mmchodem k tomu cannonfutru, abych se jeste vratil:
- podle me neni dobre si plest ideu postavy s ideou hrace - je jasny, ze nekdo, kdo Shadowrun hraje v mem pripade od 1997, v Tvem odhaduju tak stejne, ale nevim... tak takovy hrac bude proste VEDET co si muze dovolit. Zna moznosti jednotlivych "povolani" zna moznosti settingu. Cet minimalne nejake sourcebooky, proste vi o cem cely ten svet je.
- pak vem ale postavu - predstav si sam sebe jako cloveka - kdyz Ti bylo 15 resil jsi, jak se dostat ke kunde [nekdo treba k curaku, to je fuck] a jak se dostat k pivu, pak Ti bylo 20 a porad jsi cet SF-F a byl najivni, pak prisla 25 a poridil jsi si prvni dite a mel uz 5 let psa [muj pripad], ale zpravy porad nebyly neco, v cem bys figuroval, pak Ti bylo kolem 30ky a zjistil jsi, ze jsi byl parkrat v televizi, novinach, parkrat u soudu, ze kdyz nekomu das sve CV, neresi se, jestli Te prijme, ale za kolik.... ted je mi odhadem 35 a porad jeste nemam dojem, ze vim ani to, jak funguje CZ spolecnost, kdo jsou hodni a kdo zli draci, jestli korporace jsou spatny [u jedny delam, ale delam u ni hackera v tom hezcim slova smyslu... a uchazi se o me 3 dalsi, z nichz jedna je nejvetsi poskytovatel Licencovaneho OpenSource a dalsi je Google, kdyz jim odpovim na emaily... a tim se nedelam vetsi nebo mensi, to je proste fakt, ktery je pro me porad bodem nepochopeni a nerozhodnosti]....
a ted si vem, ze to cele se deje ve svete, kde nevymrelo 25% spolecnosti, pak z toho dalsich 15%, a pak jeste jednou tak neco..
Ve spolecnosti, kde prezijes na normalni ulici, a to i v gettu, kdyz umis trosku nadavat, proklinat, a prinejhorsim rozdat ranu.... nestrili se tady, pokud i nekdo hackne komp, neusmazi mi to mozek i kdyz budu nasranej [ze jsem debil]...
A vem si, ze v tomhle svete porad nevis kdo jsi a jak to cele funguje, i kdyz pravdepodobnost, ze si to myslis, ze vis, roste, zaroven s tim ale roste sebevedomi tvojich deti, ktery si myslej, ze vedej kdo jsi Ty, a ze to neni uplne to, cim chtej byt ony... a to porad jeste normalne po ceste do skoly nepotrebujou treba tablet, nebo internet, ci zbrane a auta, i kdyz i ta pravdepodobnost roste.
A ted si vem, jak se rozhodnes si definovat svou postavu.... bude ji 16? nebo 25? nebo 50?
Porad nemluvime o tom, ze Ork v 50 je uz 15 let mrtvej, porad nemluvime o tom, ze 70% trolu je negramotnych kvuli nedostatecne socializaci dane rasismem [srovnej se svou praci na Palde... a tak].
Podle me pokud je ShadowRun CyberPunk, je proste hrozne dulezite si uvedomit ty ruzny presahy mimo samotny beh. Socialni nerovnosti a nejistoty, agresivitu sveta, vlastni nejistoty.... proto ja vidim rozumny, aby postavy by design mely flaws, pokud je nekdo dost dobrej hrac a herec, aby dokazal zahrat flaws, ktery sam nema [to bejval treba Balu], a jeste se pritom bavil, proste... to proste chces!!!
Ale ano, je to muj pohled, ze je lepsi nedobehnout, nez bejt dokonalej, s nejlepsi zbrani, v nejlepsim maskaci, s nejlip vyuzitou karmou. Ale taky no offense. Mam dojem, ze ja jako clovek mam vic povest offensivniho egoisty, nez mi pripadne, ze vypliva z meho videni a pochopeni sveta, ze by nejaky flaw? ;]]]