• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MILAZAJICEKs detmi a pro deti ...tvorba, volny cas, rodicovstvi, cinnosti, vyroba, uceni, vychova
    ADD
    ADD --- ---
    SANTAL: Jde to vystřihnout i tak, že to máš s křídly v jednom kuse a těmi křídly to zaklesneš, takže nemusíš nic lepit.
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    Potrebuji poradit,
    Ziskala jsem nove misto pro ucebny, jakym zpusobem je mozne ziskat jakoukoli formu podpory od EU? (najem, pomucky, stavebni upravy atd.) Nevite jak zadat a co musim splnovat?
    Dekuji
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    VERONIKA22: dík, z toho se zdá, že potřebuju míň než půlkruh, to dám :-)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    SANTAL: polystyrénový kužel stojí 2-5Kč :o) ale kouknu do počítače zda tu nemám nějakou předlohu
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Hledám pomoc - návod - jak udělat anděla, z papíru tělo jako kužel, nahoře kulička hlava + přilepená křídla. Někde přeci musí být předloha, z čeho ten kužel vystříhnout? .-)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    JELLYBEAN: jistě, a hlavně ho najít, bez práce, ne? :-)
    JELLYBEAN
    JELLYBEAN --- ---
    SANTAL: no, to je samej poklad v tech nasich zvycich :-)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Ohně se dělali na podzim (sklizeň), viz http://www.ceske-tradice.cz/tradice/podzim/podzimni-sklizen/podzimni-ohnicky.

Ohýnky nad poklady jsou u nás ale v noci svatojánské... z 23 na 24.6.
    ADD
    ADD --- ---
    SANTAL: Řádit s lampionama ve tmě jde kdykoli, a za sebe bych se začátku listopadu vyhnula. Jestli je důvod to dělat večer 10. 11., tak fajn, ale stejně radši udělám nějakou akci pro spřátelené děti třeba v lednu, jen tak, bez rizika záměny.
    JELLYBEAN
    JELLYBEAN --- ---
    MAKU: jo, tak proc to detem nejak neozvlastnit, ze jo.
    Ten poklad a svetelko...to se podle pover deje o velikonocnich svatcich na Velky patek. Je to jediny den v roce, kdy Zeme vydava sve poklady. Otevira je na mistech "oznacenych" svetelkem.
    Kazdopadne deti poklady bavi v jakekoliv rocni dobe a v jakemkoliv mnozstvi :-))
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    JELLYBEAN: No nevím, jestli chci vykládat dětem že je to nějaká zdejší tradice, tak nemůžu být úplně mimo (a vzít lampiony na "pravou velkomoravskou veselici", třeba).
    Naopak, když cílem není nic než "hezký lampion ve tmě" tak je to přeci jedno...
    MAKU
    MAKU --- ---
    NIENNA: my každý rok chodíme na lampionový průvod organizovaný naším Sokolem - je to vždycky spojené s nějakýma venkovníma hrama pro děti, pak je průvod a zakončí se to buřtama u táboráku. minulý týden organizovala miniprůvod kamarádka, také k tomu udělala pro děti hru (na konci byl poklad, museli si pro něj dojít tmou, za světýlkem).

Já beru lampiony jako hezký způsob, jak využít brzkou tmu.
    JELLYBEAN
    JELLYBEAN --- ---
    SANTAL: me osobne tohle trapi ze vseho nejmin. Horsi je, ze vetsina lidi, ktery chodi na lampionovy pruvody vubec nevi duvod proc. Proste jdou na "lampioňák".
    ADD
    ADD --- ---
    SANTAL: Jj, akorát musíme mít díky tomu tři, protože ani jeden z kluků mi na táboře nechce tu svoji půjčit, když chci jít na záchod. :-) Ale jsou případně ochotní mě tam případně doprovodit, protože si hrají na broučky a ti přece svítí lidem. :-)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    ADD: Lucerny na baterku mi přijdou OK současná varianta. :-)
    ADD
    ADD --- ---
    SANTAL: Na druhou stranu, v době, kdy i věčné světlo je na elektřinu... :-))) Tohle už je fakt detail. My tedy vyrazíme buď s napodobeninami klasických luceren na baterky (kluci je mají rádi a nic jim s nimi nehrozí), nebo s lucernami z kravských žaludků, ale to prostě proto, že je máme a jsme zvyklí je používat, zatímco lampiony nemáme a když jsem je zkusila loni použít na oslavu narozenin, byly za pár minut napadrť. :-)
    ADD
    ADD --- ---
    JELLYBEAN: Překopírováno do googlu, zdroj nalezen. :-) Díky, fakt jsem o tom nikdy neslyšela. A mému svědomí jsi fakt pomohla, jinde jsem díky tomu našla, že se průvody konají v předvečer svátku, a dneska se u nás zrovna jeden koná, tak můžu bez obracení žaludku děti vyvenčit. :-)))
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Mně se prostě LAMPION jako součást zdejší/křesťanské tradice nezdá, a to z důvodu, že prostí lidé neměli papír navíc (číňani jo, mastný papír byl běžná surovina pro x věcí, tak třeba oknem počínaje (zatímco my tam - před sklem - dávali kůže).
    Ohně jo, olejové lampy, louče, klidně - lampiony ne.
    JELLYBEAN
    JELLYBEAN --- ---
    ADD: namatkou z interneu: Tradice oslav svátku sv. Martina sahá hluboko do minulosti, do časů, kdy křesťanská víra běžně prostupovala celým životem. V předvečer svátku se zapalovaly svatomartinské ohně a kolem chrámů zasvěcených sv. Martinovi procházely světelné průvody.

Ano, o lampionech tam zminka neni, povazujme ale lampion za svetlo. To, zda si nekdo nese lampion, lucerničku, svičku v ruce a ja nevim co jeste uz zalezi na nem.

Napr. jsem se take docetla, ze to take muze pochazet z germanskeho zvyku pruvodu s loučemi. Kdo vi.

To, ze maji lidi lampiony zafixovany jako komunisticky prezitek uplne chapu, ja to mam take. Stejne jako Valentyn mam spojeny s amerikanismem, totez Halloween. To, ze si lidi z techto svatku udelali saskarnu je bohuzel pravda a pritom vsechny maji svoji hloubku a opodstatneni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam