• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GUMAGUARANGAZOVANE UMENI / umeni vs. politika a společnost --- aktivismus, propaganda, kritika, subverze NOVÉ: 666
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    SMYSLOV: jeden náš společnej kamarád tomu řiká "Kaprál", což mě díky nechuti z kapra i kapitalusmu jde líp přes pysky:))
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    SGNLR: Socialistický realismus, tak tedy kapitalistický realismus… sorela, karela!
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    Lidé byli lovci a sběrači. Nyní převážně nakupují, ale někteří stále sbírají.

    Přijměte pozvání na neobvyklou výstavu igelitových tašek a nákupních seznamů.

    Jakub Hrab představuje svou sbírku nalezených nákupních seznamů, která vznikala mezi roky 2012–2022. Jedná se o ty malé špinavé papírky ležící na chodníku, kterých si všimne hlavně ten, co chodí s hlavou skloněnou. Ruku v ruce s nákupním seznamem jde igelitová taška. František Polák, dlouholetý kolektor igelitek, vystaví část tašek ze svých sbírek, které přetvořil v obrazy. Nabízí se ovšem otázka, zda již těmito obrazy dávno nebyly samy od sebe.
    Igelitové tašky, běžné a zdánlivě banální předměty, jsou symbolem naší doby. Anebo možná doby nedávno minulé, neboť věk igelitu je pomalu za námi. Igelitka představuje zvláštní kombinaci něčeho velice trvanlivého a zároveň extrémně pomíjivého. Jsou příčinou i důsledkem našeho spotřebitelského způsobu života a jeho dopadů na životní prostředí. Každá taška je ale výjimečná a má svůj příběh. Igelitky jsou přehlídkou podivuhodného designu a obrazutvornosti, která všednímu uživateli běžně uniká.

    Nákupní seznamy sebrané náhodně na ulici během posledních deseti let, jsou pak jakousi sociologickou sondou do života lidí, kteří své potraviny transportovali právě v igelitkách. Jsou to drobné fragmenty každodennosti zaznamenané v momentě, kdy si lidé upřímně snažili uvědomit, co jim chybí, nebo co právě potřebují. Tyto seznamy jsou však i uměleckým dílem, které je vytvářeno zcela nevědomky. Každý seznam lze číst jako osobitou poezii psanou unikátním rukopisem a na každou tašku lze hledět jako na otisk pomíjivého materiálního štěstí pronošeného v dlaních neznámého majitele. Toto štěstí se nazývá nákup.

    SGNLR
    SGNLR --- ---
    HYNEK: jeeee hele

    "Po fotografovi Maternovi mají v Musoleu jako hosté příště vystavovat mimo jiné Vladimír 518, Aneta Filipová, Michal Škapa či Filip Černý."
    David Černý otevřel vlastní muzeum. "Levicově zaměření" studenti mají vstup dražší - Aktuálně.cz
    https://magazin.aktualne.cz/kultura/umeni/kracejici-trabant-einstein-z-pryskyrice-david-cerny-musoleum/r~2688f1bad16111edbe29ac1f6b220ee8/

    Znamena to, ze na Vladimira518 bude vstupny 518Kc? to sou fakt dvorni klauni kapitalisticky normalizace a jeste si myslej, ze jsou fresh. Na akci prijdou developeri, kreatury typu Tomas Sedlacek, Vitvar o tom napise clanek do Respektu a vsichni se nam ze svy slonovinovi veze budou smat za jakoukoliv kritiku, protozy tyhle nedoktnutelyn kritizujou prece jenom ti, kteri to v zivote nika nedotahli a jen zavidi
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    a opakování matka moudrosti a seriál Antifascist Art je celej na Streamu

    Antifascist Art | Stream
    https://www.stream.cz/antifascist-art
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    HYNEK: mě se líbilo přirovnání, který špatně cituju z článku Pavla Karouse o tom Černýho zvěrstvu na Invalidovně. bylo to něco jako "Černého socha je asi tak šokující, jako plakát Dolly Buster ve skříňce sportovní šatny"
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    Smutná pravda je, že jeho umění už žádné silné emoce nevyvolává. V člověku nic nezanechají jeho naleštěné modely vagín ani prostředníček vztyčený na balkonku Musolea, který míří kamsi k Rusku. Dole po staveništi procházejí dělníci v přilbách a nerušeně pokračují v budování moderního sídláku. A prostředníček odvážně čelí povětrnostním podmínkám, ponechán bez zájmu.

    Jen developeři korporátního provokatéra dál obdivují. Až tak, že mu teď na kraji centra poskytli zateplený sarkofág. Jestli tohle není symbolem čím dál větší umělecké bezzubosti Davida Černého, pak už nic.

    Musoleum Davida Černého je korporátní nuda
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kultura-glosa-provokater-cerny-se-odsoural-do-korporatniho-mauzolea-228921
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    Energetická krize, 2023

    NOIK
    NOIK --- ---
    SGNLR: tohle je z https://goout.net/cs/listky/david-cerny-stala-expozice-vybranych-del/eggs/ , ale píčus je evidentně musel nabriefovat
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    HYNEK:
    NOIK: prosim pekne kde je nejakej web toho svatostanku? ja jsem asiuplne mimo a nedokazu to najit. Rad bychjim napsal, protoze jsem zmaten a nevim za kolik si mam koupit vstup, kdyz jsem levicove smyslejici, ale uz ne student, ale zaroven umelec.rad bych Dejvovi sypnul trochu drobaku na rehab, kterej bude po vsem tom snupani vlastniho ega asi brzo potrebovat
    NOIK
    NOIK --- ---
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    HYNEK: mit trvalou expozici je neco sokujiciho a narcistniho? aha...

    Cerny a jeho nazory me netankujou, ale nektery sochy mel hodne zajimavy, nez prislo to, jak to nazvat, Koonsovsky(?) obdobi chromovanejch banalit. Jen teda min barevnejch, protoze "drsnak".
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    A soutez o nejvetsiho cichace vlastnich prdu vyhrava...

    Foto: David Černý opět šokuje. Jako ještě žijící autor si otvírá muzeum - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/obrazem-foto-david-cerny-opet-sokuje-jako-jeste-zijici-autor-si-otvira-muzeum-228625
    FRUITS
    FRUITS --- ---
    zakladám zde do knihovny
    Signal. 03 : a journal of international political graphics & culture
    Signal. 03 : a journal of international political graphics & culture : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive
    https://archive.org/details/Signal03_9781604869026/mode/2up


    Partisan 1965-1969
    Partisan is a magazine published in United States focused on Language & Literature.
    Partisan 1965-1969 : Free Texts : Free Download, Borrow and Streaming : Internet Archive
    https://archive.org/details/pub_partisan
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    Huge Ukraine flag painted outside Russian embassy as Ukraine anniversary approaches
    https://www.youtube.com/watch?v=ecq2HOyFbHw
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    Velké značky pod tlakem mileniálů. Brand aktivismus stále víc sílí | Finmag.cz
    https://finmag.penize.cz/byznys/439269-velke-znacky-pod-tlakem-milenialu-brand-aktivismus-stale-vic-sili

    Patagonia předznamenala způsob, jakým budou značky se svými stále náročnějšími zákazníky hovořit. Právě brand aktivismus a vyhraněný postoj ke společenským otázkám se stávají způsobem, jak svůj produkt odlišit v moři ostatních. A třeba i změnit svět k lepšímu. Příkladů bychom našli mnoho. Gillette bojující proti toxické maskulinitě, Oreo za LGBT+ práva, Pampers za přebalovací pulty v typicky „mužských“ prostorech nebo panenka Barbie propagující nestereotypní snění malých dívek.
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    Z noveho cisla AdBusters.

    HYNEK
    HYNEK --- ---
    Jak obehrát železnou oponu | Akropolis
    https://akropolis.info/kniha/jak-obehrat-zeleznou-oponu/

    Historie počítačových her v Československu 80. let byla donedávna považována za pouhou poznámku na okraj velkých dějin tohoto média, které se odehrávaly v USA a v Japonsku. Kniha Jak obehrát železnou oponu však ukazuje, že u nás za normalizace vznikla jedinečná herní scéna, jejíž analýza může obohatit studium počítačových her i populární kultury. Místní programátoři totiž patřili k prvním na světě, kdo hry soustavně používali k vyprávění osobních příběhů i k politickému aktivismu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam