• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WHITESCORPIONietzsche & Schopenhauer - filosofujeme kladivem !
    SHALDAN
    SHALDAN --- ---
    CAMPANELLA: no ... když mě naštve něčím "ženským" moje manželka, rád si přečtu hlášky Arthura na ženy, to mně vždycky zvedne náladu :). Pak si zamedituji nad odpovědnými místy Písma a máme doma klid :).
    CHAJIM
    CHAJIM --- ---
    CAMPANELLA: a co? zatím píšeš pěkně:)
    CAMPANELLA
    CAMPANELLA --- ---
    hej, napište sem něco, sakra
    CAMPANELLA
    CAMPANELLA --- ---
    no nic, dneska ráno jsem konečně pochopila, jakej rozdíl je mezi kauzalitou u Kanta a Artura
    Kant to má v těch čistejch rozvažovacích pojmech- teda drží se to u subjektu, ale je to v rámci toho rozvažování- netýká se to názoru (čas a prostor), což podle Schopenhauera neni možný, protože kauzalita se nutně vyskytuje u času a prostoru, spíš a čas a prostor s ní... to pak má rozpracovaný v tý disertační práci- řiká tomu Gesetz der Kausalität- jako že hmota je neustálý přeskupování nečeho a neni možný si hypoteticky představit nějakej začátek toho, takže kauzalita předchází rozvažování a shrnuje to pod tu větu o dostatečnym důvodu, což je jedna z těch čtyřech vět (zákon sporu atd.)- kterejm přisuzuje metalogickou pravdivost- ale furt nevim, co tim přesně myslí
    toť moje syntéza
    jo a poznámky od Artura- že Kantův důvod jevu je taková skrytá kauzalita- usuzování na věci o sobě, což si nemůže dovolit, prortože to má zustat v rozvažování a ne se dotýkat empirie
    CAMPANELLA
    CAMPANELLA --- ---
    dobře, tak líbí se vám styl jeho psaní- jak jak je to přehledný?
    Mě se Svět jako.. líbí hodně, dokonce si nemyslim, že člověk nutně musí mít přečtenýho Kanta i ty jeho předchozí věci, na který navazuje, že se to docela dobře chytit, ale zase pravda, že když člověk zbytek zná, tak jsou z toho rozsáhlejší závěry
    CAMPANELLA
    CAMPANELLA --- ---
    jo, bobři
    hele prostě jak je to u Artura s tou věcí o sobě- furt nechápu, jak se vůle dokáže vyhnout určitý reflexi, že stejně neskončí v čase a prostoru- jako co se projevu týče- to je jasný, ale v tom utváření..
    WANDERMARE
    WANDERMARE --- ---
    "Je-li například jaké štěstí v tom, věřit, že jsme vykoupeni z hříchu, není k tomu třeba předpokladu, aby člověk hříšným byl, nýbrž aby se hříšným cítil."
    REAP
    REAP --- ---
    CAMPANELLA: Ale hovno, na Metafyziku lásky letí bobři.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    CAMPANELLA: Ja jsem pro!!!
    CAMPANELLA
    CAMPANELLA --- ---
    jo taky dobrý téma ta jeho disertační práce, jako jestli o tom někdo něco ví, překládal- jak je to s tou kauzalitou..- já trochu jo, ale jsem hovno Němec
    stydim se, ale nevim, co je to ten 4. kořen věty o důvody, snad jsem někde zahlídla, že usuzování- má to právě v tý práci
    nebo dobrá sekundární literatura k němu...???
    CAMPANELLA
    CAMPANELLA --- ---
    to je fakt, tak co Svět jako vůle a představa, zbytek se číst nedá, inspirativní, ale na hovno
    pár věcí?
    v čem je vlastně překonanej- slyšela jsem, že skrz prostor- to si nemyslim(napiště si, můžem to víc rozvádět), minimálně má chybu v tom, že uvažuje větší množství existence subjektů
    Věříte jeho metafyzice?- já si nejsem jistá u tý vůle, musí tam mít někde chybu, ale jinak dokonalý- můžem se vrtat v tý třetí antinomii, ze který si to odvodil a jak a tak
    nebo v jeho kritice Kanta- krásně přehledný
    nebo nebo toho je hodně- jeho hlášky na předchozí filosofy
    no a jak vám je sympatickej, jako skrz přesnost
    nebo můžem nadávat, že si o něm všichni myslej, že je šarlatán budhista a promítá se to v jeho důkazech
    CHAJIM
    CHAJIM --- ---
    CAMPANELLA: příliš obecné, aby se na to dalo pořádně zareagovat:)
    CAMPANELLA
    CAMPANELLA --- ---
    myslim to vážně, pojďte se vrtat v Arturovi
    CHAJIM
    CHAJIM --- ---
    CAMPANELLA: tiše, stařec rozjímá...
    CAMPANELLA
    CAMPANELLA --- ---
    hele nechcete to tady obnovit?
    CHAJIM
    CHAJIM --- ---
    GOBERS:
    mno...tak ju, no:-)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    CHAJIM: to bylo na to, že nevíš, jestli je to sehnatelný...:-D
    CHAJIM
    CHAJIM --- ---
    GOBERS: já to mám:-)
    CHAJIM
    CHAJIM --- ---
    VLAKODLAK: vyšlo, ale kdo by to platil, žáno. a ani nevím, je-li to sehnatelný...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam