Koupil jsem si a rozečetl knížku
Nemesis: One Man and the Battle for Rio jejíž existence mi byla dlouhé roky utajena. Jde v podstatě o biografii šéfa Rocinhy Nema, který kopci kraloval v dobách, kdy jsem tam žil (podle knihy zlatá éra narkobyznysu:) a musím říct, že je to dobrý flashback do roku 2008. Psaný je to příjemně, takovej jednoduchej reportážní styl, založenej na Nemových vzpomínkách z vězení + rozhovorů s místňáky. Pro mě je to zásek - jednak tam je spousta historek, který znám, často v lehce upravených verzích, druhak je tam spoustu souvislostí, které mě samotného nikdy nenapadly. Nejzásadnější zjištění po 100 stránkách je, že jsem konečně pochopil fenomén ujetých gangsterských uniforem, který mě vždycky fascinovali a opakovaně jsem je tu zmiňoval
TIGRE: - vždycky jsem je považoval za takovej ten módní military macho výstřelek, pramenící z nějakého podvědomého snu kriminálníků být v armádě nebo policii. A ono to má zjevně o dost jednodušší a logičtější vysvětlení. Unifromy se nosí prostě pro to, že při invazi matou policejní střelce ve vrtulnících, jestli pod nimi běží uniformovaný kolega nebo zločinec.
Nemesis by Misha Glenny review – king of the favelas | Books | The Guardian
https://www.theguardian.com/...-battle-for-rio-misha-glenny-review-antonio-francisco-de-bonfim-lopes