Široko
Kapelu Široko se mi podařilo domluvit na jiný akci v dejvický klubovně. Vlastně je trochu zázrak, že jsem si to další den pamatoval,
protože z toho večera mi zbylo jenom pár nesouvislejch fragmentů: Hlinomaz, kouř z aparátů a vypadlý pojistky (víc hudby jsem ten večer
neslyšel), to, že mě Míra naverboval do sludge kapely, hektolitry vodky, výprava pro další hektolitry vodky, pár společenskejch fopátek a
pak to, jak se bavíme s Haimim před klubovnou o tom, že když už děláme akci, kde se bude střetávat hiphop a elektropunk, jediný, co tomu
schází, je poctivý staroškolský country. Vo Haimiho kapele nevim vůbec nic, v tý době ještě ani neměli název a slibovaný demo furt nikde.
Jediný, co k tomu můžu říct je, že s timhle klukem se známe opravdu hodně dlouho a i když se nějak moc často nepotkáváme, ve většině
záležitostí si rozumíme a na spoustu věcí máme podobnej náhled. Tim chci říct, že to nemůže bejt špatný, he.
Vobrácenej Kostel 1
It's everyone else
Ty vole a co o tam mám jako napsat? Nepříjemný synťáky a dva uřvaný vokály míchaj medový popový melodie s agresivníma pasážema, po pátym pivu mám dojem že slyšim i náznaky noisu. Do toho přidej texty o bezúčelnosti života a už víceméně víš co čekat. Ale ty vole, v první řadě musíš pochopit že číst si o tom co si nějakej sebestřednej idot myslí o kapele je úpně zbytečný. Stejně ti to nic neřekne, hudba se nedá vyprávět. Tohle je soundtrack k těm nocím kdy ti ujedou všechny nočky, tak deš přes půl města domu pěšky aby si po půl hodině zjistil že deš opačnym směrem.
Vobrácenej kostel 2
N'toko
ntoko - chlápek co se v rapovejch vodách pohybuje už nějakou chvíli.
poprvý jsem ho zaznamenala v takovym povedenym dokumentu o slovinskym
hiphopu, zajímavejch lidí tam bylo dost, ale ntokovi tak nějak přísluší
první z příček. snoubí v sobě hned několik věcí, kvůli kterým se mi zamlouvá
a kvůli kterým by se moh zamlouvat i vám:
- začínal v klasický kapele. to sice nemá žádnej racionální důvod, proč to
vyzdvihovat nebo proč by to mělo být dobře nebo špatně. ale je fajn to vědět,
že má to tzv. zázemí v bigbeatu
- silný texty. reflektuje - mimojiné - slovinskou společnost, svět, zkoumá a zároveň
se ladně brání nastoupit nějakou přehnanou cestu ega. ve svý poměrně pozoruhodný
skladbě ZIG ZIG otevřeně (a vtipně) přiznává, že se ani tak moc nebojí plešatejch nácků
co pozná už z dálky, nýbrž mu nahání strach onen průměrnej slovinec, latentní xenofob
co neřeší nic a ničeho si raději nevšímá, hlavně že vydělává prachy, seče trávník
a má ten krásnej IKEA bejvák. pěkně podle hesla "bezpečnost - pohodlí - sobectví".
- má skvělý podklady. občas je to takovej taneční supermario, občas
zabíhá do lehce epičtějších beatů. kolem a kolem ntoko především
neschází všema nešvarama spojenejma s "alternativním" rapem - např.
diletantstvím
- se svojí ženou provozujou ve slovinsku label
myslím, že to stačí. základ je poslechnout - a dorazit !
Judita
http://itseveryoneelse.bandcamp.com/
https://soundcloud.com/ntoko