• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GUMAGUARANGAZOVANE UMENI / umeni vs. politika a společnost --- aktivismus, propaganda, kritika, subverze NOVÉ: 666
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    BANANA MEMORIAL
    Toulouse 2013





    BANANA MEMORIAL(videodocumentation)/ Toulouse/ 2013
    https://vimeo.com/83359354


    Tento památník, který má vyjadřovat úctu vojákům černé pleti, kteří válčili pod Francouzskou vlajkou mezi lety 1830 a 1962 stojí v odlehlém parku ve městě Toulouse. Jeho lokace mezi železniční tratí, supermarketem a parkovištěm je tranzitním místem, kde kolemjdoucí rychle projdou s plnými igelitkami nákupu, nebo maximálně vyvenčí psa na jednom z omočených rohů. 
    Umístění i samotnou existenci tohoto památníku vnímám jako výsměch černé rase. Stačí si uvědomit si fakt, že černé bojovníky Francie používala k rozšířování svých kolonií. Zájmy černého lidu, jak se historicky ukázalo, byly často v kontrastu s cíli evropských mocností. 
    V dnešní době Francie stále prosazuje své mocenské zájmy po celém světě a to nejen mírovými prostředky. Šrámy na paměti obyvatel post- koloniálních zemí nebo třeba současná imigrační politika Francie jsou jasným důkazem toho, že doby kolonializace ještě neskončily. V dnešní době je to možná více kolonializace kulturní, která však nemusí být o nic méně nebezpečná.
    V současné Evropě s jejími problematickými imigračními zákony je často přistěhovalec přinejlepším vnímán jako exotické ovoce, které nám z dálek přináší barevnější kulturu, než je ta naše. Myslím si, že tento zjednodušující postoj, je stejně xenofobní a potenciálně nebezpečný jako otevřený rasismus. 
    Můj "Banánový památník" je uměleckou metaforou postoje silně nacionalistické francouzské společnosti vůči jiným rasám. Jeho název je odvozen od výrazu "banánová republika".
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    SANYBABY1: me je to fakt jedno, delejte to.jen mi nejde do hlavy to spojeni s anarchistama a klubem o politickym umeni.jinak me tesi, ze si potesena

    schazuju to co si myslim, ze smrdi.ale vsechno to asi nebude,)

    ..nekdo to delat musi
    MARA1113
    MARA1113 --- ---
    SGNLR: :-)... +
    SANYBABY1
    SANYBABY1 --- ---
    Je takove docela usmevne jak se snazis vsechno schazovat, ale schazujes jen sebe a argument ci odpoved 0. Jak muzes ricz, ze ti je muj film volny, kdyz to za 5 minut si schopen nechat 3 statusy:). Musim rict, ze od cloveka co neznam, me to ba jeste vic, ze nekdo googli firmu u nas na webu. Bohuzel realita neni tak hot jak tva fantazie. Vystudovala jsem marketing a jak to u normalnich lidi bejva, po skole se chtej zivit oborem a zalozi si firmu;). Nike nas nesponzoruje, dal nam dvacet na vystavu co stala 300. Budvar je narodni podnik co penize nekomu podle zakonu dat musi a v dobe kdy byl fond kinematografie uzavrenej tak to bylo super. Lepsi nez to dat na hokej a sporty. Ta podpora byla opet vzhledem nekolika milionu rozpoctu i tak mala. Kazdopadne chapu, ze si nedokes predstavit nataceni na 5 kontinentech.

    Co nechapu vic, ze tu pises bravo girls, mtv casting atd:). Proc je urazis?Ty holky na rozdil od tebe v tom co delaj neco dokazaly a nakontaktovat je muzes max pres komunitu. Na rozum pres diskuze nema normalni clovek cas, takze i tohle je muj posledni prispevek.

    SGNLR
    SGNLR --- ---
    SANYBABY1: mas na svym lovely webisqu napsany, ze kontaktni firma(asi sis musela zalozit s.r.o. aby to vypadalo vic ofiko, nebo to bude na kamose od vedle co si pres kulturni projekt pusti danovou zilou?) TheOnly je reklamaka/marketing/casting.

    rozumnej:me je vas barevnej film docela fuk, ale nevim proc lidi s ackem v ikonce co se tvarej jako novej odboj(ja tam casto chodim, abych si tak pripdal taky asi) podprujou projekt, kterej ma takovy sponzory

    HYNEK: chapu, ze musis obhajovat projekt, na kterym si zacal delat, i kdyz bys to jeste pred rokem neudelal a mel uplne stejny argumenty jako ja.

    nekdo vam tady manaska delat musi, tak aspon se muzete rozjet,)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    "Povídání se Sany o tom, jaké to mají holky v graffiti scéně u nás i ve světě, proč je jich málo, co dělají a co jim to dává."

    :-D tohle téma je náhodou super v jakýmkoliv oboru, proč je těch holek tak málo, no dyt to je jasný, kluci se nesnažej aby jich bylo víc :-D

    Nezapomeňte se kluci vzít biče, asi tak 90% programu bude šlehání do vlastních zad, i když, těm co na tyhle přednášky chodí to asi moc neva :-)))
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    SGNLR: hele, nechci bejt nejak vyrazne zlej :) ale treba kdyz nekdo vede komentovanou projekci na festivalu, ktery cely plati O2 a Vodafone, tak je to jako ok, nebo spis ne?
    SANYBABY1
    SANYBABY1 --- ---
    Poď o tom castingu trochu pokecat.). Taky o tý reklamě a tak. Koukám, že toho víš víc než já.
    Ses takovej ten týpek co každýho spravně stíra - poďme to trošku rozmazat.
    SALE
    SALE --- ---
    SGNLR: Přednáška je o holkách v graffiti scéně, ne o tom filmu.
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    SALE: to, ze lidi z anarchistickyho infoshopu neprohlidnou pres vrstvu hoven a nechaj se uchlacholit vrstvou barvicek je uz hodne smutny.kdyz vam nevadi ani to, ze ma kontaktni firma v projektu v popisu prace marketing/reklamu a casting a nebo ze to cely sponzoruje mecenas ceskyho undegroundu Budvar a sponzor vsech utikajicich rebelumelcu Nike, tak bych si dal prosim priste na navsteve trochu Coca-coly a burger a bude to dobry?

    cekam sprchu hoven o tom jak sem zatrpklej a ze nekomu zase zavidim:)

    BRAVO!jen tak dal!
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    SALE:
    SGNLR: jako odpoved na skvelej angazovane politicky propracovanej MTV projekt sprejujicich holek
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    BRAVO(girls) !





    OTAKAR_KUBIN
    OTAKAR_KUBIN --- ---
    imho dobrý

    NG 2 on Artyčok
    http://artycok.tv/lang/cs-cz/23543/ng-2

    Pavel Tigrid (Respekt, 95/1, str. 1), Jiří Ševčík (Umělec, 98/1, str. 5)

    1. část

    Jaromír Talíř (Umělec, 97/1, str.17), Martin Zlatohlávek (Umělec, 97/1, str. 15), Jiří Ševčík (Umělec, 98/1, str. 5), Milena Slavická (Ateliér, 91/17, str. 2), Jiří Gregor (Umělec, 98/3, str. 5), Lubomír Slavíček (Ateliér, 91/17, str. 2), Martin Zlatohlávek (Umělec, 97/1, str. 15), Martin Dostál (Umělec, 98/5, str. 5), Martin Zlatohlávek (Umělec, 97/1, str. 15), Martin Zlatohlávek (Umělec, 97/1, str. 15), Dagmar Šefčíková (Umělec, 98/6-7, str. 5), Dagmar Šefčíková (Umělec, 98/6-7, str. 5), Milan Uhde(Respekt, 90/40, str. 14-15), Pavel Tigrid (Respekt, 95/1, str.12), Jiří Švestka (Ateliér, 96/4, str. 7).

    (...)
    SALE
    SALE --- ---
    čtvrtek 23.1. od 18:30 / infokafé Salé
    Povídání se Sany o tom, jaké to mají holky v graffiti scéně u nás i ve světě, proč je jich málo, co dělají a co jim to dává.
    Sany v současné době dokončuje mezinárodní dokument Girl Power o ženách, které zasvětily své životy graffiti a street artu. http://www.girlpowermovie.cz/

    Večeřet můžete už od 18:30 a bude to dobrý :)

    SALE
    SALE --- ---
    SALE:
    Sestříhaná přednáška o politickém divadle ze 16.1.2014.
    přednášející: Nina Vangeli
    Záznam začíná až cca v půlce, předtím byly komentované videoukázky.

    politicke_divadlo_nina_vangeli_v_sale.mp3 | Ulož.to
    http://uloz.to/x4itVpPD/politicke-divadlo-nina-vangeli-v-sale-mp3
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    Český rozhlas Plus (archiv - Zaostřeno na cizince)
    http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3043825

    Fila vs. Renč
    FLU
    FLU --- ---
    Cut and Paste - قص ولصق
    http://www.youtube.com/watch?v=7m1oCA-SDbI


    Cut and Paste
    An exhibition by Huda Lutfi
    December 2013 - 8 January 2014
    Factory Space, Townhouse Gallery, Cairo

    This video documents the latest exhibition by Egyptian artist Huda Lutfi. It was featured as part of the Townhouse Gallery's celebrations of its 15th anniversary. In "Cut and Paste" Lutfi seeks to present a psycho-geographic archive of the emotions, gestures, figures of speech and images that circulated in public space during Egypt's transitional period. The range of collages, found objects and sculptures -all produced over the past two years- combine to create one impressionistic story of the recent past. Lutfi chose "Cut and Paste" as the exhibition title to refer to the material process of making collages, as well as the archival practice of collecting information from the internet

    This video was produced by Medrar TV
    Follow us to learn about contemporary arts across the Arab world
    www.facebook.com/medrartv
    www.twitter.com/MedrarTV
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    fallout

    China starts televising the sunrise on giant TV screens because Beijing is so clouded in smog | Mail Online
    http://www.dailymail.co.uk/...-smog-way-sunrise-watch-giant-commercial-screens-Tiananmen-Square.html
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    dnes je vyroci upaleni Jana Palacha
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam