• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GUMAGUARANGAZOVANE UMENI / umeni vs. politika a společnost --- aktivismus, propaganda, kritika, subverze NOVÉ: 666
    SHM8
    SHM8 --- ---
    ono je asi dobrý si sebekriticky položit otázku, jestli bych měl stejnej postoj, kdy si totéž rozjelo kolem nějakýho kovanýho pankáče a ne řezníka.. za mě, určitě ne :) btw. doporučujou si pustit jeho starou věc od Hrobka a Pitva - Burani .)))
    ALUCARD153
    ALUCARD153 --- ---
    S_TEJK: Já to považuju prostě za jednoduchý fuck gesto, stejně jako byl Ruda Kovanda v této soutěži. On asi stěží předpokládal, že to takhle dopadne. Si spíš řekl: "Bude prdel vole, jestli to vyhrajem. Se z toho poserou." Předpokládám, že nečekal tyhle velice uvědomělá gesta v podání Kluse a spol. To bylo to co hodilo hovno do větráku, jinak by kolem toho bylo celkem kulové.
    A btw. on se k tomu někde sám vyjádřil?
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    DREAD_K: bych vypíchnul hlavně tohle:

    Skutečně chce být Ř. - samozvaný hrdina transgrese a životního stylu na hraně - spojován se světem falešných úsměvů a flitrů, v němž vládnou Gott a Bílá? Chce se stát novým Kryštofem a zpívat sladkobolné písně o lásce? Sám musí vědět, že stupeň podvratnosti jeho gesta se rovná asi tak přibližně vymočení se do veřejného bazénu nebo pšouknutí si ve voze MHD.
    JAKUBV
    JAKUBV --- ---
    DREAD_K: ilumináti, co? :)

    ale nemyslím si, že angažovanost/politika může být hodnotná jen na alternativních místech a artikulovaná alternativními elitami

    jinak schlingensief na mtv - je to angažované uměni?
    SHM8
    SHM8 --- ---
    DREAD_K: vůbec nic.. je to píčovina o píčovině, druhořádá a proto si zaslouží nechat plavat...
    DREAD_K
    DREAD_K --- ---
    znovu se ptám - co je na tomhle angažovaný? co je na tomhle umění?
    DREAD_K
    DREAD_K --- ---
    to už je mi bližší tahle glosa -
    Glosa: Proč se troll Ř. vymočil do slavičího bazénku? - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/kultura/hudba/clanek.phtml?id=796761
    Divím se, že vůbec někoho uráží vítězství skandalisty Ř. a nechává je klidné osmé místo Gabriely Gunčíkové či jedenácté Jiřiny Anny Jandové v kategorii zpěvačka roku, protože přiznat těmto dámám profesi zpěvačky lze jen při notné dávce fantazie. Máme tady co do činění s anketou, v níž letos kategorii Skokan roku vyhrála skupina ABBA Revival.

    Když se loňský vítěz Tomáš Klus minulý týden z ankety slavnostně odhlásil, nikdo moc neřešil, jak se to dá prakticky udělat, protože výmluvou v účasti ve Slavíkovi není ani smrt - Petr Muk je už tři roky v Pánu a letos atakoval Top 20, Waldemar Matuška zemřel před pěti lety, ale letos si polepšil o dvě místa a vrátil se do první padesátky.

    Má vůbec smysl referovat o něčem takovém, jako je Český slavík, v rubrice Kultura, když mnohem více než o hudbu tady jde o byznys celebrit, který parazituje na nekulturnosti národa?
    DREAD_K
    DREAD_K --- ---
    vadí vám, že se náká blbá soutěž "chová estébácky" anebo vám spíš vadí, že nám zkouší vládnout (minimálně) jeden opravdovej estébák? that's the point.
    DREAD_K
    DREAD_K --- ---
    HYNEK: podle mě náká kauza nákýho slavíka s nákým xenofobem řezníkem je opět jenom způsob, jak odvrátit naší pozornost od opravdu důležitejch problémů... pořád je to jenom chléb a hry. kauzička, která zaplní media a odvrátí pozornost od toho, co se právě ted dělaj politics...

    tyve, no tak co, tak náká korporace vyřadila z náký tuctový soutěžě nákýho rádobyvtipnýho pitomečka. a co jako? dyk tomu řezníkovi stejně jde jenom o prachy (chce sto táců na klip) - tzn. o to samý, o co jde prvozovateli tý soutěže. tak co? ať se sežerou navzájem, ne?

    opravdu nechápu, jak se tohle týká angažovanýho umění a politiky. chápal bych, kdyby šlo o to zničit nákej nadnárodní moloch (mattoni) anebo nakopat do koulí nákýho xenofobního zmrdečka (řezníka). ale tady přece o nic takovýho nejde. jde úplně o hovno.
    CRUZ05
    CRUZ05 --- ---
    LOPIK: nebo kníže
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Ono je asi lepší když se "intelektuálové" z umělecký sféry nevyjadřujou radši vůbec k ničemu - stačí ta fraška se Slavíkem a to je věc v který se pohybujou..
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    JAKUBV: Jako samozřejmě je hodně absurdní z něj dělt symbol čehokoli. On z toho má spíš prdel a určitě to nebyl žádnej politickej akt, jako teda uvědomělej a záměrnej myslim.

    NOIK: Souhlasim, že je to podobně umělá a absurdní kauza jako fackovačka. Tentokrát už sem se nějak neudržel se k tomu nevyjadřovat. V obou případech má člověk nutkání komentovat spíš absurdní projevy kolem než samotný činy, o kterejch prakticky nemá smysl mluvit.

    Právě to, jak se maj najednou intelektuálové z Respektu a Revolverky a umělci všeho druhu potřebu vyjadřovat k systému a demokracii, když je doteď opravdový problémy nechávaly chaldnejma, je na tom nejsmutnější...
    CROME
    CROME --- ---
    SGNLR: At to shori
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    kdo by si chtel pokecat s odbornici na cesky subkultury Martinou Overstreet a guruem veskeryho ceskyho vseho Vladimirem518 tak kdyz si prej udelate sporeni Era u Postovni Sporitelny, prokazete se platnou kreditkou a potvrzenim o hypotece, tak ve stredu muzete!JUPII

    https://www.facebook.com/events/362432177225987

    Subkultury a mainstream - drží si svou svébytnost nebo jde o propojené světy?

    Jak to, že se punkerská roztrhaná trika a rockové pyramidky dostaly do exkluzivních butiků?
    Jak to, že je v tolika reklamách vidět kluk na skejtu?
    Proč mají modelky vyholené hlavy na "pankáče"?
    Pohlcuje mainstream subkultury?

    Co si myslíte vy? A co si myslí naši debatující?

    Hosté pořadu:
    Štěpán Málek - básník, sochař, akademický punkáč http://www.ucimesepribehy.cz/pribehy/stepan-malek/
    Ivanka Čonková - romská umělkyně, aktivistka http://www.youtube.com/watch?v=vYK0JB8Lu80
    Martina Overstreet - šéfredaktorka časopisu Redway Magazine http://www.facebook.com/redwaymag a autorka knih Prkýnka na maso jsme uřízli a In Graffiti We Trust
    Vladimír 518 - jeden z nejdéle působících českých rapperů, člen skupiny PSH a zakladatel labelu Big Boss.

    Moderuje Kateřina Jonášová - publicistka, básnířka, aktivistka

    VSTUP ZDARMA!
    rezervace míst na e-mailu recepce@creativegate.cz

    4.12. od 19 hod, v Era světě. Jungmannovo nám. 767.
    Product by Creative Gate!
    NOIK
    NOIK --- ---
    tohle je snad ještě nafouklejší kauza než fackující Schejbal
    JAKUBV
    JAKUBV --- ---
    SEEKER: hm, ale já jsem nenapsal nic o tom, jak kvalitní hudbu dělá a jak on sám své texty chápe. jeho vyloučení je samozřejmě absurdní - vždyť třeba mnou zmiňovaný landa nevadil.

    přijde mi hlavně zvláštní, že tu "umělci" bojují za svobodu a proti systému zrovna v tomto případě - když tu celé léto byly snad každý týden pokusy o pogromy, když se do parlamentu dostal "neofašounek" tomio, když je nacionální šovinismus rozlezlej po všech stranách nalevo i napravo, když tu máme babiša a když i třeba ta homofobie není nic, co by česká společnost neznala (s kikinou a miloškem v čele...) - a třeba ten landa jim nevadil.

    a ano hodnotím čin kluse a spol politicky (v tom širším slova smyslu) a pak musím vzít i v potaz to, jak různorodě je čten někdo, z koho teď chtě nechtě dělají nějaký symbol emancipace a protestu
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    SEEKER: Tak, Mártyho frky hovořej samy za sebe.
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    JAKUBV: Mě teda přijde uplně absurdní, že se mu něco takovýho vytýká. Člověk, co dělá Martyho frky a spolupracuje s Jamesem Colem, to asi myslet vážně nebude. (A to odhlížím od toho, že z textů i klipů samotných je to celkem patrný).
    A s těma fanouškama je to problém - fakt, že průměrnej fanoušek je debilnější než jeho oblíbenej interpret, je dost možná jednou z definic kvality umělce. A když ironie a nadsázka není v nějakym složitym formalistním kabátu a naopak je totálně doslovná, co pak s tim, když jsem se rozhod takhle tvořit?

    Mě ta hudba moc nebaví, ale narozdíl od většiny českýho rapu se mi z ní nechce blít, myslim tim, že jakkoli je to pro mě málo, a ta poloha mi nevyhovuje, tak je to kvalitnější než skoro kdokoli z těch oslavovanejch dětskejch idolů, ať už je to Rest, natož nějakej Johny Machette.
    A nejvíc k smíchu je, jak je teď každej odborník na rap a na to, co je to dobrá flow...
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    ....no tak vida ze to rezonuje:)

    dalsi prispevek do mlyna http://a2larm.cz/2013/12/znicit-kycteror/

    me osobne je nesympatickej reznik uplne u pici a vubec bych to nebral za boj za nej, ale je dobry, ze se kolem toho aspon zaclo neco dit a resit.pokud by mel nekdo chut si pana reznika prohlidnout a vyslechnoutm jeho hutny nazory, tak je protagonistou jednoho dilu z poradu Pološero na CT=LOL
    UBIK
    UBIK --- ---
    HYNEK: všechno hezky shrnula Saša Uhlová: http://denikreferendum.cz/clanek/16907-facka-a-slovo
    pro pobavení jeden Kubíček: http://youtu.be/UloPxowtNHc
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam