• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GUMAGUARANGAZOVANE UMENI / umeni vs. politika a společnost --- aktivismus, propaganda, kritika, subverze NOVÉ: 666
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    LUSINDA: jinak je to akce jednoho z ústavů akademie věd :-) tak snad jsme vcajku
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    kdyby to někomu uniklo, tak na UMPRUM se koná greenwashingová konference placená SHELLem. ťuťuňuňu. Rektor prý studentům , který mu napsali otevřený dopis, řekl, že škola potřebuje peníze a že nikoho z nich v den akce do budovy nepustí.ťuťuňuňu. Já už svojí studentskou kartičku nemám, ale půjdu ten den na místo protestu s nějakou svojí artwashing performance. Tahle země je ráj! Uhlobaroni stavěj Kunsthalle, fosilní vrazi pořádaj "konference" na uměleckejch školách. me guste! Stavte se!



    Ani Shell, ani SPD: demonstrace proti greenwashingu fosilních firem
    https://www.facebook.com/events/338290978490188?ref=newsfeed



    Něco tady „smrdí“. Asi to bude největší byznysová konference o Green Dealu
    https://denikreferendum.cz/clanek/34409-neco-tady-smrdi-asi-to-bude-nejvetsi-byznysova-konference-o-green-dealu
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    ahoj je tu ještě někdo, kdo se aktivně věnuje streetartu? hledáme na akci streetartové umělce na happening - pomalování auta - téma problematika aut ve městě (zdravé auto) environment. Z akce budou videa, fotky na ins. a zaplatíme náklady na materiál cca 12 tisíc. Praha (říjen) akce bude ohlášená na radnici. Prosím ozvěte se mi do zpráv.

    SGNLR
    SGNLR --- ---
    a v knihovně AVČR dnes a zítra proběhne site-specific performance spojená s vědeckou přednáškou na téma resilience. je to moc příjemný a přitom o nepříjemnejch tématech

    Tantehorse : Propojme se včera
    http://www.tantehorse.cz/ri-propojme-se-vcera?gtm_source=artmap

    Propojme se včera - trailer
    https://www.youtube.com/watch?v=faHle_K6upU
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    Zítra akce Epose257, Martina Netočného a Alberta Šturmy tematizující developement brownfieldu Zličín
    JAK SE TO TAM BUDE JMENOVAT - 35%
    https://m.facebook.com/events/484656719848410
    CABOWITZ
    CABOWITZ --- ---
    HYNEK: rozklikl jsem a obecne ma fajn veci: https://driesdepoorter.be/
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    The Follower – Dries Depoorter
    https://driesdepoorter.be/thefollower/

    The Follower - Using open cameras and AI to find how an Instagram photo is taken.
    https://www.youtube.com/watch?v=sd_P0LxIBGI
    TBC
    TBC --- ---
    MTO: smutnej příběh
    FRUITS
    FRUITS --- ---
    SGNLR:
    U těchto paní jsem byl nedávno na přednášce na podobné téma, kterou pořádal Barvolam. Až bude záznam online, pošlu. Právě spolek Barvolam dělá, co se týče inkluze, fakt super práci.
    Barvolam a Lekce upřímnosti | Artyčok TV
    https://artycok.tv/cs/post/barvolam-a-lekce-uprimnosti

    Spolek Barvolam vznikl na české scéně v roce 2016 a jeho cílem je podporovat umělce s nálepkou „mentální postižení“ nebo „autismus“, prezentovat jejich dílo a zprostředkovávat spolupráci s dalšími umělci spolu s podporou jejich inkluze do světa současného umění. Provozují výtvarný ateliér pro neurodiverzní umělkyně a umělce, kde se věnují jejich dalšímu uměleckému rozvoji. Stejně tak, jako je důležité pro neurodiverzní umělkyně a umělce mít možnost rozvíjet kreativitu a svůj výtvarný projev, je to důležité i pro celou naši společnost. Komunita Barvolamu vychází z přesvědčení, že nejen umělec potřebuje publikum, ale i společnost sama potřebuje být vystavena jedinečné perspektivě, kterou tito neurodiverzní umělkyně a umělci mohou nabídnout.
    MTO
    MTO --- ---
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    Objevování Jiného poznání: Sympozium | MeetFactory - Doprovodné programy - Objevování Jiného poznání: Sympozium
    http://www.meetfactory.cz/cs/program/detail/objevovani-jineho-poznani

    Tento víkend proběhne v Meetfactory sympozium, které by tu někoho mohlo zajímat.

    "Tradice Západního myšlení je spojená mj. s mocenskými strukturami postavenými na útlaku (kolonialismus, patriarchát) či extraktivismu (namířenému vůči přírodě i lidem), což přispívá k sociálním, ekonomickým a ekologickým problémům současnosti. Zabývat se alternativami vůči těmto systémům proto považujeme za jeden z úkolů umění a kultury."

    třeba sobotní blok:

    1. UMĚLKYNĚ A UMĚLCI SE SPECIÁLNÍMI POTŘEBAMI A SCHOPNOSTMI NA POLI SOUČASNÉHO UMĚNÍ:
    Jóhanna Ásgeirsdótir: Festival Art Without Borders v Reykjavíku
    Margrét M. Norðdahl: Od Homo Sapiens k Human Sapiens. Zvolit si inkluzi - jako umělec*kyně, jako pedagog*žka, jako člověk.

    Být člověkem je osobní a společná zkušenost. Rozhodnutí změnit náš pohled směrem k inkluzivnímu myšlení a inkluzivní společnosti je nutností. Margrét se podělí o své zkušenosti a metody neurodiverzní umělkyně a pedagožky pracující s různorodými umělci a studenty.
    FRUITS
    FRUITS --- ---
    Do 6.9. je online pásmo videí k projektu Politika viditelnosti v Etc. Galerii

    Politika viditelnosti
    https://etcgalerie.cz/cs/politika-viditelnosti-cz/

    Pásmo Politika viditelnosti představí esej a čtyři umělecká videa, která přehodnocují aktivitu dívání se. Video Philippa Kolycheva ukazuje svůdnou povahu konspiračních obrazů, esej Natálie Drtinové problematizuje queer politiku zviditelňování, video z projektu The Atlas Group upozorňuje na orientalistický fetišizující pohled na Blízký východ a umělci Chloé Galibert-Laîné a Kevin B. Lee ve video dialogu dokazují, jak může aktivita dívání se představovat boj s teroristickou propagandou.
    FRUITS
    FRUITS --- ---
    Narazil jsem tuna festival politického umění v Drážďanech, který bude probíhat příští víkend.
    Political Art Days 2022 - Fokus: Das Gute Leben für Alle weltweit - CAMBIO e.V. | Aktionswerkstatt für Umweltschutz und Menschenrechte BNE & Globales Lernen
    https://cambio-aktionswerkstatt.de/en/aktuelles/political-art-days-2022/

    The Political Art Days is a public, political art festival that has been striving for six years to convey social, global and ecological contexts using art education methods in Dresden. Its format opens up a creative space for artists and speakers from various fields of science, culture and pedagogy, within which they can address socially relevant issues comprehensively and together with the festival visitors. Through diverse, interactive methods, we want to make the challenges of our globalized world visible and their multi-layered consequences - also on our own lives - comprehensible.

    The focus of the 2022 festival edition will be the concept of the so-called "imperial way of life" developed by the I.L.A. collective, which depicts the complex and often confusing relationships between global crises and growing social injustice in the Global South and the current way of production and living in the Global North. Furthermore, we want to deal with the manifold, already existing possibilities, which describe a way to solidary ways of living and alternative ways of economy.

    During the festival, these relations are to be illuminated in a comprehensible way for our visitors and the structure of our everyday life here in the Global North is to be critically questioned. The Political Art Days are intended to encourage reflection on our individual and social responsibility, and the alternative approaches to action are intended to encourage active participation in shaping a sustainable society in which sustainability, equality of opportunity and solidarity, rather than unlimited economic growth and systematic exploitation of natural resources and labor, determine the parameters of our human interaction.
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    Podvod, nebo umění? Muž vyhrál soutěž s obrazem, který kreslil robot - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/tech-technologie-obraz-ziskal-prvni-cenu-porota-netusila-ze-ho-vytvorila-umela-inteligence-212963
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    Nevim kam s tim, tak treba sem:
    hlavni sponzor letosniho Zazit mesto jinak je... Kaufland!

    Zažít Kaufland jinak, díl 1.: Komunitní zahrady - Zažít město jinak
    https://zazitmestojinak.cz/24419/zazit-kaufland-jinak-dil-1-komunitni-zahrady

    Komodifikace a korporat opet zvitezily nad autentickou umolousanou snahou a spontanni neorganizovanosti, hip hip hura! Navod od Naomi Klein pochopen na jednicku.
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    Snad se tento clanek tematicky schova pod nazev "propaganda".

    Billboardy od silnic nezmizely, přehled o nich není - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/domaci/clanek/billboardy-od-silnic-nezmizely-prehled-o-nich-neni-40406362
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    SGNLR:

    Facebook
    https://www.facebook.com/photo/?fbid=476785881119993&set=a.454236240041624



    Záměrem výstavy je vytvořit dočasnou platformu pro diskusi o důležitém problému, který nabývá na síle zvláště po roce 2008, kdy vypukla tzv. finanční (hypoteční) krize, a v posledních letech sílí a zintenzivňuje se v důsledku koronavirové pandemie, energetické krize a války na Ukrajině. Nemožnost dovolit si střechu nad hlavou, nucené vystěhování, exekuce a gentrifikace se stávají každodenní realitou na mnoha místech naší planety. Odhaduje se, že v současné době si více než miliarda lidí nemůže dovolit důstojné bydlení, a tato situace se zhoršuje. Pokud přijmeme názor, že bydlení se stává komoditou a výhodným investičním nástrojem, musíme se zároveň smířit s tím, že je předmětem finančních spekulací a přestává sloužit své funkci – poskytovat lidem zázemí a bezpečí domova.
    Bydlení je komplexní problém, jehož řešení – zvláště v současné době – vyžaduje stanovení politických, ekonomických a společenských priorit. Je výsledkem vyjednávání a střetů mezi různými zájmovými skupinami. Uvědomujeme si, že neexistuje jedno univerzálně platné řešení a že i přes konfliktní zájmy je v této situaci nutná široká spolupráce státních a městských institucí, stavebních investorů, majitelů domů a bytů, neziskového sektoru, odborníků/odbornic z různých disciplín – od sociologů, ekonomů, umělců a architektů po sociální pracovníky a aktivisty.
    Výstava přibližuje problematiku bydlení ze tří perspektiv:
    1. Z osobního pohledu současných umělců na různé aspekty bydlení, z nichž většina vytvořila svá nová umělecká díla speciálně pro tuto výstavu: Epos 207, Vladimír Turner, Ivan Vosecký, Eva Koťátková, Štěpán Řehoř.
    2. Z globální perspektivy, která formou fotografií architektonických realizací přibližuje projekty hromadného sociálního bydlení chilského architekta Alejandra Araveny, který také za ně získal v roce 2016 prestižní Pritzkerovu cenu. Důležité je, že Aravena ve své architektuře neprosazuje pouze technické řešení, ale že dává přednost vyjednávání s komunitou lidí, kteří v nově postavených domech nacházejí své domovy, a zároveň jim dává možnost, aby si je dostavěli podle svých vlastních představ a možností.
    3. Z české perspektivy, která postihuje některé aspekty a přístupy sociálního a dostupného bydlení v České republice a nabízí možnosti a návrhy na praktická řešení.
    Součástí výstavy je i soubor reprodukcí historických fotografií z Muzea hl. města Prahy, které dokládají, jak lidé nižších sociálních vrstev bydleli a vyrovnávali se s ekonomickou krizí a bytovým nedostatkem ve 20. století, zvláště v jeho první polovině.
    Cílem výstavního projektu je poskytnout dostatečně otevřený multiperspektivní prostor pro množství různorodých argumentací, přístupů a aktivit a umožnit jejich propojování v českém, evropském i globálním kontextu.
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    Místo, které by mohlo znamenat domov | Vladimír Turner
    http://sgnlr.com/blog/misto-ktere-by-mohlo-znamenat-domov/
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    Obdobi nejvetsich prilezitosti pro poulicni aktivismus je opet tady...

    [HYNEK @ Věci Veřejné - Ale pak následovala racionální analýza.]
    HYNEK
    HYNEK --- ---


    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam