• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADĚTSKÝ POKOJ - nábytek & vybavení, rady & postřehy
    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---
    Jak na osvětlení dětských pokojů
    zdroj: www.tvůjdům.cz



    Základním předpokladem proto, aby se dítě cítilo ve svém pokoji příjemně a bezpečně je správné osvětlení. Docílit bychom měli ideálních světelných podmínek, které zároveň napomáhají ke zdravému vývoji očí našich potomků.

    Světlo pro nejmenší
    Každá maminka dobře ví jak hlasitě umí dítě dát najevo svou nevoli, necítí-li se právě v pohodě. Ještě ani neumějí chodit a mluvit, ale cítí se bezpečně pokud v pokoji není tma. Chceme-li aby se dítě cítilo příjemně i ve večerních hodinách, pořiďme mu k posteli lampu. Na trhu jsou klasické stolní modely nebo typy s úchytkou, která dovoluje přichycení k pelesti, blízké polici apod. Vhodné jsou nízké zdroje světla, který bude v noci vytvářet šero. Někteří výrobci dokonce nabízejí svítidla s pamětí obsahující několik ukolébavek. Dítě tak může nerušeně usínat při uklidňující hudbě.

    Rok se s rokem sejde a dítě začne cupitat a naučí se ovládat předměty ve svém okolí. Tehdy mu můžeme lampu u postele vyměnit za typ, který bude poskytovat více světla a umožní nastavení vzdálenosti a směru světla. Dítě zároveň ocení možnost ovládání světla v těsné blízkosti postele, takže si v noci (například při cestě na toaletu) může pohodlně rozsvítit a dostat se tak bezpečně do požadovaného cíle. Vhod přijde osvětlení se stmívačem, který dovoluje intenzitu světla plynule snižovat anebo přepínat (zpravidla o padesát procent).



    Obecné rady
    Základem je instalovat centrální světlo, které dítěti dovolí pohybovat se bezpečně po místnosti. Lampa by měla umožňovat pohodlné přecházení a neměla by překážet ve výhledu. Vhodná jsou přisazená stropní svítidla, svítidla v podhledech apod.

    Centrální světlo kombinujeme s ostatními typy lamp, které vybíráme s ohledem na jejich účel. Máme-li volné místo, pak by nemělo chybět stolní nebo stojací svítidlo, kterými můžeme osvětlovat určitou část pokoje. Zpravidla tu, kde si dítě nejčastěji hraje. Nástěnná světla pak vytvoří odpočinkovou atmosféru.
    Menší lampa by rozhodně neměla chybět u lůžka. Vybíráme tu u níž lze nastavit směr a vzdálenost světla, takže si dítě může číst v posteli aniž by si kazilo oči. U postele by zároveň měl být ovladač centrálního světla, aby spáč už nemusel vstávat, zhasínat a po té se potmě dostávat zpět na lůžko.



    SPokoj sourozenců
    Obecná pravidla můžeme aplikovat bez problémů do pokoje, které obývá jedno dítě. Jsou-li tam ale dva nebo tři či více dětí, pak bychom světla měli instalovat tak, aby každé mělo ke své činnosti vlastní lampu. Světla se vzájemně nesmějí rušit, naopak bychom měli najít variantu, kdy se osvětlení doplňuje. Znamená to pořídit dětem více samostatných lamp, což představuje vyšší investici, nicméně docílíme, že si děti nebudou kazit oči a omezíme důvod k hádkám třeba právě kvůli osvětlení.

    V momentě kdy dítě začne chodit do školy pořizujeme mu pracovní stůl, na který patří lampa. Vybavena je podstavcem a ramenem s klouby, které umožňují nastavení vzdálenosti a směru světla. To dovoluje školákovi svítit na potřebnou část stolu. Reflektor umístěný ve stínítku určuje charakteristiku světla. Ze symetrického reflektoru dopadá světlo ve tvaru pravidelného kuželu, z asymetrického pak dopadá kužel světla po diagonále, takže osvětluje větší úsek. Zdroj světla musí být schovaný, aby v určité výšce neoslňoval. Vzhledem k častému používání je vhodné pořídit dítěti kvalitní lampu a nadčasový design, který neomrzí.



    Dětský pokoj:
    1. Zřiďte centrální světlo
    2. Nezapomeňte na doplňková svítidla (nástěnné, stojací modely)
    3. Chybět nesmí lampa u lůžka
    4. Školákům pořiďte na stůl pracovní lampu

    Design:
    Zatímco dětem předškolního věku dopřejeme lampy s dětskými motivy, které se dospělým mohou zdát neatraktivní, teenagerům můžeme nechat lampy vybrat podle vlastního vkusu. Nezapomínejme však, že dítě ovlivňuje prostředí, ve kterém vyrůstá. Nechte je tvořit a z povzdálí korigujte jejich kreativní přání.
    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---
    DÍTĚ ŠKOLOU POVINNÉ
    zdroj: www.tvůjdům.cz



    Uběhlo pár let a najednou jste vypravovali vaši ratolest do první třídy. Změna rytmu života se promítá i do jeho potřeb. Nezbytné je školákovi připravit pracovní místo, kde se bude učit a psát úkoly.

    Základem je najít pro stůl vhodné místo, zároveň je nutné dodržet všechny ergonomické zásady tak, aby si dítě při užívání pracovního místa zbytečně nekazilo zdraví. Nároky na pracovní místo se odvíjejí od věku dítěte. Zatímco prvňáčci jsou zatěžováni jen mírně, takže u učení tráví minimálně času, starší děti už u stolu, kam přibyl i počítač, mohou sedět třeba i několik hodin denně.

    Prvňáčci
    Dětský pokoj by měl být v nerušivých odstínech, dostatečným výrazným akcentem je samotné zařízení. Pro stůl najděte místo, odkud bude mít dítě přehled o celé místnosti, včetně vchodových dveří, vhodný je dostatek denního světla, blízké okno nevadí, avšak dění venku mladé studenty rozptyluje.



    V prvotní fázi postačí pracovní deska velká přibližně 100 x 75 cm, výška se přizpůsobuje velikosti dítěte, které v tomto období rychle roste. Z tohoto důvodu se vyplatí pořídit rostoucí sestavy. Set – stůl a židle – u nichž lze jednoduchým způsobem nastavit výšku sedu a pracovní plochy. Na trhu jsou sestavy určené pro děti ve věku cca 6 - 12 let nebo zařízení, které dítě může využívat od útlého věku až po studentská léta.

    Studenti
    S přibývajícími nároky na učení je nutné zajistit i větší pracovní prostor. Pro počítač, který možná doposud stál na stole, pořiďte speciální stolek s integrovanou deskou pro klávesnici. Samotnou pracovní plochu lze rozšířit o přídavné stolky, někdy se dokonce vejdou i dva stoly seskupené do pravého úhlu. Vypořádat se budeme muset také s úložnými prostory. Neprohloupíte, pořídíte-li kontejner se zásuvkami, universální boxy, police ad. V této době se také ukáže prozíravost, kterou rodiče měli při prvotním pořizování zařízení. Vhodné jsou totiž sestavy, které lze s měnícími se nároky doplňovat o další prvky. Zařízení pokoje tak bude vypadat i po létech jednotně.



    Zejména v malých pokojích je zapotřebí využít veškerých dostupných technologií, se kterými získáte více prostoru. Praktický je například nábytek opatřený kolečky, která umožní snadno a rychle přesunout jednotlivé kusy na místo, kam právě potřebujeme. Třeba upravit polohu vůči dennímu světlu, získat více volného místa na hraní apod.

    Správné sezení
    V momentě, kdy dítě tráví u stolu několik hodin denně, je vhodné mu pořídit správnou židli. Na trhu jich je velké množství, jen některé ale zabezpečují opravdu zdravé sezení. V opačném případě může docházet k bolestem hlavy, zad či odkrvování nohou. Základem je nastavení výšky sedu, přičemž platí, že sedící má mít v kolenou pravý úhel. Výška područky je dána pravým úhlem v lokti. Úspěch zdravého sezení tkví v podpoře bederní oblasti, která má být jakoby obepnutá. Proto výrobce tuto zásadní část tvaruje podle zad. U některých modelů lze rádius této části dokonce nastavit, samozřejmostí je výškové nastavení opěry zad a hloubky sedáku. Oceníme podnoží na kolečkách, ideální je pětiramenná základna. Ostatní doplňky pak zvyšují komfort židle. Patří sem například synchromechanika (umožňuje v každé pozici najít správnou polohu pro celé tělo), opěrka hlavy ad.



    Pro ideální místo na studium zajistěte:
    • dostatečně velkou pracovní plochu
    • vhodnou lampu
    • úložné boxy
    • kvalitní židli
    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---
    Nepodceňujte dětský pokoj
    zdroj: www.tvujdum.cz

    Dětský pokoj je svým způsobem unikátní místnost. Na rozdíl od ostatních bychom jeho zařízení měli měnit přibližně každé dva roky podle toho, jak dítě roste a vyspívá. To asi není možné, proto je dobré ladit interiér barevně spíše umírněně. Barvy do dětského pokoje určitě patří, ale i tady platí, že méně je někdy více.

    Aby interiér působil jako celek harmonicky, měli bychom zvolit základní prvek nebo prvky, které budou jednotlivé součásti vnitřního zařízení pokoje spojovat. Může to být třeba shodný materiál nábytku nebo barva stropu a stěn. Obecně jsou vhodnější barvy neutrální nebo pastelové. Barevně odvážnější mohou být doplňky interiéru, jako jsou textilní hračky, polštáře, obrázky, různé kontejnery, boxy nebo police.



    Dětský svět
    Rodiči se nerodíme, stáváme se jimi nepřipravení a často se dopouštíme chyb a omylů. Dítě totiž nežije v našem světě, má svůj vlastní a jeho pokoj je království, kde může popustit uzdu fantazii. S přístupem rodičů k zařízení dětských pokojů nebývají dětští psychologové příliš spokojeni. I dítě má totiž vlastní vkus a je leckdy velmi konzervativní. Rodiče však vesměs prosazují svůj názor. Pokud zařídíte sportovně založené holčičce pokojík jako pro princeznu, nebude v něm spokojená. Totéž u hudebně nadaného kluka, z něho chce mít ale táta fotbalistu, a tak kam se podíváte, naleznete obrázky se sportovní tematikou.

    S barvami opatrně
    Chybují rodiče, kteří pokoj svých dětí barevně přeplácají, ale i ti, kteří zvolí jen tón přírodního dřeva. Při barevném ladění dětského pokoje je dobré přizvat na radu potomky. Pokud se totiž trefíte do neoblíbených tónů, nebudou se v pokoji cítit dobře. Klasickou barvou, kterou nic nepokazíte, je teplá žluť. Jako uklidňující se doporučují i světlejší odstíny modré, růžové nebo zelené.



    Materiál
    Ideálním materiálem do dětského pokoje je dřevo, které lze kombinovat s barevnými plastovými kontejnery a boxy. Vhodná je plovoucí podlaha doplněná solitérními barevnými koberci, na nichž si menší děti mohou hrát.

    -------------------------------------------------------

    Věk dítěte a barvy:

    předškolní - celobarevný nábytek, barvu stěn volte k barvě nábytku a v těchto dvou odstínech laďte i doplňky
    mladší školní - nábytek v tónu světlého dřeva s barevnými dvířky, každé z dětí může mít svoji barvu, v módě je tyrkysová, zelená, sytě růžová, oranžová
    starší školní - neutrální přírodní barva nábytku, doplňky, které se mohou často obměňovat, volte v aktuálních módních tónech

    Jak působí:

    červená barva - dráždivě
    zelená a modrá barva - uklidňují
    tyrkysová, zelená, žlutá, růžová, oranžová - snižují agresivitu
    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---
    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---
    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---
    maj tam spousty vychytanejch věcí:

    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---
    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---
    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---


    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam