Software Art
... mozna byste mi ktomu nekdo vedel neco poradit..za jakekoliv pripominky budu velmi vdecna...
Snazim se dat dohromady jakousi typologii Software Artu,
kterej pojimam na zaklade nasledujiciho "[...] as art of which the material is software." ci (trochu obsirnejc):"Software art means a shift of the artist’s view from displays to the creation of systems and processes themselves[...]" (Florian Cramer,Ulrike Gabriel;
Software Art)
zatim jsem se ze snahou o nejakou kategorizaci Software Artu moc daleko nedostala, vlastne jenom k:
1)
Code Art
(kde kod je umeleckym dilem sam o sobe. treba code poetry nebo takove veci jako tu zminovany
self SDK od Joshuy Samberga)
2)
Generative -Algorithmic Art
kde dilo je tvoreno s pomoci algoritmu..a algoritmus je "detailed recipe for carrying out a task"(
Verostko)..treba vsem dobre zname fraktalni obrazky,akorat tady uz se mi to zamotava. Jsou i ne-numericke algoritmy., "Draw a straight line and follow it"(L.M.Young)je taky algoritmus. Jak byste definovali kdy Algorithmic Art je/neni software art? Taky myslim ze jakykoliv software je v podstate algorithmus, ale potom mit A.Art jako druh Software Artu nedava smysl. Co myslite?
3)
Net Art??
Patri pod Software art? Vzhledem k tomu ze tento termin klasifikuje dilo na zaklade media ve kterem je distribuovano , spolu treba s terminy "computer graphics" ci "electronic literature", dle Cramera, ktery dale pokracuje;"multimedia and terms like Net Art on the one hand and software art on the other are by no means exclusive categories. They could be seen as different perspectives, the one focussing distribution and display, the other one the systemics." Coz mi to neusnadnuje. Dle toho, bych kdyz pisu o Sotware Artu mela Net Art nejspis vynechat, ale tim bych prisla o krasne priklady typu Jim Punk...(nebo by se jeho tvorba dala definovat jinak nez jako NetArt?) Myslite si ze je spravne Net Art vynechat?
4)
demoscene
x treba. IMHO sem urcite patri, ale nejak jsem na to v ruznych "akademickych" zdrajich nenarazila. Nazory?
5)
co jeste???
6)
co urcite ne?
7)
ma vubec snaha kategorizovat Software art (ci jakekoliv umeni) smysl?
jak byste to pojali?
8)
neprovedl uz to nekdo prede mnou?(ze bych se nemusela namahat ;-)
ZA VSECHNY RADY PREDEM DIK MOC