úvod
témata
události
tržiště
Nepodařilo se načíst diskuzi.
události
přihlásit
přezdívka
heslo
přihlásit heslem
přihlásit přes passkey
pamatuj si mě
registrace
ztracené heslo?
účastníci
AREKM24
ELEMENTAL
Autoři Vernisáž Výstavy Justyna Taszka-Michalska,
Muzeum ve Wodzisławiu Śląskim.
28.02.2013r- 28.02.2013r
Vernisaz- 01.02.2013r (patek), 18.00h
Wystawa
„Dialogos”
w wodzisławskim Muzeum jest wystawą retrospektywną. Prezentuje dwa cykle malarstwa olejnego Justyny Taszki- Michalskiej i prace adeptów pracowni rysunku i malarstwa Liceum Plastycznego w Wodzisławiu Śl.
Wspólnym mianownikiem dla tego wydarzenia wbrew słusznym słowom Delacroix, który nazwał malarstwo „sztuką milczenia” okazał się Dialogos . Zdawałoby się, że tytułując wystawę w ten sposób popełnia się błąd. Nic bardziej jednak mylnego- dialektyka procesu twórczego w sposób oczywisty wpisana jest w akt twórczy. Pierwszą płaszczyzną na której każdy tworzący realizuje dialog jest intymna rozmowa z podobraziem. „Artysta jest źródlem dzieła, dzieło jest źródłem artysty”. To już implikuje wiele: cały trud poszukiwania lub odkrywania tego, co w płótnie „zaklęte”, cały ruch myśli, niepewną jasność, labirynt poszukiwań. Jak Tezeuszowi nić Ariadny pomogła przezwyciężyć labirynt, tak ludzkości sztuka nie pozwala „cofnąć się w barbarzyństwo” powtarzając za Herbertem Readem. Słowa znakomitego krytyka sztuki pozwalają w tym miejscu na transfer, który odsłania kolejne założenie. Istotą każdej prezentacji jest dialog dzieł z odbiorcą umożliwiający urealnienie czynnika wyczuwalnego a paradoksalnie- niewidzialnego: atmosfery odbioru. Ponieważ ta niecodzienne wystawa postawiła mnie w podwójnej roli malarki i pedagoga należy się słowo i o tym dialogu, dla którego zobrazowania najtrafniejszym wydaje mi się cytat z ikony współczesnego kina, cóż.... „zawsze było ich dwóch: uczeń i mistrz”.
P.S. Prominte. Neumin teho prelozit :-(
Je to vedecky text :-)
<<
<
automatické načítání
>
>>
Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam