• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COLOMANKOVY - asociovanie o kovoch, vybrane kovy v kazdom moznom slova zmysle...
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    potrebujem vrstvit Fe a Ag takto:
    http://programmerblacksmith.files.wordpress.com/2007/07/mokume1.jpg
    preto treba co najryzejsie Fe, lebo tento "sendvic" bude dalej valcovany, kruteny, rezany, vyklepavany, leptany a patinovany...
    vsetko rucne a treba aspon priblizne rovnaku tvrdost Fe ako je aj Ag tvrde..
    ..o cenu nejde, spis o pracnost a nenarocnost pripravy toho cisteho Fe...
    v akych suciastkach asi taketo pozadovane Fe najdem,??
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    COLOMAN: Pliešky by urcite šly z volakych sučiastok.. Opet zalezi, coze to chces.

    Pokud OPRAVDU PEKNE pliešky, sehnat si co nejlevnejsi plech pozadovanych rozmeru a pozink sundat nalozenim do zredene chlorovodice, opticky poznat, az bude odleptany (event. prinejhorsim az HCl zacne trochu zrzavět:), otrit a nechat oschnout, povrch hodne orezne, rozlestit flexou a dratenym kotoucem a honem nejak zpracovat, opatinovat, buhvico..

    Pokud zalezi na nizke cene a co nejmin prace, zasel bych na vrakac / srotak a kouknul po peknym kusu zeleza, ktery chces .. ze obalu stary pracky, stary kastle auta, .. flexou narezat pozadovany kusy ... obrousit flexou (dratenym kotoucem) a hned s tim neco delat, nez to zas zrezne.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    COLOMAN: Zadne prisady, to, co tam prodavaji, je proste ciste zelezo s velmi nizkym obsahem uhliku. Tavit a odlejvat si myslim, ze pujde, ackoli pokud to budes delat nekde na ohni v panvi od rizku, tak to bude imho ten proces, kdy si tam naseres bordel, ale furt nic zavaznyho.

    No a dalsi moznost je teda zmineny termit, no, pokud chces kus +- cisteho zeleza (az tak ciste nebude a tezko budes "odlevat" nejake tvary, ale je to jednoducha metoda :)). Udelas termit praskovy Al + praskovy Fe2O3, das do kvetinace s dirou, povesis nekam nad nehorlavou desku a pod tu diru ve kvetinaci s termitem das vetsi kvetinac bez diry. Kusem Mg zapalis termit, odbehnes 10 metru daleko, budes koukat na ohnivy dest a jak Ti roztavene zelezo kape tou dirou do dolniho kvetinace... nechas vychladnout, vyklepnes a mas kus zeleza, s obsahem strusky (Al2O3 hlavne) ..
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    XCIDER: Strudl s Fe2O3 nefunguje, ani nahodou, jakoze pokud to prazis v kahanu, hori a sviti to hezky, ale samo od sebe to nema dostatecne kladnou energetickou bilanci, aby to samo po zapaleni horelo..

    Funguje ovsem s MnO2 (ale furt nic moc), KMnO4 (to uz je normalni férová svetlice, musis ale jemne rozmlety KMnO4 dobre rozprostrit, resp. nejlepsi je udelat kasi 10% dextrin, 90% KMnO4 a zalit trochou špíra, aby to udelalo pastu, tu pak namazes na alobal jak maslo na chleba a omotas kolem nejakeho dratu do pozadovane tloustky štrůdlu.. Za ten drat to muzes nekam povesit, kdyz to mas dost dlouhy, tak i drzet v ruce:).
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    all: takze pokial to Fe chcem leptat a patinovat a riesit jemne mechanicke upravy, nemam to kupovat z tej spominanej stranky..?? lebo maju sice malo C, ale vela takych prisad kvoli ktorym sa tazko lepta??
    ..odkial zozeniem teda Fe co najcistejsie, ktore sa fajnovo lepta a je makke..??
    ..potreboval bu pliesky hrube cca 0,5mm a siroke cca 10mm a dlhe cca 100mm...
    z volakych suciastok by to neslo???
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    nevite, jak moc je pro funkci termitu dulezity to, ze hlinik je ve forme prasku ? uvazoval jsem, jestli by fungoval "strudl" vyrobeny z listu alobalu,pokrytem vrstvickou Fe2O3 a srolovanem do rulicky... je mi jasny, ze prasek ma mnohem vetsi reaktivitu, coz by ovsem nemuselo byt tak dulezite v momente, kdy uz to hori. druha vec je aspekt energeticky, mlety prasek ma vetsi vnitrni energie nez kompaktni kus kovu, a ten prave nedokazu odhadnout. zkousel nekdo neco podobneho ?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    CHEMIK: Mno jakoze ta firma je samozrejme zamerena na dodavani surovin na prevazne pyrotechnicke ucely.. Vsak oni brzy prodej siroke verejnosti zakazou, imho :)
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    O legovanych ocelich bych pri patinovani moc neuvazoval. Nejhorsi jsou nektery nerezi, ja to pouzival jako elektrody pro vsechno mozny a prezijou vsechno, dokonce ani neztrati lesk, vyvin nascentniho chloru OK, jakakoliv kyselina taky OK.
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    XCIDER: Nedavno byl v televizi na discovery porad, kde do auta nacpali pul tyny zelezityho termitu a zapalili to, v podstate to auto skoro zkapalnili. Smes michali v michacce na beton, cpali ji do latkovych pytlu a pak do auta.
    Nic to ale nebylo oproti tomu, kdyz ukazovali, ze nelze rozstrelit beton zatuhly v tom aute na prevoz betonu, tam nacpali asi tunu ammonoledkovy trhaviny v lomu to odpalili za asistence FBI a auto zmizelo z povrchu zemskeho, doslova. Tedy kousky byly tak maly ze se nic nenaslo..
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    WILDENBURY_SQ: Ta firma se spis mela jmenovat rakety a delbuchy vseho druhu ;-). Jeji tematika mi prijde az prilis povedoma, skoda ze za mych mladych let jeste neexistovala, ty ceny jsou docela priznivy.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    MASAKRATORIST: jen jsem opravoval tvoje spatne nazvoslovi, to nema s metalurgii nic spolecneho, rozdil mezi litinou a oceli zna prumerny 10-lety ctenar verneovek :)
    WILDENBURY_SQ: nikl a chrom zvysuji odolnost proti kyselinam, cili legovana ocel se bude rozhodne mnohem dele leptat, a zrejme i barvit...
    MASAKRATORIST
    MASAKRATORIST --- ---
    WILDENBURY_SQ: metalurgie by jsme mohly uz nechat, nebo by jsme se jeste poprali o to kdo sem pastne driv trojny diagram. nebo by jsme mohly skoncit u tridy oceli 18 :O)

    taky bych rekl ze ji meni, uz jen proto ze radikalne meni i jeji chemicke vlastnosti
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    MASAKRATORIST: to ne, ale rozdil mezi oceli a litinou je pevne dan obsahem uhliku... legujici prvky jednotlivych slitin (ruznych typu oceli a litin) bych v teto konkretni debate s klidem vynechal, vpodstate i ten uhlik, proste jde o kusy železa, ktere chce Coloman obarvit :]

    Ackoli bych mozna veril tomu, ze legujici prvky typu chrom, nikl... by mohly nejakou tu barvu patiny dost radikalne zmenit :)
    MASAKRATORIST
    MASAKRATORIST --- ---
    XCIDER: nejen s uhlikem :p
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    WILDENBURY_SQ: vtipna firma :)) a maji krome praskovych kovu i oxid zelezity a dalsi legracky, to jsi mi nemel ukazovat, uplne mam ted chut propalit neco hromadkou termitu... :))
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    ..ups,, zabudol, ze to je fialova patina na povrchu Ag..
    50 gramov Cu2OS4
    12 gramov NaCl
    1 liter voda

    takze to Cu2OS4 je akoze skalica hej??
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    WILDENBURY_SQ: fajn stranka,, tie praskove kovy sa da roztavit a fpohode odliat a mechanicky fpoho spracovat hej????
    ..jedine tie praskove zelezo neni jasne, nakolko je relativne ciste,, cistejsie Fe co tam maju v ponuke je hlupost zhanat hej??
    mne ide o tu "rydze Fe" kvoli mechanickym vlastnostiam.. cim "cistejsie" tym makkksie.. vlastne kedze je tam malo C, tak to bude makke, predpokladam...
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    COLOMAN: Cu2SO4 .. ? siran medny, ja ale tipuji, ze pujde o CuSO4 . 5 H2O .. Modrou skalici. Realne to asi je, na povrchu zeleza se Ti proste vylouci vrstvicka medi.. ktera je teda imho spis hnedocervena, casem zelena apod... :)
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    ako je mozne trvalepatinovat s kavovym zrnom??? ak znova najdem to video kde to videl, dam to sem...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam