• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    EKONYVIPASSANA - meditační technika & umění žít
    RANGDROL
    RANGDROL --- ---
    TILOPA: tak to je mazec:D jak dlouho je ta kniha na svete,mam pocit,jestli to neni jedna z mych prvnich knih,ktere sem vubec cetl asi v17:))vyslo to predtim jeste nekde jinde?nevite?
    JOGINKA
    JOGINKA --- ---
    TILOPA: Je to individuální a tajná záležitost, ale Tobě to pošeptám: Oba jsme s mužem dali do krabičky Sujivovi tiskara, Jitce pětistovku a organizátorům po dvou stovkách.
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    JOGINKA: Kolik se dává dána, teda kolik si dala ty třeba ?
    JOGINKA
    JOGINKA --- ---
    EKONY: Promiň, přehlídla jsem Tvůj dotaz. Psala jsem k tématu článek do novin - je takový všeobecný, takže kdyby Tě zajímaly podrobnosti, můžu dodat. 14ti denní pobyt stál 8.000,- slovenských korun + dána učiteli, asistence a organizátorům.

    Meditační dovolená

    Neznám člověka, který by se netěšil na období volna známé pro nás pracující pod názvem dovolená. Mnozí utratí horentní částky za dny strávené v exotických zemích, jiní se vydávají na túry po vlastech českých, někteří slézají hory, sjíždějí řeky, pár se jich jen tak povaluje a užívá si nicnedělání. O dovolené si dovolujeme to, co bychom si v běžných pracovních dnech nedovolili. Nehledíme na obsah peněženky, dopřáváme si vybranější jídla, utrácíme za upomínkové předměty,....
    Takovéhle dovolené zkrátka nejspíš většina z nás zná. Ovšem na netradiční dovolenou, pro jakou jsme se rozhodli my s mužem, si jen tak někdo "netroufne".
    Musím předeslat, že můj muž už podobnými pobyty v minulosti prošel a i já jsem měla před rokem malou "ochutnávku". Tentokrát ale mělo jít o celých 14 dní strávených v meditačních pozicích pod vedením mistra v tomto oboru na slovo vzatém. Z Malajsie k nám už pár let dojíždí buddhistický mnich Sujiva, který ve spolupráci s asistentkou PhDr.Jitkou Vodňanskou vede kursy theravádového buddhismu zvaného vipassaná. Pro neznalé meditačních technik dodávám, že vipassaná znamená vidět věci takové, jaké ve skutečnosti jsou. Je to jedna z nejstarších meditačních technik. Byla vyučována v Indii před více než 2500 lety jako univerzální prostředek k osvobození se od všech lidských utrpení, jako umění žít. Hlavním meditačním předmětem bývá nejčastěji břišní stěna, kdy meditující sleduje nádechem zvedání a výdechem klesání. Přitom tento akt označuje jako: "Zvedání, zvedání" a následně "klesání, klesání". Označuje se ostatně vše, co se během meditační snahy vynoří - ať jsou to různé myšlenky, bolesti, zvuky, pocity,...později i různé stavy mysli. Zkrátka, když už se člověk nějakou tu dobu v meditačním ponoření zklidní, zjišťuje, že je to velké dobrodružství, při kterém se nelze nudit a odměnou za projevenou snahu je vnitřní klid a pocit vyrovnanosti.
    Takže v tomto duchu probíhala naše letošní červencová dovolená, kdy se padesát podobných nadšenců sjelo ve slovenském Fačkovském sedle na chatě Klak. Součástí programu je i tzv. ušlechtilé mlčení, kdy je povoleno mluvit jen během 10ti minut denně, kdy ve stanovený čas chodíme za meditačním mistrem na interview. Takže se na uvedené dva týdny ponoří chata do ticha, které je umocněno meditační snahou všech zúčastněných. Program začíná v 5:00 ráno meditací v chůzi - což není klasická chůze, na jakou jsme zvyklí, ale meditující si vymezí trasu o délce cca 10ti metrů a v tomto rozmezí se pohybuje šnečí chůzí sem a tam, přičemž je jeho plná pozornost soustředěna na plosku nohy. Její pohyb se opět zaznamenává slovy: Zvedání, zvedání, nesení, nesení, kladení, kladení...atd. Od 6:00 pokračuje meditace vipassaná vsedě do 7:00, kdy je lehká vegetariánská snídaně. Od 8:00 se pokračuje meditací v chůzi, od 9:00 vsedě...tak stále až do oběda, který je opět lehký vegetariánský a je to poslední tuhá strava toho dne. Do 14:00 je polední klid a pak opět po hodinovém střídání následuje blok meditace v chůzi a vsedě až do 19:00, kdy má buddhistický mnich Sujiva přednášku na téma související s meditací. Ve večerním čase, zpravidla po 21.hodině se věnujeme cca 45minut meditaci mettá - v překladu milující laskavost, při které posíláme dobro a přání štěstí všem bytostem.
    Tolik o programu, který je sice náročný a pro nás energické evropany bojem s netrpělivostí a neschopností "jen tak sedět", ale na druhou stranu mi to přišel velice užitečně strávený čas. Za tu dobu se totiž i začátečníkovi (za jakého se považuji) podařilo uvidět škodlivé návyky mysli, uvidět (a prožít) její lpění a s ním ruku v ruce přicházející utrpení, prožít si různé druhy pocitů a zaznamenat, zda jsou pro mne prospěšné či ne. Po takto strávených dvou týdnech jsem se cítila odpočatá a osvěžená víc než po stejně dlouhé době strávené u moře. Mé přetížené hlavě se nesmírně ulevilo a přiznám se, že první dny se mi ani nechtělo začít mluvit a otevřít své smysly množství informací, které na mě začínaly doléhat ze všech stran. Ale už je to nějaký týden, co jsme z kursu doma a stále ještě cítím jeho blahodárné účinky. Zatím mě nedostil v plné míře stres, nepodléhám zvykům netrpělivosti a snahám udržet zběsilé tempo, které vnímám ve svém okolí, daleko rychleji se vzpamatovávám z neprospěšných stavů mysli (hněv, zlost, lpění, smutek, lítost,....) a cítím se šťastnější než předtím. Jako bych si dokázala víc všímat jednotlivých detailů a rozpoznávala radost i tam, kde jsem ji předtím neviděla. Pro tyto "dozvuky" je mi jasné, že podobný druh dovolené si příští rok zvolím znovu.
    A těm z vás, které má slova oslovila, to mohu vřele doporučit.
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    EKONY: To musíš urgovat na Jogínku, ona na něm byla, jinak dharmagaia vydala od něho knížku Základy meditace vhledu http://dharmagaia.cz/index.php?pg=knihy&kt=sujiva
    EKONY
    EKONY --- ---
    tak ja se este jednou zopakuju:

    můžete prosím někdo udat nějaký stručný přehled o bhante sujivovi, o co tam vlastně jde ?
    něco k meditační technice, dennímu rozvrhu, organizaci, podmínkám, denní praxi, ceně a podobně ..
    předem díky
    JOGINKA
    JOGINKA --- ---
    LILY: Hodím to sem.:-)
    JOGINKA
    JOGINKA --- ---
    YMLADRIS:
    To bude blud. Na kurs přijede až za rok.
    Maximálně by mohl mít v Lotosu přednášku, protože je tam ubytovaný.
    LILY
    LILY --- ---
    JOGINKA: Jéé, a můžeš sem dát odkaz, až to bude příště? Mě by to moc zajímalo..
    EKONY
    EKONY --- ---
    když už se tu toliko hovoří o bhante Sujivovi, můžete prosím někdo udat nějaký stručný přehled, o co tam vlastně jde ? na stránkách Goenkovy vipassany (viz záhlaví) je to docela uceleně a pěkně popsané, nicméně na stránkách, kde je možné se přihlásit na Sujivu, jsem nenašel nic k meditační technice, dennímu rozvrhu organizaci, podmínkám, denní praxi, ceně a podobně..
    Chtěl jsem být striktní, a věnovat tendle klub pouze Goenkovi, ani žádná porovnávání s jinými technikami či odnožemi vipassany, ale v tomdle případě udělám vyjímku ...
    Takže když by někdo přeci jen chtěl nejdříve okusit Sujivu, mohl by zde přeci jen dostat nějaké info tak, aby si mohl udělat obrázek o tom, v čem je vlastně ten rozdíl oproti Goenkovi... a ne jen usuzovat na základě fotky oltáře plného buddhových sošek
    Každopádně i tak prosím o stručnost, jasnost a co největší míru obecnosti, nechceme přeci zahlcovat čtenáře svými vlastními dojmy, žeáno .)
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    YMLADRIS: docela lakave aspon na 3 dny zajet, ale zase mam dojem ze mi tam neco buddhistickyho bude kolidovat
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    sem slysela ze bhante Sujiva bude v Sedlisti ted v zari nebo v rijnu, nazory se ruzni. nema to sedliste nejaky web?

    a nevi nekdo presne?
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    JOGINKA: pekny !
    letos mi to nevyslo, nebot jsem investoval do jineho kurzu dovolenou a penize. Snad za rok. Nebo se chysta Bhante do CZ o neco drive?
    A_NICK_MARDER
    A_NICK_MARDER --- ---
    jeste lepsi:)
    JOGINKA
    JOGINKA --- ---
    A_NICK_MARDER: Na kursech bývá zvykem, že si každý na oltář položí svůj "amulet", který si na závěr odváží. Já tam jako jediná měla kočku.:-))
    A_NICK_MARDER
    A_NICK_MARDER --- ---
    prebuddhovano trosku:))
    JOGINKA
    JOGINKA --- ---
    Foto z meditačního vipassanového kursu letos na Slovensku s bhante Sujivou:



    EKONY
    EKONY --- ---
    S radostným pocitem u srdce předávám definitivní informaci, že letní kurz v Hronově (15.07.2008 - 26.07.2008) bude !
    Kdo je přihlášen se může těšit.
    Kdo váhal nyní již váhat nemusí a může se přihlásit..
    Kdo se nechtěl zůčastnit může být i tak rád a těšit se z toho, že dalších pár desítek bytostí zažije nádherných 10 dní .)

    EKONY
    EKONY --- ---
    EKONY: pro zájemce z Olomouce, Brna, či Hronova a všech okolí se promítá uvedený film (nově s českými titulky !) právě v těchto městech:
    více viz:
    http://www.cz.dhamma.org/plakatDTDVOlomouc.doc
    http://www.cz.dhamma.org/plakatDTDVBrno.doc
    http://www.cz.dhamma.org/plakatDTDVHronov.doc
    EKONY
    EKONY --- ---
    Kdo by se rád dozvěděl něco málo o Vipassaně (samosebou i kdokoli jiný) například tím, že by se rád kouknul na pěkný film o praktikování Vipassany v jedné indické věznici (http://www.cz.dhamma.org/letakDTDV.pdf),
    tu jsou informace o termínu a místu konání v Praze http://www.cz.dhamma.org/plakatDTDVPraha.doc
    tu jsou informace o termínu a místu konání v Brně http://www.cz.dhamma.org/plakatDTDVBrno.pdf
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam