BUTHRAKAUR: aleale, jako o reportingu moc nevím, živil jsem se tím naplno jen asi rok, ale OLAP není řešení přeci. Existuje spousta důvodů proč musíš někdy použít online data a tam se pak bez redundance a různých statistických sběrů dat v momentě updatu neobejdeš. Jak to pak naládovat do objektů... Nevim. Obecně si myslím, že lidi OLAP dost přeceňujou...
Vem si jako příklad ten můj výpis zakázek, každá má součet odpracovaných jednotek na akcích, datum poslední vydané fa, přijaté fa, objemy obojí fakturace, odhadovanou ziskovost... Tyhle data bys v čistém modelu získával z cca 10 - 15 objektů. A ani čistě relační řešení ti nepomůže, protože výkonově nebude stačit, takže potřebuješ prostě pomocné struktury, kde máš tyhle data pořád velmi rychle k dispozici. Tohle ti obecný framework nezajistí, nehledě na to, že ty data nepoužíváš jen na jednom místě atd atp. Když do toho vleze ještě institut "podzakázky" a shlukování těchhle podzakázek, tak už se z toho zjančíš úplně.
A to je prosím stupidní výpis zakázek, jednoduché zadání, nic složitého.
Možná existuje řešení, které to umí nějak elegantně celé vyřešit, ale mě z toho pořád plyne prostě nějaká hepler class a sql psané pro každou aplikaci a výpis zvlášť, protože prostě jinak to kvůli rychlosti nejde.