• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Jo ale teda koupila jsem si toho Atilu, tak to ctu teď
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    VRATENKA: No bud v klidu, jak taky zacala cvicit. Teda "jen " kardio. Proste tak 40 minut tepovka 125-140 3–4krat tejdne a za dva mesice to neudelalo taky vubec nic. Jako pred 10 lety todle fungovalo. No ale tak si rikam, ze aspon dobry se hejbat a nabrat kondici. Ja vim, ze svaly jsou dulezity, ale rikala sem si, ze to nejak rozjedu tim kardiem, jakoze z nuly na 4krat tejdne mi taky neprijde malo, ale proste fakt nic. Tak snad jen jak rika klasik: Vyděržaj pioněr a uvidíme....
    VRATENKA
    VRATENKA --- ---
    MAGUMI: promin, asi jsem nepotrebovala vysvetlit, co s telem obecne dela posilovani (necvicim poprve v zivote). Slo mi spis o zazitek toho nesouladu mezi tim, co se tak vsude mozne rika a kazdej to slysel nejmin stokrat, az tomu skoro kazdej veri, a realitou, ktera je proste nekde dost jinde.
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    VRATENKA: Záleží jak intenzivně zvedáš, ale podle mě se to na váze ani na centimetrech za tři měsíce nemusí nijak výrazněji projevit, spíš to poznáš na kondici, síle a celkovém zdraví. Můžeš ale čekat, že když u toho vydržíš, změní se ti tělesné proporce a tvary, tvoje nohy, záda, zadek, ruce a podobně budou pevnější, začneš si všímat, že cítíš svaly tam, kde jsi je dříve nevnímala a podobně. Může se klidně i stát, že si budeš muset u některých kusů oblečení koupit větší číslo - když ti narostou svaly na zádech nebo na zadku a stehnech, tak ti přestanou stávající halenky nebo kalhoty sedět, i když v pase ti budou volnější než dřív.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: tak právě pod vlivem té kamarádky jsem přesvědčená, že takováhle obezita je málokdy výsledkem něčeho jiného než nějaké formy psychické poruchy, ať už se jedná o PPP nebo třeba o poruchu osobnosti (jako u ní) a že jako taková by se teda měla léčit.

    Protože ona si je vědoma toho, že se pomalu zabíjí, a pracuje na tom naprosto systematicky.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    TAPINA: mamina kolegyňa mala 150kg. Zdravotná sestra a robila 12h smeny v nemocnici.
    KURE
    KURE --- ---
    TAPINA: no ono půjde o celkovou velikost. A stavbu těla. Určitě je 150 horsi pro ženskou která má normální váhu 65 nez pro Třeba Buchiiho. Třeba tady jsem měl tak asi 130

    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    TAPINA: Asi jak kterej muž. Mnou často vzpomínanej chronickej dietář v mým okolí zvládal mnohem míň fyzický zátěže než jeho srovnatelné těžká robustní manželka, ta makala jako šroub, zatímco on měl v podstatě problém ujít par set metrů. Podle mě je to zas o tom fundamentálním rozdílu mezi "mužským" a "ženským" hubnutím - chlap-hladovkář bude holt samej tuk a slabej jak moucha, zatímco drsná, statná, pracovitá ženská, co tvrdě jede domácnost a zahradu, může bejt pod tím tukem klidně svalnatější.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KURE: Já si myslím, že i v tomhle bude rozdíl muž vs žena, co se týče toho poměru svalů a tuků, a že holt zase i 150+ těžký muž se hýbe lépe (a později mu začnou odcházet klouby) než žena stejné váhy.
    VRATENKA
    VRATENKA --- ---
    KURE: přijde mi vcelku nepravděpodobný, aby byly nepřesný stejně, takže pro sledování nějakých změn za mě cajk.
    KURE
    KURE --- ---
    VRATENKA: no mě spíš napadlo, jestli je to inbody přesnější než ta levná domácí váha. :)
    Ale dobrej tip. Díky.
    VRATENKA
    VRATENKA --- ---
    Pokud máte Multisport kartu, tak na docela dost místech je možné se jednou za půl roku nechat změřit na InBody zadarmo. Třeba se ta informace bude hodit, dlouho jsem to nevěděla.

    Dneska ráno jsem se nechala přeměřit, výsledky nejsou nijak překvapivé - je to moje první měření asi po deseti letech (to doufám, že někde doma najdu pro porovnání). Docela mile mě překvapilo, že procento tuku mi InBody naměřilo prakticky stejně jako moje levná domácí váha od Xiaomi, takže na nějakou průběžnou kontrolu je úplně dostačující.
    KURE
    KURE --- ---
    ARGANNAH: já měl v "topu" tak nějak. To bylo už oser. Pohyb nula nula nic, pocení, vysokej tlak a všechno co k tomu patří. Ale zase že bych nemoh chodit bos, nemohl vstávat z postele tak to ne. Bydlím v 3 patře bez výtahu a to jsem taky dával. I pro nákup z rohlíku jsem si chodil dolů ke vchodu do baráku.
    Pak jsem se hecnul, nějaký chození, krabičkova dieta, dal jsem docela dost dolů. Pak covidove obdobi a HO takže jsem zase něco pribral ale ne všechno. Začal jsem o vikendech turistikovat takže jsem se zase dostal trochu do "formy". A pak přišla nemoc, od loňského léta jsem byl marnej, slabej, dejchavičnej, furt nastydlej. A pak doslova reset v nemocnici.
    No a teď mám metrak a strach abych se zase nevykrmil.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Jinak bych se docela ráda zeptala, jestli sem chodí někdo, kdo spadá do těchhle váhových kategorií, tzn. přes dejme tomu 180 kilo. Chápu, že člověk tyhle věci nemusí mít chuť psát veřejně - aspoň tady na netu tu obezitu můžeme na chvíli schovat a předstírat, že se nijak neodlišujeme. Ale třeba mi cinkněte aspoň do pošty. Ráda pokecám a nikoho nesoudím (sama mám leccos za sebou, jak víte). :)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MADIETTA: Já si začínám poznenáhlu myslet, že léčba takovéhle formy obezity by možná měla vypadá podobně jako třeba léčba vážných psychických nemocí. Prostě transport do specializovaného zařízení a hospitalizace, intenzivní psychoterapie a léky, pravidelný režim. A následně, když to tělo dost splaskne, tak bariatrie.

    Viděla jsem nedávno dokument o obézním chlapovi odněkud z Havaje, měl snad 250 kilo, od začátku říkal, že potřebuje pomoc a že to sám nezvládne. Ve hře byla přítelkyně enablerka, co strašně chtěla dítě, ale z nějakýho důvodu ho neměla (nevzpomínám si přesně, jestli děti mít nemohla nebo o co přesně šlo), takže místo dítěte maminkovala jeho a nosila mu, cokoli si přál. Oba od začátku vlastně otevřeně říkali, že to v domácích podmínkách nedají a že potřebujou pomoc, a doktoři tvrdošíjně opakovali, že musejí a že dokud on něco málo nezhubne, tak se s ním nebudou bavit. Do toho se řešilo, že by se mu udělala bariatrie, ale na Havaji na to žádné zařízení nebylo stavěné a celej ten dokument se v podstatě hledaly cesty, jak ho odvézt na pevninu. Ten dokument nakonec skončil tak, že chlápek jednoho dne ráno prostě umřel.

    Já jakoby na jednu stranu souhlasím s tím, že život každého z nás je naší vlastní odpovědností a bez přijetí téhle odpovědnosti se nehneme nikam. Tenhle konkrétní chlap se opravdu choval jako dítě - postarejte se o mě, nakrmte mě, zhubněte mě, zařiďte, ať přežiju. Na druhou stranu nemůžu nevidět paralelu třeba s alkoholismem - na takovéhle váhy se člověk bez PPP neprožere. Představuju si, kdyby v odmašťovnách říkali potenciálním klientům "ano, můžete nastoupit na protialkoholní léčbu, ale až poté, co zvládnete tři měsíce nepít, do té doby se s vámi bavit nebudeme." I kdybychom z toho odlepili problém deliria tremens, kolik lidí by to asi takhle zvládlo a dotáhlo. Jasněže v nějaké chvíli musí nastoupit fáze, kdy to člověk musí převzít sám a překopat si svou domácí rutinu, nicméně může to dělat až ve chvíli, kdy ma za sebou nějakou léčbu a třeba i bariatrii a má mnohem víc nástrojů, jak si s tím poradit, než jenom "tady máte jídelníček".
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: mám známou, aktuálně má 200 kg. Už v podstatě téměř nevychází z bytu, dojít si na záchod nebo se umýt je pro ni záhul srovnatelný s výstupem na strmý kopec. Občas ji někam doprovázím, pohybuje se pouze o dvou berlích a je to fakt těžký, jak říkáš, člověk to pomalý tempo jenom těžko udržuje. Já jsem to nejvíc dotáhla na něco kolem devadesátky a už tehdy to pro mě bylo v mnoha situacích nekomfortní, ale vlastně jsem si ten nekomfort uvědomila až zpětně, třeba když jsem přidřepla k dítěti a došlo mi, že ještě před půl rokem by pro mě tento úkon byl velmi nepohodlný. Žít v jejím těle si skoro neumím představit, musí to být v podstatě trvalé utrpení.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VRATENKA: za sebe musím říci, že se mi to nikdy u nikoho nestalo a to ani v potíži, kterou bych já (nejen) snížením váhy i řešila. Ano Cornela mě nechtěla zhubnout :)
    VRATENKA
    VRATENKA --- ---
    Jsem teď ve fázi hledání novýho praktickýho doktora a úplně se modlím, abych narazila na někoho pricetnyho, kdo nebude jakykoliv zdravotni problem resit tim, ze mi rekne at zhubnu, aniz by se mi v tom snazil konstruktivne pomoct.
    VRATENKA
    VRATENKA --- ---
    MAR_TINA: když ono je to takové moje guilty pleasure, ale dokud jsem to delala hlavne pod nejakyma politickyma prispevkama, tak se me to tak osobně nedotykalo. Tohle tema asi fakt budu muset vynechat.
    GALE
    GALE --- ---
    DELIRIUM: Nene, plus size se prezentuje na velikosti 42. Stejně jako se běžná kolekce prezentuje na velikosti 34. Vypovídajicí efekt nic moc.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam