desku nevejdou
nebo
- ve schematu jsou zjevně chyby a zapojení fungovat nemůže (ne vše co je na internetu je bezchybné)
nebo
- požadované rozmístění součástek, ovládacích prvků je takové, že by způsobilo zhoršení funkce zařízení vlivem rušení nebo šumu
nebo
- některé součástky si žádají chladič a ten žadatel jaksi nevzal v úvahu
nebo
- dodaný seznam součástek není kompletní, některé součástky v požadovaném pouzdru neexistují a tak podobně...
Takže vždy když přijdou podklady, vše zkoumám před tím než začnu vůbec něco navrhovat. Pak pošlu návrh ceny, odhadem, podle odhadu kolik času mi asi návrh zabere. Žádám si zálohu. Dříve se mi už několikrát stalo, že jsem věnoval spoustu hodin času návrhu a pak si to zadavatel "rozmyslel" a řkl že už projekt zrušil. Bohužel, návrh desky plošných spojů zabere nějakou , ne právě zanedbatelnou dobu. Tedy, pokud se nemá odfláknout. Návrh se musí udělat perfektně, bezchybně, protože plošný spoj není "nějaká" deska, jak se to dělalo před 50 lety.. Plošný spoj v dnešní době se navrhuje s přesností 0.01 mm (jedné setiny mm) a je to velmi důležitá elektronická součástka celého projektu. Výstupní data jdou do fabriky a musí být bezchybné. Je-li v návrhu desky, v datech chyba, je pak vyrobená deska zmetek.
Po návrhu desky se znovu vše kontroluje, zapojení, rozmístění součástek a dělám různé testy. Posledním testem je test na výrobu, který probíhá ode mne na počítači ve fabrice. Tento test musí projít. Když neprojde, musím desku upravit, opravit. Tyto testy se točí tak dlouho, dokud test z fabriky nedá "zelenou". Teprve pak lze výrobní soubory předat objednavateli, tedy Tobě :)