• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BALVAN42Sociologie
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    DUNAR_: ja s tim nemam problem. Simmel je ok v tom ze nikdy neusiloval o nejaky makro teorie, ale spis teorie malyho a stredniho dosahu. Mozna kvuli tomu je porad pouzitelnej. Tedka pisu praci o Social Networking Sites a zase ho tam cituju (Tertius gaudens).

Nemam problem s tim ze nekdo rika ze je to sracka, me to cist bavi.
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    DUNAR_ ja si treba myslim, ze Simmel ovlivnil mnohem vic teoretiku nez to priznava a to i soucasny pozdni.. modernity. Ja mam tyhle myslitele prelomu stoleti rad, byla to doba nejvetsich objevu, kdy to lidi zaroven byly schopny jeste nejak hloubeji reflektovat. A problemy ktery tenkrat resily se vracej kruhem zpatky.
    A navic to ma i estetickou hodnotu:]Simmel je muj nej sociolog vubec.
    :
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    Frisbyho doporucuju urco, je to zabavny cteni pokud mas trochu povedomi o tech originalnich textech a prelomu stoleti obecne
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    KYTAK: urcite se podivej na davida frisbyho - cityscapes of modernity, pak primo na tohle reagoavl Louis Wirth WIRTH, Louis. Urbanism as a Way of Life. The American Journal of Sociology. 1938, vol. 44, no. 1, s. 1-24. Dostupný z WWW: http://links.jstor.org/sici?sici=0002-9602%28193807%2944%3A1%3C1%3AUAAWOL%3E2.0.CO%3B2-B . s. 8.

pak jako referenci MUSIL, Jiří. Sociologie soudobého města. Praha : Svoboda, 1967. s. 12.

dobra je taky Weberova rec na prvni sociologicky konferenci v roce 1910. teda 12 let predtim nez vysel Die Stadt, najdes to nekde v tech linkach co jsem hazel nize, zadej do hledani Simmel, Weber. Simmel je se svoji eseji Veľkomestá a duchovný život. In SIMMEL, Georg. O podstate kultúry: eseje. Bratislava : Kaligram, 2003. s. 34-46 dobry srovnani
    Simmel byl s Weberem velkej kamos, ale kazdej k mestu pristupovali trochu jinak.

Pak jeste dobry k dobe vzniku Weberovych uvah (sice ot vyslo 1922, ale napsal to mnohem driv) ROWE, Dorothy. Desiring Berlin: Gender and modernity in Weimar Germany. In:MESKIMMON M. a WEST S., eds. Visions of the ‘Neue Frau’: women and the visual arts in Weimar Germany. Aldershot: Scolar Press, 1995, s.143-164, s. 155 42

sorry za uprava nacopypastoval jsem to ze svy bakule.

Co se chystas psat?
    KYTAK
    KYTAK --- ---
    nevite jestli nekdo reagoval nejakym clankem nebo necim na webera:mesto, po tom co to bylo vydano?
    TWISTRABBIT
    TWISTRABBIT --- ---
    KAFKA: jasný díky, až to najdu, popřípadě až to najdeš ty tak to sem hod, at jsme chytřejší..
    KAFKA
    KAFKA --- ---
    A já je momentálně nemám v ruce, víc ti asi nepomůžu:-(
    TWISTRABBIT
    TWISTRABBIT --- ---
    Jsou to maličkosti, ale otravuje to život, no takhle jsem o tom taky přemýšlel, ale nemůžu to ted nikde najít v ceskym překladu
    KAFKA
    KAFKA --- ---
    /rozdíl je jasnej/
    KAFKA
    KAFKA --- ---
    ACHERON: Nejsem si jist, pravda, ovšem tuším, že jsem to viděl takhle přeložené.
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    TWISTRABBIT: náboženská reprezentace bych řekl, představa ej něco jiného
    KAFKA
    KAFKA --- ---
    Náboženská představa?:-)
    TWISTRABBIT
    TWISTRABBIT --- ---
    Prosím jak se přesně překládá do češtiny termín "représentation religieuse" užívaný Durkheimem a M. Maussem. díky
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    STADIK: tak na tu nespolejhej, třeba tady je z fildy ze sociologie dohromady tak 2-3 lidi a to ještě jde většinou o absolventy :)
    STADIK
    STADIK --- ---
    ACHERON: Ne, protože se spolejhám na sledovanost e-prostorů a naivně čekám desítky bleskurychlých odpovědí.
    Vypadá to ale, že budu muset překonat svojí lenost, protože mi nic jinýho nezbyde.. :/
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    STADIK: vylepil jsi to po katedrách?
    STADIK
    STADIK --- ---
    !! SKVĚLÁ PŘÍLEŽITOST - SPĚCHÁ !!

Hledám za sebe náhradu do schváleného grantového projektu Česká sociologie 1945-1969, který garantuje Miloslav Petrusek.
    Jedná se o pokračující kvalitativní výzkum z roku 2008, který pomocí rozhovorů s pamětníky (významnými československými sociology) mapuje situaci v československé poválečné sociologii. Výstupy jsou audiovizuální a písemný katalog, příspěvky na konferencích, kolokvium na FSV, možná i kniha. Pro nabízenou pozici je vyčleněno 8000,- Kč.

Požadavky: student 2+ ročníku pražské sociologie (prváci po domluvě)
    Kontakt: pošta/jakub.stadler na gmail.com
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Kafko, nebudu.
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    KAFKA: :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam