• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GUMAGUARANGAZOVANE UMENI / umeni vs. politika a společnost --- aktivismus, propaganda, kritika, subverze NOVÉ: 666
    GGG
    GGG --- ---
    Václav Bělohradský - Konference Co chtějí odbory pro ČR - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=hOrSo49L6Dw&feature=g-hist
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Maketu časopisu Ateliér za 2 miliony umělci rozbili a dali do podatelny MK — Kultura — ČT24 — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/200240-maketu-casopisu-atelier-za-2-miliony-umelci-rozbili-a-dali-do-podatelny-mk/
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    SVOBODU PRO SMETANU! - TEASER
    http://vimeo.com/51692125
    GGG
    GGG --- ---
    dnes v Lidovkách.

    Děkujte bohu za komunisty

    ÚHEL POHLEDU

    Protestně naladěné voliče mohli získat rasisti nebo milionářští protikorupční spasitelé

    Stoupenci myšlenek solidární ekonomiky a samosprávné demokracie, tedy myšlenek komunismu, nemohli být nikdy příliš nadšeni z dobrých volebních výsledků českých komunistů. Ti už za první republiky spojili svůj projekt se sovětskou diktaturou, která se brzy vyvinula v krutou parodii komunistických představ. V roce 1946 se vezli na vlně vypjatého nacionalismu. Obojí poznamenalo jejich projekt – stal se nacionalistickou diktaturou, navíc kontrolovanou SSSR. Současná KSČM je jistě dědičkou této diktatury. Nic pro skutečné komunisty.
    Jenže také nic pro skutečné antikomunisty. Nepíše se rok 1946, ani 1948, ani 1968. To, co bylo na komunistické straně opravdu hrozivé, bylo důsledkem mocenské pozice a sovětského "spojence" v zádech. Dnešní KSČM je stranou nacionalismu malého národa, sociálních jistot a konzervativních hodnot. Jistě nic příliš vábného. Ale také nic, co by dnes čímkoli ohrožovalo demokracii a svobodu, nic, co by si zasloužilo onu zuřivou zlobu pravicových politiků a médií. Těm KSČM ve skutečnosti poskytuje nedocenitelnou službu. Brání je před následky jejich vlastních činů. Poslední volby to ukázaly obzvlášť plasticky.
    Figura "poučení z minulosti" je častou záminkou pro bojování minulých válek. Jenže nebezpečí se nejmenují vždy stejně. Voliči KSČ z roku 1946 se "poučili z minulosti" a považovali za největší hrozbu Německo, nikoli Stalina. Dnešní vymítači komunistů jsou podobní. Převlékají ve své fantazii Filipa s Dolejšem do šatů Gottwalda a Clementise. Bojí se, protože se chtějí bát a přehrávat si dokola minulý příběh namísto mluvení o přítomnosti.
    Služba české demokracii Volby do krajů byly hlasování mo zkorumpovanosti velkých stran a o škrtech a reformách této vlády. Obdobné škrty probíhají i jinde v Evropě a reakcí je vzestup krajně pravicových běsů. Přišli i k nám – v podobě protiromských pochodů, nacionalistických stran typu Bobošíková či Severočeši a neonacistů z Dělnické strany sociální spravedlnosti. Už nyní pochody krajní pravice eskalují napětí. Bojůvky neonacistů napadají Romy, takže celá jedna etnická skupina může mít strach kvůli své barvě kůže. Zároveň tu máme úspěšnou mainstreamizaci krajní pravice skrze iniciativu D. O. S. T., některá média a okruh dosluhujícího prezidenta. Po konzervativních hodnotách a rozeštvávání lidí je poptávka, k níž koneckonců přispěla i mediálně-politická kampaň pravice před volbami 2010, rozkastovávající lidi na staré – mladé, podnikavé – na dávkách, úspěšné – neúspěšné… Dva roky poté, když je stále více jasné, kdo všechno bude patřit mezi "neúspěšné", je o to přitažlivější krajně pravicová úprava tohoto rozkastování na Češi – Romové, respektive "nepřizpůsobiví".
    Hrozbou jiného typu je manažerský populismus miliardářů typu Babiše, který chce "řídit stát jako svoji firmu". Jeho "protikorupční revoluce" sice není takovou hrozbou jako krajní pravice, i tak ale může přenést propojení velkých peněz a politiku na novou úroveň, která bude jen těžko slučitelná s demokracií.
    Protestní energii, přítomnou v poločase vlády škrtů, zdražování a stále menších šancí pro stále větší skupiny lidí, mohly snadno získat strany rasistů nebo milionářských protikorupčních spasitelů. Nezískaly a v tom je historická zásluha českých komunistů a jejich služba české demokracii.
    Komunisté dnes nemohou zakazovat knihy či posílat své odpůrce do vězení. Nemají v zádech SSSR a nehrozí jejich diktatura. Mohou a budou bojovat o své místo ve veřejném prostoru, o potvrzení toho, že patří do české demokracie. Je v zájmu demokratické pravice, aby toto místo našli i pro budoucnost, aby nedošlo k tomu, že "vymřou" a uvolní své místo konzervativní, antiestablishmentové a sociálně citlivé strany krajní pravici. Je v zájmu demokratické pravice připomínat jména jako Šmeral či Dubček a pečovat o tradici demokratického komunismu, ne se ji snažit druhorepublikánsky "vyříznout" jako "vřed" z "národního těla".
    Nenadávejme komunistům, buďme za ně vděční. O víkendu přispěli k naší záchraně před fašistickou hrozbou, kterou na nás přivolává kolektivní nezodpovědnost pravicových politiků a médií.

    Foto: V šatech Gottwalda a Clementise. Tak podle Ondřeje Slačálka vidí dnešní vymítači komunistů Filipa s Dolejšem (zprava). FOTO ČTK
    MICHAL KRUMPHANZL

    O autorovi: ONDŘEJ SLAČÁLEK, politolog a anarchistický aktivista e-mail: oslacalek@gmail.com
    PAVLOSAK
    PAVLOSAK --- ---
    Le Peuple de l'Herbe - Parler le fracas - Official Video - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=-uVoFn808IY&feature=relmfu

    LYNCH
    LYNCH --- ---
    Dneska streaming koncertu BE MY DELAY a MAURIZZIO ABATE na http://www.radios.cz/canal666.html
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    PREVIT: na tom sice neco, a hlavne mame taky jen jako novinare ;)
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    S_TEJK: Ono u nas je vzdycky vsechno jen "jako". Socialismus byla (aspon v jeho poslednich dvaceti letech) komedie, kde obe strany (Strana i Lid) vedely, ze to je jen kamuflaz. Sametova revoluce, atentat na klause a disident Smetana byly taky jen tekove divadlo pro masy. Jsme proste narod umelcu a Svejku.....
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Jak se dnes vyrábí disident | dialog.ihned.cz - Komentáře
    http://dialog.ihned.cz/komentare/c1-57964470-jak-se-dnes-vyrabi-disident
    FNF
    FNF --- ---
    [ Revolta stylem - křest knihy a koncert / koncertconcert / 18.10.2012 / CR - Praha - Cross club ]

    Křest knihy o čtyřech hudebních subkulturách (punk, skinheads, freetekno, hip-hop) v českém prostředí.

    20.00 - diskuse o knize s autorkami a autorem
    21.00 koncert
    Fakné (punk-hop s kabaretním přesahem)
    Potmě (rap-alternative) http://bandzone.cz/potme
    Diakritika (hiphop-funk) http://bandzone.cz/diapsyche

    Kniha Revolta stylem bude na místě v prodeji s třetinovou slevou, za 273 Kč.

    SGNLR
    SGNLR --- ---
    Kukačka
    http://www.kukacka.org/#pavel-karous
    Pandur

    realizace: Martin Bukovan, Matěj Barták, Pavel Karous


    V ostravské ulici 28. října jsou dočasně osazeny dvě asymetrické kontejnerové vany na stavební a komunální odpad. Jeden z kontejnerů má přidělané geometrické zastřešení, tak aby nápadně připomínal vojenský transportér Pandur. Autor instalace ve veřejném prostoru Pavel Karous, tím navázal na svůj sochařský seriál, který se zabývá vztahem světa geometrie a lidské společnosti.
    Kontejner, který je městský mobiliář běžně se vyskytující na veřejných prostranstvích, se jednoduchým zásahem vycházejícím z jeho architektury mění na stylizovaný transportér. Obrněná vozidla v ulicích metropolí působí vždy nepříjemným pocitem ohrožení, buď už jako válečný stroj okupační armády nebo jako symbol represí vlastní vlády, která se chrání před demonstrujícím davem. Transportéry v ulicích zhmotňují agresivní a neudržitelnou náladu v zemi. Připomeňme si obrázky z metropolí zasažené důsledky revolucí Arabského jara nebo i jihoevropských měst sužovaných ekonomickou krizí.
    Budou také jednou účelově předražené transportéry Pandur, symboly české vládní korupce, hlídat v ulici 28. října Krajský úřad moravskoslezského kraje před rozvášněným davem deprivovaných Ostravanů? Ti se totiž podle sociologů budou v blízké budoucnosti potýkat s ještě drastičtějším navýšením chudoby, rostoucí kriminalitou a nezaměstnaností, důsledky asociálního a zkorumpovaného chování vládnoucí garnitury. Může atrapa transportéru fungovat jako voodoo?


    Pavel Karous
    „Vyšetřování obchodu s transportéry Pandur přineslo dramatický zvrat. Manažer rakouské firmy Steyr vypověděl, že po něm a jeho firmě žádal lobbista Marek Dalík na podzim 2007 osmnáct milionů eur (podle tehdejšího kurzu cca 480 milionů korun) jako provizi za uskutečnění obchodu.“
    Mladá fronta 11. 10 2011

    “Prakticky tři čtvrtiny ostravských domácností nemají žádné úspory, nebo maximálně do padesáti tisíc korun, což při dnešních cenách může pomoct jen na několik měsíců,” zdůrazňuje Jan Keller.
    ČT 12. 11. 2011

    “Marek Dalík byl zadržen policisty útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality se souhlasem státního zástupce. Mohu potvrdit, že zadržení souvisí s kauzou Pandur, ale víc k tomu říkat nemohu,” řekla serveru Lidovky.cz pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.
    Lidové noviny 8. 10. 2012



    UFOSS
    UFOSS --- ---
    [ Padá vláda, něco si přej / kinomovie / 30.10.2012 / CR - Praha - klub Cross, P7 - kavárna ]

    Aktivizační dokumentární sonda je bilancí výboje protivládních hnutí a skupin na jaře 2012. Stop vládě, ProAlt, Skutečná demokracie, Holešovská výzva, Nadace proti korupci. V rozhovorech s iniciátory a aktéry demonstrací a obnažování jejich názorů a občanských postojů vyvstává základní nemožnost dialogu a neexistující, utopické vize jako retardér společného postupu a široce prosaditelného úspěchu. Poéma angažovanosti na pozadí soumraku panoptika Nečasovy vlády.
    GGG
    GGG --- ---
    Cesky novinari jsou opravdu banda zmrdu kterejm jde jen o zvysovani prodeje. Co to predvadi s Dalikem? Proc to poradne nerozmazavaji a radeji cekaji pred jeho domem na rozhovor kterej jim ten gauner stejne neda...
    Vubec se nedivim tomu co delali RAF v Nemecku....

    VIDEO: Kuk, já tu nejsem! Dalík se skrývá, jídlo mu nosí přátelé - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/dalik-se-skryva-ve-svem-dome-dp5-/domaci.aspx?c=A121011_182656_domaci_wlk
    GGG
    GGG --- ---
    Václav Bělohradský - 2012 Média v postmoderním světě - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=NTIX2jwTD84
    GGG
    GGG --- ---
    Václav Bělohradský: Masarykovo dvacáté století – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/kultura/salon/280196-vaclav-belohradsky-masarykovo-dvacate-stoleti.html
    GGG
    GGG --- ---
    Víc než jen luxus | č. 21 | 2012 | archiv - A2 – zvíře nikdy nespí
    http://www.advojka.cz/archiv/2012/21/vic-nez-jen-luxus

    Anketa o angažovaném designu

    Oslovili jsme české designéry a teoretiky designu a položili jim několik otázek týkajících se designu a jeho možností pozitivně ovlivňovat společenské dění.
    diskuse k článku je pod článkem

    1. Co pro vás znamená angažovaný design? Jaká je jeho pozice v českém designu?

    2. Jakou roli podle vás může design hrát při kritické

    reflexi současné společnosti?

    3. Jakým způsobem může design přispět k pozitivní společenské proměně? Máme tím na mysli např. změnu v chování občanské společnosti, ekonomickou sféru či ochranu přírody.
    GGG
    GGG --- ---
    GGG: Ti kteri nemeli ani na chorvatsko....



    https://www.facebook.com/bloguerrilla
    GUMAGUAR
    GUMAGUAR --- ---
    tak jsem zvědav, jestli tohle bude taky na titulkách českých deníků jako příklad nespravedlnosti a zhovadilosti justice. vzhledem k tomu, že se to nestalo v Rusku ale hádám, že bude klid...

    Britský mladík odsouzen za výrok na Facebooku
    http://blisty.cz/art/65425.html
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Film Obchodníci se zdravím si rýpne do komerčního pojištění - iDNES.cz
    http://kultura.idnes.cz/obchodnici-se-zdravim-0ty-/filmvideo.aspx?c=A121010_155718_filmvideo_ptk
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam