XCHAOS: rict, ze problemem VSECH antikapitalistickych manifestu je "nepochopeni slozite struktury lidskych potreb" je nejen generalizujici a neduveryhodny (btw. tezko rict, co vsechno do kategorie "antikapitalisticky manifest" spadai), ale predevsim jakoby z toho vyplyvalo, ze jedine kapitalismus slozitou strukturu lidskych potreb chape. a to by byl nesmysl. naopak text ke vzniku bezpenezni zony celkem presne popisuje, jakym zpusobem kapitalismus nejen tyhle potreby nenaplnuje, ale jde proti nim.
navic (nastesti) neredukuje svet na misto, ktery slouzi k "naplnovani lidskych potreb".
to, co pak vypada jako "freudovska analyza" mi v tomhle pripade prijde jako uplne posunutej zmatek. nikdo tu prece penize nepopira ani nevytesnuje ze spolecenskyho (ci jinyho) vedomi. jestli neco, tak je jejich role v tyhle spolecnosti aktivitou typu "bezpenezni zona" spis zvedomovana. pokud uz tedy operovat nejakejma freudovskejma pojmama (a vlastne moc nevim proc), tak asi spis destrukci:), prip. treba thanatem - pudem smrti (prijde mi ale, ze v tyhle souvislosti je to spis akademickyho dada.. i kdyz je fakt, ze kdyz se rekne freud, kazdej nazor pak vypada zajimavejc, slozitejc a hlavne fundovanejc).
i kdyz to tak mozna nevypada, nema se tu jednat o prvni vykop k nejakymu nekonecnymu fightu - jen jsem nechtela, aby to tu zustalo hned od zacatku bez reakce.
kazdopadne diky moc sale za tu akci - i kdyz bohuzel nejspis nebudu moct prijit, prijemny vedet, ze se neco takovyho v pze kona