• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BALVAN42Sociologie
    Klub je zaměřen na odbornou diskuzi a výměnu info z oblasti všech paradigmat sociologie, obecné sociologie, dějin sociologie, metodologie, metod a technik výzkumu (popř. i sw, který se při výzkumu používá), organizací a institucí, které mají se sociologií něco společného.

Vzhledem k tomu, že všechny společenskovědní obory nemají striktně vymezené hranice a ani je z podstaty komplexity "společenského" mít takové nemohou, nemusí se diskuze omezovat pouze a jenom na problémy sociologie. Ale to všichni dávno víme :)
    rozbalit záhlaví
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    PALO_FABUS: psal jsem u něj diplomku a zkoušel jsem u něj psát disertačku. Má široký obzory v systémový teorii (všech podob:) a byl velkej propagátor Norberta Eliase, což se taky promítlo do toho jeho založení katedry nebo kýho výra historický sociologie. Bohužel mám ale trochu pochyby o tom, kam ta historická sociologie pod rukama jejích zakladatelů českejch směřuje. Měl jsem možnost mu připravovat úvodní kvalitativní studii, ve který chtěl sledovat percepci historicky významnejch českejch událostí a hrozně je zajímalo, kdo to asi bude. Měl skupiny - běžná populace a učitelé (ZŠ, SŠ). Když jsem mu řikal, že mu vyjde: Karel IV., Jan Hus, Marie Terezie a TGM, tak pochyboval a myslil si, že vyjde jiná hypotéza. Samozřejmě, že vyšlo Karel IV, Jan Hus, MT a TGM :) ...místo toho jsem navrhoval, ať zkoumá historický vědomí mimo mocenskou indoktrinaci (tedy implementaci pohledu na historii zkrz školy) a že by bylo hrozně fajne, kdyby zkoumal to ", co nám říkali naše babí a dědové" o jejich zkušenostech z "minula" a zkušenostech a vnímání historie, kterou zase dostali od jejich prarodičů. Že tohle zkoumání bude lepší. Nedal si taky vymluvit, že máme historický vědomí přemletý ideologií jak první republiky, tak i následujících systémů. Např. se taková politika vedla přes síť místních knihoven, kde tituly k vypůjčení byly vybíraný se záměrem formovat vztah k dějinám. Tedy husitství, pak dělnický pnutí atp. Nějaký spory o smysly českejch dějin se odehrávaly jenom a pouze po katedrách a v kavárnách. Lidi mimo akademii popravdě hltali Jiráska a jemu podobný. ....neprošlo mi to. :)

Důležitý je, že jako jeden z mála se opravdu věnuje vydávání nějaký sekundární literatury o socg. teoriích 20. století. Můžu mít námitky proti tomu, jak některý autory zpracovává, ale přesto bohudík za to, že to dělá.
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    měli by jste někdo nějaké reference na Jiřího Šubrta?
    KATERINA
    KATERINA --- ---
    Míříte někdo na konferenci „Na začátku a teď: česká společnost po 20 letech“?
    http://www.ceses.cuni.cz/
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    j, tak :)
    KAFKA
    KAFKA --- ---
    PALO_FABUS: Nebyl jsem tam, narážím na tvůj novej nick:-D
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    KAFKA: já jsem ten, co tam přišel 5-10 min po začátku, sedl si dozadu a pak po půl hodině odešel
    ACHERON: vykládal tam o svých projektech, o tom jak dělali konferenci o historii webdesignu a konferenci o kritice creative industries... myslel jsem, že bude víc teoretizovat...
    KAFKA
    KAFKA --- ---
    PALO_FABUS: A ty seš kterej?:-D
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    PALO_FABUS: jaj, já na to zapoměl :) tak o co šlo? :)
    PALO_FABUS
    PALO_FABUS --- ---
    tak, nevím, jestli jste tam někdo byli, ale já po půl hodině odešel, hrozná nuda
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    KHALAVERA: wow, díky!!!
    KHALAVERA
    KHALAVERA --- ---
    tento čtvrtek na FAMU

Geert Lovink (nl) Politické a estetické aspekty Webu 2.0, kritické otázky kultury Internetu.
    http://jlbjlt.net/event/4907
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    URBANUS 2009
    Města a vyvážený rozvoj regionů

10. - 11. listopadu 2009
    Praha

http://www.mpartners.cz/urbanus2009/
    FEFERONIE
    FEFERONIE --- ---
    napada vas nekdo, kdo psal o promene medii po sametove revoluci? potrebuju konkretne noviny, ale klidne i neco obecnejsiho.. diky
    BLEESKO
    BLEESKO --- ---
    KYTAK: zkus použít koncept "totální instituce"
    http://en.wikipedia.org/wiki/Total_institution
    pak mě ještě napadá:
    Hana Červinková: Playing Soldiers in Bohemia: An ethnography of NATO
    membership
    KYTAK
    KYTAK --- ---
    prosim nevite nekdo o nejakem vyzkumu nebo teorii tykajici se identifikace s novym prostredim (nemocnice, vojna atd.)... velmi by mi to pomohlo. dik
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    per to sem rucky! dobro uměju mluviť po rucky.
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    mam to jen papirove...
    PIROSH
    PIROSH --- ---
    ACHERON: taky bych uvítal
    a ruština mi nevadí , ho hó
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    prosim vás nemá tu nekdo v pdf Internet Galaxy od CAstellse? celkem bych to potřeboval a rapidshare to ma jen v rustine :)
    _MAKI_
    _MAKI_ --- ---
    ACHERON: :) o tom jsem ve skole lidi slyšela mluvit, ale zatím mě nic nedonutilo to nějak řešit.)) no asi se kouknu, jak na to, kdyz mam zitra odevzdat mentalni mapu mych teoretických vychodisek na seminari:))
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    _MAKI_: můžeš se do databáze dostat i z domu přes vzdálený přístup...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam