• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • zobrazit sekci
    Bezpecne SMSky

    Pokud mate zajem posilat naprosto bezpecne sifrovane SMS kouknete na nasledujici odkaz...www.sms007.cz


    Moderní kryptografie – ochrana soukromí pro každého

    V dřívějších dobách byla ochrana dat doménou vojska či policie. Ještě v 50. letech 20. století se téměř veškerý vědecký výzkum v oblasti ochrany dat odehrával za zdmi střežených státních institucí. Zásadní změnu přinesla až 70. léta, kdy počítače začaly v čím větší míře pronikat do civilního světa. Cenná data byla ukládána na pevné disky a posílána na druhou stranu světa skrz počítačové sítě. Problém neoprávněného přístupu k nim se rychle stal velmi palčivým. Průmyslová špionáž, sledování provozu na síti, kopírování citlivých dat bez souhlasu majitele – to vše ohrožovalo osobní bezpečnost a majetek milionů lidí a tisíců obchodních společností. Takřka „přes noc“ vznikla všeobecná poptávka po kvalitní ochraně dat přístupné civilnímu sektoru. Tato poptávka našla svoji odezvu v prudkém rozvoji vědecké kryptografie – odvětví, které leží na pomezí matematiky a informatiky. Množství vědců pracujících v oblasti kryptografie vzrostlo brzy několikanásobně. Jejich základním úkolem bylo objevit co nejspolehlivější postupy – algoritmy – které by uživatelé počítačů mohli nasadit ke kvalitní ochraně svých dat.


    Kerckhoffův princip

    S ochranou dat souvisí tzv. Kerckhoffův princip, poprvé vyslovený pruským důstojníkem Kerckhoffem již před 150 lety.
    Utajení a bezpečnost zašifrovaných dat nesmí záležet na utajení postupu, kterým se šifrují. Naopak, vždy se musí předpokládat, že váš nepřítel zná šifru (algoritmus) do nejmenších detailů. Utajení musí spočívat pouze v klíči (např. hesle), které nezná nikdo jiný. Tento princip je dnes všeobecně uznáván jako základ úspěšné ochrany dat. Proto se vědci soustředili na vytvoření co nejlepších, veřejně známých šifrovacích postupů (algoritmů), a na ověření toho, že tyto postupy jsou bezpečné. Takovými postupy jsou například symetrická šifra AES či hashovací funkce SHA-2. Jejich bezpečnost je ověřena tím, že i přes mnohaletou práci mnoha tisíc vědců se nikomu z nich nepodařilo objevit způsob, jak tyto postupy „rozbít“. Skutečně kvalitní systém pro ochranu dat je takový systém, jehož vnitřní funkčnost a detaily jsou dobře známy, ale přesto tato znalost ani v nejmenším nepomůže potenciálním protivníkům v jejich zlomení. Příkladem takového systému je například veřejně popsaný protokol TLS. S jeho pomocí jsou chráněny například bankovní operace při Internet bankingu, tedy transakce velké hodnoty. Pro bližší informace o Kerckhoffově principu můžete navštívit například anglickou Wikipedii, článek Kerckhoffův princip.



    Symetrická šifra AES

    AES (Advanced Encryption Standard) je šifrovací postup, který je v současnosti používán pro ochranu nejcitlivějších informací. Vznikl v roce 1998, když byla vypsána mezinárodní soutěž o kvalitní šifrovací algoritmus, který by nahradil do té doby používaný standard DES (Data Encryption Standard) z roku 1976. Zemí jeho původu je Belgie. Symetrická šifra AES si už v průběhu mezinárodní soutěže vysloužila velkou pozornost vědecké komunity, neboť je velmi rychlá, a přesto velmi bezpečná. Přes mnohaleté úsilí se nezdařilo najít v šifře AES žádnou slabinu. Z tohoto důvodu je dnes AES používána k ochraně velkého množství citlivých dat v civilním i vojenském sektoru. Na šifru AES spoléhá například americká diplomacie a armáda. Standard AES připouští klíče délek 128, 192 a 256 bitů. Nejvyšší délka klíče – 256 bitů – byla americkou NSA (National Security Agency) doporučena k ochraně dat klasifikovaných jako „přísně tajné“.


    Hashovací funkce SHA-2
    SHA-2 je standardem, s jehož pomocí mohou být data chráněna před pozměněním. SHA-2 odvodí z každého textu jeho „otisk“ (fingerprint). I sebenepatrnější následná změna v textu se pak projeví naprostou změnou jeho „otisku“: tak je možno zjistit, že do textu někdo zasáhl. SHA-2 se využívá v případech, kdy je zapotřebí zajistit, aby text zprávy nebyl „po cestě“ protivníkem pozměněn. Taková situace nastává například u digitálních podpisů.


    Symetrické šifrování
    Typickým způsobem, jak dnes chránit data, je nasazení tzv. symetrické šifry. Způsob použití takové šifry je velmi jednoduchý. Jediné, co obě strany potřebují, je společný klíč a stejnou šifru (algoritmus). Společný klíč musí být držen v tajnosti oběma stranami. Může jím být například společně dohodnuté heslo.

    Odesílatel: klíč + šifra + původní zpráva -----> zašifrovaná zpráva.

    Zašifrovaná zpráva je změtí nesmyslných znaků, ze které není bez znalosti klíče možno zjistit, co obsahuje. Může být odeslána příjemci např. internetem nebo přes SMS, aniž by hrozilo riziko jejího odposlechu – i když ji někdo zachytí, nic se z ní nedozví.

    ThAEhrKKINUxToL9T+SslI9ROvFfYXNBT87wxpgqAElaQv/sDDajHO/ZV0IrOZAW kJV3xQ2csQ8qX2IhMUO9gq/R7FlyvbmJkpJKtDHSIRtrMDxw5LPpU41eqeZjc3ED

    Příklad zašifrované zprávy

    Příjemce: klíč + šifra + zašifrovaná zpráva -----> původní zpráva.

    „Symetrická šifra“ je podobně obecný pojem jako „auto“. Stejně jako existuje mnoho druhů aut, existuje i mnoho druhů symetrických šifer. Tyto šifry se navzájem liší svojí kvalitou. Některé šifry se postupem času ukázaly být špatně navržené (např. FEAL), některé technicky zastaraly (například DES). Nejlepší skupinou šifer jsou ty, které jsou známy mnoho let, a přesto odolaly všem pokusům vědců o zlomení. Jejich zástupci jsou například AES, Blowfish či IDEA.
    Cerpano prevazne z Wikipedie


    Bezpečnost SMS komunikace
    SMS zprávy si za dobu své existence vydobyly nezaměnitelné místo na trhu mobilních komunikací. Přicházejí ke slovu pokaždé, když se nám nechce vyřizovat záležitost telefonicky, když si nepřejeme adresáta vyrušovat, nebo když potřebujeme zaslat nějakou informaci, která nesmí být zkomolena - něčí telefonní číslo, hodinu a místo srazu apod. Spousta uživatelů GSM sítí si na SMS komunikaci zvykla natolik, že ji využívá podstatně více než hlasové služby.

    Při tom všem je však nutno mít na paměti, že SMS zprávy – jakkoliv lákavé svojí jednoduchostí a pohodlností – představují pro svoje odesílatele a příjemce řadu bezpečnostních rizik, zejména pokud obsahují informace, které by měly být skryty třetím osobám. Podívejme se na hlavní bezpečnostní rizika, která hrozí uživatelům SMS.

    1. Snadné sledování

    Vzhledem ke svému charakteru jsou krátké texty jako SMS ideálním předmětem sledování (odposlechu). Náklady na jejich sledování jsou nižší než u hlasové komunikace, a uživatelé na obou koncích nemají naprosto žádnou šanci zjistit, že se na jejich komunikaci někdo „pověsil“. Navíc je velmi snadné prohlížet všechny SMS procházející sítí automaticky na výskyt klíčových slov, což je také běžně prováděno. Sledování nemusí být prováděno jen prostřednictvím operátora. Přístroje k odposlechu GSM spojení se dají (na černém trhu) zakoupit za cenu několika desítek tisíc euro, což je bezpečně v možnostech řady firem i soukromých osob, včetně např. soukromých detektivů.

    2. Prozrazení textu díky nepozornosti uživatele

    SMS je trvalejšího rázu než hovor. Osoba, která vstoupila do místnosti 30 sekund poté, co jste ukončili telefonát, má jen mizivou šanci se dozvědět, o čem jste hovořili. Naproti tomu zapomenete-li smazat příchozí či odchozí SMS, bude ve Vašem telefonu ležet tak dlouho, dokud svoje opomenutí nenapravíte. Přitom stačí vzdálit se na chvíli od svého telefonu, a každý, kdo je v tu chvíli přítomen, si může Vaše zprávy prohlédnout. Totéž se pochopitelně týká situace, kdy Vám bude telefon odcizen.

    3. Dlouhá dohledatelnost v záznamech

    SMS jsou velmi nenáročné na skladovací prostor, neboť jsou krátké. To v době, kdy jeden gigabyte diskové kapacity stojí méně než dolar, poskytuje operátorům zajímavé možnosti archivace. Ve světě se neustále rozšiřuje okruh zemí, jejichž zákony archivaci všech SMS po dobu několika let přímo vyžadují. Po teroristických útocích v Londýně zvažuje zavedení tohoto opatření i řada zemí EU. To by znamenalo, že k Vaší kompletní korespondenci by určité osoby mohly mít přístup i několik let nazpět.

    4. Vedlejší informační kanály

    Pro osobu, která se neoprávněně dostane k Vašemu přístroji, může být zajímavý už samotný seznam Vašich telefonních kontaktů. Představa žárlivé manželky, která objeví v telefonním seznamu podezřelou „Mici“, je trochu úsměvná, avšak nabývá podstatně hrozivějšího rázu, pokud jde o zločince zjišťujícího kontakty na Vaše blízké a přátele.

    5. Pozměnitelnost SMS zprávy

    SMS zpráva, procházející v otevřené podobě sítí operátora, může být cílem nejen pro odposlech, ale i pro mnoho aktivních útoků. Velkou pozornost si v poslední době vysloužilo falšování adresy odesílatele1, lze si však představit ještě nebezpečnější varianty, například změnu textu samotné SMS. Někdy stačí pozměnit slovo „nesouhlasím“ na slovo „souhlasím“, a aktivní útočník sedící „na vhodném místě“ v síti právě spáchal značnou škodu. U běžné SMS si nemůžete být zcela jisti, kdo je autorem a zda Vám dorazila v původní podobě – to, co se s ní děje mezi telefonem odesílatele a telefonem příjemce, je pro Vás zkrátka nezjistitelné.

    Z výše uvedených nebezpečí je zřejmé, že spoléhat na běžné služby SMS při výměně důvěrných dat je rizikové. Uživatel GSM sítě, kterému záleží na soukromí, má tedy v zásadě na vybranou ze dvou možností: buď používat SMS jen k výměně banálních sdělení, která nejsou pro nikoho důležitá, nebo se pokusit svoje SMS nějakým způsobem proti zmíněným rizikům ochránit.


    Pribehy ze zivota
    JAK TO MŮŽE VĚDĚT ??? Už několikrát jsem si všimla, že řekl zmínku o něčem, co nemůže prostě vědět! Nebyl tady, není možné, aby něco ZASLECHL, NEBO VIDĚL. Přesto se při naší poslední hádce podřekl a neuvědomil si, že to nemůže prostě vědět! Uvědomil si to ihned potom a začal vyvádět ještě víc, abych na to zapomněla ... Ale ... já, já ... nejsem blbá, tady něco nehraje, není možné, aby se to nějak dozvěděl, byla jsem zde sama ... je to jasné! ODPOSLOUCHÁVÁ MĚ!!! Někdo by si řekl, že se jedná o přátelskou, nebo obchodní návštěvu ... Tajemný sympatický muž s dvěma kufříky mizí uvnitř bytu a při nenuceném hovoru začíná vybalovat "své nástroje ..." Pozorně se rozhlíží po celém bytě, chvíli nastavuje nějaké přístroje a pak se sluchátky na uších něco z jednoho z nich poslouchá ... a pak prochází s přístrojem a nějakými anténkami celý prostor bytu. Pozorně, soustředěně ... několikrát se vrací a něco stále zkouší ... Ve sluchátkách slyší různá rádia a televizní vysílání, dokonce sdělí majitelce bytu dopředu, že jí zazvoní telefon ... a skutečně ... zvoní ... Neuvěřitelné ... usmívá se žena. NA JEDNOM MÍSTĚ PRACUJE ALE MNOHEM DÉLE, NEŽ JINDE ... Stále něco zkouší ...Pak se sklání níž, kleká si k pohovce, sundavá si z uší sluchátka a bere zrcadlo s baterkou ... Dívá se pod opěrku a pak se vrací k majitelce bytu. Dává jí posunky najevo, že se budou bavit už raději někde jinde ... Venku, před domem se ptá: "Kdo všechno má přístup do bytu? Jak často? Odhaluje pravdu o radiomikrofonu, malém důmyslném zařízení, kterému se lidově říká "ŠTĚNICE" a které tiše slyší každé slovo a posílá jej radiovou cestou do svého okolí ... Zde bývá zpravidla "někdo" s přijačem radiového signálu, nebo rovnou s celým nahrávacím kompletem. Podle použitého typu a jeho provedení určuje specialista přibližnou cenu použitého odposlechového prostředku ... a také ví, zda se musí někdy měnit baterie, či zda odposlech pracuje NON-STOP připojen na síť ... Zbývá už jen domluva s majitelkou bytu na dalším postupu. Tato malá "eletronická potvůrka" sající informace z prostoru obývacího pokoje, byla důmyslně ukryta v prostoru opěrky sedací soupravy. Prohlídka skončila a už je mnohem jasněji ... Statistika společností provádějících prověrky proti odposlechu je neúprosná. Na každých 500 m2 kontrolovaného prostoru je odhalen jeden odposlechový prostředek ...

    PALČIVÉ DOHADY... Jen vědět která to je ...? Asi nějaká blondýnka, aspoň podle toho vlasu, který si donesl několikrát na saku a kalhotech ... A zrovna teď, když mám jet na dva dny mimo republiku... Jak to jen udělat, abych slyšela všechno, co si povídá a třeba i vidět, která to je??? To by mě teda fakt zajímalo ... I když ... ono je někdy lepší nevědět ... Asi ... Jenže když mě to tak štve! A drásá a on mi tolik lže, pokaždé je chytrý jako rádio a všechno zatluče, hned jak se ho zeptám ... Pak ze mě udělá naprostého paranoidního idiota a pomateného blba, který má jen vidiny a věří cizím lidem, kteří závidí ... Já se z toho snad zblázním! Kdybych aspoň měla jistotu ... Ale jak to mám udělat? O tři dny později: Já ho snad zabiju!!! To se mi snad jen zdá!!! To není možný, to je zlej sen!!! A rovnou u nás doma!!! Čekala jsem mnohé, ale to nemá ani dost rozumu na to, aby si tu opelichanou couru dotáhl někam na hotel??? ... nejprve na obrazovce malého kapesního videorekordéru, později i na velkém monitoru stolního počítače, propojeným jednoduše USB kabelem, se odehrává příběh jako vystřižený ze špatného erotického filmu ... Sebevědomý manžel si přivádí do obýváku odbarvenou blondýnu, která se přiblble směje nechutným košilatým vtipům, později dokonce tvrdí, jak jí víno stouplo nejen do hlavy, přitom se různě protahuje ... a je jí hodně horko ... A nakonec o své zvýšené teplotě přesvědčí i hlavu rodiny, která neotevře okno, ale rovnou ochotně pomáhá se svlékáním krátkých minišatiček ... a nepotřebného spodního prádla, tedy spíš několika šňůrek ... a vyzývavých krajkových silonek ... Ten bídák! To snad není pravda! No ... opatrně si přiznejme, že je to pravda, protože sada minikamery s dírkovým objektivem 1.2 mm, s citlivým mikrofonem a digitálním kapesním videorekordém se prostě neplete a nejsou to jen nějaké dohady typu: "JPP", tedy jedna paní povídala ... Tedy je to jaksi realita, zobrazená pravda ... prostě holý fakt, který už nejde "okecat"! Kdo by ale předpokládal, že si nějaká manželka pořídí tak vychytanou věcičku, jako je komplet minikamerky, mikrofonu a digitálního malého záznamové zařízení, které dokáže nahrát přes 60 hodin NON-STOP videa, nebo dokonce přes 75 dní NON-STOP zvukového záznamu ... A nechá to "omylem" puštěné na nahrávání doma, schované za knihami, zrovna když jede na dva dny někam hodně, hodně daleko ... To se ta emancipace ale pěkně vymkla z rukou ... Že???

    MŮJ PC - MŮJ OSOBNÍ ZRÁDCE ... Monitor září a náš osobní počítač nás každodenně spojuje se světem, který potřebujeme … ale nejen to, spojuje nás možná i současně s někým o kom nemáme ani tušení … Komunikujeme se svými důležitými obchodními partnery, kolegy, známými … ale také možná s neznámými, kteří tajně komunikují s námi, tedy ani tak nekomunikují, jako spíš pročítají naše slova, otevírají naše soubory, poznávají naše slabosti, odhalují naše tajná hesla a směřují k odhalení našich největších obchodních i soukromých tajemství … Jak je to vlastně možné? Stačí málo, třeba jen mít bezpečnostní díru v systému svého PC, nebo dokonce nechat někoho jiného, aby měl přístup k Vašemu PC … Je to jednoduché a rychlé. Ve Vašem počítači najednou pracuje nový, dobře ukrytý soubor, který se nijak neprojevuje, jen důmyslně posílá data jinam. Co se stane pak? Někdo ví všechno, co je skryto v paměti, kde brouzdáme po internetu, jaké stránky otevíráme, jaká vyplňujeme hesla …, zná každé písmenko, které svěříme klávesnici, každé slovo, každý nový projekt, každý nápad ... A přitom tomu tak být nemusí .Stačí být o krok vpřed a provést prověrku, která ihned odhalí skryté špionážní soubory, dialery, trojské koně, zrcadla … které zde někdo nainstaloval buď osobně, nebo vzdáleně v době, kdy jsme byli připojeni na síť a pronikl pomocí připojení do našeho PC, kde hluboko zůstal skryt soubor, který posílá veškeré informace na určené místo. Prověrka PC stojí jen pár tisíc korun a ušetří v mnoha případech statisíce, nebo miliony. Výsledkem prověrky je sanace PC a zpráva, která jasně dokladuje, jaký systém v PC je, jaké je jeho poslání, kdy byl nainstalován, kam shromažďoval, nebo odesílal data … Po provedené kontrole je samozřejmostí návrh zabezpečení PC a komunikačního systému, aby k podobným událostem nedocházelo. Toto zabezpečení dokážeme ihned provést. Důležitá data Vám příště nemusí utíkat mezi prsty … Myslíte si, že ve Vašem PC je vše v pořádku? Náš specialista s bohatými zkušenostmi a nejnovějšími technologiemi je Vám k službám.

    TAJEMSTVÍ ... Jsme pouze lidé, se svými starostmi, problémy, neřestmi, tajemstvími, obavami ... Jsme také takoví, že chceme někdy vědět víc, než je možné. Jsme často zmítáni pochybnostmi a hledáme řešení. Nutí nás to snít o tom, jaké by to bylo, mít tu moc být neviditelný a vědět vše, co potřebujeme ... Již delší dobu si pan František kladl otázku, co si asi píše jeho manželka na počítači každý den, čemu se zasněně usmívá, kdo jí zajímá jako elektronický partner v komunikaci na její soukromé e-mailové adrese ... Chtěl by to vědět, ale nevěděl, jak na to. Jak se tam jen dostat??? Až jednoho dne zjistil, že nalezl řešení. Navštívil jednu nejmenovanou společnost, kde si objednal zvláštní služby včetně dešifrování hesel, s cílem zjistit vše potřebné, a tak se stalo, že po pár dnech opravdu četl to, co ho zajímalo. Provedeným rozborem komunikace z e-mailové adresy zjistil, že se jeho žena chystá s "kamarádkou" na dovolenou a že zde pravděpodobně nebude sama. Koneckonců i ty dny před dovolenou byly nabité činností pro potešení. Ihned ho napadlo, že by chtěl další viditelné důkazy, jak to tedy vše je a proto si zajistil u stejné firmy sledování, kterým zjistil kompletní pohyb své ženy. Mohl pak vidět foto a videozáznam jejich schůzek, setkání a kontaktů a nestačil se divit, jak je jeho polovička "čiperná"... Jistě, je to od pana Františka asi "ošklivé", takto slídit, ale žijeme s lidmi a mezi lidmi, kde ne každý má ty nejčistější a nejčestnější úmysly. Bohužel opravdu každý z nás muže někdy řešit důležité osobní otázky, které mohou výrazně ovlivnit celý náš budoucí život. Tyto otázky mají své pravdivé odpovědi, a tyto odpovědi můžeme díky vhodným opatřením znát dříve, než by třeba někdy za pár dní, nebo let, ničivě dopadly do našeho života. Jedna stará pravda zní: "Důvěřuj, ale prověřuj" ... Nakonec vše dobře dopadlo, tedy pro pana Františka ... Byl rozumný, vše promyslel a rozhodl se, jak to s ním, s jeho životem a s jeho opravdu velmi "drahou" polovičkou bude dál ...

    DOKONALÝ SYSTÉM ... ... ospalá vrátnice ... na polici poslední dva klíče? No ... možná ano, ale zřejmě to není to pravé ... A co tedy??? Co pomůže proti odcizeným věcem, informacím, pomluvám, nepřístojnému jednání s klientem? Co podá svědectví například o fingovaném přepadení, kdy byla odcizena tržba v prostorách firmy, kdy jeden jediný člověk tvrdí, že je v tom nevinně, pachatelé jej oloupili a utekli? Tam někde, dobře skryto před zraky nepovolaných, na místě, kam mají přístup pouze vyvolení, pracuje důmyslné zařízení, které bedlivě střeží každý krok a každý hlas, který zde byl proveden a vyřčen. Je to počítač nahrávající obraz a zvuk ze skrytých kamer. Archivovaná historie posledních pár sekund, minut, hodin, dní a týdnů, která otevírá okno poznání a přináší pravdu ve chvílích, kdy ji hodně potřebujeme. Tak to je bezpečnostní nahrávací kamerový systém, který neslyšně a skrytě sleduje zvolená místa a pečlivě ukládá do své paměti vše, co zde bylo provedeno. Vždyť každý manažer, podnikatel, majitel, či jakýkoliv jedinec, zažil ten pocit, že měl vědět a nevěděl. Bohužel tyto pocity přicházejí pravidelně, když se něco stane a můžeme je dokonale eliminovat tím, že si přehrajeme záznam zvoleného místa, z konkrétního dne, hodiny a minuty na svém PC a poznáme pravdu. V tomto konkrétním případě nahlásil zaměstnanec soukromého klubu přepadení v době, kdy měl odvádět tržbu. A zejména v době, kdy byl majitel podniku na 5 dní mimo republiku. Dle jeho verze přišli tři rusky mluvící muži, ztloukli jej a donutili násilím k vydání částky 278.000 Kč. Jaký údiv čekal majitele klubu, když si prošel zpětně záznamy ze skrytých kamer a viděl, že "přepadený" muž, zajišťující chod podniku v jeho nepřítomnosti, odešel v době údajného přepadení na dvě minuty mimo budovu, pak v přízemí vešel do prostor šaten, kde opakovaně mlátil ramenem a hlavou do ústředního topení, aby si způsobil podlitiny, které mu měly dodat věrohodnosti pro nahlášené loupežného přepadení. Nikdo cizí v budově v té době nebyl! Díky 14 nainstalovaným kamuflovaným minikamerám, se záznamem zvuku, kterými je důmyslně vybavena celá vila soukromého klubu, měl majitel přehled o všem, co se v době jeho nepřítomnosti dělo. V tomto případě to jistě stálo za to ...

    TELEFON ... "Tak ahoj, já letím ...", rozloučil se pozorný manžel se svojí "drahou" chotí. Nastartoval svůj vůz a odjel na tři dny na služební cestu do zahraničí. Mnichov není tak daleko, ale přeci jen ne za rohem a protože měl tento muž již z dřívějška jisté pochybnosti o chování své manželky během jeho nepřítomnosti, rozhodl se řídit heslem: "Důvěřuj, ale prověřuj". V Mnichově se ubytoval a v klidu posadil do křesla, zhluboka se nadechl vytočil jedno jediné telefonní číslo a začal poslouchat. Po dvojitém vyzváněcím tónu již jen slyšel veškeré zvuky ze svého bytu. Jeho čelo se pokrylo vráskami a později i studeným potem ... zavolal bohužel ve chvíli, kdy jeho žena vyřizovala velmi důvěrný hovor ... "... jasně, to víš že jo ... neboj, je dost daleko, ano vím to jistě ... Tak dnes večer v deset? Těším se broučku, neboj, nic nehrozí, ověřila jsem si to, tak přijeď, můžeš zůstat až do rána... Ano, nezvoň, jen mi cinkni a já Ti otevřu ... Už se nemohu dočkat! ... smích, pak žena tajemně dodává: ... Ano ..., uvidíš, vysaju z Tebe všechno, všecičko, veškerou energii, budeš pak spinkat jako andílek ..." PRAVDA JE NĚKDY NELÍTOSTNÁ, KRUTÁ, SYROVÁ A NEMILOSRDNÁ, ALE JE TO PŘECI JEN PRAVDA! OBJEKTIVNÍ INFORMACE, NEZKRESLENÁ, NEZKOMOLENÁ, BEZ JAKÉHOKOLIV PŘIKRÁŠLENÍ, ALE I BEZ SOUCITU ... V tomto případu použil manžel upravený mobilní telefon, který se tváří jako vypnutý, ale lze na něj odkudkoliv ze světa zavolat a tím monitorovat prostor, kde je umístěný. Telefon při tomto monitoringu nijak nezvoní, nevibruje, nesvítí, jen spolehlivě poslouchá a přenáší informace volajícímu .... Tento svůj nový telefon jen "zapomněl" doma, v obývacím pokoji ...

    OBCHODNÍK ... "Již delší dobu je zřejmé, že se děje něco, co nás poškozuje! Proč s námi za poslední půl rok již několikátý klient nakonec nepodepsal smlouvu??? Proč nakonec musíme zjistit, že se tato zakázka zrealizovala ve stejné době, na stejném místě, ve stejném objemu, ale zisk skončil v jiné firmě!!! Proč ...???" Tak takto hřímal na úzké poradě vedoucích pracovníků majitel a ředitel známé a úspěšné společnosti ... Vedení firmy si jasně uvědomovalo, že vše běží jak má ... Nákladná reklamní kampaň způsobila, že klientů přibývá a vše jde podle plánů ... až na to, že tu a tam z nepochopitelných důvodů odstoupí někdo od dalšího jednání, které začínalo tak slibně a nabíralo na obrátkách. NĚKDO PŘETAHUJE KLIENTY JINAM!!! ALE KDO??? "Ví snad někdo, jak zjistit pravdu, nezkreslenou, která naprosto jasně bez jakýchkoliv ohledů odkryje tajemství neúspěchu? Ví někdo jak na to? Nasadíme provokatéra? Zavedeme podrobné zápisy z klíčových jednání? Budeme jakékoliv jednání pro příště řešit ve dvojicích obchodníků, techniků, projektantů, kteří se před sebou budou bát navrhnout klientovi "zajímavější nabídku na vyřešení jeho požadavků", samozřejmě s patřičnou provizí od toho, kdo zakázku zrealizuje? Je něco, co nám může rychle pomoci? Zřídíme kontrolní oddělení? Budeme snad platit další lidi pro naši supervizi?" ... a tak se na světlo světa dostalo levné a účinné řešení, které již za dva dny od porady přineslo první poznatky ... Na obrazovce monitoru se objevuje vážený klient, který není ještě pevně rozhodnut, kterou variantu si vybere. Zvažuje jednotlivé možnosti, hledá nejleší řešení a čeká radu od zkušeného obchodníka, který má na starosti jeho zakázku. Do ticha zvažování zazní nečekaně osudová věta: "Už jste slyšel o systému TEXTRRA XY? ... Bohužel jej nemůže nabídnout naše společnost ..., ale mám známého, který je s tím velmi spokojen ... no, je to možná netaktní vůči naší firmě ... ale možná by jste měl znát všechny možnosti ... Ano, mám na ně kontakt, pracuje tam můj velmi dobrý kamarád ... prosím ale o diskrétnost ... Kdyby se to zde někdo dozvěděl ... Jistě chápate ... Tady je na něj číslo ... Ano, mým jménem ... Uvidíte sám, děkuji ... Nashledanou ..." Není nic objektivnějšího, než obraz a zvuk zaznamenávající každé slovo z obchodního jednání. V tomto případě byla použita minikamera o velikosti 16x16v16 mm, s dírkovám objektivem 1,2 mm, která byla skryta v květinové dekoraci kanceláře, současně s dvěmi citlivými mikrofony o velikosti 5x7x25 mm, umístěnými pod jednacím stolem a dále v místnosti čekárny klientů. Jako záznamové zařízení bylo použito běžné video s délkou nahrávky až 15 hodin. Co dodat? Všude jsou "jen" lidé, se svými různými morálními kodexy, rychlou touhou po penězích, ovládáni třeba i závistí, či nenávistí ... ... Příště už můžete vědět ... Kdo to byl ...

    POCITY ... V časných ranních hodinách, jednoho listopadového dne, si objednal ředitel větší firmy, prověrku vilky, v které jej ubytovali jeho "obchodní přátelé", s nimiž měl během následujících dvou dní, podepsat důležitou smlouvu o vzájemné obchodní spolupráci. Měl podvědomě špatné pocity z toho, že jej stále někdo může sledovat a poslouchat. Ve vilce byla ihned po telefonické objednávce provedena velmi citlivě a diskrétně bezpečnostní kontrola proti odposlechu, která sestávala z fyzické prohlídky všech užívaných prostor a potřebných měření. Tímto bylo zjištěno, že jsou zde nainstálovány 3 štěnice, které přenášely radiovou cestou zvukový signál ...

    SOUKROMÍ ... V parném létě, v době dovolených, služebních cest, letních "radostí" i prožitých románků, si objednala manželka velmi vytíženého podnikatele prověrku proti odposlechu ve společně užívaném bytě. Provedenou kontrolou byla nalezena telefonní štěnice nahrávající hovory z pevné linky. Dále byly provedeným měřením nalezeny v obývacím pokoji a ložnici dva radiomikrofony /štěnice/, s permanentním napájením, zajišťující jistě solidní přehled o všech aktivitách této hezké ženy uvnitř bytu ... Kdo a proč je tam nainstaloval, dosud nikdo neví ... Snad se lze jen domnívat.

    FIRMA ... V prosinci 1998 si objednal majitel soukromé společnosti techniku umožňující prověření loajality svých zaměstnanců, zejména pracovníků obchodního oddělení, finančního oddělení a recepce. Pro uvedenou akci byly použity velmi citlivé prostorové radiomikrofony, tzv. štěnice, odposlech pevné telefonní linky a minikamery monitorující prostory firmy.. Výsledky monitoru chování vlastních zaměstnanců, na jejihž jednání prakticky závisel chod firmy, byl šokující. Mimo zjištění drobných machinací s "využíváním" firemních prostředků, zejména proplácení náhrad za cestovné, a neoprávněné užívání služebních vozidel, se podařilo odhalit poškozování firmy vedoucím obchodníkem, který bez okolků využíval zjištěné kontakty k profitování u konkurenční společnosti. Zjištěné skutečnosti přispěly k novým opatřením, které zamezily dalšímu poškozování firmy a zajistily objektivní přehled o chování zaměstnanců ...

    PANÍ NA HLÍDÁNÍ ... V červenci 1999 si objednala mladá zahraniční rodina prostorový odposlech svého bytu, doplněný minikamerou v obývací stěně, s cílem prověřit chování paní na hlídání, neboť během jejího působení došlo k výrazné změně v chování jejich čtyřletého dítěte, které bylo velmi stresované a vystrašené. Pouhých 6 hodin nahrávky z bytu, dalo kompletní přehled o všech aktivitách "paní na hlídání", která se k dítěti chovala velmi hrubě, fyzicky jej trestala a psychicky týrala. Dítěti tvrdila, že na něj bude žalovat rodičům, až se vrátí domů a ti jej za zlobení pošlou do polepšovny a rodiče už nikdy neuvidí.

    HODINY ... V listopadu 1999 byla provedena prověrka proti odposlechu v jednací místnosti a kanceláři ředitele společnosti, která dosahovala velkých úspěchů v obchodech s finančními produkty, ale část obchodů byla vždy záhadně zrealizována o několik hodin dříve konkurenční společností. Provedenou prohlídkou byl nalezen radiomikrofon napájený ze sítě, umístěný v zásuvce na 220V. Další radiomikrofon byl nalezen v darovaných sloupkových hodinách, které byly "pozorností" od obchodních "přátel". Kancelář i jednací místnost byla po tomto zjištění vybavena přístrojem znemožňujícím permanentně prostorový odposlech.

    NOČNÍ ZLODĚJI ... "... prostě jsem přišel ke svému autu ... a ono tam nebylo!!!" Bohužel se jedná o větu, kterou někdo řekne během svého života několikrát, zejména, parkuje-li svého naleštěného plechového miláčka přímo na ulici. "... až toho gaunera chytím ..." A tak si zoufalý majitel objednal minikameru, kterou připevnil na své okno tak, aby zabírala prostor, kde nejčastěji parkuje, se svým vozem. Minikamera byla tak citlivá, že spolehlivě snímala i v noci, za bežného osvětlení pouličních lamp a monitorovala spolehlivě prostor, kde stálo jeho další nové auto. Netrvalo dlouho a na monitoru televizoru a také na videokazetě vložené do spuštěného videa, se objevil starší VW Golf, černé barvy, který projel setmělou ulicí 3x za sebou. O pět minut později, se ulicí prošli dva mladíci. Jeden z nich se přitočil k novému vozu, chvíli dělal něco u dveří spolujezdce, a pak odešel. Majitel zánovního Audi i minikamery, začal být ve střehu a šel se k autu podívat. Ve dveřích u spolujezdce chyběl zámek ... Okamžitý nával adrenalinu vyvolal rychlou akci a o 10 minut později již čekala v domě policejní hlídka, která tušila, co bude následovat. Po 45 minutách od krádeže zámku prochází ulicí mladík s kšiltovkou, který odemyká u Audi dveře u řidiče a sedá si za volant, startuje, ale netuší, že kabel od rozdělovače je dávno pryč a jeho smělá akce je také zaznamenána na kameru. Policejní hlídka jej zadržela a videozáznam posloužil jako důkaz u soudu ...

    NĚKDO SE DÍVÁ ... Poklidný život v malém pracovním kolektivu, kde se všichni dobře znají, důvěřují si, znají své starosti i radosti, může být najednou narušen nemilou událostí, která vnese neklid a vzájemnou nedůvěru do pracovních i osobních vztahů. Krádež výplaty ze zásuvky pracovního stolu kolegyně a také několik "drobných" pohřešování různých maličkostí, například mobilního telefonu, který zřejmě kolega někde "ztratil", chybějící cédéčko ze stojanu u PC mladého kolegy, nebo "ztracené" klíče od firemního vozidla, způsobily již vrásky nejednomu majiteli firmy, nebo vedoucímu pracovního kolektivu. Vzájemná nedůvěra a podezřívání dokáží během krátké doby naleptat kdysi skvělý kolektiv a všichni si kladou otázku, kdo je ta "straka". Dohady začínají škodit mnohem víc, než fakt, že se něco ztratilo a vzájemné osočování paralyzuje celý kolektiv ... V lednu 2001 bylo minikamerou napojenou na běžný videorekordér, monitorováno jedno malé pracoviště s těmito problémy. Dva dny postačily k tomu, aby se na záznamu objevila otřesná pravda, která zobrazila jednu z nejoblíbenějších kolegyň, jak v době polední přestávky, kdy sama nechodila na obědy, prohledává kapsy odloženého kabátu na věšáku a zásuvky stolů ... Netušila, že se na ní "někdo" dívá a že později bude s pláčem opouštět firmu, která jí několit let byla druhým domovem. Motivy jsou různé a v tomto případě se tato žena dostala do šílené finanční situace kvůli manželovi alkoholikovi a gamblerovi, který stihl prohrát a propít všechny peníze, i ty na nájem ..

    SKLAD ... V září 2001 byla realizována zakázka miniaturního nahrávacího audio-video zařízení, zaznamenávajícího pohyb v celním skladu spediční společnosti.Toto zařízení bylo nainstalováno i přes to, že zde byl funkční okruh průmyslových kamer napojený na bezpečnostní agenturu zajišťující ostrahu objektu. Vyhodnocení záznamů odhalilo 2 zaměstnance, kteří téměř každý den vykrádali lukrativní zásilky a svoji činnost vetšinou dokonale maskovali, přičemž cíleně obcházeli s odcizeným zbožím místa, kde byly instalované průmyslové kamery. Další provedené šetření odhalilo způsobené škody za cca 8 mil. Kč.

    NOC ... Je jarní vlahá noc a pohled na Prahu z výšky Petřína je úžasný. Září světly, které se odrážejí od hladiny Vltavy a poblikávají tmou. Z dálky doléhají zvuky velkoměsta, které tepe zábavou, hučí do noci a cinkot tramvají z nábřeží připomíná, že někdo někam směřuje... Vše je klidné a romantické. Tam, někde, v jednom bytě, nebo kanceláři, může právě teď být někdo, kdo zde instaluje odposlech, nebo skrytou minikameru. Je tichý a opatrný, nikdo o něm neví, jen on sám a také ten, kdo si jej objednal. Noc končí a nezáří jen světly, ale i novým signálem, který není vidět, ale přesto velmi kvalitně přenáší informace na zvolené místo ... Nebyl to třeba právě Váš byt, nebo Vaše kancelář??? Není ani tak problém štěnici koupit ... a nainstalovat, jako ji spíš odhalit. Jste na těch správných stránkách. Přejeme Vám klidný den a také klidný spánek.

    CO SE STANE KDYŽ ... ... je firma pod kontrolou, jsou nahrávány pevné linky, kamerami a mikrofony je monitorován prostor recepce, či kanceláří? - klesnou náklady na telefony až o 2/3 proti obvyklému stavu - změní se image firmy, všichni se tváří tak, jako by se na ně pořád díval šéf - zákaznící a potencionální klienti se setkávají již jen s usměvavými a milými zaměstnanci, protože kdo se chová ke klientovi jinak, logicky končí - zlepší se veškerá komunikace v obchodním styku - zvýší se produktivita práce
    Zdroj: www.detekce.cz

    TOR, FREENET, ...

    62 hlasy od 62 respondentů

    how to easily delete your online accounts | accountkiller.com
    http://accountkiller.com/en/

    cypherpunks@cpunks@org
    tools used by intelligence analysts

    *ORA for network analysis http://www.casos.cs.cmu.edu/projects/ora/
    Pentaho for data transformation http://www.pentaho.com/
    Rapid Miner for data mining http://sourceforge.net/projects/rapidminer/
    Orange for data visualisations and analysis http://orange.biolab.si/
    Maltego for the analysis of networks between people, companies, websites, etc. http://www.paterva.com/web6/products/maltego.php
    Apache Hadoop for large-scale, distributed computing and analysis

    Axis Pro http://www.textronsystems.com/products/advanced-information/axis-pro
    Starlight http://starlight.pnnl.gov/
    Analyst's Notebook http://www-03.ibm.com/software/products/en/analysts-notebook-family
    Palantir http://www.palantir.com/products/

    XPLR witk Reddit plugin https://pay.reddit.com/...eoryOfReddit/comments/1um89b/preddit_a_subreddit_recommender_with_xplr/[2]
    Tiny Tiny Rss http://tt-rss.org/redmine/projects/tt-rss/wiki
    Pligg http://pligg.com/
    Twitter, Reddit, ...

    ARC GIS
    CPOF http://en.wikipedia.org/wiki/Command_Post_of_the_Future

    Metasploit

    Oryon http://sourceforge.net/projects/oryon/ (?)
    Investigative Dashboard https://investigativedashboard.org/ (?)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam