• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GUMAGUARANGAZOVANE UMENI / umeni vs. politika a společnost --- aktivismus, propaganda, kritika, subverze NOVÉ: 666
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    EDEN: to byl vtip, no nevadi, stane se;)
    SHM8
    SHM8 --- ---
    mě to náhodou přijde pro tzv. alternativní "scénu" typický.. pro někoho je jednoznačnym terčem stát, ignorujíce rizika vyplývající z fungování trhu - z těch se potom stávají alternativní podnikatelé snažící se vyhnout úkladům státu...nějaká paralerní polis a podobně, to je jen značka, co to má líp prodat, i když tomu asi věří.. pro ty, kteří vnímaj hlavní hrozbu v trhu utrženym ze řetězu, ty končej většinou ve veřejnym sektoru, jako zaměstnanci státu, neziskovek, škol.. čest výjimkám, co to bez hanby zvládnou jinak..

    ..já jen jestli dobře vidim - výsledkem tý sprejem psaný angažovaný rovnice je čůrák, nebo je to fb, nebo co to je?
    EDEN
    EDEN --- ---
    FIDEL: jak pisem furt len voda...
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    EDEN: silna argumentace a velmi konkretni;) nebudes ty nakonec tim "filosofickym tahounem" z Vitvarova textu?;)
    EDEN
    EDEN --- ---
    FIDEL: tak obdivujem ako rychlo dokazes dospiet k zaverom ale bohuzial si mimo, ako v tych svojich pocitoch tak aj v analyzach a logickych skratkach, neudelas nic :)
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    EDEN: no vidis a ja mel pocit, ze jsi zakdakal prvni;) o tom, ze komunita ztohoven ma trvale problemy s pochopenim jakychkoliv textu o privatizaci podvratneho umeni a ze ma uplne stejne problemy s pochopenim jednoduchych symbolu, mne ale neni treba presvedcovat, to se preci rozumi samo sebou - zvlaste, kdyz si uvedomis, ze nerozklicovali ani jednoduche sdeleni Bendovy eseje Paralelni polis a pocitam, ze jeho dalsi texty se k nim asi ani nedostaly. Neudelas nic;)
    GGG
    GGG --- ---
    Východiska: Soundtrack impéria je Severná Kórea v hudbe | Východiska
    http://www.rozhlas.cz/...ska/_zprava/vychodiska-soundtrack-imperia-je-severna-korea-v-hudbe--1428053
    EDEN
    EDEN --- ---
    FIDEL: ze potrefenym husam docvakne ironicka imbecilita tohto prejavu to teda az tak vysoko tento manifest politickej angazovanosti rozhodne nesiaha, to je poznat hned :)


    ale ta myslienka ze to ma rovnaky obsah ako odborne clanky podobne postihnutych jedincov tak ta je pravdiva, tej sa drz
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    EDEN: taklenc nejak si predstavuji oficialni vyjadreni "komunity" uzitecnych idiotu, kteri za drobne od multimilionaru buduji novy, lepsi, (anarcho)kapitalisticky svet, aniz by jim docvaklo, ze funguji jako alibi toho sameho systemu, jenz -udajne-chteji tolik menit.

    Co se insitniho pristupu autora tyce, myslim, ze zvolil presnou pochopitelnou zkratku, ktera jen potvrzuje co uz jini napsali v ryze akademickych textech
    SALEM
    SALEM --- ---
    EDEN
    EDEN --- ---
    HYNEK: toto je iny level! klobuk dole za to ako sa autorovi podarilo tymto jednoduchym dielom odhalit svoj mentalny obraz a zaroven podat uderne svedectvo o rafinovanom ideovom pozadi komunity, ktora nevaha sa s dielom bezprostredne stotoznit neuvedomujuc si, ze odkaz ktory sa autor pokusa odovzdat vypoveda viac o nej samotnej ako o tom komu je zdanlivo urceny... to je tak meta :)
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    NOIK:

    Karel Kyovský
    naproti je herna, mozna budou mit kamerovej zaznam.
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    Podaří se oživit budovu zchátralé polikliniky? | A2larm
    http://a2larm.cz/2014/12/podari-se-ozivit-budovu-zchatrale-polikliniky/
    NOIK
    NOIK --- ---
    LOL

    Daniela Hanusová Bydlím vedle a nestačila jsem se hned z rána divit! Nechápu, jak taková lidská debilita a "neúcta" může existovat!
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    HYNEK:

    Matěj Chytil
    Epos 257 zajde podat trestní oznámení na neznámýho pachatele a natočíte o tom postmoderní film?
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    z fb PP

    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    SALEM: no vadí... vydávat to, že se si to celý nechají platit místními zbohatlíky za radikalitu mi přijde mimo, teda chápu, že pro Respekt, kterej platí Bakala a kníže to radikální asi je :D asi v tom, že Ztohoven to vydávají za přednost, kdežto respekťáci naiváci s tím někde v koutku duše mají ještě problém ;)
    MAESTRO_MLK
    MAESTRO_MLK --- ---
    SALEM: SMYSLOV:
    S_TEJK: Jen tak do pléna.
    A za jakou cenu si umělec teda může koupit tvůrčí svobodu ?

    obzvlášť u umělců, kteří nemají publikum...nebo z podstaty (nebo formy atd.) jejich umění, ani příliš veliké mít nemohou...
    SALEM
    SALEM --- ---
    S_TEJK: a co ti vadí?:) ten článek je jenom blbej a úplně k ničemu, ale nic moc závadnýho se v něm netvrdí.
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    S_TEJK: Z toho dovnitř
    29. 11. 2014 | aktualizace: 30. 11. 2014 11:50
    Umělecká skupina Ztohoven je radikální i v názoru, kdo ji má platit

    Je to vzrušující otázka těchto dnů: za jakou cenu si umělec může koupit tvůrčí svobodu? Dokumentaristé se mezi sebou přou, zda mohou točit nezávislé filmy, když jim je platí energetický gigant proslulý zneužíváním dominance na trhu. Kurátoři řeší, jestli jejich spolupráce s galeriemi financovanými reklamními agenturami není skrytou marketingovou kampaní. Divadelníci nevědí, zda je správné vyměnit mizernou grantovou politiku veřejného sektoru za podporu od soukromníků s nejistými úmysly.

    Do této debaty nyní razantně vstoupila aktivistická skupina Ztohoven. Její stanovisko je jednoduché. Doslova říká, že účel světí prostředky, čili je úplně jedno, kdo ji bude platit. S výjimkou státu, vůči němuž se vymezuje jako symbolu nadvlády nad společností. Ale jestli jí bude pomáhat Karel Janeček nebo Vladimir Putin, ji nezajímá. Důležitější jsou pro ni její výstupy než způsob, kterým se k nim dostane.

    Bendův odkaz

    Ztohoven měli vždycky dobrý tah na bránu. Proto je důležité se jimi zabývat. V Česku je spousta jiných aktivistických skupin, Pode Bal, Rafani nebo třeba Guma Guar. Partě kolem Romana Týce se nicméně daří zasahovat nejširší výsek společnosti. O jejich medializovaných projektech se nemluvilo jen ve výtvarných kruzích, ale také u hospodských stolů nebo nedělních obědů. Srdce nad Pražským hradem předělané na otazník, atomový výbuch protlačený do České televize, zfalšované občanské průkazy, zveřejnění telefonních čísel politiků. To jsou jejich nejznámější akce, z nichž se vždy stalo veřejné téma.

    Platí to i pro jejich aktuální projekt Paralelní Polis. Třípatrový dům v pražských Holešovicích, kde se mají dít velké věci. Místo se má proměnit v nezávislý ostrůvek svobody, jakýsi stát ve státě, kde se mimo jiné platí jinou měnou a kde se nikdo nikomu nemůže dívat pod prsty, protože tu nejdou sledovat telefony ani počítače (více v rubrice téma na str. 50–55). Víc než samotná náplň této „otevřené platformy“ ale veřejnost rozděluje způsob, jak ji Ztohoven platí. Peníze jim totiž na provoz posílají úplně stejní lidé, jaké skupina kritizuje. A sice představitelé zdejšího ekonomického establishmentu, kteří mohou společnost ovlivňovat ještě nekontrolovatelněji – protože zákulisně – než politici.

    Ztohoven se otevřeně hlásí k odkazu disidenta Václava Bendy, který koncept paralelní polis vymyslel koncem sedmdesátých let. Formuloval ho jako politicko-společenskou alternativu, jež měla fungovat nezávisle na normalizovaném Československu. Věděl, že už nemá smysl totalitní systém žádat, aby povoloval (natož pak podporoval) undergroundové kapely, vyhozené pedagogy nebo zakázané tiskoviny. Stejně by to za Husáka neprošlo. Ale pokud se tyto aktivity kritizující vládnoucí elity přesunuly do soukromých chalup, bytů či podzemních tiskáren, mohly dál – byť s potížemi a pod hrozbou přísné odvety – „svobodně“ probíhat.

    Skupina Ztohoven se cítí být ve stejné situaci. I demokratický stát má podle ní pod kontrolou veškerý náš život. A je velmi citlivý na to, když někdo nerespektuje jím nastavená pravidla.

    Pokud například v metru vyměníte reklamní plakáty za své vlastní nebo signálem proniknete do vysílání České televize, hrozí vám vězení. Proto je třeba si vytvořit prostor s vlastními pravidly, kam na vás stát nedosáhne či to bude mít o hodně těžší.

    Takový drobný rozdíl

    Proti disidentům jsou Ztohoven pochopitelně v luxusní pozici. Za jejich aktivismus je nikdo nevyhazuje ze škol, neterorizuje jejich rodiny, necpe se jim v podobě tajných agentů do postelí, nedělá jim domovní prohlídky, nezakazuje jim pracovat v oboru, nevozí je do lesa, kde je zmlátí, nevyhání je za hranice. Pouze jim říká, že musí platit daně v korunách, mít řádnou občanku a nesahat na cizí majetek – ať už jeho vlastníka sebeoprávněněji nesnášíte.

    Přesto prý Ztohoven nezbývá nic jiného než se nechat platit svými nepřáteli. Protože jen tak mohou mít jejich „antisystémové“ akce dosud dělané na koleně dostatečnou razanci. I kdyby měli s tou kritikou všemocného státu pravdu, ještě že takhle neuvažoval Václav Benda. Představa, že koncert Plastiků, přednášku Jana Patočky nebo výrobu samizdatových Lidových novin platí JZD Slušovice, je totiž vskutku absurdní.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam