• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GUMAGUARANGAZOVANE UMENI / umeni vs. politika a společnost --- aktivismus, propaganda, kritika, subverze NOVÉ: 666
    KAPITAN_STIKA
    KAPITAN_STIKA --- ---
    Pojď blíž, sedni si na místo určené, pozoruj bezprostřední okolí, nic nevidíš? Neboj se, život brouka hrotaře ti je jen zdánlivě vzdálený, rozhodně méně než život mnohých lidských existencí. Osvobozující myšlenka, že každá existence je stejně významná jako hrotař, jednotlivý brouk, ti dá nový náhled na tvé snažení, pachtění, soutěžení, boj o kus žvance.
    Rozhlédni se dál, výhled přenádherný, stavbě nových rezidencí přímo sousedí již bytové domy obydlené. Také tě napadá, kdo se skrývá pod nánosem luxusu, za nepropustnými skly? Všichni jsme tak trochu voajeři, s příchodem nových sítí se voyerství stalo naším každodenním chlebem, vem do rukou dalekohled a podívej se do oken v přímém sousedství.

    /

    Obklopeni oplocenými rezidencemi, které pohltily volné prostranství doků. Místo nikoho se stalo místem někoho, jen pro vybrané rezidenty žijící v přímém sousedství se zahrádkářskými koloniemi. Kdo tu byl první bojuje již dlouhá léta o přežití. Gigant jménem developer je pro malé zahradní domky těžkým soupeřem.

    /

    Ve snaze předefinovat celou lidskou existenci, ve snaze přestat vnímat lidstvo jako vyšší formu bytí je nezbytné vytvořit město natolik inkluzivní, že si v rámci městského systému najde své místo vše živé. A to včetně lidí bez finančního kapitálu, včetně tuleňů, čmeláků a žab, včetně všech, kteří nikdy nebudou na reklamním billboardu developerských společností.
    Pozorovatelna sousedství
    https://www.youtube.com/watch?v=ijMl5B7qPhE
    STARSIGN
    STARSIGN --- ---
    STARSIGN
    STARSIGN --- ---
    MTO
    MTO --- ---
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    HUMAN.SORRY.
    https://vimeo.com/341540015

    Site– specific installation
    2019
    Prague

    Part of Dreamland outdoor exhibition at Long Island space Prague. Dedicated to Fridays For Future student's srike movement.
    Curated by tereza Špinková
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    Oddcher`s Eco Trip
    https://vimeo.com/304791656
    SGNLR
    SGNLR --- ---


    CAMP – Centrum architektury a městského plánování
    http://praha.camp/galerie/5cdd0e16e90b4f42fcdf6f33-nonument
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    Rezidence Eyebeam (USA) - výzva pro ty, kteří se zabývají dopadem technologií na společnost, Culturenet.cz
    http://www.culturenet.cz/...0b333836a485f4681a4&utm_campaign=2019-05-30-aktuality-culturenet-21-2019
    KAPITAN_STIKA
    KAPITAN_STIKA --- ---
    U Rokytky v Libni umělci upozorňují na mizení městské divočiny ohrožené developerskými projekty | Radio Wave
    https://wave.rozhlas.cz/...tky-v-libni-umelci-upozornuji-na-mizeni-mestske-divociny-ohrozene-7955915
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    NOIK: tak tohle jsem tedy vážně nečekal
    SGNLR
    SGNLR --- ---

    https://www.facebook.com/events/711023162701111/
    Čtvrtek 30. května 2019 v 18:00 až 23:00
    Dreamland 2 ----------------------------------

    Začalo jaro a na Long Islandu pokračuje venkovní výstava, tentokrát ve společnosti s Festival m³ / Umění v prostoru.

    18:00 vernisáž venkovních instalací
    Umělci: Milan Mikuláštík, Martin Pfann + Tadeáš Polák (Rádio Tuleň), Vladimír Turner, Verge, Diana Winklerová
    Kurátorka: Tereza Špinková

    bar, oheň, občerstvení, hudba
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    SYMPOZIUM | Magic Carpets 2019 CZ
    https://www.magiccarpets.cz/sympozium

    SDÍLENÉ MÍSTO ČAS A PROSTOR

    Dvoudenní mezioborové sympozium k aktuálním problémům městského veřejného prostoru a současného umění.

    27. - 28. 5. / Kampus Hybernská
    Jakými způsoby může architektura a urbanismus ve spojení s výtvarným uměním formovat prostory, ve kterých člověk žije a setkává se s ostatními? Jaký vliv mohou mít na sféru sociální komunikace a obohacení člověka ve smyslu vnímání kulturních významů? A jaké skutečné změny vnáší nové technologie a rozšiřování různých virtuálních prostorů do našeho chápání veřejného prostoru, naplnění jeho funkcí a jeho vztahu k pojmům jako (kolektivní) identita nebo komunita? Jsou některé tyto tendence rizikové a jiné naopak přínosné?

    27. 5. PRVNÍ BLOK

    09:30 - 10:15 LUBOMÍR KOSTROŇ působil od roku 1990 v psychologickém ústavu FF Masarykovy univerzity. Po vzniku FSS MU odešel učit na tamější Katedru psychologie. Zabývá se jak obecnou psychologií a psychologií organizace a řízení, tak kognitivní psychologii, řízením lidských zdrojů a psychologií v architektuře. Vedl rovněž seminář o teorii chaosu, komplexních dynamických systémech a jejich modelování. V současné době působí na Brněnské mezinárodní podnikatelské škole (BIBS, a.s.).

    10:30 - 11:15 PAVEL KALINA je český historik umění a architektury, učí na Fakultě architektury ČVUT. Kromě současné architektury se věnuje mj. středověkému a baroknímu umění a architektuře. Je autorem řady odborných článků a knižních publikací, poslední z nich pod názvem "Umění a mystika" vyšla v roce 2013. V současné době vychází jeho nová monografie "Hluboké město".

    11:45 - 12:30 PETR VAŠÁT je sociální antropolog zabývající se urbánními studii. Pracuje jako výzkumný pracovník na Sociologickém ústavu AV ČR a působil na Katedře sociologie Kolumbijské univerzity v New Yorku. Zabývá se komparativním studiem architektury a veřejného prostoru, bezdomovectví a post-socialistického města a časovými, prostorovými a sociálními sférami kultury ulice. Svůj výzkum realizuje v českých a kolumbijských městech.

    13:30 - 14:15 PAVLA MELKOVÁ je česká architektka a teoretička architektury. Od roku 2011 vyučuje na Fakultě architektury ČVUT, a zároveň od roku 1996 působí v architektonickém ateliéru MCA, který založila a vlastní spolu s doc. ing. arch. Miroslavem Cikánem. V roce 2012 založila Kancelář veřejného prostoru na Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy, kterou v současné době vede.

    14:30 - 15:15 PAVEL KAROUS je sochař, který vytváří objekty, věnuje se místně specifickým instalacím, intervencím do veřejného prostoru a realizacím v rámci architektury a výstavnictví. Se svým dlouhodobým projektem „Vetřelci a volavky“ dokumentuje a popularizuje výtvarné umění ve veřejném prostoru z období reálného socialismu. Od roku 2016 také připravuje a moderuje na rádiu Wave pořad Predátoři a plameňáci, který je zaměřený na aktuální projevy vizuálního umění ve veřejném prostoru. V současnosti učí jako vedoucí Ateliéru sochy na Škole současného umění – Scholastika.

    16:45 - 17:30 EVA ŽÁKOVÁ je od roku 2003 vedoucí České kanceláře programu Evropské unie Kreativní Evropa – Kultura a od roku 2005 působí jako vedoucí oddělení Institutu umění IDU. Je odbornicí na kulturní a kreativní průmysly a kulturní politiku a byla hlavní řešitelkou výzkumného projektu Mapování kulturních a kreativních průmyslů v ČR. Je členkou Expertní hodnotící komise programu ÉTA Technologické agentury ČR.

    28. 5. DRUHÝ BLOK

    10:00 - 11:00 LUDVÍK HLAVÁČEK je významný český historik a teoretik umění, kurátor. Byl redaktorem časopisu Výtvarné umění a působil v Ústavu teorie a dějin umění. V roce 1992 byl pověřen založením a vedením Sorosova centra pro současné umění. Dnes je ředitelem Nadace pro současné umění a působí jako pedagog na Fakultě umění a designu UJEP v Ústí nad Labem.

    11:10 - 12:10 KURT GEBAUER je český výtvarník, který se sochařským realizacím ve veřejném prostoru věnuje již od 60. let, kdy patřil mezi nejaktivnější členů české nezávislé a neoficiální umělecké scény. Jeho intervence do veřejného prostoru mají často sociální rozměr. Působí jako emeritní profesor na Vysoké škole uměleckoprůmyslové.

    12:20 - 13:20 TOMÁŠ RULLER je český umělec, pohybující se především v rámci média performance. Vytváří také multimediální instalace, videa, procesuální akce nebo divadelní výpravy. Počátky jeho jeho tvorby leží v období komunistického režimu, kdy se často dostával do konfliktu s vládní mocí a musel své syrové a často kritické performance realizovat v rámci neoficiální scény. V současné době působí jako vedoucí Ateliéru performance na FaVU v Brně.

    14:00 - 14:30 MICHAL KINDERNAY a DEANA KOLENČÍKOVÁ / Performativní přednáška Tinnitus Studies

    14:30 - 15:30 VLADIMÍR TURNER je český umělec současné mladší generace. Ve své tvorbě osciluje mezi dokumentárním filmem, uměním ve veřejném prostoru a aktivismem. Tyto obory nevnímá odděleně a jejich provozování se snaží spojovat v celek, kterému říká aktivní občanský život. Jeho práce z celého světa jsou k vidění na ulicích, filmových plátnech i v galeriích.

    15:40 - 16:40 MARTIN PIAČEK je slovenský vizuální umělec. Zaměřuje se na témata osobní identity z hlediska národně-historického aspektu, příslušnosti ke slovenské národní a státní identitě, analyzuje funkce a významy pomníků a historických monumentů. jeho díla se vyznačují nedůvěrou k oficiálním dějinám, jejich lineární kauzalitě a účelové mytologizaci. Martin Piaček působí jako pedagog na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě.

    16:50 - 17:50 ANDREAS FOGARASI je rakouský vizuální umělec. Ve svých projektech se zajímá o zastoupení místa, moci a identity ve veřejném prostoru. Základem jeho tvorby je kritické zkoumání mechanismů, kterými dnes politika působí v oblasti vizuální kultury. Jeho díla byla zastoupena na řadě mezinárodních výstav a za svůj projekt v maďarském pavilonu na 52. benátském bienále získal Zlatého lva. Příspěvek proběhne v anglickém jazyce.


    Z kapacitních důvodů prosím rezervujte účast na info@flashart.cz
    NOIK
    NOIK --- ---
    NOIK: frčíme do prdele


    Omluva nadaci The Pudil Family Foundation on Artyčok
    https://artycok.tv/42734/omluva-nadaci-the-pudil-family-foundation
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    Mark Dery › Culture Jamming: Hacking, Slashing, and Sniping in the Empire of Signs
    http://markdery.com/?page_id=154
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    Spektakuläre Aktion in Solidarität mit ziviler Seenotrettung
    https://www.youtube.com/watch?v=ciwElh8X4rM
    ZZUZI
    ZZUZI --- ---
    POZVÁNKA
    Ahoj, zvu vás na poslední "CO ČUMIŠ 2 Tentokrát z azylu" v této sezóně ve Švehlovce.
    Jedná se o sociální performance - ženy v sociální tísni zvou diváky na jeden den do fiktivního azylového domu.
    Hrajeme 28. 5. ve 20.00 ve Venuši ve Švehlovce.
    Info o projektu zde https://www.zuzanaburianova.net/cocumis
    Lístky zde https://goout.net/en/plays/co-cumis-ii/nfosd/+ouoyl/
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    Orientujete se nekdo v tomto pribehu?
    K tramvaji u D1 se hlásí developer. Zákon neporušujeme, tvrdí  – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...ka/504896-k-tramvaji-u-d1-se-hlasi-developer-zakon-neporusujeme-tvrdi.html

    Kdo je hodny, kdo je zly a tak?
    SALE
    SALE --- ---
    Anarchistický festival knihy 2019 / 18.-19. 5. Prostor39, Salé, Bike Jesus
    Anarchistický festival knihy 2019
    https://anarchistbookfair.cz/

    "Anarcho"-kapitalismus? Ne, raději knihu..
    Anarchokapitalismus / Anarchistický festival knihy 2019
    https://anarchistbookfair.cz/anarcho-kapitalismus.html
    _____________________________________________
    Něco ze sobotních přednášek

    Bob Kuřík – Mikrofon je naše bomba
    Představují subkultury punkerů, skinheadů, ale také hiphoperů či technařů politický protest, nebo jen zábavu pro své účastníky? A co v takovémto prostředí vůbec znamená politika? Je obsahem subkulturního stylu, projevuje se až v interakci s mocí většinové společnosti, anebo se vyjednává uvnitř subkulturních scén podél takových témat, jako je jejich sebereprodukce nebo genderové vztahy? Můžeme říct, jak se liší vztah hardcoru a politiky v Praze a na menším městě? A jsou všichni skinheadi rasisté? Text je výsledkem rozsáhlého výzkumu interdisciplinárního týmu pokrývajícího různé oblasti toho, kde se v subkulturních scénách odehrává politika. Kniha provádí čtenáře texty různých skinheadských kapel, ideologií současné hardcorové scény i dialogem rožnovských punkerů s myšlením a činy Václava Havla. Představuje také vývoj pražského squattingu, ukazuje důsledky cyklické morální paniky kolem technoparty Czechtek na freetekno komunitu a rozebírá genderové vztahy v punkové a hiphopové subkultuře.

    Pavel Karous – Antifašistické umění v Čechách
    Přednáška je věnována historii i současnosti angažovaného umění proti fašistickým a nacistickým ideologiím na Slovenské a České scéně. Přednáška spojená s diskuzí by se měla zabývat otázkou, jak má vypadat angažované vizuální umění zaměřené proti fašismu dnes, kdy pravicový populismus, rasistické a xenofobní tendence nabývají u nás i ve světě na intenzitě a jestli může mít širší společenskou odezvu tak jako v minulosti.

    Miloš Hroch, Viktor Palák – Příběhy českého fanzinu od 80. let po současnost
    Knižní publikace Křičím: „To jsem já.“, kterou vydalo v listopadu 2017 nezávislé nakladatelství PageFive, bere vůbec poprvé čtenáře na průzkum málo probádané sféry českých fanzinů, tedy neoficiálních amatérských časopisů. Nabízí příběhy těch, kteří se nadchli pro první počítačové hry nebo psali sci-fi povídky, obsesivně sestavovali vlastní žebříčky metalové hudby, hardcore je dovedl na pouliční demonstrace nebo si přáli změnit nastavení společnosti vůči ženám. A ze všeho se svobodně vypsali na stránkách svého časopisu. Bilingvní publikace Křičím: „To jsem já.“ nabízí na ploše 230 stran také unikátní archivní dokumentaci a je rovněž cenným příspěvkem pro zahraniční čtenáře, protože fanzinová kultura mimo angloamerické prostředí není téměř vůbec zmapovaná.

    Release gig A-písničky
    Nejnovější, trochu netradiční publikací z dílny Nakladatelství Anarchistické federace je A-písnička s podtitulem „kytarový zpěvník anarchistických, antifašistických a jiných antisystémových písní“. Najdete v ní padesát rozmanitých kousků z různých koutů světa a časových období, které spojuje touha po svobodě a rovnosti. Knížka bude poprvé k dostání právě na bookfairu a přijdou vám ji představit dobře známí českoslovenští folkaři a folkařka, kteří mají ve zpěvníku taky svoje zářezy: Beltza Gorria, Dáša fon fľaša a OiOi Piratoi. Tentokrát ale nebudou hrát vlastní tvorbu – zahrají vám několik písniček ze zpěvníku, které jsou jejich srdcím milé. Většinu z nich asi budete znát, takže žhavte hlasivky a připravte se na sborové zpěvy od začátku do konce!

    Afterparty
    Ctib – discoegopunk / Rožnov
    Unicorn Partisans – discopunk vs. technocrust / Germany
    Sharpen Your Fringe – lipstick, crowbars, loud punk songs and queer zines

    Výstavy mexické politické grafiky a další... https://anarchistbookfair.cz/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam