BARD: jde taky o to, která "nová média" máme na mysli, když se bavíme o nových médiích, někdo tím může rozumět (a taky tím rozumí) např. i televizi, video nebo fotografii; např. v umění je médium prostředkem i ve smyslu použitého materiálu; já v tom vždy viděl zejména tu kulturní vlnu, která se zvedala od osmdesátých let spolu s pozvolně se vynářejícími institucemi, přešla na vyšší level s příchodem netu, jenže v posledních letech ono "nabuzení" vyprchává... představy o novém světě, kultuře a společnosti střízliví a jsou odhazováný do chřtánu historie... i když, jak už jsem řekl, s jistotou to budeme moci říct možná až tak za deset let
ALERT: jinak zrovna tohle je nádherná ukázka vlivu nových médií a jejich role ve vizuální kultuře; čitelně ovlivnily myšlenku veřejného představení, performance, happeningu... říkám si u toho, že ty Manovichovy charakteristiky nových médií nebudou tak krátkozraké, když lze díky jejich pomoci vysledovat strukturální podobnost ve věcech, které jsou za jejich hranicemi, ba co víc, nová média se až skrze historické ohlédnutí ukážou ve své pravé a všemožnými utopiemi a sociálními imaginacemi nezkreslené podobě, když budeme sledovat jejich stopy ve věcech, které přicházejí po nich
pro mě osobně jsou to právě tato "NM zjevení mimo NM" nejvíc prosvětlující (a že jich už tady tolik bylo: námatkou si vzpomínám na algoritmickou psychogeografii, průniky počítačových her do fyzického světa a všemožné reflexe počítačové estetiky tradičními prostředky)