• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    DEEFHA: a jaký tam máš? Asi to zkusím dát nějak do kupy:)
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    Taky to mám postavený, ohledně lagu záleží na použitým USB převodníku. Ten první, co jsem objednal naslepo z Ali, fakt lagoval jako prase. U druhýho už jsem si dal trošku práce s výběrem a trefil jsem se, nelaguje (resp. ne tak, abych to poznal).
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    JIMX: mame to na RPi3 a prijde mi to ok
    CISTICZ
    CISTICZ --- ---
    DURDIN: mam retropie na rpi4 a ted presun na rpi5, ale ovladace usb a bez problemu. je s tim ale urcite dost ladeni, kdyz chces neco extra. bohuzel
    JIMX
    JIMX --- ---
    Mně na RPi3 to přišlo, že je tam šílený lag mezi tlačítkema akcí na obrazovce ... tudíž spousta her byla pro mě nehratelných ...
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    DURDIN: mám v arcade panelu na Rpi 3B a dobrý, utáhne to i playstation hry
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    DURDIN: Známej má na RetroPie udělanou klasickou arkádu v kabinetu a je to v pohodě. Rozhodně jeden z těch vyladěnějších projektů. Dá se to i nějak rozšířovat. Na vršek kabinetu jsme třeba plácnuli LED matrix displej, napojili to na GPIO a podle toho jakou má puštěnou hru, mu to mění ten marquee obrázek.
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    Provozujete tu někdo retropie? Před pár lety jsem dostal "retro gaming konzoli" z Ali:

    Teď přestala fungovat, tak jsem ji rozebral, a vevnitř je jen malá destička do které vedou kabely z konektorů, custom obvod a nejspíš flashka/ramka se zbroušeným S/N, takže opravitelnost nulová. Ale říkal jsem si, že bych dovnitř nacpal Rpi4, které se mi tu teď povaluje nevyužité a využil původní kontrolery zapojením na GPIO. Našel jsem na githubu nějaké repo, se kterým by to asi i šlo dát dokupy, ale než se do toho pustím, chtěl jsem vědět jestli s tím má někdo zkušenosti? Moc se mi nechce tím trávit čas, pokud to pak nebude fungovat...
    STEFAN
    STEFAN --- ---
    Ahoj, potrebuji poradit se zvukem na tv pres hdmi. Mam rpi5, original image. Zvuk nejede. Dost jsem laboroval podle netu. Nakonec se mi objevil v Lxpanelu i repracek na ovladani hlasitosti. Spokojen jsem kouknul par videi na YT, vypnul a sel spat. Druhy den opet nic. Tech problemu se zvukem je plny net, to je to optavdu takovy orisek? Momentalne mi to funguje bez ovladani hlasitosti a bez zobrazeneho pluginu v lxpanelu. Pipewire, pipewire-alsa, wireplumber, snd_bcm2835 v modprobe.d a modules. Máte overene permanentni reseni? Diky
    TR1
    TR1 --- ---
    PES:
    Jako tohle se dela kvuli zabave ale kdyz si to spocitam tak financne je to nesmysl. RPi5 8GB + Geekworm X1009 stoji prakticky stejne jako Odroid H4+ na rpishopu.

    ODROID - H4+ - RPishop.cz
    https://rpishop.cz/516774/odroid-h4-plus/
    PES
    PES --- ---
    DEEFHA: chápu, také mám doma (= v dílně) několik RPi a dělám s nimi doslova "psí kusy" ;-) (ale zatím jsme žádné neodpálil)...
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    PES: Tak aspoň se člověk něco naučí :-) Ale je fakt, že já bych moje dva osmidiskový QNAPy už taky asi za nic doma postavenýho nevyměnil :-)
    PES
    PES --- ---
    PISTA1: si říkám zda se tohle vyplatí (takhle se s tím drbat)...
    ...když to srovnám třeba s Asustor, také 4 disky (RAID5), k tomu moře věcí v AppCentral ( https://www.asustor.com/cs/app_central ), nebylo to sice úplně nejlevnější, ale starostí s tím minimum (po zapojení o tom skoro nevím ;-))
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Hotovo
    jedem na ostrých datech :)

    Akorát jsem musel koupit další novej disk, protože když jsem připojil disk z kameráku vyhodil mě smart varování a koukám že má pár realokovanejch sektorů. No nic celej ho přepíšu a pokud nebudou přibývat, zkopíruju na něj celej nas a uložím jako poslední záchranu k našim.

    SWIST
    SWIST --- ---
    Zdravim. Neřešil jste někdo náhodou připojení Rpi Cam přes GOIP piny? Pořídil jsem si Rpi5 s Argon ONE V3 case.. Který je sice super, ale blokuje přístup k desce a konektoru na kameru, ale GOIP piny má schované pod magnetickým krytem..
    TR1
    TR1 --- ---
    PISTA1:
    Pri migraci dat bych postupoval naprosto stejne. Dokonce jsem to jiz timto zpusobem nekolikrat delal a funguje to bez problemu. Jen se mi jednou stalo, ze druhy disk do pole od jineho vyrobce mel o malicko mensi kapacitu, proto jiz nepouzivam mdadm --grow /dev/md0 array max ale nastavuji velikost rucne a vzdy o par stovek GB mene. Nakonec zvetsit pole na max je mozne kdykoliv a neprinasi to rizika jako pri jeho zmensovani.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    PI-motop :)
    PES
    PES --- ---
    PISTA1: Pěkný přímotop
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    uff běží to :D
    Na to že jsem měl před tejdnem o dockeru jen tak matný představy jak funguje, compose mě taky nic neříkalo tak docela dobrý. Bez chatgpt bych asi mlátil hlavou do zdi, ale jak dojdou souvislosti je to v pohodě.

    Data budou nakonec 2x 4T v raid 1 prozatím MD běží na jednom 500G disku na kterým si nastavím uživatele, přístupy a pod.
    Až budu migrovat tak připojím do pole jeden 4T nechám ho synchronizovat, odpojím 500M a rozšířím na 4T. Pak moutnu druhej 4T s ostrejma datama, ty překopíruju do pole na místa kam potřebuju. Disk připojím do pole a nechám synchronizovat. Nebo je jednodušší způsob jak to přenést když nemám volnej disk navíc?

    V dockeru běží všechno co jsem chtěl. Nextcloud mám komplet rozjetý, frigate šlape, ha taky, jen to musím doladit dokupy.

    Teď musím jen nakreslit, vytisknout chladící "obal" na malinu s 80mm ventilátorem a dát to celý dokupy po HW stránce. Teprva když to bude hotový tak tam chci nahrnout ostrý data...

    VITEX
    VITEX --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam