• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PISTA1: Nevidím tam zdroj od mikrotiku, ale jestli patří do spodní části, možná by bylo lepší ho prosadit na 12V větev se step-upem :)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Jinak teda jedno malý zjištění, pokud máte něco co běží trvale, na zdroji extrémě záleží.
    Malinu jsem dával dokupy s 7,5A zdrojem od CISCA. Když to mám hotový tak měřím spotřebu kolik to celý žere komplet plně obsazený futruje krásnejch 0,1A (24W) při zápisu NASky 27W.
    Tak si říkám 2,5A na 12 V na to by moh stačit vpohodě původní 4A zdroj. Prohodím, je a měřák ukáže 0,22A.

    Nejdřív sem si poplakal kolik jsem zbytečně propálil prachů. A potom jsem šel změřit 12V zdroje co mám doma. No není to moc pěkný.

    Každopádně si udělám 12 rozvodnici a na cisco zdroj píchnu jak normální switch, malinu s octopi ale zkusím využít i 52V výstup a píchnout na to i POE switch od kamer.
    Jen škoda, že je powerbeam a mikrotik na 24V mohl bych ho tam připíchnout taky.

    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    DEEFHA: já mám z ali tenhle a je OK

    Just found this amazing item on AliExpress. Check it out!
    US $18.78 51%OFF | Copy SANWA Game Machine Arcade Console DIY Kit 8 Way Joystick Push Buttons For PC Raspberry Pi Zero Delay USB Board Controller
    https://a.aliexpress.com/_EynMGvh
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    DEEFHA: a jaký tam máš? Asi to zkusím dát nějak do kupy:)
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    Taky to mám postavený, ohledně lagu záleží na použitým USB převodníku. Ten první, co jsem objednal naslepo z Ali, fakt lagoval jako prase. U druhýho už jsem si dal trošku práce s výběrem a trefil jsem se, nelaguje (resp. ne tak, abych to poznal).
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    JIMX: mame to na RPi3 a prijde mi to ok
    CISTICZ
    CISTICZ --- ---
    DURDIN: mam retropie na rpi4 a ted presun na rpi5, ale ovladace usb a bez problemu. je s tim ale urcite dost ladeni, kdyz chces neco extra. bohuzel
    JIMX
    JIMX --- ---
    Mně na RPi3 to přišlo, že je tam šílený lag mezi tlačítkema akcí na obrazovce ... tudíž spousta her byla pro mě nehratelných ...
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    DURDIN: mám v arcade panelu na Rpi 3B a dobrý, utáhne to i playstation hry
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    DURDIN: Známej má na RetroPie udělanou klasickou arkádu v kabinetu a je to v pohodě. Rozhodně jeden z těch vyladěnějších projektů. Dá se to i nějak rozšířovat. Na vršek kabinetu jsme třeba plácnuli LED matrix displej, napojili to na GPIO a podle toho jakou má puštěnou hru, mu to mění ten marquee obrázek.
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    Provozujete tu někdo retropie? Před pár lety jsem dostal "retro gaming konzoli" z Ali:

    Teď přestala fungovat, tak jsem ji rozebral, a vevnitř je jen malá destička do které vedou kabely z konektorů, custom obvod a nejspíš flashka/ramka se zbroušeným S/N, takže opravitelnost nulová. Ale říkal jsem si, že bych dovnitř nacpal Rpi4, které se mi tu teď povaluje nevyužité a využil původní kontrolery zapojením na GPIO. Našel jsem na githubu nějaké repo, se kterým by to asi i šlo dát dokupy, ale než se do toho pustím, chtěl jsem vědět jestli s tím má někdo zkušenosti? Moc se mi nechce tím trávit čas, pokud to pak nebude fungovat...
    STEFAN
    STEFAN --- ---
    Ahoj, potrebuji poradit se zvukem na tv pres hdmi. Mam rpi5, original image. Zvuk nejede. Dost jsem laboroval podle netu. Nakonec se mi objevil v Lxpanelu i repracek na ovladani hlasitosti. Spokojen jsem kouknul par videi na YT, vypnul a sel spat. Druhy den opet nic. Tech problemu se zvukem je plny net, to je to optavdu takovy orisek? Momentalne mi to funguje bez ovladani hlasitosti a bez zobrazeneho pluginu v lxpanelu. Pipewire, pipewire-alsa, wireplumber, snd_bcm2835 v modprobe.d a modules. Máte overene permanentni reseni? Diky
    TR1
    TR1 --- ---
    PES:
    Jako tohle se dela kvuli zabave ale kdyz si to spocitam tak financne je to nesmysl. RPi5 8GB + Geekworm X1009 stoji prakticky stejne jako Odroid H4+ na rpishopu.

    ODROID - H4+ - RPishop.cz
    https://rpishop.cz/516774/odroid-h4-plus/
    PES
    PES --- ---
    DEEFHA: chápu, také mám doma (= v dílně) několik RPi a dělám s nimi doslova "psí kusy" ;-) (ale zatím jsme žádné neodpálil)...
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    PES: Tak aspoň se člověk něco naučí :-) Ale je fakt, že já bych moje dva osmidiskový QNAPy už taky asi za nic doma postavenýho nevyměnil :-)
    PES
    PES --- ---
    PISTA1: si říkám zda se tohle vyplatí (takhle se s tím drbat)...
    ...když to srovnám třeba s Asustor, také 4 disky (RAID5), k tomu moře věcí v AppCentral ( https://www.asustor.com/cs/app_central ), nebylo to sice úplně nejlevnější, ale starostí s tím minimum (po zapojení o tom skoro nevím ;-))
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Hotovo
    jedem na ostrých datech :)

    Akorát jsem musel koupit další novej disk, protože když jsem připojil disk z kameráku vyhodil mě smart varování a koukám že má pár realokovanejch sektorů. No nic celej ho přepíšu a pokud nebudou přibývat, zkopíruju na něj celej nas a uložím jako poslední záchranu k našim.

    SWIST
    SWIST --- ---
    Zdravim. Neřešil jste někdo náhodou připojení Rpi Cam přes GOIP piny? Pořídil jsem si Rpi5 s Argon ONE V3 case.. Který je sice super, ale blokuje přístup k desce a konektoru na kameru, ale GOIP piny má schované pod magnetickým krytem..
    TR1
    TR1 --- ---
    PISTA1:
    Pri migraci dat bych postupoval naprosto stejne. Dokonce jsem to jiz timto zpusobem nekolikrat delal a funguje to bez problemu. Jen se mi jednou stalo, ze druhy disk do pole od jineho vyrobce mel o malicko mensi kapacitu, proto jiz nepouzivam mdadm --grow /dev/md0 array max ale nastavuji velikost rucne a vzdy o par stovek GB mene. Nakonec zvetsit pole na max je mozne kdykoliv a neprinasi to rizika jako pri jeho zmensovani.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    PI-motop :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam