• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GUMAGUARANGAZOVANE UMENI / umeni vs. politika a společnost --- aktivismus, propaganda, kritika, subverze NOVÉ: 666
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Kominické kostýmy upomínající na éru lupičů-gentlemanů, absence vulgarit, hravost a vcelku univerzální mravní apel dělají z výstupu po lešení a výměny vlajky skoro staromilskou neplechu po vzoru nezdobných oktavánů, kteří se chtějí pomstít nemilovanému profesorovi fyziky.

    Zuzana Válková: Rudé trenýrky prosím objednat kvartálně - Deník Referendum
    http://denikreferendum.cz/clanek/21297-rude-trenyrky-prosim-objednat-kvartalne
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Máme-li stát o umělecké provokace v rámci společnosti (polis), pak se tyto nikdy nesmějí stát pouhým morálním gestem a politikem, jako se to může jevit u Ztohoven nebo třeba u Davida Černého, jehož dílo Entropa si odneslo titul bulvární zábavy i od některých kolegů, například od Jana Mančušky.

    "Celý život se vyrovnávám s tím, že naše deníky rubriku Umění v jeho pravém obsahu zdaleka nenabízejí a musím se spokojit s rubrikou Kultura, kam se vejde všechno," napsal Mančuška před pěti lety v otevřeném dopisu galerii DOX, která má Entropu ve sbírce. "Dílo Entropa ale svou povahou a kvalitou patří do rubriky Koktejl, Zajímavost či Relax."

    Pasáže a tišiny Petra Fischera: Rudé trenky na Hradě jako rušivý faktor?
    http://archiv.ihned.cz/...t=buffer550ba&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Všichni jsme jen poddaní

    Vojtěch Varyš, komentátor MF DNES 22. září 2015

    Je směšné přikládat naší hlavě státu atributy monarchie; jenže právě domnělou důstojnost stvrzuje i skupina Ztohoven svým činem.
    Skupina Ztohoven vyjádřila postoj vůči Miloši Zemanovi tím, že na Hrad místo prezidentské standarty vyvěsila rudé trenky. Symbol jasný, rychle rozpoznatelný – trenky jako obraz prezidentovy lidovosti a domnělého buranství; rudá barva jako náznak jeho náklonnosti k Číně a Rusku. Konzervativní reakce včetně Hradu na sebe nenechaly dlouho čekat: jde o zneuctění Pražského hradu, hlavy státu, o útok na stát jako takový. Ať už je prezidentem kdokoli, máme vůči němu zachovávat formální úctu.
    Je komické, že v zemi hrdé na svůj ateismus, okázale dávající najevo odpor k autoritám a formálním předpisům, v zemi, kde se svého času i zakázalo používat šlechtické tituly, je prezident, tedy první úředník státu, vnímán jako konstituční monarcha. Sídlí na Hradě, má vlastní vlajku, když vstupuje do místnosti, znějí slavnostní fanfáry. Prezident jmenuje univerzitní profesory, zahajuje školní rok a drží projevy vůči svým poddaným – přirozeně z Hradu.
    Proti atributům prezidentské funkce vystupovali Václav Havel, Václav Klaus i Miloš Zeman a všichni jim v různé míře nakonec podlehli, když byli sami prezidenty. Pražský hrad v sobě zřejmě má zvláštní moc, něco jako Tolkienův prsten. Koneckonců i lidoví vládci rovnostářského komunistického režimu sídlili na Pražském hradě. Když ani tohle nepraštilo do očí restaurátory demokratického režimu, neučiní to asi nic. Naše republika bude navždy tak trochu monarchií.
    Vtipné však je, že diverzní akce skupiny Ztohoven nemíří proti domýšlivému majestátu, ale naopak ho podporuje. „Prezident, který se nestydí vůbec za nic“(jejich slovy), je sám zneuctěním Pražského hradu, měl by odejít a posvátné místo české tradice přenechat někomu důstojnějšímu. Další paradox: k důstojnosti vyzývá skupina vnímaná – a sama sebe prezentující – jako drzá, provokující, anarchistická. Kde se v komediantech, schopných vtipné výtržnosti, bere státotvornost? Protože myslí jako poddaní.
    Českou společnost, zdánlivě liberální, ve skutečnosti však do morku kostí konzervativní, zvedají podobné akce ze židle. Nejde jen o skupinu Ztohoven či jejich blížence, třeba Rafany nebo Guma Guar, svého času dostával i Havel vyspíláno za to, když s Hradem nezacházel dostatečně pietním způsobem. Problém provokativních akcí je, že málokdy jdou za hranice dětského vzdoru. Jejich tvůrci jsou málokdy ochotni zasáhnout do vlastních životů.
    Slovinská skupina Maska svého času realizovala pozoruhodný experiment. Tři její členové si změnili – i úředně – jméno na Janez Janša, což byl tehdejší slovinský premiér a vůbec barvitá postava tamní politiky (dnes sedí ve vězení za korupci, ale navzdory tomu vybojoval další poslanecký mandát). Vstoupili také do jeho strany a pořádali řadu akcí na jeho podporu. Náhodně přitom objevili, že politik se sám skrývá pod pseudonymem a jeho pravé jméno je Ivan Janša. Performeři zkoumali i svoje hranice: jejich rodiny nesly změnu identity nelibě; potíže měli i se sponzory nebo kurátory. Zašli však mnohem dál, než je pouhé kálení v galerii nebo vyvěšování spodního prádla.

    https://www.facebook.com/piratskenoviny/posts/1001262986582939
    VLKSAMOTAR
    VLKSAMOTAR --- ---
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Nad Pražským hradem konečně zavlála standarta muže, který se nestydí vůbec za nic (2)
    https://vimeo.com/139808328
    GGG
    GGG --- ---
    Žádné Norsko neexistuje | A2larm
    http://a2larm.cz/2015/09/zadne-norsko-neexistuje/
    SGNLR
    SGNLR --- ---


    Vladimír Turner | Flickr - Photo Sharing!
    https://www.flickr.com/photos/signaler/
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    To greener pastures
    https://vimeo.com/120999683


    To greener pastures |
    http://www.alanahunt.net/work/kandos/to-greener-pastures/

    To greener pastures looks closely at the holes that have been made in fences around the sheep farms of Kandos in western NSW. The animals that made these holes were trying to get to greener pastures. This work is about the basic desires and needs of these animals as much as it is about the basic desires and needs of people. From the enclosures of Britain that brought an end to the commons, to the colonial demarcations over land that split up the countries of Aboriginal Australia, to the violence of national borders and the imagined identities they shape.
    GGG
    GGG --- ---
    knihkupectví v kostele sv. Jakuba Většího, Jičín

    BARUSHA
    BARUSHA --- ---
    EPOS_257
    EPOS_257 --- ---
    MÍSTA MEZI MÍSTY

    Epos 257 a Marek Matvija uvádí premiéru dokumentárního eseje Místa mezi místy.
    Film je portrétem vnitřní městské periferie, její skryté dynamiky a lidí, kteří ji zabydlují.

    www.mistamezimisty.cz

    17. září Nákladové nádraží Žižkov

    18:00
    diskuse Kvalita designu ve veřejném prostoru v rámci Landscape festivalu

    20:30
    MÍSTA MEZI MÍSTY premiéra
    + debata s tvůrci a Radovanem Haluzíkem

    21:30
    AFTERPARTY
    Stanislav Abrahám / alternative electronic

    VÝSTAVA
    Epos 257 v prostoru Nákladového nádraží Žižkov vystaví několik objektů ze série Lines
    – nalezených objektů/artefaktů na území vnitřní pražské periferie.

    Facebook událost


    SALE
    SALE --- ---
    Infocentrum Salé and friends na FREEZE FESTU http://www.freezefest.cz/

    DISTRA
    Distribuce, kde můžete nakoupit od českých i zahraničních knih, časopisů a zinů, přes oblečení až třeba po kávu.
    -Infocentrum Salé (http://sale.451.cz/)
    -Iniciativa Ne Rasismu!(http://nerasismu.noblogs.org/)
    -Good Night WhitePride (https://www.facebook.com/pages/GNWPCZ/180441835344502 )

    VÝSTAVY
    -„Nová věčnost, nebe vysoko nad námi je naše“– výstava plakátů se squatterskou tematikou, která měla premiéru v dnes již vyklizeném squatt Cibulka. Mohli jste ji vidět i v rámci Artwallgallery u Vltavy. Plakáty z výstavy budou k zakoupení v Salé distru. http://www.artwallgallery.cz/cs/content/nov-v-nost-nebe-vysoko-nad-n-mi-je-na-e )
    -Fotografie z Milady a squatterské okupace na Albertově.
    -„Oběti neonacismu po roce 1989“ od Antifašistické Akce, která byla poprvé k vidění v Lidickém památníku.( http://nezapomeneme.antifa.cz/?p=43 )
    V době konání Freeze festu proběhne velekoncert Daniela Landy na Letišti v Letňanech. Vliv Landovy tvorby přibližuje text „Dane, čas krev nesmyje“ ( http://landa1990.cz/ , http://a2larm.cz/2015/09/dane-cas-krev-nesmyje/ )

    A DÁLE…
    V areálu festivalu si také můžete za doporučený příspěvek koupit brožuru „Fénix nevstal z popela“ a dozvědět se více o současných, a těžko uvěřitelných, policejních represích vůči anarchistickému a antiautoritářskému hnutí, známých jako operace Fénix.( http://antifenix.noblogs.org/)
    Na Freezefestu se po delším čase objeví a bude k zakoupení další číslo A-kontra. (http://www.a-kontra.cz/ )
    Kulturní čtrnáctideník A2 slaví letos 10 let. K výročí si budete moct odnést starší čísla jednoho z mála kvalitních periodik. (http://www.advojka.cz/ )
    V neposlední řadě doporučujeme dokumenty v rámci letošního kina (a kino samotné, které se nese v duchu TRASH a 90´ let). V jeho programu najdete squatterské příběhy současné i generaci zpět vzdálené. Podíváte se k českým graffity začátkům i do revoltou nabitých temných tunelů současnosti. Dále se díky iniciativě Ne rasismu! podíváte na situaci uprchlíků v Řecku, nebo řecké ekonomické situaci pod tlakem mocných. K vidění budou také dokumenty současných mladých filmařů a filmařek.

    KDYŽ NEBUDU MOCT JÍST, NEBUDE TO MOJE REVOLUCE.
    Zahnat hlad, občerstvit se, nebo se sladkými zákusky posilnit můžete ve veganské kuchyni, kde spojily své síly dva autonomní kolektivy:
    Food not BombsPraha ( http://food-not-bombs.cz/praha )
    a
    CocinaPerdida z Brna (https://www.facebook.com/cocina.perdida )
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    GUMAGUAR
    GUMAGUAR --- ---
    Chtěl jsem popsat podprůměrnost novinářů, říká Umberto Eco o nové knize - iDNES.cz
    http://kultura.zpravy.idnes.cz/novy-roman-umberto-eco-0bb-/hudba.aspx?c=A150906_224519_hudba_ob
    MTO
    MTO --- ---


    ꓼ-)

    _PU
    _PU --- ---
    Migrace a ultrapravice | A2larm
    http://a2larm.cz/2015/09/migrace-a-ultrapravice/
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    Kolem uhelnych panci na sevwru Cech dnes zacinaji "expedice" a program umelecko-enviromentalniho projektu Hranice samoty-dohlubunch uhelnych mracen

    Program | Frontiers of Solitude
    http://frontiers-of-solitude.org/cs/program
    _PU
    _PU --- ---
    Manuál na pomoc uprchlíkům | A2larm
    http://a2larm.cz/2015/09/manual-na-pomoc-uprchlikum/
    Kdyby někdo měl chuť pomoct.
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    kdybychom zbili Tyce, mohli bychom to oznacit za umeni
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam