• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GUMAGUARANGAZOVANE UMENI / umeni vs. politika a společnost --- aktivismus, propaganda, kritika, subverze NOVÉ: 666
    KAPITAN_STIKA
    KAPITAN_STIKA --- ---
    Trojboj, který obsahoval závod v běhu po Karlově mostě a turnaj v kuličkách tamtéž, měl za cíl tzv. za běhu zkoumat, zda se dá v centru Prahy sportovat, rekreovat a žít i v "souběhu" s procesy turistifikace a gentrifikády.

    Výsledky výzkumu zatím nejsou zveřejněné, nutno však říct, že dočasnou zkušeností účastnic a účastníků trojboje je, že i patnáctiminutové mlácení se paličkou do čela nebo snaha prostrčit si vidličku jedním uchem a vystrčit ji druhým, lze považovat za příjemnější činnost než průchod Karlova mostu z jedné strany na druhou.

    Akce proběhla v rámci Případu pro sociálku, festivalu sociálního umění, dne 8.12. 2018.
    Trojboj Radia Tuleň
    https://www.youtube.com/watch?v=OwemclgGzVk
    SALE
    SALE --- ---
    [ Spelling mistakes cost lives dot com / vystavagallery show / 10.12.2018 / CR - Praha - infokafe Salé ]

    "Britain hating anarchist who knows the value of nothing" - Tory MP Johnny Mercer

    Darren Cullen je satirický umělec, ilustrátor a spisovatel. Narodil se v Leedsu irským rodičům, bydlí v Londýně. Studoval na vysoké umělecké škole v Leedsu, kde se naučil jazyk a techniky reklamního média, kde chtěl i pracovat, ale postupně začal být zděšený etickými implikacemi, které reklama zahrnuje. Tvrdí, že "manipulace tužeb a aspirací veřejnosti, obzvláště těch dětských, používání arzenálu sofistikovaných a emočně poškozujících psychologických technik je děsivou cestou k vydělání na živobytí a ještě horší cestou k udržení ekonomiky."

    Reklamu tedy opustil a začal studovat výtvarné umění na umělecké škole v Glasgow. Nyní používá reklamní jazyk k projektům o prázdných slibech konzumerismu a lžích armádních verbířů. Začal v roce 2013 vydáním komiksu, anti-armádního verbovací bookletu satiricky pojmenovaného "Join the Army / Be the meat".

    Podobně jako s "Pocket Money Loans", Cullen zrealizoval sérii krátkých filmů nazvaných "Action Man:Battlefield Casualties k přilákání pozornosti ke způsobu, jakým Ministerstvo obrany míří na děti od pěti let se svou oficiální nabídkou hraček „Armádní síly jejího veličenstva", které například obsahují I hrací soupravu dronů Royal Air Force. Cullen říká, že je "obzvláště zainteresovaný v místech, kde hrozné požadavky našeho systému kolidují s nevinností dětství. Dětské hry, stejně jako jiné aspekty lidského života, byly zkolonizovány kapitalismem a adaptovány do druhů dětských tréninkových táborů pro tvrdě pracující spotřebitele a vojáky zítřka."

    Nepleťte si ho s graffiti umělcem stejného jména.
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    A$AP Rocky - Gunz N Butter (Official Video) ft. Juicy J
    https://www.youtube.com/watch?v=7i2Y44vXRZw
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    BEHIND THE FOSSIL CURTAIN / ZA UHELNOU OPONOU (full movie)
    https://vimeo.com/269467101


    Documentary movie_ 27 minutes
    Czech with English subtitles
    2018

    ENGLISH
    In the dismal post-apocalyptic landscape of the coal basin in the northern part of the Czech Republic, through an artistically conceived film, we learn about an environmental movement whose motto is „change the system, not the climate“. Why these ecological activists are being labeled extremists is, for the film director, one of the examples of how the state is creating the enemy, thereby strengthening its own power.

    ČESKY
    V neutěšené postapokalyptické krajině uhelné pánve na severu České Republiky se skrze výtvarně pojatý film seznamujeme se současným environmentálním hnutím, jehož mottem je “změňme systém, ne klima”. Proč jsou tito ekologičtí aktivisté označováni za extremisty je pro režiséra jeden z příkladů toho, jak si stát buduje nepřítele, na základě čehož posiluje svou moc.
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    Kronika - The Most Beautiful Catastrophe
    http://www.kronika.org.pl/...exhibitions/current-exhibitions/item/990-the-most-beautiful-catastrophe

    The Most Beautiful Catastrophe

    01.12.2018 - 04.01.2019
    curator: Jakub Gawkowski, cooperation: Katarzyna Kalina

    The Most Beautiful Catastrophe is an intervention project that critically reflects on the UN Climate Summit (COP24) taking place in the post-industrial region of Upper Silesia. It presents the voices of artists, activists, and scientists from Central Europe, who connect their interest in the current environmental crisis with an active search for alternative visions of the future, both on a local and global scale.

    When considering the role of the viewer and the participant in the upcoming ecological, economic, and social disasters, the project locates the individual between the forces of the global market, great politics, and the media broadcasting the end of the world. It also engages with questions of activism and individual responsibility, and their real and imagined impact on resisting climate change. Today, neoliberalism shifts the responsibility and the burden of a potential ecological collapse on the consumer whilst enhancing consumerism – but of a “conscious,” “green,” and “sustainable” type.

    In addition to interventions, protests, and actions to protect the environment, it is necessary to problematize the very concept of nature, as well as to reflect on new inter-species models of coexistence. The Most Beautiful Catastrophe proposes to rethink the future of the planet and the relationship between humans and the environment, while rejecting the new-age vision of ecology and Gaia, the good Mother Earth. In the face of the upcoming catastrophe, apart from lament and active opposition, one needs to look for new solutions, which go beyond the simple dichotomy of pure nature and toxic civilization. But how to overcome the crisis, when there is no food we can eat, clothing we can buy, or energy we can use without participating in the chains of destruction, suffering and exploitation?



    Participiants: APART Collective, Karolina Brzuzan, Mikuláš Černík, Sara Czyż, Marcin Doś, Krzysztof Jung, Tamás Kaszás, Michal Kindernay, Diana Lelonek, Barbara Sass, Marta Senk, Pavel Sterec, Tereza Stöckelová, Vladimír Turner
    MTO
    MTO --- ---
    Válečníci / Warriors (TV film) (1999) | ČSFD.cz
    https://www.csfd.cz/film/46826-valecnici/prehled/

    Válečníci / Warriors / Peacekeepers 1999, EN - CZ tit.mkv | Ulož.to
    https://uloz.to/!ubAVZJ6edIcN/valecnici-warriors-peacekeepers-1999-en-cz-tit-mkv
    ZZUZI
    ZZUZI --- ---
    KAPITAN_STIKA
    KAPITAN_STIKA --- ---
    No, to se úplně nepovedlo, ale lepší než světelným mečem mezi půlky, jak se říká.
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    KAPITAN_STIKA: pripad pro grafika
    RAVEBOY
    RAVEBOY --- ---


    V osmnáctém, tentokrát středečním pokračování cyklu Audire si poprvé posvítíme na dosud opomíjenou afroamerickou komunitu v USA. Od dob jazzové fúze s rockovou hudbou na počátku 70. let začali černošští muzikanti přejímat i elektrické a elektronické hudební nástroje. Syntezátor i vokodér získávají status hudby budoucnosti, ve které již lidé nežjií pod rasovým či ekonomickým útlakem, a electro funk se stává jejím soundtrackem.

    In the eighteenth, this time Wednesday’s installment of Audire we are going to shed some light on hitherto neglected African-American community in the USA. Since the times of jazz fusion with rock at the beginning of the 1970s, black musicians have begun to adopt also the electric and electronic musical instruments. Synthesizers and vocoders obtain the status of music of the future where people don`t live under racial or economic oppression and electro funk becomes its soundtrack.

    [ AUDIRE - Electro funk & Afrofuturism / konferenceconference / 28.11.2018 / CR - Praha - Punctum, Krásova 27, Praha 3 ]

    ELECTRO/BOOGIE
    KAPITAN_STIKA
    KAPITAN_STIKA --- ---
    KAPITAN_STIKA
    KAPITAN_STIKA --- ---
    FRIENDSHIPPOWER
    FRIENDSHIPPOWER --- ---
    Kalousek - Nazdar, ty čůráku :)
    https://www.youtube.com/watch?v=VwP6RWSBWMc
    MASOO
    MASOO --- ---
    SGNLR: ja sem se v tom na moment ztratila;)
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    FRUITS: uz se to nejak zjistilo, zda to bylo na popud Sasi Bellu nebo jak?

    ale je to genialni, ze si jedny urazeny politici, najali kreativniho vola, co jim vymyslel antikampan, ktera vypada jako blackbloc guerillovy video ne?:) krasnej svet. me treba potesilo, ze to na ulici vydrzelo snad jen jeden den- uz v pondeli vecer jsem videl samotnyho Ondreje Rutta, jak to sundava z lamp a zabradli
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    Květiny od Babiše a Okamury vyhodili kvůli demokracii. Neslušné, říkají politici - iDNES.cz
    https://zpravy.idnes.cz/...-andrej-babis-tomio-okamura-1hf-/domaci.aspx?c=A181117_085852_domaci_linv

    Část opozice rozumí vyhození květin, Černochová z ODS mluví o primitivismu — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/...-babisovy-i-zemanovy-kvetiny-skoncily-v-kosi-incidenty-resi-policie
    FRUITS
    FRUITS --- ---
    Postfaktický humor se vloudil už i do souboje lokálních politiků

    Někdo ilegálně vyvěsil v noci spousta bannerů a kartonů s propagandou Zelených Prahy 3, která jen trochu víc napřímo referuje reálný politický program Zelených P3.
    https://www.facebook.com/CHKOZizkov/videos/181671822698009/

    Těším se na rozuzlení celé kauzy a z jakého Stiftungu für radikalen humor pocházejí prostředky na celou kampaň? Inspiroval se Saša Bellu u Rádia Tuleň?
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    HYNEK: ty uz vykradaj sami sebe vsichni, ale narozdil od umelcu, se to ani nesnazej kazdej udelat nejak novou formou(Budvar, Excellent, Jagermeister). nedelaly Jagermeistera drive taky lidi z YInachi, ktery delali Kmeny? Je fakt, ze treba Romeo, Michal Dvorak ze Ztohoven, si ted hazi na soc. site hrde fotky, ze s nim Karkys a dalsi lidi z tohodle Jager projektu delaj rozhovor. Je to takovej sentimentalni egoboost, kdyz mluvej o roce 2000, jako pametnici o necem desne vzdalenym a tvarej se pritom, jakoby zformovali novej avantgradni smer:) svetlice a 2MAD v kapuce se zmorfovanym hlasem snad nemuzou uz fungovat ani na patnactilety deti ne?
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    Hele normalne tady takovou znacku napadlo, ze by jako nejak pojednala tema subkultur.
    Fakt dobry, nechapu, ze to jeste nikoho nenapadlo predtim.

    From 00’s To Heroes
    https://www.youtube.com/watch?v=2SLSkQk2f6o&t=0s&index=2&list=PLiNA1IKwee7Ep1bkVyhB30X3RHWs_JLoL
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam