• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BUTHRAKAURObject Relational Mapping :: rady, tipy, triky
    VIRUS31
    VIRUS31 --- ---
    JSEVCIK: pak napis co ti profiler rekl, docela by me to zajimalo
    BUTHRAKAUR: hrad vyzkousim, ty xmlka jsou docela nuda a da se v nich nasekat dost chyb.
    JSEVCIK
    JSEVCIK --- ---
    BUTHRAKAUR:
    jo, Castle.ActiveRecord vyzera fajn, akurat ze moj zakaznik to ma cele postavene nad tymi XMLkami a chce aby sa v tom takto pokracovalo..
    ten NHibernate Query Generator vyzera fajn, dik
    BUTHRAKAUR
    BUTHRAKAUR --- ---
    misto psani XMLek k tridam doporucuju zkusit ten Castle.ActiveRecord - staci pak popsat tridy a properties atributama. a dalsi peknej nastroj, kterej jsem nedavno zacal pouzivat je NHibernate Query Generator - takova pomucka pro strongly typed dotazovani. clovek pak muze pouzivat takovy krasny veci jako treba Where.User.Address.City == "Ostrava" a pripadne si i ty dotazy rozsirit o svoje vlastni (je to partial class)... podporuje to i razeni a projekce.
    JSEVCIK
    JSEVCIK --- ---
    VIRUS31: jo ja idem teraz vyskusat ako to robi JOINy atd, kedze dufam ze to nebude robit tupo 'select a,b,c from orders' a potom 'select x,y,z from customers where customerid=1' atd..proste mi ide o to, aby to rozumne pracovalo s DB...idem si pustit profiler a uvidim :0
    coho sa ale trosku bojim je performance kvoli tej reflexii..
    VIRUS31
    VIRUS31 --- ---
    jo a na nasazeni to neni zas tak slozity. par xmlek a behem odpolka uz to vali.
    VIRUS31
    VIRUS31 --- ---
    JSEVCIK: jj. mi ho pouzivali (uz tamnepracuju) v praci a mam ho ted aj doma pro vlastni veci. pouzivam vicemene zakladni moznosti. co jsem odposlechnul v praci, tak na slozitejsi dotazy jsme ho nemeli pouzivat. duvod presne neznam. meli jsme oracli db.
    JSEVCIK
    JSEVCIK --- ---
    pouziva tu niekto NHibernate ? nejake prakticke skusenosti - vyhody/nevyhody (performance, flexibilita, zlozitejsie query, bugy ) ?
    BUTHRAKAUR
    BUTHRAKAUR --- ---
    //v ankete sem se prihlasil k NH, ale cisty NH prakticky nepouzivam - pouzivam Castle.ActiveRecord a par dalsich sikovnosti na dotazovani (NHibernate Query Generator) apod...
    VIRUS31
    VIRUS31 --- ---
    zahlavi vyrobeno, prava jsou k editaci homepage a ankety volna

[X] :: Zneuzivame nastroj ankety. Pouzivas(ls) nejake orm? Jake? Pokud ti v ankete chybi, dopis ho.. at mame prehled kdo s cim dela :]

EL_ASSESSINO
    EL_ASSESSINO --- ---
    doplneni...
    prvni vec: NamedQuery klidne sezere v parametru procento, ale situace je kapku slozitejsi viz http://www.jroller.com/cmaki/entry/jpql_s_crazy_escape_sequence
    druha vec: moje neznalost, case-sensitivity je "feature" derby
    EL_ASSESSINO
    EL_ASSESSINO --- ---
    ted jsem zrovna narazil na zvlastni vec, potreboval jsem udelat klasicke vyhledavani v JPQL...driver toplink, databaze testovaci derby...ze do NamedQuery tezko nacpu pres parametry wildcards jsem tusil, ale jake bylo me prekvapeni, ze je LIKE case sensitive...
    takze jsem skoncil s necim takovym:

SELECT u FROM User u WHERE LOCATE(:fName, LOWER(u.firstName)) > 0 AND LOCATE(:lName, LOWER(u.lastName)) > 0

ze se mi to ani trochu nelibi je asi jasne...nedelal nekdo neco podobneho? je to derbynou nebo driverem? (fakt ted uz nemam cas ani chut to zkouset)
    VIRUS31
    VIRUS31 --- ---
    ale podle ankety to muzem rozsirit.
    VIRUS31
    VIRUS31 --- ---
    EL_ASSESSINO: zakladal jsem ho protoze tu takovy neni.. na druhou stranu mam zkusenost jen s nhibernatem.
    EL_ASSESSINO
    EL_ASSESSINO --- ---
    VIRUS31: tot otazka, dost veci z JPA se da aplikovat na hibernate a opacne, dost jinych frameworku se hibernatem inspiruje...zalezi, jestli jsi zakladal klub protoze tu takovy jeste neni, nebo protoze budes chtit odpovedi na sve konkretne hibernatovske dotazy :)
    VIRUS31
    VIRUS31 --- ---
    ale nevim jestli v te zmeti jinych orm se tu nebudou jednotlive dotazy ztracet/zapadat atd..
    VIRUS31
    VIRUS31 --- ---
    no toz anketa co s tim.. jen hibernate nebo i jine orm. prosim hlasujte a prizpusobime.
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    a co JDO?
    TOMASHV
    TOMASHV --- ---
    Taky si myslim, ze klubik o orm obecne by byl lepsi... Uz kvuli ejb 3.0 a Java Persistence api, kterazto bere z hibernate to nejlepsi a standardizuje to...
    BUTHRAKAUR
    BUTHRAKAUR --- ---
    NAVARA: ODBMS != ORM :)
    jinak jsem ale taky pro rozsireni naplne klubu i o ostatni ORM. chystam se ted na NHibernate resp. Castle.ActiveRecord, tak jsem o podobnym klubu zacal sam nedavno premejslet..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam