• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COLOMANKOVY - asociovanie o kovoch, vybrane kovy v kazdom moznom slova zmysle...
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    A navic bronz je krehkej, rozbije se. Tedy ten antickej bronz byl, dneska maj nektery bronzi vlastnost oceli..
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    VIGE: mozne to je.
    napriklad ak je to tazky kamen (teda skala vysokej hustoty) a ma ostru hranu, ktorou narazi na ten bronz vopred.

    alebo ak ten bronzovy plat je z kvetu makoveho.
    VIGE
    VIGE --- ---
    Mám jeden takový trochu šílený dotaz, který nevim, kam jinam ho umístit, ale potřebuju znát názor někoho kdo se vyzná v kovech.
    Je možné, aby hladký kámen o velikosti dlaně, letící tak 150 km/h prorazil bronzový plát? Konkrétně bronzovou vojenskou holenici (doba bronzová, starověk). Ty holenice nebyly asi zase až tak silné, aby v tom ten voják mohl chodit, teď jde o to, jestli to bylo možné tím šutrem vyloženě prorazit. Kdyby to byla měď, tak si myslim, že určitě, ale netušim, jak moc tvrdý je bronz.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Našel s detektorem kovu valoun zlata za šest milionů - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/zahranici/asie-a-pacifik/clanek.phtml?id=768902#utm_source=aktualne.centrum.cz&utm_medium=article-hint

    Lucky man... Kdyby vsadil v rulete na cislo 37, vyhraje.
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    cijo, naSlovensku omedzili výkup drahých kovov iba na zlatnickú živnost: http://www.zlatnik.sk/2012/11/puncovy-urad-dolezite-upozornenie-pre-vykupcov-drahych-kovov/
    -polamna preto, lebo zaloznaci vyvazali zlomkove zlato za hranice kvoli vyssej ponuke... nevem presne
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    TOMATO: pravý zlatníci sa snažia zaobstarávat stejne kvalitné matroše jak majú v Safine za mín penez než to predáva Safina:) do Safiny chodia akurat iba pre spájky a iné polotovary;) ale určite su i vínimky...
    od Wildena obdržíš pravdepodobne Ag rýdze, bude to treba ešte nalegovat, z rýdzeho Ag šperk nevyrábaj (ale vlastne to ti sparví i ten odlievač kamoš, vzorce nato su dostupné...)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LIBRIUM: Potrebuju na novy auto...

    Posta, na kseft i zredukuju :))
    TOMATO
    TOMATO --- ---
    LIBRIUM:
    COLOMAN: Moc děkuju za rady. Nejschůdnější pro mě bude zřejmě zkusit ty zastavárny, Nejsem zdatný v chemii, takže bych se dusičnanem spíš otrávil, a z elektroniky bych nejspíš vyštípal všechno až na stříbro.
    Takže praví zlatníci nakupují stříbro třeba z té safiny? Na živnosťák?
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    COLOMAN: ...v zastavarnach se vyhybaj kupe tenkých retizek, raci obrucky, anebo dajake "plechy". v retiazkach mas hodne pajky, ktore su legovane inými kovmi, nasledne material z nich roztavený ma horsie mechanicke vlastnosti....
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    alebo skusit z nejkaeho likvidovaneho laboratoria/skladu odkupit za vyhodnu cenu dusicnan strieborny par sto gramov a zredukovat si ho medou...
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    TOMATO:
    ja shanel od kamošú recyklovené veci, bud to recyklované rentgenové snímky (černý "mletý mak"), anebo z kovošrotu, kde rozebírali dajaké staré elektrospínače (asi tak 1x1cm strieborné pliešky).
    Ag z tech rentgenových snimkov boli vzdycky lepšie, lebo boli zarucene rýdze, naopak, tie elektročlánky boli dajak zoxidované a obcas divnej rýdzosti....
    skus este obehat zastavárny, kde sa kseftuje so zlatom, mozno vykupuju aj zlomkove striebro, nasledne ti i predajú...
    TOMATO
    TOMATO --- ---
    Zdravím všechny. Neporadili by jste mi prosím kde se dá sehnat stříbro na lití šperků co možná nejlevněji? Mám několik voskových modelů ze kterých bych chtěl nechat odlít šperky, sehnal jsem i firmu která se tímto zabývá, ale bylo mi doporučeno abych si donesl vlastní stříbro, že to vyjde levněji. Nejsem zlatník, takže ses tímto nemám zkušenosti. Vím že se zpracováním drahých kovů zabývá tady v Praze firma Safina, ale obávám se že když nemám živnosťák tak si u nich moc neškrtnu. Spíš by mě zajímalo jestli se nedá sehnat stříbro třeba nějakým "pokoutnějším" způsobem, nepotrpím si na nějakou extra kvalitu, ale zase aby to nebyly postříbřené vidličky. Jak si vůbec takový zaběhlý zlatník tyhle materiály obstarává?
    Věřím že jsem na správném místě kam podobné dotazy směrovat. Díky za každé info
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    COLOMAN: zlatenie sa robieva obvykle galvnochemicky s dikyanidozlatnymi komplexmi, to je dost draha zalezitost, uz len cena zlata + praca so ZNJ + pracovne hodiny + DPH.
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    .. jj, med to neni, ale vtom pripade prípadné zlátenie bude asi drahší, už si medzitim spominam, že pokial vezmeme v uvahu trvanlivost zlatenia na užitkových predmetoch, tak neni možné primo pozlacovat barsjake kovy, tady je nutne najprv necim (nespominam si cim) pokovit, a až potom zlátit. Predtým este čistit atd,, tak asi to zlatenie vyjde na viac ako 1000kč, ja sa na fotky podrobne nedíval, sry:) a bežný zlatnik si nato ani nebude trufat. Na Slovensku som pracoval v jednej firme, kde restaurovali monstrancie a kalichy, snad este uplne neskrachovali, ale kontakty, kam posielali zlatit špecialitky by sa este nasli... som zvedavý zakolko ten samovar nakonec vydražia, pokial to volakdo chce i používat a ne jenom do vytriny, to vnutro by sa asi patrilo nečím opatriť..
    CHEMIK
    CHEMIK --- ---
    RANDOM_NIGHT: Taky mi to prijde, dival jsem se na ty obrazky a je to IMHO necim vylozeny, je to stribrny kov, prijde mi to dokonce jako zelezo, kdybych mel jednu volbu, pocinovani je taky velmi pravdepodobny, ale muze to byt cokoliv. Med je vyrazne cervena a tohle neni...
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    v tom pripade si to daj urcite u zlatnika ocistit a pozlatit, to je optimalne.
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    LIBRIUM: COLOMAN: Ono to vypadá, že je asi vevnitř pocínovaný, ale těžko říct, nevím, co je to vevnitř za stříbrný kov, nicméně vypadá už dost poškozeně...
    Moc děkuju!
    Jinak předpokládám, že ta cena ještě výrazně stoupne, takže to případné pokovení pak bude to nejmenší... :)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    COLOMAN: pri 3.5-nasobnej cene pozlacovania vs. cena vyrobku neviem, ci bude vela ludi ochotnych to nechat robit ;)
    a ako som pisal, pokial ta voda nechuti kovovo, nie su tie stopy Cu, ktore sa tam mozu varom vyluhovat, povazlive. v nizkych davkach je med esencialna, aj ked vyssie davky mozu poskodzovat endokrinium a oblicky napr. a posobit malaabsorpcie inych esencialnych kovov (zinok hlavne).
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    RANDOM_NIGHT: pokial uvnitr tej nadoby vydrží POZLÁTENÝ povrch ohrievanie kafe/caj/vodu, tak si daj pozlatit cca do 1000kč, firmy co pozlacuju sa na guglu najdu fpohode,,, vsetky starožitné kovové kalichy sa pozlacovali hlavne kvoli hygiene,, k tomu samovaru by to pozlatenie bolo i adekvatné:)

    no ale neviem kolko ten pozlateny povrch vydrží ked sa vnom bude ohrievat treba kafe/caj/voda/poléfka...
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    RANDOM_NIGHT: pokial je to cista med a varis v tom len vodu, obzvlast tvrdu (vysoky obsah uhlicitanov, vapniku, horciku) a nepijes z toho 2-3 L vody denne, nechuti vyrazne kovovo (mednate iony maju vo vode nad 1-2 mg/L pomerne vyraznu, charakteristicku trpku, zvieravu kovovu pachut), tak by to malo byt ok.
    keby bol vnutorny povrch konvice potiahnuty modrozelenou patinou, bolo by to dobre vycistit kyselinou (octova, amidosulfonova, zriedena sirova) kym nebude povrch cisto lesklo kovovy a potom v tom prevarit napr. vodu s pridavkom 5 gramov sody bikarbony na liter.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam