• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GUMAGUARANGAZOVANE UMENI / umeni vs. politika a společnost --- aktivismus, propaganda, kritika, subverze NOVÉ: 666
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    a teď si dáme si něco opravdu angažovaného!

    SGNLR
    SGNLR --- ---
    Blby je,ze vetsina umelcu/aktivistu,kteri jsou politicky timto smerem zamereny se na podobnym projektu proste podilet nevude,protoze na podobnej opencallvubec nebudou reagovat a uz vubec ne ve spojenim s doxem

    To k ty bohulibosti a teoretizovani a cilovym dopadu apod

    Zakze si bude muset stat vychovag skrze vladni organizace propganfisticky umelce,kteri se nebudou stitit a pak to bude aspon rozmanitejsi ten patos tady
    GGG
    GGG --- ---
    ISIS to Exhibit Floating Pavilion of Art Destruction at Venice Biennale
    http://hyperallergic.com/...isis-to-exhibit-floating-pavilion-of-art-destruction-at-venice-biennale/
    MIKAH
    MIKAH --- ---
    MAESTRO_MLK: diky za nfo..

    este skusim> podla mna je dobre podporovat (vznik) vizualne umenie s nazorom na tejto urovni (toto je komplikovane, nakolko je vidiet, napr. ze tento nazor prichadza k dielu az sekundarne, ale aj to je lepsie v porovnani s na ukor absolutnou odtazitostou od ludi a ich reality), druhou otazkou je, co sa nakoniec do vyzvy prihlasi, coho obraz to bude (spolocnosti, projektu, institucie).

    inak, ponuku na realizaciu nakoniec podala len jedna institucia, ktora to v druhom kole aj ziskala. co tiez o niecom vypoveda (pisanie grantov/zakaziek, specialne europskych). sucastou projektu su aj rozsiahle skolenia verejnych cinitelov. inak sme v rovine symbolickeho u projektu zameraneho napr. na hoax na sieti. neurcita, az teoreticka skupina je tu predmetom na ukor konkretnich ludi.
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    RADIQAL: já to neberu jako trollení, jen ukazuju na konkrétním případě limity tuzemských vládních iniciativ ;)

    co myslíš do hloubky a zajímavé vály? že v HF dělá člověk, co před lety dělal úplně debilni a podprahově xenofobní kampaň Člověka v tísni? Nebo, že shrábnuli velkej balík prachů z norských fondů, kterej mohl jít třeba k grassroots iniciativám nebo se podílet na jejich vzniku?

    zatím se stále jede v centralizaci, takže tu možná vzniká něco jako druhej Člověk v tísni, u kterýho vidíme kam to vede - ke zlepšení situace Romů i bílé chudiny ale určitě ne
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    S_TEJK:
    S_TEJK:
    Rozmáznout debatu o HateFree trolením rusofilie? Dobrý. Ale furt je to omýláním starejch/novejch dobrejch/zlejch argumentů etablovanejch přizdisráčů. Když se zajímáš a jdeš do hloubky, narazíš na zajímavý vály... Ale u člověka jako ty se nebojim, že by tyhle jednoduchy triky neznal. Proč ty teda vlastně máš takovou pifku na (rozuměj hejtuješ) HF?

    SGNLR: Tohle to "insideři netušili", co tu znívá pravidelně už od dob B2RU, a možná mnoehem dýl, je už docela nudný, a já nevěřim, že na to ještě kdy kdo nalítne. Dobrou lekci nám to dalo a teď hurá budovat!

    PS: to video je fakt "vtipný". DIK!
    Hlášky typu: "tvůrčí svoboda", "Romantický ideál umělce, který si fakt jede ten svuj kurz a jeho umělecká integrita je ta nejvyšší hodnota, který je schopen ať už to znamená cokoli..." a další jsou naprosto úžasný. Respekt tomu, kdo psal/a ten voiceover...A docela hanba tomu labelu "nezávislosti", kterej si měl DOX přivlastnit...
    CROME
    CROME --- ---
    S_TEJK: To pis Machackovi, zamenovat xenofobii s rasismem fakt neni fajn a srovnavat imperialisticky Rusko s Romakama je hodne demagogicka podpasovka ale ok enjoy your fight.
    BOD
    BOD --- ---
    S_TEJK: whatever
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    BOD: to nejsou mantinely politické korektnosti, to je mantinel jejich statutu a pozice ;)

    CROME: aha, takže třeba za Macháčkoviy rasistické vyplody "Rus lže ráno, v poledne i večer" může Kreml? spasíbo - to jsme na stejní lajně, že za anticiganismus, můžou cigoši, tobě už taky asi měkne mozek :)
    CROME
    CROME --- ---
    S_TEJK:mno nejvic vznik "rusofobie" podporuje prave soucasna Kremelska politika, coz je i zcela nepokryte soucast jeji zahranicni politiky, ktere se zaminka potlacovani prav rusky mluvicich mensin velmi zamlouva, vidim dost zasadni rozdil kritiky politickych kroku Ruskyho establishmentu a trealny nenavisti k mensinam tedy Rusum jako takovym..
    BOD
    BOD --- ---
    hele mě přijde, že to co dělaj má smysl, i přes zmíněné mantinely politické korektnosti.

    samotné bonmoty dementů mě nevzrušují, kde kdo kecá sračky, až to podloží dlažební kostkou, to bude jiná...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    radsi cikana za souseda, nez rusaky na dovoleny....
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    jak je ten bonmot? Rusové jsou Cikáni pro lepší lidi?
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    BOD: tak až začnou vystupovat i proti aktuálně hodně rozlezlé nenávisti proti Rusku, tak mě vzbuď ;)

    to je další z háčků, další věc do které nepůjdou, protože v rusofobním nastevení jede téměř celej lidskoprávně liberální mainstream, a právě proto to nedaj
    BOD
    BOD --- ---
    S_TEJK: obecně proti nenávisti a xenofobii
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    BOD: HF dělá něco proti rusofobií?
    BOD
    BOD --- ---
    Na HF si nevíc cením právě tu schopnost zasáhnout mainstream, asi je to tím, že to jde "zezhora", HF divadla, tělocvičny, kluby, víc lidí si toho všimne a třeba se zamyslí, v situaci kterou by jinak nepostřehli se zastanou napadeného nebo jen nedopustí aby to eskalovalo v otevřenou diskriminaci, popř. fyz. šikanu. Přítelkyně je z Ruska, studuje tu a mám o ní přirozeně strach, sám jsem si na škole zažil své a to nejsem cigán/člověk z východu. Iniciativy "zdola" jako Nerasismu jsou super a v podstatě není co vytknout, ale reálnej dopad je (z mého pohledu) minimální.
    HF je IMO jedna z mála věcí co nahoře neposrali (další co se mi líbí je ranná pěstounská péče, což je v podstatě taky žehlení průseru kterej vzniká špatným fungováním státu).
    MAESTRO_MLK
    MAESTRO_MLK --- ---
    S_TEJK: Jako jasně, tenhle rozměr chápu. Ale to alibi je průhledný. A jakoby i argumenty typu - My se na vzrůstající xenofobii a rasismus snažíme najít řešení, tím že jsme podpořili HF - jsou snadno vyvratitelný tím co píšeš... Je jasný, že to nic nevyřeší. Ale samo o sobě to neni principiálně špatný. A jako jistá forma podpory kultury v tom nevidím to zlo. Souhlasim, že by to mělo jít ruku v ruce i s těma ekonomickejma aspektama...

    Každopádně díky za osvětlení tvého postoje.
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    MAESTRO_MLK: má to spoustu hačků, asi nejpodstatnější, že je to takový ten cool antirasismus pro všechny, který ale nepůjde v něčem na kořen věci

    například v tom, že nejvíc by vláda udělal proti rasismu to, kdyby ekonomicky zlepšila situaci nejchudších, na to ovšem celkem sere - bude ji nějak HF v tomhle kritizovat? sotva

    bude držet hubu a krok, protože jsou to její zaměstnanci

    takže tento uhel pohledu je, že HF dělá hezkou omáčku či alibi na systémově "rasistický" přístup vlády
    MAESTRO_MLK
    MAESTRO_MLK --- ---
    MIKAH: když klikneš na ikonku toho kdo příspěvek psal pravým tlačítkem myši a dáš odpovědět, tak to tvou odpověď i naváže.

    S_TEJK:
    SGNLR:

    Jinak, vcelku souhlasím. Ta smlouva nerazí žádnou propagandu. Neni to žádný uplácení za reklamu na konkrétní stranu. Očividně ani malá domů, ty peníze nejsou nijak přehnaný. Co je špatnýho na tom, že stát skrze vládu podporuje všeobecný podkopávání nenávisti, xenofobie a rasismu? Jasně, měl by řešit i konkrétní problémy v místech, kde je situace vyhrocená a milion dalších věcí... Ale vedle toho může i podpořit takvouhle výzvu, proč ne? Jasně, měl by podporovat umění a kulturu všeobecně, bez požadavků na konkrétní vyznění děl. Ale, když jde zrovna o tohle vyznění, znovu si říkám, proč ne?

    Nějak v tom nevidím tu linii zla, systému, ani babylonu...v tomhle konkrétním projektu. Je tam? Kde?

    Díky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam