Ahoj, na základě diskuze o Q tady ve fóru sjem se podívala na všechny tři díly. Myslím si, že ten pořad není zas tak zoufalý, jak tady vyznívá. Ten tředí díl možná vyzněl trošku slaběji, humor dvou hlavních "průvodců" pořadem také nemusí každému sednout.
Myslím, že otázkou k zamyšlení je, "co" je vlastní gay komunitě a mělo by se to prezentovat na TV, aniž by to byly stereotypní. Když se na obrazovce objeví klukovsky vypadající holka nebo vykroucenej kluk, bude komunita nadávat, že to je naplňování stereotypů. Když se tam objeví dlouhovlasá kočka s podpadkama, komunita to bude stírat, protože to je "typická heteračka". Stereotypní jsou i atributy homosexuality a to je zrovna třeba voňavý vymydlený gay. Málo kdo si pod slovem homosexuál představí neupraveného pupkáče třeba :)) .
Osobně mi přijde zajímavé sledovat doporučení na filmy/divadlo/literaturu, ale pochybuju, že by to naplnilo celý pořad. Témata týkající se coming outu, registrovaného partnerství a adopce dětí už mě neberou, neboť jsem jich přesycena, i když by do jisté míry v těchto pořadech zastoupeny být měla. Kdo je vlastně cílová skupina toho pořadu? Má pořad poučovat heteráky, nebo bavit gaye? Nebo obojí? A jak to skloubit?
Osobně mi přijde, že gay identita je velice těžko uchopitelná. V souvislosti s tím mě napadá, že třeba Elnadruhou, tzv. "NEJEN" lesbický festival je festival, který je, ač to v titulu trochu popírá, hlavně pro lesby/bi-holky/trans, ale chce říci, že je otevřený široké veřejnosti. Součástí festivalu jsou ale témata ne-gay, jako jsou třeba hlasové a jinak výtvarné díly, módní přehlídka, koncert, disko... V čem je tedy ten fest "gay".
Každý člověk má více identit a u sebe pozoruji, e moje "queer" identita není v zásadě tak dominantní, protože než abych šla do lesbického klubu (který v Praze tedy v tuto chvíli stejně asi není) řádit na Helenku Vondráčkovou, raději zajdu s přítelkyní na nějaký super koncert, protože preferuji kvalitní hudební produkci před tím být s jinými "queers" :) .