• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DADOSHEKKSVAŘOVÁNÍ - praxe, rady, tipy, práce, doporučení a vše okolo !
    Přečti si nástěnku...
    rozbalit záhlaví
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    BOB_GALLOWS: No, proto to resim, pokud by revize stary byla za par stovaku tak to ma smysl ale jinak opravdu moc ne. Byt je to velka flaska, z venku nijak olezla, neorezla, nalakovana.
    Tez mi prave zatim s tema nabidkama co mam moc smysl revize nedava
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    REDSNAKE: :D Tyvole, tak tam bych to neresil. Kvuli estetice, stabni kulture, bezpecnosti, tak nejak vsemu celkove... Tam dej novou krasnou nalakovanou origo naplnenou lahev s papirama za dva a pul, z eshopu s dovozem az pod nos a solved, ne?

    kdyz si vezmu jezdeni nekde po hasicich a vopruzanstvi kvuli tomu, abych usetril nejakou tisicovku za volezlou mrchu, co si dam doma vedle televize, tak mne by to za to nestalo.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Flaska u ktery to resim ma minimalne 2 revize za sebou, takze je 20+ let stara. To si taky uplne nelajznu mit doma jen tak. Je mi lito to vyhodit ale zas ze bych sebe nebo nedejboze deti musel pripadne vystavit nejakymu riziku, to si odpustim.

    Jo, asi jsem to nenapsal, mam to v obyvacich prostorach k akvariu, takze zadna dilna nebo tak…
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KCHARI: osobne bych si to nelajznul plnit do prilis stare lahve kdyz ti to muze jebnout vedle tebe. chodil jsem na brigadu plnit PB lahve, clovek se tam sice otrka, zazijes tam ruzny zverstva, ale nic se nema prehanet.
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    KIE: http://kovosluzba-hp.cz/

    Praha, Prubezna. Plnil sem tam parkrat, na pockani a bez kecu, ale uz je to dyl.
    KCHARI
    KCHARI --- ---
    KIE: jo to mě připomělo, že kdysi jsme plnili v Radotíně u https://www.drofa.cz/, 6kg lahev za 150Kč a bylo jim úplně jedno, do čeho se to plní. Ono jim obecně bylo jedno úplně všechno mi tak přišlo :)
    KIE
    KIE --- ---
    REDSNAKE: moje zkušenost byla taková, že se ty revize u CO2 moc neprožívají.... mně to tady plnili do 40 let starýho sněhového ex-hasičáku + mám lahve (ty menší) a točím to. Pogooogluj - ten druhý odkaz vypadá nadějně, ale je to v Kolíně (koukám že plní do vlastních lahví i autogen) , ale v Praze a okolí určitě něco takového existuje...
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    KIE: Prima, dik. Delaj i vykup starejch lahvi, tak pri nejhorsi bych za ni chlup dostal. Diky!
    KIE
    KIE --- ---
    KIE: něco jako tohle níže, ale ten můj je plzeňskej

    - pátrej tímhle směrem (hasicí technika) - těch firem je hafo - tohle je jen z googlu....

    https://www.hasicitechnika.com/c-plneni-a-tlakove-lahve-na-co2

    Náplň CO2 lahve 7 kg a 8 kg [Pl_CO_7a8] - 350,00Kč : Hasič Servis, Internetový obchod
    http://www.hasic-servis.eu/napln-co2-lahve-7-kg-a-8-kg-p-1623.html
    KIE
    KIE --- ---
    REDSNAKE: já řeším plnění lahve pro CO (JEN pro CO - autogen je jiná kapitola) přes chlapa co dělá revize na hasičáky - ten to plní někde u hasičů nebo kde .... (místo láhve se dá použít i starej hasičák)
    KCHARI
    KCHARI --- ---
    REDSNAKE: no já jsem se nikde neregistroval, jen sem přivezl lahve a odvezl lahve. Žádnej pronájem nemám.

    Messer Technogas s.r.o.- Otto Balvín
    vjezd z ulice, F.V.Veselého, Jiřího ze Vtelna 1731/11, 193 00 Praha 20
    Phone:
    604 233 771
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    KCHARI: volal jsem tam, ochota veliká, ale taky chtějí registraci a plnění stojí docela nesmysl + revize až téměř ke dvěma tisícům. To se mi vyplatí spíš koupit možná menší lahev, ale na deset let budu mít pokoj a nebudu muset platit nějakej pronájem.

    Škoda no.
    KCHARI
    KCHARI --- ---
    REDSNAKE: u Linde dělali hrozný problémy když jsem před rokem chtěl naplnit propadlý lahve na autogen (furt mleli něco o pronájmejch a kdesi cosi), ale v Messeru mi to vyměnili bez řečí +500Kč přirážka za tlakovku
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    BOB_GALLOWS: Prave no, resim jestli se to vubec vyplati. Zrovna linde je pak hrozne drahy na doplnovani co jsem cet. Tak dik
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    REDSNAKE: Nevim presne kolik to stoji, odhadem treba litr dva, kazdopadne u Linde to funguje tak, ze kdyz prinesu starou / nalezenou lahev odkudsi a chci ji naplnit, tak soucasti revize (tusim povinne kazdych deset let, lahev nesmi byt starsi 40 let) je i tlakovka a přelakování, podle barvy a soucasny legislativy pro dany plyn (jo a udelaj to pouze pro dany plyn nebo smesku, pro ktery lahev byla vyrobena).

    Vyhovuje mi, ze to vse takhle vyresej za me. Zaroven se vi, ze Linde jsou trochu zlodeji a u obyc COčka asi bude x efektivnejsich a levnejsich zpusobu (vc. sehnani novy lahve, to se vali fakt vsude za levno), takze to takhle resim pro speciality a rarity. Treba jsem takhle nasel 2L lahev pro kyslik na specialni sklarskej mini-autogen, tam se mi to vyplatilo, ale u COčka bych se na to mozna vysral a koupil novou peknou...

    Láhev CO2 8L s náplní - 200 BAR | Svartop.cz
    https://www.svartop.cz/svareci-technika/lahev-co2-8l-s-naplni/
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Ahoj, nevím jestli se tu ptám správně, ale napadlo mě jestli náhodou někdo nevíte kolik může stát revize tlakové lahve? Konkrétně jde o CO2 lahev.
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    ADAM_SKIN: Bezpecneji nevim, definoval bych se jako "extremne disciplinovany pankac". Tzn. delam veci tak jak nejbezpecneji umim, studuju si co je bezpecne a co ne, nasavam to z okoli a hodne dam na zkusenosti (sve i ostatnich).

    Ale takovy ty ruzny BOZP, PO, testy a skoleni a smernice a instruktazni videa me nikdy moc nebraly a asi tim trochu i pohrdam.

    Co se tyka svareni a montazi ocelovek, tak tam mi to dalo opravdu hodne, naucil jsem se hafo veci od borcu z praxe (z realneho prumysloveho prostredi), na ktere bych sam asi nikdy neprisel. A co mi to dalo nejvic, tak kontakty. Par lidi co jsem tam potkal tak pro me ve finale zacalo delat. Kdyz neco neumim necham si to vyrobit. Kdyz neco nemam v baraku vedle me k tomu pustej (viz CNC laser, laserova svarecka, prumyslovej tryskač, komaxit a pec, dvousložkový strikani se susarnou...).
    ADAM_SKIN
    ADAM_SKIN --- ---
    BOB_GALLOWS: za dodelani vyucaku respekt!
    a ted: mas pocit, ze ted kdyz mas list, svaris bezpecneji? ze to ma realnej smysl pozadovat pro ziskani zivnosti?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    BOB_GALLOWS: dekuju za peknou odpoved. prave tady u toho je tolik pozadavku ze se v tom blbe orientuje. svarecaky mi jsou jasny, ale to okolo?
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    OGMIOS: Tohle je volna zivnost, ktera je vlastne "k nicemu", resp. rika, ze muzes vyrabet ( = mit firmu nebo zamestnance, kteri vyrabi...) kovove konstrukce. Ale je to takovy paskvil, protoze na zaklade teto zivnosti vlastne nemuzes drzet v ruce svarecku nebo montovat terasu apod. Musis mit v ty firme odpovednou osobu (treba zamestnance - svářeče, nebo taky treba strejdu co ma vsechny papiry...) pro ten dany proces (svareni, autogen, montaze, vyskovky, u vetsich veci i certifikaci pro dany typ svaru , kouťák na dvacitce plechu pro most atp.).

    Pokud chces jako OSVČ (nebo firma, kde ty budes zodpovedna osoba za svareni, deleni materialu, montaze, upravu staveb a terenu pro kotveni ocelovek apod.), musis mit normalne zivnost jako "cerny remeslo" (nejcasteji na zaklade vyucniho listu) - "zamecnictvi, nastrojarstvi".

    Na svareni konstrukci parametru xy musis mit svarecsky prukaz dane kategorie (pro prskani zabradli apod. do vysky 1.5m staci zakladni kurz elektrodou nebo COčkem, pro potrubi delas specialni zkousku elektrodou nebo autogenem ve vsech polohach - od PA po PF, pro mostni svary ve SKANSKA delas statnice pro kazdy typ svaru danou metodou - kouťák apod., pro ropny plosiny jako svářeč u nemecky firmy nekde v Saudsky Arabii delas nejaky uplne psychomezinarodni statnice kde je technologie svareni (opet jen dany svar), bezpecnost prace, vyskove prace, spousta testu a teorie, skoleni - proste dost narocny, drahy a dlouhy kurz).

    Na montaz konstrukci (zacina to nekde u ty zahradni pergoly a konci to nekde u Golden Gate bridge), mas ruzne kategorie co muzes montovat podle velikosti a vyuziti (o tom treba tady: https://www.techportal.cz/33/trideni-ocelovych-konstrukci-uniqueidmRRWSbk196FNf8-jVUh4Egny2sdjJ1sRkdkI2S226BpPpA5B5rrwHw/ ).

    U tech zahradnich prskancu a mrizi na okna je to celkem jedno, asi se na zacatek da zacit i na tu volnou zivnost a zkusit si to, protoze to nikdo az tak nekontroluje a to nebezpeci poskozeni zdravi nebo majetku je tam celkem minimalni. Schody k panelaku apod. uz bych se docela bal a udelal si aspon to cerny remeslo (tzv. remeslna zivnost, kde uz neco dokladas) na zivnostaku. No a konstrukce pro sirokou verejnost (montovana hala, podium, zabradli u mostu apod.) uz je mega vo hubu a tam by te system vlastne ani nemel pustit tu zakazku dostat bez certifikace.

    Ja delam v chemickym prumyslu, kde jsem normalne diplomovanej a mam mensi firmu, ale abych si sam mohl navrhovat a svaret ocelovky, nerez atp. (pro svoji firmu!), tak jsem si jako absolvent VŠ v asi 35 letech musel dodelat vyucni list, svarecsky prukaz a autogen. S sesnactiletymi smrady na učilišti. Cestinu a dejepis mi odpustili, ale travil jsem dlouha odpoledne v ucebne kde parchanti flusali versatilkou a o vikendech jsem trenoval kouťáky v Metrostavech apod. A dědek - komisař si na me u zkousek dost smlsnul, "kdyz tady panáček je indženýr a najednou by se mu zachtělo dělat rukama..." :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam