• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.


    Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    VOZKA: Ad Port Askaig: na baru v Angels' Share jsem měl otevřené 2 verze, 100° Proof a 8yo. A ačkoli je to 57.1% vs. 45.8%, tak ta osmiletá mě bavila mnohem víc. Což teda samozřejmě neznamená, že to nemůžeš mít přesně naopak. ;) Jinak s Big Peat to mám obdobně: ochutnal jsem hned 3 verze Christmas Edition a za mě nic tak extra, že bych kvůli tomu uvažoval o celé flašce.

    Ad tip na whisky bez kouře: Ta Glenkinchie 12yo je rozhodně dobrá volba. Mně se pro ni lidi i vraceli a kupovali jako dárek i pro další lidi, když jsem ji jednou doporučil a oni ji ochutnali. Skvělá plnotučná "spejsajdka" je i AnCnoc 12yo - ta mě svého času hodně příjemně překvapila (a dá se koupit za naprosto směšnou cenu kolem 8 stovek!). Naprosto luxusní je Craigellachie 13yo, ale to už jsi lehce nad tisícovkou, a navíc jsem tam v chuti cítil takový lehounce dřevitý kouř (asi ze sudů), což už by někomu mohlo vadit. Dost dobrá a taktéž plnotučná bývala i Benriach 10yo, ale nevím jak je tomu teď, pod vedením Rachel. Když má někdo rád výraznější vliv dřeva, tak pak Tobermory 12yo (ta část sudů Virgin Oak je tam znát), ale to už jsme s cenou hodně nad litrem. Všechno každopádně whisky, které s přehledem strčí Glenfiddich 12yo do kapsy a ještě jim zbyde místo. :)

    Mimochodem, AnCnoc je rozhodně méně známá značka whisky z palírny Knockdhu, ale já od nich ještě nepil nic špatného, ba právě naopak (22yo byla mega skvělá a kouřová Peatheart bavila tím jiným stylem kouře). Třebas teď na Whisky festivalu jsem ochutnal novinku s názvem Sherry Cask Finish Peated Finish a tak luxusní spojení decentního kouře a zároveň decentního vlivu sherry aby jeden pohledal. Výborná věc a flaška se dá sehnat za něco málo přes tisícovku: https://www.eshop.maneo.cz/ancnoc-sherry-cask-finish-0-7l-43-tuba-ean300345-skup2Zn1ak3Zn1ak2.php A ani zdaleka jsem nebyl sám, komu na festivalu - často po mém doporučení - moc chutnala...
    TOOMUCH
    TOOMUCH --- ---
    VOZKA: květinkovej Tomintoul:)

    Tomintoul 10y 0.7L 40% tuba - whisky Skotsko | Maneo s.r.o.
    https://www.eshop.maneo.cz/tomintoul-10y-0-7l-40-ean4922-skup2Zn1ak3Zn1ak2.php?18_let=ano
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    NOIZER: Díky, Finlaggan jsem též neměl - a pobavil mě popisek na heurece: "ohromně silná islámská whisky" :))

    Big Peat jsem měl a neoslovil mě, na Port Askaig se mrknu. Ten Laphroaig někdy musím zkusit, desítka mi vlastně chuťově hrozně vyhovuje a jediné co mi na ní vadí je právě to, že je zbytečně naředěná. Ještě tu mám zbytek lahve An Cuan Mor, což byla taky velmi příjemná chuťově silnější variace.


    Ještě se zeptám na jedno doporučení, nemusíte moc přemýšlet, jen jestli vás z fleku napadne: otec mě požádal abych mu vybral whisky pod tisíc pro kamaráda k šedesátinám, kterej naopak kouřovky rád nemá a asi má na alkohol celkově mainstreamovější vkus. Napadla mě Glenkinchie 12, která mi přišla velmi jemná, ale zároveň o dost výraznější než třeba pro mě totálně nudný Glenfiddich. Ale přijímám alternativy protože tenhle styl nepiju a skoro neznám.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    SAMOUT: to mas recht, ale VOZKA zas neni nymand zadnej, je to chytrej kluk, tak on se kdyztak dopidi nebo zepta;)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    NOIZER: Laphroaig 10 CS je u nas bohuzel brutalne predrazenej, leda dovoz z DE.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    VOZKA: zkus se u kourovek podivat i po Finlaggan (zacal jsem s CS edici, ta je za par slupek, pak jsem zkusil i ty ruzny finishe (maj 46%) a hrozne mi jel red wine.. ale ja jsem vseobecne na vinny finishe vysazenej, specialne na cerveny:)

    Pripadne me napada blended malt Big Peat od Douglase Lainga (mix Ardbeg, Bowmore, Caol Ila a Port Ellen (toho tam bude ale naprosty minimum:))

    A z podobnyho ranku je jeste Port Askaig:)

    Jinak jedte bych doporucil si nekdy doprat a zkusit Laphroaig 10y v sudovy sile.. zanedlouho zrejme budu otvirat par batchi a chci udelat takovou vetsi srovnavacku, tak kdyztak muzu pripadne nabidnout vzorky:)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Kdyz uz byla zminka o Glen Scotia - ochutnaval jste nekdo Glen Scotia Icon no.1 Mermaid?

    Glen Scotia Icon no.1 Mermaid 0.7l - Single malt | Rum House
    https://www.rumhouse.cz/glen-scotia-icon-no-1-mermaid-0-7l-eanW0101960-skup11Zn1ak51.php
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    Jsem to napsal nejasně, ty As We Get It, Ledaig 10 a případné Ardbegy bych kupoval už po několikáté, takže ty dobře znám - v případě As We get It teda nějakou starší šarži. Ta mladá chuť v sudové síle mi přijde fakt super.

    Z vašich tipů naopak neznám nic a všechno vypadá skvěle, díky, něco určitě vyberu :)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Jinak neprijemne zdrazilo tak nejak uplne kazdy plneni na ktery si vzpomenu. Edradour 12 Caledonia stavala do litru, ted 1700.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Ja bych k obema Ledaigum pridal jeste Kilchoman Sanaig, to je velika lahoda.
    EARL
    EARL --- ---
    VOZKA: as we get it je dobra volba, jen je trochu "stiplavejsi" :-) (sudovka, mlada, takze na prvni napiti fakt sila)

    Ohledne toho Ledaigu - zkus pouvazovat nad timhle https://www.alkohol.cz/produkty/leading-23106/
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    VOZKA: Ledaig 10yo je bomba pecka. K tomu si přihoď Ardmore Legacy - za absolutně směšný peníz dost dobrý kouř (kdysi jsem ji doporučil Machalikovi k táboráku a byl z ní nadšený). A do 15 stovek by ses vlezl i s Ardmore 12yo Port Wood Finish, pokud máš rád ovocnější kouř…
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    Dám dotaz do pléna, jestli vás nenapadne nějakej tip. V podstatě od začátku covidu jsem whisky vůbec neřešil, teď se zase chystám koupit lahev nebo tři a říkám si, jestli tu od té doby zas někdo nenarazil na nějakou cenově dostupnou méně známou whisky jako tehdy Glen Scotia 15 (která koukám nepříjemně zdražila), nejlépe třeba do 1500, jestli je to ještě realistické.

    Preferuju kouřové, z nekouřových normálně piju jen tu Glen Scotia a Clynelish 14, ale pokud je to zajímavé, klidně zkusím i nějaký jiný styl.

    Pro představu o vkusu, kromě dvou zmíněných mám zatím v předvýběru As We Get It Islay, Ledaig 10 nebo nějaký Ardbeg. Naopak nesedí mi z kouřovek Talisker 10, Caol Ila 12 a Bunnahabhain.
    VEEHELL
    VEEHELL --- ---
    Kamarad mi vcera daroval lahvinku https://www.alkohol.cz/produkty/claude-chatelier-x-o-0-7l-40-7659/

    Od druhe sklenky je to fakt pecka.
    EARL
    EARL --- ---
    NOIZER: tvl, ja uz tam dvakrat nedockave preslapoval za barem:-)
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    novy IB lahvovani na ceskym rybnicku... pro cleny Marpek klubu je tu 6y blended malt (teaspooned) na 60.3% z jedne nejmenovane jihovychodni Islay palirny:) kuci s tim meli docela srani, tak jsem rad, ze to dotahli zdarne do konce!

    NEVILL
    NEVILL --- ---
    EAT_ME: Hezký teda... Přiznám se že jsem o tom dokonce chvilku před pár lety uvažoval, ale prostě jsem tomu nějak nevěřil...
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    Prosím vás, vám ta Trebitch fakt chutná nebo to je jenom čirá ("investiční") spekulace?
    EAT_ME
    EAT_ME --- ---
    KRATIHLAV: Bordel tam maj, tady je pokračování:
    Investice do whisky zhořkla. Majitel nabízí věřitelům soudek, nebo čekání - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-byznys-netradicni-investice-investice-do-whisky-zhorkla-majitel-nabizi-veritelum-soudek-nebo-cekani-251569

    Nakonec mi nabídli novou lahev nebo certifikát. Obojí už ale musí mít někdo jiný, tak si asi nedělaj hlavu s duplikací. Já si nechal poslat certifikát.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Pokud byste nekde narazili na "Springbank pro chudy" Campbeltown loch, tak berte. Ausgerechnet kdyby byla za standardni retail okolo 42€. Vyborna vec.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam