• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERVÁLKA PROTI DROGÁM
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CONTINUITY: jo dalo by se souhlasit, krome te casti o fenixovejch slzach, protoze to je podle me tak brutalni koncetrat, ze nejaky uvareny mliko je prochazka ruzovou zahradou. parkrat jsem extrakt ochutnal, jak se rika kapka na prst, a rad se vratim k jointum, ten stav je proste jak na tripu. nejsem si uplne jistej tim, jestli se uzivani fenixkovejch kapek da povazovat za lecbu, protoze podle me je to spis o udrzovani pod permanetnim vlivem.
    ze stejnyho duvodu moc nehulim hasis, protoze ten me proste vypatlava tak, ze nevim co bylo vcera a co bude zejtra za den :0))

CONTINUITY: a to mas dost pravdu, ze ortodoxni hulic je jako ortodoxni smazka :0)))
    ja k perniku dostal uz jako hulic, a to hlavne proto, ze mi pomahal proti ty vyhuleny vykydlosti. :0)
    faktem vsak je, ze dneska uz vim, ze takova dobra rovnikova sativa muze fungovat stejne dobre jako stary dobry piko :0)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    VYHULENY_UFO: Ale teda jednu společnou vlastnost hulení a tvrdých drog vidím ;)

I u hulení existují lidé, kteří si z toho udělají každodenní zásadní část života, a přišlo mi svého času nehorázně komické, jak se někteří z nich dokáží projevovat velice podobně, jak ty smažky ;-)

Mám na mysli takové to "nemůžeme ještě jet na akci, musíme ještě pro hulení" (klidně třeba přes celé město).....hulení prostě musí bejt, bez něj by to nešlo, a projevy netrpělivosti a touhy jsou okolo toho doslova stejné, včetně slovních formulací :))

(Začala jsem žít mezi huličema až poté, co jsem víceméně přestala brát perník, a proto mi to přišlo strašně legrační a kdykoli někdo řešil, jak musí hulit, musela jsem se tomu smát :)

Ale teda, ono vlastně může i být pozitivní, že hulení dokáže tuhle funkci plnit. Ona je to funkce. Někteří lidi jakoby potřebovali mít nějakou závislost v tomhle smyslu. Nějakou berličku, kterou můžou mít pořád, a která v nich budí pocit, že život je příjemnej/snesitelnej (znám to moc dobře sama, a občas to tak taky mám a používám momentálně třeba čaj :). A pokud už člověk něco takového potřebuje, určitě je lepší, když je to hulení, než když jsou to nějaké ty práškové substance.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    VYHULENY_UFO: :)) zajímavej pohled na věc

Chápu. Hulení mi připadá jako jedna z nejsilnějších a nejuniverzálnějších drog vůbec, a vysoké dávky dělají jeden z nejintenzivnějších drogových stavů vůbec.

Ale neříkala bych mu kvůli tomuhle "tvrdá" droga. Spíš velmi silné psychedelikum. Tvrdé drogy jsou proti tomu IMHO nuda, ony jsou vůbec oproti psychedelikům vlastně velice málo psychoaktivní.

Navíc ten stav po hulení může být aktivně léčivej, zejména teda jestli mluvíš o Fénixových slzách, přijde mi, jako by se ti ta rostlina aktivně snažila srovnat vibrace v těle, i myšlenky v hlavě, a jak narazí na nějakou blbost, protřepe to, až to není příjemný....
    Myslím si, že by se takovéhle procesy měly provádět v ceremonii, jako ayahuaska. Protože jinak je to nezvladatelné a člověk si z toho nic moc nevezme.
    A myslím si, že je to přímo pravý opak tvrdých drog....

Už teda proto, že zatímco tvrdé drogy mají tendenci vyvolávat touhu ten stav opakovat, i když byl vlastně takovej nanicovatej, neznám nikoho, kdo by byl posedlej touhou opakovat ty extrémně silné stavy po konopí :) Denní hulení, které už moc nedělá, to jo.....ale tyhlety výlety do středu vesmíru a hlubin vlastního nevědomí doprovázené extrémně silnýma vibracema opravdu nejsou něco, čím by člověk chtěl pravidelně unikat z reality (pokud se mýlím, a ty coby hulič o tom víš víc a takové lidi znáš, oprav mě, zajímá :))
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CONTINUITY: co se me tyce, mam huleni v kategorii tvrdy drogy, protoze co umi takovej konopnej koncentrat... kazdej kdo si dal jednou poradny mliko vi, ze v thc je vsechno od alkoholu, pres lsd az po heroin... :))

jinak myslim, ze indiani jsou uplne v pohode, ne?
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    KAMAHL: to jsem cetla, a dost brr tedy.
    Je to zrejme podobne jako s alkoholem, my sve civilizacni drogy jakztakz zvladame, ale Indiani na ne proste nejsou pripraveni
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    VYHOUKANO: ok, neshodneme se proste.
    Podle me odmitas uznat jednu neprijemnou cast reality.
    Vlastne neni dulezite to oznaceni tvrde-mekke. Ale je dulezite upozornovat, ze pokud nekdo chce uzivat ty nize zminene latky, je nutna uplne jina a mnohem vetsi opatrnost, nez kdyz chce napriklad hulit. Zda se, ze jsi se nesetkal s obcasnymi uzivateli H nebo P, kteri si ani nevsimli, jak si zacali neco namlouvat a zacalo jim to pozirat hromadu energie a zdroju, prestoze jejich umysl to nebyl. Mozna je to jen v lidech, deje se to lidem s urcitym druhem osobnich pproblemu. Ale takovych lidi je dost, a deje se to u techto latek, a je treba pred tim varovat, ne tvrdit, ze vsechny drogy jsou stejne.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    sem mozna se hodi taky:

Illicit Drug Deals Multiply on the Dark Net | Inter Press Service
    http://www.ipsnews.net/2014/07/illicit-drug-deals-multiply-on-the-dark-net/
    VYHOUKANO
    VYHOUKANO --- ---
    CONTINUITY: ... tvuj nazor chapu od zacatku, ale ani po tom cteni s nim nesouhlasim.

Rozdelovani na tvrde a meke drogy je dle meho nazoru umele, matouci a zavadejici skatulkovani. Nema zadne opodstatneni krome subjektivniho dojmu. Pacha skody v chapani lidi, kteri nemaji osobni zkusenost.

Sdilim nazor s UFOUNem.
    CRUSHEER
    CRUSHEER --- ---
    KAMAHL: Na vice je video, jak si parta opiatovych nadsencu udelala tabor v Letnanech. Z makovic delali amatersky extrakt, ktery si pak strileli i.v. - pak neni pochyb, ze si do systemu zanasi vedle farm. ucinnych latek spoustu vedlejsiho svinstva, coz muze byt i treba mechanicky toxicky na ruzny organy, je to nesterilni atd.
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    CONTINUITY: Google říká "Makovina jsou nadzemní části (kromě semen) máku setého. Tedy hlavně rozdrcené makovice a vrcholové partie stonku." Nějak si nedovedu představit, jak by se to aplikovalo IV.

CONTINUITY: K tomu cukru - celkem mě pobavila historka L.E.Luny, odehrává se to, když jel navštívit nějakou skoro-domorodou vesničku, aby mohl zdokumentovat tamního ayahuascera:

I took out the presents I had with me: tobacco, some clothes and batteries, rice, bread, and six kilos of sugar. I had also beed advised to take with me a large bag of sweets which Don Basilio distributed among the children. ... Elisa, Don Basilio's daughter, came to me in the morning bringing a gourd of a hot drink and said,
    "Here is your tea." I grabbed the cup with enthusiasm. It was hot water with sugar in it. Later in the afternoon she gave me another gourd saying: "Here is your lemonade." It was cold water with sugar.
    Two days after my arrival I was asked for money to buy eight more kilos of sugar ... A week later ... I was asked to invite everybody for beer and Coca-Cola. I was also asked to buy 25 more kilos of sugar. It was in this relatively remote location that I became aware of the real addictive nature of sugar, one of the drugs we have accepted in our society without question.

CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    UF0UN: V ideálním světě by podle mě užívání ničeho nemělo být stigmatizováno. Pokud někomu je na světě nejlépe, když užívá heroin, je na něm závislý, ale přitom je to normální slušný člověk, který nikomu neškodí, měla by to být jeho věc, za kterou ho nikdo nesoudí (takoví lidé prokazatelně existují, a pravděpodobně hodně lidí, co mají se svou závislostí problémy, by tak dokázalo žít, kdyby mohli legálně).
    Stejně tak, pokud někdo chce občas užívat silné stimulanty, to mi přijde jako dobrovolné nezdravé chování srovnatelné s těžkou konzumací některých legálních drog, a měla by to být jeho svět.
    Na druhou stranu, pokud někdo krade, lže, zneužívá svou rodinu, atd, jako to dělá malé procento uživatelů některých látek, neomlouvala bych to tou drogou, je to především rozhodnutí a chování toho člověka, za které by měl být zodpovědný. Ostatně, tento přístup známe u alkoholu, pokud někdo opilý mlátí svou ženu, všichni víme, že je to především jeho agrese, alkoholismus ho neomlouvá, nikdo nebude ukazovat prstem na zlý rum, který to tomu chudákovi udělal.

KAMAHL: Z praxe, heroin a morfin mají podobná rizika co se týče návykovosti a vedlejších účinků. Morfin se zjevně užívá v medicíně a mnoho pacientů k němu přistupuje naprosto normálně bez nějaké posedlosti. Nedokážu posoudit, jestli by to stejně fungovalo i s heroinem, a všechno je jen o kontextu užívání. Myslím si, že v medicínském settingu u malých regulovaných dávek by to nejspíš bylo to samé, bezproblémové. Ale pokud si člověk ty látky ordinuje sám, jsou tam asi stejná psychologická rizika. Morfin má o něco méně jisté intenzity, je takovej "chladnej", ale to mnoha lidem neva ;)
    Makovina, pokud máš na mysli tu šílenost ke šlehání, je naprosto absurdně nebezpečná věc, kterou by neměl užívat nikdo :((( (škoda, že to bohužel nejde vysvětlit lidem, kteří se ještě nesetkali v reálu s následky) Aplikovat si i.v. záležitost, která byla amatérsky upravena z rostlinného materiálu, je ještě mnohem horší nápad než aplikovat si heroin. Myslím, že tady ani nemá smysl zkoumat, jaká je to droga.
    Makový čaj a opium ke kouření jsou podle mého názoru látky výrazně zvladatelnější než čistý morfin a produkty z něj.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    UF0UN: Problémové užívání je zase jiná otázka.

Podle mně tvrdé a měkké drogy existují a to dělení je důležitá věc. Nebo spíš, je důležitá věc přiznat, že některé drogy mají velká specifická rizika.

Ale samozřejmě i ty užívá mnoho lidí neproblémově. Zajímalo mě kolik přesně, snažila jsem se najít statistiky, a našla jsem něco z Ameriky, kde se i pro ty nejtvrdší uvádělo jen nějakých 10-15% skutečně závislých uživatelů.
    Což je vlastně známá věc, i v ČR je podle odhadů a statistik jen několik desítek tisíc problémových uživatelů, a statisíce ostatních uživatelů (hlavně to asi budou občasní uživatelé stimulantů).

Pojem "tvrdé drogy" neznamená, že by někdo, kdo je užívá, byl hned nutně problémový. Znamená, že je to mimořádně riziková skupina drog.
    O to důležitější by bylo, aby se mluvilo o zásadních bezpečnostních pravidlech, která jsou třeba, pokud je někdo užívat chce. Ale bohužel, o tom se moc nemluví, protože je to moc velké tabu, takže si na to lidé musí přicházet sami. Doufám, že se to změní.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    VYHOUKANO: V jiném auditku můžeš najít diskusi, kde o stejném tématu argumentuju opačně :), proti jinému extrémnímu názoru :)....

Někteří lidé tvrdí, že tvrdé drogy jsou tak silné, že člověka totálně ovládnou a chudák pak za nic nemůže. Vlastně zbavují uživatele zodpovědnosti.
    S tím nesouhlasím a myslím si, že je to hodně daleko od pravdy.

Tvůj názor je opačný extrém: říkáš, že je to jen v člověku a v drogách nejsou žádné rozdíly.

Jsem přesvědčená, že pravda je někde uprostřed. Myslím si, že hlavní je člověk, v tom se shodneme. Společenská situace hraje taky velkou roli. Důležité je také okolí: s jakou skupinou lidí a v jakém prostředí ten člověk ty drogy užívá, a jak (tam pochytí různé možné přístupy, je velký rozdíl, jestli někdo užívá heroin ve vyloučené cikánské komunitě s partou zoufalců, co nevidí žádnou perspektivu, nebo v nočním klubu v NY s ostatními unavenými bankéři, pro které je samozřejmost, že ráno půjdou zase do práce a pak do fitcentra ;-D).
    Ale povaha drogy taky hraje roli.

napadl mě ještě jeden způsob, jak vyjádřit to samé :)

K tvrdým drogám v jistém smyslu patří i rafinovaný cukr :), a to je zrovna dobrý příklad, jak to funguje: Koncentrovaný cukr je pro tělo nepřirozený, pro zvířata v přírodě není vůbec technicky možné dostat do sebe naráz tolik cukru jako z jedné koly :) Jeho skutečná výživná hodnota je nízká (prázdné kalorie bez vitamínů, minerálů, atd). V metabolismu a mozku dělá ve vyšších dávkách nepěkný chaos (plně vědecky prokázáno). Přitom ale naše těla jsou nastavena myslet si: "je to sladké = je to super výživné, super dobré, nejlepší jídlo, sněz toho hodně!" A na psychické úrovni silně sladká chuť funguje jako náhražka lásky. Proto tuto látku většina z nás miluje a mnoho lidí je na ní vážně závislých. A proto jsme ochotni sníst kdejakou umělou nesmyslnost, která je sama o sobě téměř bez chuti, pokud je do ní přidán cukr.... A proto se řadě lidí tyto řádky nebudou líbit, protože cukr přece není žádná tvrdá droga, ale jejich zásadní požitek a zásadní zdroj energie !!. :o)
    (btw, taky ho jím a mám ráda a tímto prosím nic proti ničím požitkům....:)
    Tvrdé drogy jsou podobná iluze. Vyvolávají pocit něčeho moc dobrého, co ale není skutečné. Je pak na tobě, jak se k tomu postavíš, jestli to pro tebe bude občasná radost, jako pro mnoho lidí ten cukr, nebo jestli tomu propadneš a ublížíš si....každopádně tak ale fungují.

Většina uživatelů cukru má nějaká pravidla a chovají se rozumně. Ale vlastnosti té substance vedou k tomu, že riziko zneužívání je vyšší než u jiných potravin. Pokud potkáš člověka, který je na nějaké potravině těžce závislý, bude to spíš cukr než celer ;-D
    UF0UN
    UF0UN --- ---
    CONTINUITY: ono by bylo vůbec nejlepší se na dělení tvrdé/měkké vykašlat a problémové užívání hodnotit spíše podle účelu/frekvence braní
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    KAMAHL: To je jeden z bodů, co jsem k tomu chtěla říct.

VYHOUKANO: Přijde mi, že trochu kombinuješ dvě různé věci.

"Tvrdost" podle mně není o tom, jestli je to opiát, stimulant, atd.
    Existují stimulanty a relaxanty, které svou povahou patří mezi měkké drogy: kofein, efedra, opium, kratom.
    Naopak, existuje jedno psychedelikum, které vykazuje některé vlastnosti tvrdých drog (ketamin).

Za tvrdé drogy v našich podmínkách považuju heroin a některé další silné opiáty, a pervitin a příbuzné silné stimulanty. Nepochybně tam patří taky crack, a pravděpodobně kokain (o tom moc nevím, zejména ne z přímé zkušenosti a okolí, tak se raději úplně nevyjadřuju)

Tyhle látky se vyznačují extrémně intenzivními účinky na mozek, a proto je těžší je psychicky zvládnout. Jako by zanechávaly v mysli silnější stopu, vytvářely dojem velmi silného zážitku, který pro některé lidi může být nadměrně přitažlivý a začnou jim věnovat víc pozornosti, než nějaké chemikálii přísluší.

Jsou to látky, které vznikly chemickou úpravou účinných látek, jež v přírodě existovaly jako součást nějaké rostliny (mák, efedra). V té rostlině je ta jedna látka spojena se spoustou dalších látek, které její účinek doplňují a vyvažují, a výsledkem je, že je zvladatelnější a má méně vedlejších účinků. Když se vytrhne z kontextu a ještě chemicky potencuje, vzniká v těchto konkrétních případech něco, co má úplně nová rizika.

Tvrdé drogy mohou u nešťastných lidí vytvářet pocit, že jim dávají "řešení" jejich problémů - nedostatku energie, nedostatku sebevědomí, chronického napětí, chronické psychické bolesti, atd. Ve skutečnosti je jejich účinek dočasný, a pokud je takový člověk začne užívat často, jeho opravdový stav se zhorší, je mu pak bez té drogy ještě hůř, než předtím. Většině lidí tedy naštěstí dojde, že tohle je cesta do prdele, a nejdou po ní, ale existuje tu tohle riziko.

Tvrdé drogy lze užívat pořád, dá se na nich pracovat, chodit do školy, a člověk může mít zpočátku pocit, že je to lepší než bez nich. Jejich účinky jsou předvidatelné, pokud se člověku na nich něco líbí, může počítat s tím, že svou "instantní úlevu" dostane pokaždé.

Tohle se u měkkých drog obvykle neděje. Ty se svou povahou hodí spíš jen pro volný čas. Máloko napadne jít na LSD nebo na MDMA do práce, a i kdyby, udělá to jednou, jako úlet ;-D, nebude se tam cítit dobře.... Pokud se tyhle látky užívají příliš často, přestanou fungovat.
    Co se týče slabších stimulantů a relaxantů, ty se samozřejmě taky dají zneužívat, ale protože jejich účinky nejsou tak intenzivní, děje se to méně často a má to méně drsné následky.

Když někdo užívá tvrdé drogy pravidelně, stává se, že si začne myslet, že jsou strašně důležité, nemohl by bez nich žít, už by to nebylo ono nebo by to nebyl on, že to by přece nešlo, už si to nedat... To je zvláštní haluz v hlavě, která je úplně typická. Pokud užívat přestane, většinu lidí to přejde, a časem vidí, že to bylo absurdní, že tu látku k ničemu nepotřebují, a vlastně jim ani tak dobře nedělala (bohužel určitou menšinu to nepřejde).

Samozřejmě vždycky je to hlavně o člověku a jeho přístupu, v tom naprosto souhlasíš s tím, co říkáš. Pokud si někdo dá jednu lajnu pika za rok a užije si to, nic proti.
    A souhlasím i, že je to hodně o přístupu společnosti. Tvrdé drogy jsou to, co jsou, ale pokud by byly dostupné v čisté podobě, legálně a s patřičnou osvětou, byly by následky jejich užívání daleko menší. Jak to ale přesně udělat, je složitá otázka. Myslím si, že cesta dobrým směrem jsou současné programy předepisování heroinu v řadě zemí (a pokud vím, někde už se plánuje nebo i začíná i s předepisováním stimulantů).

Osobně si myslím, že tvrdé drogy jsou zbytečné.
    Z pohledu všeho, co o nich vím, a zkušenosti s nimi, mi připadá jako hloupost dávat si něco takového do těla a nasazovat si takové programy do hlavy. Připadá mi, že tyto drogy jsou produktem doby, která už skončila, doby, kdy si člověk namlouval, že může totálně ovládat přírodu, jak se mu zamane.
    Přitom nemám nic proti stimulantům a mám pořád ráda opiáty. Jen mi přijde, že ty méně intenzivní a přírodní úplně stačí. Není důvod dělat si v hlavě chaos extrémními látkami.

Ale to je jen osobní názor, a k takovému názoru může každý dojít jen sám. Nepochybně ještě dlouho budou lidé, kteří budou chtít tvrdé drogy užívat. A proto mi přijde důležité upozorňovat na to, že nejsou drogy jako drogy.
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    Mě by zajímalo, jak rozlisis treba toto:

heroin - morfin (v zasade stejna farmakologie jako heroin) - extrakt z opia (obsahuje morfin) - opium - makovina (porad obsahuje morfin) - "znecisteny" mak (najde se i v kramech)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    VYHOUKANO: snažím se ti na to odpovědět :), definicí, co jsou podle mě tvrdé drogy a jaké mají specifické vlastnosti

ale je to docela výzva dát do slov, už mám 3. verzi a pořád s ní nejsem spokojená ;-D, strpení prosím :)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    CONTINUITY: To bude solidní masakr tahle podpora. Skupiny na který je tlak, mívají tendenci spolu poněkud netáhnout a vymezovat se. Přitom sami ty lidi bejvaj docela v pohodě... příkladem budiž dve organizace postížených sportovců si jdou po krku, a protože už se dostali malinko k moci, tak na sebe posilají žalobičky. Samotní sportovní kriplíci sou naprosto zlatý nenamyšlený lidi.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    KAMAHL: nevztahuje se to k článku, je to jen odpověď na příspěvek Vyhoukáno :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam