• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOC256Windows - (Windows 7, 8, 10, 11, ...)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    FERRYH: mohl sis vypustit vlastní sondu.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    PES: ja mam schovanou svou prvni desku AMD 286 https://cpu.f5soft.com/data/media/21/amd_286-16s.jpg
    (jen desku a prislusenstvi na ni - case jsem pouzil pozdeji na nejakej upgrade...)
    ...a priznam se, ze jsem to asi pred 5 lety ze zvedavosti rozchodil! bezely na tom prom DOSu dokonce i nejake rane Windowsy 3.x...
    a bylo to cela prekvapive svizne... :O)) ale nic moc se s tim nedalo uz delat... 16 bit SW uz je zatracene malo a blbe se shaneji...
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    hlavne mi prijde uplne nerealny najit use case, pri kterym nechci pentium, ale radsi sahnu po 486, ta pravdepodobnost se podle me blizi nule :)
    PES
    PES --- ---
    KLEINZACH: a tu Amiga 500 (původní klasická verze doplněná jen o nějakou RAM) tu zabalená leží také :-) Možná by ještě ty stovky DD 720kB disket 3.5" mohly být čitelné...
    PES
    PES --- ---
    KLEINZACH: já ty 98SE a W2k mám de-facto už jen "pro strýčka Příhodu", kdyby u jednoho letitého klienta bylo potřeba předělat něco v jednom hodně specifickém SW napojeném na HW, kde se to s Emulací/Virtualizací nesnese...
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    PES: jeden z nich exploduje az to zapnes, ten druhej vydrzi dalsich dvacet let ;P

    PES: hehe praveze me taky chytaj tydle retro zachvaty, tak te varuju ;)
    PES
    PES --- ---
    KLEINZACH: ale jako zásadní je "PROČ?" (a to říkám jako někdo,kdo má stále funkční stroj s Windows 2000 a Windows 98SE ;-)))
    PES
    PES --- ---
    KLEINZACH: hehehe, našel jsem 2 AT bedny i se zdroji ;-) jen vyčistit (pro jistotou) od prachu a pavouků...
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    PES: at zdroj uplne nepotrebujes - na aukru maj prasacky redukce asi za 200,-. prasacky proto, ze to nedela -5V (nebo ktera zaporna vetev to chybi), kterou 90+% hardveru nepotrebuje (stary floparny, nejaky neuzitecny zvukovky jako soundblaster? just kiddin - ale uz nevim presne ktera zvukovka to byla)
    pro fajnsmekry: nekde na vogonech vznikl ale nejakej dyi projekt, neco jako ATX picoPSU akorat AT i s tema zapornyma vetvema.

    --
    moderni (byt i orezany) linux na 486 bude imho boj s vetrnymi mlyny - je to sice pravdepodobne mozne, ale nadres se a nikam to moc nevede. cpu te strasne limituje na kravinach typu kryptografie, pamet ve zbytku.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    vykon bude hroznej - uz i 95 behaly priserne na 486, takze xp budou asi tak svizny jak fronta na cesky poste :)
    PES
    PES --- ---
    TOOMIX: ty blaaaaho, tak 486 bych už ani já nevyhrabal...
    ... možná (ale jen možná) bych ze svého "smetiště" vyhrabal 386DX40 (nostalgicky první PC po předchozí éře Atari a Amiga) co měla 8x slot na RAM (30pin) a dokonce i nějaké ty paměťové moduly do ní (možná bych našel 4x1MB + 4x256kB , takže celých 5MB RAM... ano MB a nikoliv GB ;-)))...
    ...ale asi bych skončil na tom, že bych k tomu neměl funkční AT zdroj. A také funkční VGA by byla problém (mělo to snad jen ISA sloty).

    Funkční 486 desku bych asi nenašel, 586 asi také ne, nějaký Celeron (do Slot1 i do Socket tuším 370) snad by se tu našel (ale zase asi ne funkční deska), Core2něco by se asi také našel někde v hromadě.

    Bylo by zajímavé někdy v létě to přehrabat a zkusit co by se ještě dalo alespoň nabootovat (nějaký hodně ořezaný Linux na tu 386ku ? ;-)))
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    TOOMIX: to si hodný, ale nějak mě nenapadá use-case.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    DELVIT: ne, maximálně jeden střep s Core2Duo z roku 2007 a jeden s Pentium 4 z roku 2003, ale kdyby někdo provozoval... :)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    TOOMIX: ty provozuješ 486ku?
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    TOOMIX: trochu OT, ale budiz :))
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    XP SP3 pro 486

    Windows XP Professional SP3 (English & German) (WORKS ON 486 PROCESSORS!) : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive
    https://archive.org/details/windowsxp486
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    koukam, ze do exploreru pribyla cast 'Home' a je to zase tak uzitecny, jak to microsoft umi - nalezly tam soubory, ktery jsem v nejblizsi dobe neotevrel a ani jsem je otevrit nemel v umyslu :)

    osobne teda pokladam za 'Home' adresar c:\Users\ a smeruju tam i home z msys a cygwin - mam pak vsechno na jednom miste. na ten ale quick access pin nedaj, buhviproc (i prestoze v uzivatelove adresari jsou ty chujoviny jako Documents, Videos atp..)
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    ROLAND: ano :) pokud pouzijes GUI tak je to Interactive logon :)
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    MAWERICK: Omlouvám se, ale ten druhý odkaz to jsem našel, ale nějak mi zase selhává angličtina a nějak si nejsem jist jestli to správně chápu?

    Znamená to že se to vytváří automaticky když se přihlašuji do Windows? A tedy nemusím to nějak řešit? Takže do toho nebudu štourat.

    Ano, z nouze a nedostatku nedělám úplně zorvna čisté věci, ale snažím se pokud možno neudělat nějaký větší bezpečnostní kiks. Ale čisté věci nedělají ani ti u věcí za které platím nebo jsem zaplatil a jsou v mnohem silnější donucovací pozici než já.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam