Nevím, kde se lépe zeptat... Chtělo by to vysloveně fórum, kde se sdružují seismologové, geofyzikové apod.
V pátek večer v Praze u Spořilova v cca 20:49 a krátce poté ve 20:50 plus mínus minuta ještě jednou jsem zase po dlouhé době (tak jednou ročně) zaslechl silné dunění. Nikdy jsem asi nezažil zemětřesení, ale takhle si ho z filmů a tak nějak laicky představuji, až na to, že jsem nic necítil, jen slyšel. Připomíná to hrom, ale táhne se to a ustává pomalu. Nebo letadlo, které se sice taky umí objevit náhle, ale i tak má jiný průběh a pohybuje se ten zdroj zvuku.
Tentokrát koukám na
https://www.ig.cas.cz/vyzkum-a-vyuka/observatore/ceska-regionalni-seismicka-sit/pruhonice-pru/ a tam je skutečně něco vidět. I ta délka dunění půl minuty nebo tak odpovídá. Hádám, že je to malý výkyv, protože na stanici z centra Prahy nebo dál za Prahou už není nic vidět v danou dobu.
Přitom to není, že by někde se zřítila hala, někdo vysypal sklápěčku kamení nebo tak. Na to je to moc dlouhé a pocitově těžší, dunivé.
Napadá někoho, co to může být? Jako zemětřesení to neevidovali na rozdíl od páteční ranní Příbrami (byť taky asi umělé). Takže nevím.
Nevím, kdy jsem to naposledy zaznamenal, možná někdy v pozdní noci nebo brzkém ránu. Umí to být dost děsivé, kdybych to slyšel poprvé v době války, byl bych asi z toho dost nervózní. Na druhou stranu se zavřenými dost tlumícími okny to zní fakt jen jako letadlo.