úvod
témata
události
tržiště
události
přihlásit
přezdívka
heslo
přihlásit
pamatuj si mě
registrace
ztracené heslo?
účastníci
AREKM24
ELEMENTAL
Autoři Vernisáž Výstavy Justyna Taszka-Michalska,
Muzeum ve Wodzisławiu Śląskim.
28.02.2013r- 28.02.2013r
Vernisaz- 01.02.2013r (patek), 18.00h
Wystawa
„Dialogos”
w wodzisławskim Muzeum jest wystawą retrospektywną. Prezentuje dwa cykle malarstwa olejnego Justyny Taszki- Michalskiej i prace adeptów pracowni rysunku i malarstwa Liceum Plastycznego w Wodzisławiu Śl.
Wspólnym mianownikiem dla tego wydarzenia wbrew słusznym słowom Delacroix, który nazwał malarstwo „sztuką milczenia” okazał się Dialogos . Zdawałoby się, że tytułując wystawę w ten sposób popełnia się błąd. Nic bardziej jednak mylnego- dialektyka procesu twórczego w sposób oczywisty wpisana jest w akt twórczy. Pierwszą płaszczyzną na której każdy tworzący realizuje dialog jest intymna rozmowa z podobraziem. „Artysta jest źródlem dzieła, dzieło jest źródłem artysty”. To już implikuje wiele: cały trud poszukiwania lub odkrywania tego, co w płótnie „zaklęte”, cały ruch myśli, niepewną jasność, labirynt poszukiwań. Jak Tezeuszowi nić Ariadny pomogła przezwyciężyć labirynt, tak ludzkości sztuka nie pozwala „cofnąć się w barbarzyństwo” powtarzając za Herbertem Readem. Słowa znakomitego krytyka sztuki pozwalają w tym miejscu na transfer, który odsłania kolejne założenie. Istotą każdej prezentacji jest dialog dzieł z odbiorcą umożliwiający urealnienie czynnika wyczuwalnego a paradoksalnie- niewidzialnego: atmosfery odbioru. Ponieważ ta niecodzienne wystawa postawiła mnie w podwójnej roli malarki i pedagoga należy się słowo i o tym dialogu, dla którego zobrazowania najtrafniejszym wydaje mi się cytat z ikony współczesnego kina, cóż.... „zawsze było ich dwóch: uczeń i mistrz”.
P.S. Prominte. Neumin teho prelozit :-(
Je to vedecky text :-)
<<
<
>
>>
Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam